23.9.09

Χαριστική βολή για Καραμανλή...

Ο Γ. Παπανδρέου πήρε ακόμη ένα θετικό αποτέλεσμα, σε ένα γήπεδο το οποίο θεωρούνταν η «καυτή» έδρα του αντιπάλου του. Στα 75 λεπτά της τηλεμαχίας των δύο υποψήφιων πρωθυπουργών, ο Κ. Καραμανλής προσπάθησε να συσπειρώσει τους οπαδούς του και να αμφισβητήσει την αξιοπιστία του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ.

Στο πλαίσιο αυτό κατέστησε αόρατη τη δική του περίοδο διακυβέρνησης και άσκησε κριτική στους «άλλους», στις προηγούμενες κυβερνήσεις του Κινήματος και...

...στη διεθνή κρίση.

Αντίθετα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε ψήφο αυτοδυναμίας, προσπαθώντας να κάνει ορατές τις δικές του προτεραιότητες. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για αποτυχία σε όλους τους τομείς και παρουσίασε τον άλλο δρόμο που πρεσβεύει ο ίδιος και το κόμμα του.

Η πολυαναμενόμενη τηλεοπτική αναμέτρηση δεν έφερε την ανατροπή στην οποία προσδοκούσε το κυβερνών κόμμα. Αντίθετα, η εξέλιξη της συζήτησης δίνει την ευκαιρία στην Ιπποκράτους να υποστηρίζει πως ξεπεράστηκε και το τελευταίο προβλέψιμο «εμπόδιο» που τη χωρίζει από την εκλογική επιτυχία το βράδυ της 4ης Οκτωβρίου.

Με αυτήν τη σκοπιμότητα στο μυαλό, ο Γ. Παπανδρέου αξιοποίησε όλες τις θεματικές ενότητες για να επαναλαμβάνει συνεχώς το δίλημμα των εκλογών στη βάση των διαφορών ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

«Το δίλημμα είναι ξεκάθαρο: Θέλουμε μια κυβέρνηση που θα σπαταλά τα χρήματα του ελληνικού λαού σε πελατειακές εξυπηρετήσεις ή μια κυβέρνηση που θα δώσει ανάσα στην αγορά», ήταν τα πρώτα του λόγια στον πρώτο κύκλο, που ήταν αφιερωμένος στα θέματα οικονομίας και ανάπτυξης.

«Μια κυβέρνηση που θα παγώσει και θα γονατίσει τη μέση ελληνική οικογένεια ή μια κυβέρνηση που θα δώσει ελπίδα και ευμάρεια», συνέχισε και εγκάλεσε τον Κ. Καραμανλή γιατί οι κυβερνήσεις του χρέωσαν τη χώρα 100 δισ. ευρώ.

«Πού τα πήγατε αυτά τα λεφτά», ρώτησε τον πρωθυπουργό και έδωσε την απάντηση ο ίδιος. «Πήγαν σε ημέτερους, σε διαφθορά, σε συμβάσεις κάτω από το τραπέζι και τώρα ο κ. Καραμανλής θέλει να πληρώσουν οι πολίτες». Αμφισβήτησε ευθέως την αξιοπιστία του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι και οι πέντε προϋπολογισμοί που κατέθεσε έπεσαν έξω.

Για δύο διαφορετικές φιλοσοφίες μίλησε και στην ενότητα κοινωνικό κράτος - παιδεία. «Μία που βλέπει το κοινωνικό κράτος ως βάρος και εμείς που λέμε ότι χρειάζεται να επενδύσουμε στο ανθρώπινο δυναμικό».

Επανέλαβε, έτσι, τις θέσεις του για βασική σύνταξη σε όλους, επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων από το κράτος, τη χρηματοδότηση της παιδείας με το 5% του ΑΕΠ, την ανάγκη προσλήψεων στην υγεία και τη δημιουργία παιδικών σταθμών.

Στο σημείο αυτό κατήγγειλε ότι προεκλογικά ο ΟΑΕΔ προωθεί 10 χιλιάδες θέσεις Stage μέσα από βουλευτικά γραφεία και έκανε λόγο για «αίσχος και απαξίωση του νέου ανθρώπου, που δείχνει την αντίληψη αυτής της κυβέρνησης».

«Πιστεύει κανείς ότι η ανεργία σήμερα είναι μικρότερη από το 2004; Αυτές οι στατιστικές κανέναν δεν πείθουν», είπε αμφισβητώντας και πάλι τους ισχυρισμούς του αντιπάλου του. Οταν, μάλιστα, προκλήθηκε από τον Κ. Καραμανλή ότι λέει ασάφειες, απάντησε ότι «το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ είναι αναλυτικό και μπορώ να σας το στείλω».

«Το δίλημμα είναι αν θα έχουμε ένα κράτος φέουδο, διαφόρων φεουδαρχών, ή ένα κράτος που θα προστατεύει τον πολίτη», επέμεινε στο ίδιο μότο και στην ενότητα που αφορούσε κράτος και δημόσια διοίκηση.

«Εξι χρόνια αυτή η κυβέρνηση έδωσε το χειρότερο παράδειγμα διαχείρισης του δημόσιου χρήματος», τόνισε και ανέφερε τις υποκλοπές, την εξαγορά της «Γερμανός» από την Cosmote, το Βατοπέδι, την υπόθεση Ζαχόπουλου, τις άγονες γραμμές, τα ομόλογα «και πόσα ακόμη σκάνδαλα που δεν έχουν εξιχνιαστεί».

«Και ζητεί τώρα ο κ. Καραμανλής να πληρώσει ο κόσμος, ενώ υπουργός του είχε off shore», προσέθεσε και παρουσίασε κοινή απόφαση τριών υπουργών για αυξήσεις σε υπαλλήλους του υπουργείου Γεωργίας με ημερομηνία 10 Σεπτεμβρίου! «Κύριε Καραμανλή, ψεύδεστε όταν λέτε όλα στο φως», τόνισε και ανέφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι «δύο φορές δεν αφήσατε τους βουλευτές σας να ψηφίσουν για το θέμα του Βατοπεδίου».

Συγκάλυψη
«Και για το χρηματιστήριο, σας είχα πει να το πάτε κι αυτό σε εξεταστική επιτροπή! Δεν το θελήσατε εσείς. Εσείς συγκαλύψατε τις ευθύνες από οποιαδήποτε παράταξη», απάντησε σε σχετική αναφορά του πρωθυπουργού και ανακοίνωσε πως μετά τις εκλογές θα ζητήσει συνάντηση των αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θέμα της διαφάνειας.

Για ψέματα κατηγόρησε τον Κ. Καραμανλή και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. «Λέει ψέματα ο κ. Καραμανλής, η δική μας κυβέρνηση κατάφερε να μπει η Κύπρος στην ΕΕ και να έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για το μέλλον της».

«Εσείς στο συμβούλιο αρχηγών είπατε το «ναι», εκτός τα μασήσατε τα λόγια σας και τα στελέχη σας έλεγαν «όχι». Αυτή είναι η αξιόπιστη πολιτική», ρώτησε και πάλι τον πρωθυπουργό.

«Εγώ ανέλαβα το πολιτικό κόστος και αύριο θα παλέψω για μια δικαιότερη λύση», προσέθεσε και επισήμανε πως «και τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη εμείς τον ξεκινήσαμε, εμείς θα τον τελειώσουμε». «Αν θέλετε να συνεχίσετε την πορεία της παρακμής, ψηφίστε τον κ. Καραμανλή. Αλλιώς, ζητώ τη δύναμή σας. Ζητώ ψήφο αυτοδυναμίας», ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος λειτούργησε κυρίως ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, προσπάθησε και πάλι να πολώσει το κλίμα στην αντιπαράθεσή του με τον κ. Γ. Παπανδρέου, με στόχο να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του. Οι σημαντικές του αδυναμίες εμφανίστηκαν:

Στη συζήτηση για την οικονομία, όπου εμφανίστηκε σαν να μην είχε ο ίδιος την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας τα τελευταία 5,5 χρόνια.

Στη συζήτηση για τη δημόσια διοίκηση και ειδικότερα στο θέμα των σκανδάλων που έθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Καραμανλής προσπέρασε την υπόθεση των ομολόγων, του Βατοπεδίου, των υποκλοπών και αναφέρθηκε στο χρηματιστήριο, ξεχνώντας ότι ο κ. Παπανδρέου τού είχε προτείνει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, την οποία αρνήθηκε τότε η κυβέρνηση.

Στη συζήτηση για το περιβάλλον. Ο κ. Καραμανλής, αν και δεν πιέστηκε αρκετά από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, εντούτοις έδειξε την πρόθεσή του να «φύγει» γρήγορα, φοβούμενος το θέμα των πυρκαγιών.

Στη συζήτηση για την εξωτερική πολιτική, όταν «πέρασε» αναπάντητη η παρατήρηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι ο κ. Καραμανλής έλεγε στο συμβούλιο αρχηγών «ναι» στο σχέδιο Ανάν και δημόσια τήρησε ουδέτερη στάση.

Η προεκλογική στρατηγική που είχε επιλέξει από την αρχή της «μάχης» ο πρωθυπουργός δεν διαφοροποιήθηκε καθόλου ούτε στο τηλεοπτικό τετ α τετ που είχε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Εθεσε και πάλι το δίλημμα περί υπευθυνότητας και ανευθυνότητας και πίεσε τον κ. Παπανδρέου να μιλήσει συγκεκριμένα για το σχέδιό του για την οικονομία. «Εχουμε μπροστά μας δύο δύσκολα χρόνια, χρειάζονται δύσκολες αποφάσεις και πολιτικές που δεν είναι ευχάριστες. Η χώρα μπορεί να τρέξει πραγματικά στον δρόμο της ανάπτυξης, μπορεί να βελτιώσει τους όρους ζωής των πολιτών, αλλά χρειάζεται να θεραπεύσουμε τις παθογένειες».

«ΒΟΥΤΙΑ» ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΑΠΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
Γύρισε το... ρολόι και στο 1981

Επιθετικός, δείγμα για ακόμη μία φορά της πολιτικής του αδυναμίας, εμφανίστηκε και χθες στη δεύτερη τηλεμαχία ο κ. Κ. Καραμανλής, ο οποίος επέλεξε να μην αναφερθεί στο μέλλον αλλά στο παρελθόν. Είναι χαρακτηριστικό ότι έφτασε μάλιστα μέχρι το 1981, προκειμένου να δικαιολογηθεί για τη διόγκωση του δημοσίου χρέους επί των ημερών του. Είπε ότι τότε δημιουργήθηκε χρέος 30 δισ. ευρώ.

Ο Γ. Παπανδρέου, όμως, του απάντησε ότι οι κυβερνήσεις του Κ. Μητσοτάκη φόρτωσαν το χρέος με 50 δισ. και οι κυβερνήσεις της τελευταίας εξαετίας με 100 δισ. ευρώ! «Και σε ό,τι αφορά το έργο των δικών μας κυβερνήσεων, είμαστε υπερήφανοι, δεν συγκρίνονται με τα δικά σας σε κανέναν τομέα», τόνισε.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΓΚΑΦΑ
Μπέρδεψε Βαρκελώνη με Μαγιόρκα

Επίσης, ο κ. Καραμανλής στην αγωνία του να αντιπολιτευθεί τον κ. Παπανδρέου παρανόησε την αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στον Ισπανό αρχιτέκτονα Χ. Ασιμπίγιο. «Κάνατε μια αναφορά στο ισπανικό μοντέλο, το οποίο έχει καταδικαστεί από τους ίδιους τους Ισπανούς», είπε χαρακτηριστικά, αλλά αναφερόταν στο μοντέλο της Μαγιόρκα και όχι της Βαρκελώνης στο οποίο αναφερόταν ο Γ. Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε πως θα καταργήσει το χωροταξικό της ΝΔ και πως θα βάλει τέρμα στην ανάπτυξη μέσω δανείων και τσιμέντου. «Αν νομίζουμε ότι όλα πάνε καλά, τότε δεν βλέπουμε πραγματικότητα ή δεν τη βλέπει ο κ. Καραμανλής. Σε δύο χρόνια αν δεν αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των σκουπιδιών, αυτά θα μας πνίξουν», προειδοποίησε.

«ΟΧΙ» ΣΕ ΤΡΙΤΟ ΝΤΙΜΠΕΪΤ
Ο Κ. Καραμανλής επιδίωξε ακόμη μία ευκαιρία ζητώντας και τρίτο debate. «Οι τηλεοπτικές αναμετρήσεις έχουν συμφωνηθεί και ως προς τον αριθμό και ως προς τους όρους διεξαγωγής τους και οι πολιτικοί αρχηγοί είναι πλέον ενώπιον της κρίσης του ελληνικού λαού», απάντησε ο Γ. Ραγκούσης.

Γ. Αντύπας - Γ. Σαραντάκος (ΕΘΝΟΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: