17.9.09

Ούστ...

Αυτός ο άνθρωπος, ο Ντερμπεντέρης, όλο εκπλήξεις είναι. Σήμερα τον διαβάζαμε και δεν πιστεύαμε στα μάτια μας. Μόλις τώρα κατάλαβε ότι ο Καραμανλής δεν ήταν έτοιμος να κάνει εκλογές! Πριν λίγε μέρες, όταν του 'παιρνε συνέντευξη ήταν σχεδόν βέβαιος ότι θα κατατροπώσει τον Γιώργο (άλλωστε το 'χε πει και στο δελτίο του Mega: "Ήταν καλός και αποφασιστικός"). Μόλις χθες όμως κατάλαβε πως τα πράγματα δεν πάνε καλά.

«Ουστ» ή «ουφ»; (Ι. Κ. Πρετεντέρης)

Στην κυβερνητική θητεία της η ΝΔ αντιμετώπισε τρεις υποθέσεις που προκάλεσαν μεγάλο θόρυβο - είδατε πόσο κομψά το διατυπώνω: τον ΛΑΦΚΑ, τα ομόλογα και το Βατοπαίδι. Και στις τρεις αυτές υποθέσεις βρέθηκε μπλεγμένος με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ο ίδιος υπουργός, ο...

...Π. Δούκας. Μπλέχτηκε δικαίως; Αδίκως; Συμπτωματικά; Από λάθος; Από κουταμάρα; Από σκοπιμότητα; Με το χέρι στην καρδιά, δεν μπορώ να το πω. Και βασικά μού είναι αδιάφορο. Τρία στραβοπατήματα όμως είναι πολλά. Και ως εκ τούτου υποθέτω ότι ο Δούκας θα πρέπει να είναι ο μοναδικός άνθρωπος στην Ελλάδα που εξεπλάγη επειδή τον έκοψε ο Καραμανλής . Ολους τους άλλους θα μας αιφνιδίαζε το αντίθετο.

Επίδειξη αρχηγισμού; Συμφωνώ. Οπως επίδειξη αρχηγισμού έκανε και ο Παπανδρέου με τον Σημίτη ή τον Βερελή. Αλλά αυτά είναι τα ελληνικά κόμματα. Κι όποιος μού πει ότι το ανακάλυψε τώρα, παραμονές εκλογών, θα τον στείλω να εκπλήσσεται παρέα με τον Δούκα.

Προφανώς, όλες οι αποφάσεις των αρχηγών κρίνονται. Αλλά δεν κρίνονται μεμονωμένα. Στις 4 Οκτωβρίου το «μαύρο» που θα φάει η ΝΔ δεν θα επιμερίζεται τόσο για τον Δούκα, τόσο για τον Τσιτουρίδη , τόσο για την οικονομία και τόσο για τον ίδιο τον Καραμανλή. Θα είναι μια συνολική κρίση για τη συνολική εικόνα και τη συνολική απόδοση μιας παράταξης.

Σε αυτό το επίπεδο, το μυστήριο είναι πώς κατάφερε ο Καραμανλής να αποκομίσει βαρύ κόστος από μια ενέργεια που του ζητούσε το 80% των πολιτών, ανεξαρτήτως πολιτικού χρώματος. Πώς, δηλαδή, μπόρεσε να καταστήσει επιζήμια την υλοποίηση του αυτονόητου.

Είναι κοινός τόπος, υποθέτω, ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να πάει σε εκλογές παρέα με όσους προκάλεσαν (δικαίως ή αδίκως, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο...) την κοινή γνώμη. Γιατί λοιπόν τον βρίζουν τώρα που τους έκοψε;

Νομίζω, για δύο λόγους:

Πρώτον, επειδή το πήρε πάνω του καθυστερημένα και κατόπιν εορτής. Αντί να καταστήσει την εκκαθάριση προεκλογικό φλάμπουρο, τη διεκπεραίωσε ως ενοχική διαδικασία. Για καθέναν που έφευγε ακουγόταν από το Μέγαρο Μαξίμου όχι ένα «ουστ!» αλλά ένα «ουφ!». Δεύτερον, επειδή η εκκαθάριση τράβηξε σε μάκρος. Αποδεικνύοντας ένα πολύ απλό πράγμα: ότι ο Καραμανλής προκήρυξε τις εκλογές χωρίς να είναι έτοιμος για εκλογές. Ή, έστω, χωρίς να έχει μελετήσει λεπτομερώς τα βήματά του ως τις εκλογές.

Κι αυτά στην πολιτική πληρώνονται.
(ΤΟ ΒΗΜΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: