Του Διονύση Νασόπουλου
Με κυβερνητικό πρόγραμμα... λιτότητας διετίας και υποσχέσεις για ακόμη χειρότερες ημέρες, μέσα από μειώσεις μισθών και πάγωμα προσλήψεων, άνοιξε ο Κων. Καραμανλής την προεκλογική αυλαία.
Με την κίνηση αυτήν, όπως εκτιμούσαν και στελέχη της Ν.Δ., άρχισε να στρώνει τον δρόμο για τη δική του «ηρωική έξοδο» μετά την εκλογική ήττα, την οποία ουσιαστικά κατέστησε σαφές ότι θα αποδώσει στον «λαϊκισμό» και τις «ανεύθυνες υποσχέσεις» του Γ. Παπανδρέου.
Από τη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε να...
...ακολουθεί ένα σχέδιο που εξέπληξε ακόμη και προβεβλημένα γαλάζια στελέχη, τα οποία έκαναν λόγο για «συνταγή ήττας». Παρουσιάστηκε χωρίς κεντρικό στόχο και όραμα για την πορεία της χώρας, αποδέχθηκε παραλείψεις και καθυστερήσεις και, σφραγίζοντας κάθε χαραμάδα αισιοδοξίας για τα επόμενα χρόνια, εξήγγειλε ένα νέο σχέδιο λιτότητας, προκειμένου να κλείσουν οι «μαύρες τρύπες» των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού και να μειωθεί το δημόσιο χρέος.
Απολογία
Παράλληλα, μέσα από την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο Βελλίδειο, προσπάθησε φέτος να βάλει ένα τέλος στον μεγάλο κύκλο της φθοράς που άνοιξε πέρυσι για τον ίδιο και τη Ν.Δ. από το ίδιο βήμα, αλλάζοντας ύφος. Άφησε πίσω την υπεροπτική στάση του 2008 και εμφανίστηκε με «λαΐκό» προφίλ, άνθρωπος της «παρέας», που είναι ταυτόχρονα «υπεύθυνος κυβερνήτης» και δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Αποδέχθηκε ότι ήταν προσωπικό του λάθος η κάλυψη που είχε προσφέρει στους πρωταγωνιστές των γαλάζιων σκανδάλων, αλλά επέμεινε ότι η πολιτική λιτότητας που προτείνει τώρα είναι μονόδρομος. Τέλος, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι μπορεί να κερδίσει τις εκλογές. «Ξέρω ότι είναι δύσκολο. Πού νομίζετε ότι ζω εγώ;», είπε αλλά πρόσθεσε πως είναι «παλιός μαχητής εκλογικών αγώνων» και γι΄ αυτό γνωρίζει ότι «τίποτα δεν είναι προεξοφλημένο».
«Καμπάνα» για υπουργούς
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ στις κάλπες, επέμεινε ότι η απόφαση υπαγορεύθηκε αποκλειστικά από λόγους εθνικού συμφέροντος και υπήρξε ιδιαίτερα αιχμηρός για όσους υπουργούς είχαν κινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση. «Ειδικά οι υπουργοί που τοποθετήθηκαν σε ένα τέτοιο μείζον ζήτημα πριν από τη λήψη της απόφασης, έσφαλαν», είπε με έμφαση. Με αυστηρό ύφος αντιμετώπισε, εξάλλου, τον εξάδελφό του Μιχ. Λιάπη για την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του, λέγοντας ότι «ο καθένας κάνει τις επιλογές του και κρίνεται από αυτές». Ο «χρησμός» για το μέλλον του
ΣΤΑ ΔΥΟ κεντρικά ζητήματα που θα ανοίξουν την επομένη των εκλογών- τον δικό του ρόλο και τη στάση της Ν.Δ. στην προεδρική εκλογή- ο κ. Καραμανλής φρόντισε να αφήσει ανοικτό κάθε ενδεχόμενο. «Όχι, δεν παραιτούμαι», είπε σε έντονο ύφος, δείχνοντας εκ πρώτης αποφασισμένος να κρατήσει το τιμόνι της Ν.Δ. έπειτα από μια ήττα. Αλλά έσπευσε να προσθέσει ότι θα είναι στην πρώτη γραμμή όσο αισθάνεται χρήσιμος για τον τόπο. Η αναφορά αυτή συνδυάστηκε από πολλά στελέχη και με την προχθεσινή επισήμανση, στην ομιλία του προς τις παραγωγικές τάξεις, ότι «η μοναδική, η πιο μεγάλη δύναμή μου» είναι η εμπιστοσύνη των πολιτών.
Στη βάση αυτήν, υψηλόβαθμοι παράγοντες της Ν.Δ. εκτιμούσαν ότι ο κ. Καραμανλής έχει αρχίσει να προλειαίνει το έδαφος για την αποχώρησή του, η οποία εξαρτάται από το μέγεθος της ήττας και την επίτευξη ή όχι αυτοδυναμίας από το ΠΑΣΟΚ. Σε κάθε περίπτωση, θεωρούσαν ότι χθες ο κ. Καραμανλής δεν είχε περιθώριο να κινηθεί διαφορετικά, αφού εάν άνοιγε διάπλατα ένα παράθυρο εξόδου, όπως έλεγαν, τότε οι συνέπειες για τη Ν.Δ. θα μπορούσε να ήταν καταστροφικές και, μάλιστα, την ώρα της κάλπης.
«Ναι μεν, αλλά» για την προεδρική εκλογή
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ του Προέδρου της Δημοκρατίας επέμεινε ότι ο ίδιος θα προτείνει εκ νέου την επανεκλογή του κ. Κάρολου Παπούλια για να μην οδηγηθεί η χώρα σε μια νέα εκλογική αναμέτρηση. Πρόσθεσε με έμφαση, ωστόσο, ότι είναι προϋπόθεση να επιθυμεί ο κ. Παπούλιας την επανεκλογή του και το ΠΑΣΟΚ να μην προτείνει άλλον υποψήφιο. «Εμείς τον Κάρολο Παπούλια θα τον ψηφίσουμε. Από εκεί και πέρα, αν δεν είναι υποψήφιος ο κ. Παπούλιας, θα εξαρτηθεί από το ποιος θα είναι. Δεν πάει να πει ότι όποιος προταθεί, εκ προοιμίου υπάρχει “λευκή επιταγή”...», τόνισε ο Πρωθυπουργός, στέλνοντας εμμέσως μήνυμα στον Γ. Παπανδρέου, εάν έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, να προτείνει υποψήφιο από τη συντηρητική παράταξη, προκειμένου να αποφευχθούν τον Μάρτιο οι κάλπες.
Επίθεση στον ΛΑΟΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ μετεκλογικών συνεργασιών απέρριψε κατηγορηματικά οποιαδήποτε συνεργασία με τον ΛΑΟΣ, καθώς δεν συνεργάζεται με τα άκρα, όπως είπε. Και το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη «είναι κόμμα με ακραία ανευθυνολογία, που ρέπει προς τον λαϊκισμό». Απέφυγε, όμως να είναι το ίδιος κατηγορηματικός με το ΠΑΣΟΚ. Εμφανίστηκε αρνητικός μεν στην προοπτική μιας συνεργασίας, αλλά πρόσθεσε:
«Δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή αντικειμενική συνθήκη... Δεν είναι ότι εγώ έχω κάποια ιδεοληψία και θεωρητικά ή αφηρημένα απορρίπτω το ενδεχόμενο...». Τηλεοπτική μονομαχία
ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΣΤΡΟΦΗ 180 μοιρών σε σχέση με την τακτική που ακολούθησε στις εκλογές του 2004 και του 2007, ο κ. Καραμανλής γνωστοποίησε χθες ότι εκτός από το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, θα επιδιώξει και μια τηλεοπτική μονομαχία με τον κ. Παπανδρέου. Όπως παραδέχονταν στενοί συνεργάτες του, βασικός στόχος του είναι να προσωποποιήσει την εκλογική μάχη και η επιλογή Πρωθυπουργού να αποτελέσει το κυρίαρχο δίλημμα των εκλογών.
Ζήτησε εντολή για «άγρια» μέτρα
ΑΓΡΙΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑ με τουλάχιστον διετή ορίζοντα έκρυβε το «πακέτο» της ΔΕΘ, που παρουσίασε το βράδυ του Σαββάτου ο Πρωθυπουργός, ζητώντας ταυτόχρονα από τους πολίτες μια νέα εντολή.
Στα άμεσα μέτρα, που αποσκοπούν στον περιορισμό των δημοσίων ελλειμμάτων, την εκτόξευση των οποίων απέδωσε ο κ. Καραμανλής στη διεθνή οικονομική κρίση, μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:
● ΠΑΓΩΜΑ των προσλήψεων το 2010, εκτός των απολύτως απαραίτητων στα υπουργεία Υγείας και Παιδείας.
● ΑΥΣΤΗΡΟΣ περιορισμός των προσλήψεων στο Δημόσιο, για μια επιπλέον διετία, έτσι ώστε να αναλογεί μια πρόσληψη σε κάθε δύο αποχωρήσεις.
●ΠΑΓΩΜΑ των συντάξεων και των μισθών στον δημόσιο τομέα το 2010. Ειδική μέριμνα, όπως είπε, θα προβλεφθεί μόνον για χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Το ίδιο καθεστώς θα εφαρμοστεί και στις μη εισηγμένες ΔΕΚΟ.
●ΚΟΒΕΤΑΙ κάθε νέο επίδομα και κάθε αναπροσαρμογή υπάρχοντος επιδόματος για δύο χρόνια.
●ΠΕΡΙΚΟΠΤΟΝΤΑΙ για μια διετία κατά 30% οι υπερωρίες και καταργούνται οι πλασματικές.
●ΕΝΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ οι μισθοί στο Δημόσιο (στα χαμηλότερα επίπεδα) για κάθε νεοεισερχόμενο υπάλληλο, ενώ περικόπτονται κατά 30% οι δαπάνες για μετακινήσεις εργαζομένων εντός και εκτός Ελλάδας. Περικόπτονται για την προσεχή διετία και οι αμοιβές υπουργών, βουλευτών, νομαρχών και δημάρχων.
Για τη φοροδιαφυγή
Για τον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής ο κ. Καραμανλής παραδέχθηκε «καθυστερήσεις» και «αδυναμίες» και ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία Ενιαίας Βάσης Δεδομένων για όλες τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις κάθε πολίτη και κάθε επιχείρησης, ώστε να γίνονται άμεσα διασταυρώσεις. Ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε την επαναφορά των τεκμηρίων διαβίωσης. Ακόμη ανακοίνωσε τη δημιουργία βάσης δεδομένων στα πρότυπα του «Τειρεσία», για την καταγραφή όσων έχουν σοβαρές φορολογικές ή ασφαλιστικές εκκρεμότητες, καθώς και την εγκατάσταση συστήματος on line σύνδεσης των ταμειακών μηχανών και των μηχανισμών έκδοσης τιμολογίων όλων των επιχειρήσεων με το υπουργείο Οικονομίας.
Το ΠΑΣΟΚ
Σχολιάζοντας τα μέτρα Καραμανλή, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Γ. Ραγκούσης δήλωσε: «Ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι καταργήθηκε ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας και αντικαταστάθηκε από το ΕΤΑΚ, που τώρα πια πληρώνουν όλοι οι Έλληνες. Ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι δεν επιβλήθηκε έκτακτη εισφορά στα μεγάλα κέρδη των τραπεζών, τη στιγμή που πάγωσαν μισθοί και συντάξεις, τη στιγμή που επιβλήθηκε έκτακτη εισφορά στους εργαζόμενους. Ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι οι Έλληνες πολίτες με τα εισοδήματά τους φορολογούνται μέχρι και με 37%, τη στιγμή που οι μεγαλομέτοχοι των επιχειρήσεων φορολογούνται με 25% και οι μεγαλομέτοχοι των τραπεζών με 15% φέτος. Κανείς πολίτης δεν μπορεί να τα ξεχάσει όλα αυτά. Και αυτό δεν είναι θέμα πολιτικής επιλογής, είναι θέμα κοινής λογικής».
(TA NEA)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου