14.9.09

Με αέρα Πρωθυπουργού ο Γιώργος...

Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος
Ο Γιώργος παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη ολοκληρωμένη πρόταση διακυβέρνησης των πρώτων 100 ημερών...
Με τον αέρα του βέβαιου νικητή των εκλογών και αυριανού πρωθυπουργού της χώρας, ο Γιώργος Παπανδρέου εμφανίστηκε το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη αποφασισμένος να συγκρουστεί με τα συμφέροντα αλλά και με όσα λειτουργούν ανασχετικά για την ανασυγκρότηση της χώρας και της οικονομίας.

Ήρεμος, συγκροτημένος και με αυτοπεποίθηση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε ότι θα υλοποιήσει το «σχέδιο εθνικής ανάτασης» για την έξοδο της χώρας από την κρίση ανεξάρτητα από τις

αντιδράσεις που θα συναντήσει. Ο κ. Παπανδρέου, που εμφανίστηκε έτοιμος να εφαρμόσει «πρόγραμμα 100 ημερών» με την κατάθεση 5 έτοιμων νομοσχεδίων για την οικονομία, τον κρατικό μηχανισμό και το κοινωνικό κράτος, έδωσε απαντήσεις εφ΄ όλης της ύλης με έμφαση στην οικονομία. Η πρόταση αυτή έγινε δεκτή με ιδιαίτερα θετικά σχόλια από τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων που είχαν κατακλύσει το Σάββατο το βράδυ το Βελλίδειο, για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό, αριθμητικά και “ποιοτικά”, από τότε που ο κ. Παπανδρέου ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος ρωτήθηκε από «ΤΑ ΝΕΑ», πού θα βρει τα χρήματα για να υλοποιήσει αυτή την πρόταση δήλωσε ότι δεν πρόκειται να επιβάλει έκτακτη φορολογία ή να προσφύγει σε δανεισμό από το εξωτερικό, τονίζοντας παράλληλα ότι «λεφτά υπάρχουν» αλλά θα πρέπει «να συγκρουστούμε με αντιλήψεις και πρακτικές του παρελθόντος». Και ανέφερε ενδεικτικά ότι η κυβέρνησή του θα εξοικονομήσει χρήματα από περιορισμό του σπάταλου κράτους, την είσπραξη των ανείσπρακτων φόρων που ανέρχονται σε 31 δισ., τις δαπάνες των νοσοκομείων, την αύξηση των εσόδων, τη θέσπιση ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος. Όπως είπε, «τα λεφτά θα τα βρούμε και από αναπτυξιακή πολιτική. Εμείς υπολογίζουμε να μπορέσουμε στο πλαίσιο του 3ετούς προϋπολογισμού να έχουμε τα απαραίτητα έσοδα και το νοικοκύρεμα της σπατάλης μέσω των μέτρων που έχουμε εξαγγείλει. Η επανεκκίνηση της αγοράς θα φέρει έσοδα στο κράτος».

Ο κ. Παπανδρέου, που ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να κάνει απογραφή στην οικονομία όπως έκανε η κυβέρνηση Καραμανλή, για «να προστατέψει, όπως είπε, το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας», ανακοίνωσε ουσιαστικά ότι με το που θα αναλάβει πρωθυπουργός θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατάσταση στην ελληνική οικονομία. Για Ολυμπιακή- ΟΤΕ
Σε ερώτηση για το τι θα κάνει ως κυβέρνηση με την Ολυμπιακή και τον ΟΤΕ επανέλαβε ότι για μεν την Ο.Α. το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει τη συνεργασία Δημοσίου και του ιδιώτη που την έχει εξαγοράσει, ενώ για τον ΟΤΕ δήλωσε ότι προτίθεται να διαπραγματευθεί με την Deutsche Τelekom για να αναλάβει το Δημόσιο έναν πιο ουσιαστικό ρόλο στη διοίκηση. Δήλωσε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση δεν πρόκειται να απολύσει κανέναν από το Δημόσιο υπό τον όρο ότι δεν έχει προσληφθεί παράνομα, ενώ δεσμεύθηκε ότι «η στελέχωση του κράτους θα γίνει με αξιοκρατικές και ανοιχτές διαδικασίες. Θέλουμε τους άξιους, όχι τους αρεστούς», πρόσθεσε. Για την εξαγγελθείσα το Σάββατο από τον ίδιο φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, ανακοίνωσε ότι είναι σε εξέλιξη διάλογος με την ηγεσία της Εκκλησίας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα σκληρός με τις τράπεζες που δεν στηρίζουν την ανάκαμψη της οικονομίας αλλά λειτουργούν με βάση τους υπολογισμούς για τα κέρδη τους, ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να εθνικοποιήσει μερικώς κάποια τράπεζα ώστε να αποτελέσει τον μοχλό για την ανάπτυξη του τόπου.


«Μάχιμη η ομάδα του Επικρατείας»

ΣΕ Ο,ΤΙ ΑΦΟΡΑ το διαζύγιο με τον Κώστα Σημίτη και τη μίνι κρίση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ από τον αποκλεισμό του, ο Γιώργος Παπανδρέου εξήρε το έργο του πρώην πρωθυπουργού, αναγνώρισε ότι πρόκειται για «αξιολογότατο στέλεχος για την Ελλάδα και την Ευρώπη», αλλά έσπευσε να σημειώσει ότι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας επιθυμεί να έχει «μία μάχιμη ομάδα την επομένη των εκλογών». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν απάντησε σε ερώτηση που αφορούσε την ένταξη του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκά Παπαδήμου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και την πιθανή ανάθεση σ΄ αυτόν του υπουργείου Οικονομίας, δηλώνοντας απλώς: «Θα αξιοποιήσουμε όλο το δυναμικό του Ελληνισμού, εντός και εκτός Ελλάδας». Παράλληλα, ο Γιώργος Παπανδρέου εξήγγειλε αλλαγή στον εκλογικό νόμο ώστε να μειώσει τις τεράστιες εκλογικές περιφέρειες και να βάλει φρένο στο μαύρο πολιτικό χρήμα Για το προσεχές ντιμπέιτ με τον Κ. Καραμανλή, δήλωσε δηκτικά ότι «δεν αξιολογεί την επικοινωνιακή άνεση του Καραμανλή, αλλά μπορεί να αξιολογήσει την πολιτική του», μίλησε για «βαρύγδουπες κουβέντες που εξανεμίζονται εν μια νυκτί» από την πλευρά του Πρωθυπουργού και ζήτησε «μία άμεση συζήτηση, ώστε να συγκριθούμε ουσιαστικά».

Ο κ. Παπανδρέου διέψευσε ότι προτίθεται να πάει πάλι σε εκλογές αν στις 4 Οκτωβρίου δεν κατακτήσει ισχυρή πλειοψηφία. «Η πλειοψηφία είναι πλειοψηφία», είπε, και πρόσθεσε ότι «η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορούσε να κυβερνήσει λόγω των πολιτικών της».


Εξεταστική για τη Ζίμενς για να μαθευτεί η αλήθεια

ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο της Ζίμενς ανήγγειλε ο κ. Παπανδρέου προκειμένου, όπως είπε, να λάμψει η αλήθεια ακόμα και αν τα αδικήματα έχουν παραγραφεί. «Όχι για εκδίκηση, αλλά για να μπορέσουμε να δούμε πώς δεν θα επαναληφθεί τέτοια υπόθεση (...). Ο ελληνικός λαός περίμενε εξηγήσεις από έναν Πρωθυπουργό και μία κυβέρνηση που δεν ήθελαν εξηγήσεις. Εγώ είπα ας ματώσουμε, αλλά να μάθουμε την αλήθεια», σημείωσε.

Για τα εθνικά θέματα και συγκεκριμένα για το Κυπριακό ανέφερε ότι το Σχέδιο Ανάν «έχει πεθάνει» και ότι τώρα στηρίζει την προσπάθεια με τις απευθείας συνομιλίες Χριστόφια- Ταλάτ. Για το Σκοπιανό υπογράμμισε ότι «την κόκκινη γραμμή που έχουμε χαράξει την υιοθέτησε η κυβέρνηση, είναι αυτή της σύνθετης ονομασίας και δεν κάνουμε πίσω». Αναφορικά με την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε ότι δεν απεμπολεί το βέτο και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κατέβασε τα όπλα».
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: