Αριθμούς που σοκάρουν αναφορικά με τις κενές θέσεις (20.802 που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ) και τους αποτυχόντες (23.632) ανέδειξαν τα χθεσινά αποτελέσματα εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, αποδεικνύοντας όσο ποτέ ότι το σύστημα πρόσβασης δημιουργεί αδιέξοδα, τρώει τα παιδιά του και φέρνει σε απόγνωση χιλιάδες οικογένειες. Ακόμη και το «τρικ» του υπ. Παιδείας, με την εικονική αύξηση των εισακτέων μέσω και των 16 νέων τμημάτων, «κάηκε», καθώς αποδείχθηκε ότι πολλά από αυτά τα τμήματα παρέμειναν στα αζήτητα, με βάσεις ακόμη και κάτω από 10.000 μόρια και εκατοντάδες κενές θέσεις.Οσο για...
τους νέους, φαίνεται ότι ο στόχoς τους είναι ένας: Να πάρουν το πτυχίο τους και να βρουν αμέσως δουλειά. Μόνο που οι σχολές οι οποίες δίνουν αυτήν τη δυνατότητα δεν τους χωράνε όλους. Και φέτος οι περιζήτητες σχολές πήραν την ανιούσα -με εξαίρεση τις Νομικές και τις Αστυνομικές Σχολές- ενώ αυτές που ήταν «χαμηλά» πήγαν ακόμη πιο κάτω.
Ψηλά οι περιζήτητεs σχολέs
Οι βάσεις ανέβηκαν κυρίως στα πολυτεχνικά τμήματα, αλλά και στα Ιατρικά, στα Παιδαγωγικά, Φυσικής, Χημείας, Μαθηματικών, Πληροφορικής, ΜΜΕ κ.ά. Στα πανεπιστήμια η άνοδος των βάσεων ήταν σχεδόν γενικευμένη, καθώς οι βάσεις ανέβηκαν σε 249 σχολές και έπεσαν μόνο σε 76. Στα ΤΕΙ επικράτησε μια κάποια ισορροπία, αφού οι βάσεις ανέβηκαν σε 106 τμήματα και έπεσαν σε 88.
Ομως στα ΤΕΙ υπήρξαν και τρία τμήματα στα οποία δεν θέλησε να πάει ούτε ένας υποψήφιος, ενώ σε ακόμη 31 τμήματα εισήχθησαν το πολύ έως 9 υποψήφιοι, οι οποίοι βέβαια κατά πάσα πιθανότητα θα εγκαταλείψουν κάθε προσπάθεια να φοιτήσουν, αφού τα τμήματα αυτά (και όχι μόνο), σύμφωνα με τον νέο νόμο για τα ΤΕΙ, σύντομα θα κλείσουν, ή θα συγχωνευθούν, ή θα αλλάξουν αντικείμενο.
Οι μόνες περιζήτητες σχολές -που οδηγούν κατευθείαν σε θέσεις του δημόσιου τομέα- που φέτος για πρώτη φορά είχαν πτώση των βάσεων ήταν οι σχολές της Αστυνομίας (και λιγότερο οι στρατιωτικές), γεγονός που αποδίδεται σε αρκετούς παράγοντες, όπως αλλαγές σε ορισμένα κριτήρια εισαγωγής, αλλά πιθανότατα και στα γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου (θάνατος Α. Γρηγορόπουλου και τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων).
Κατά τα λοιπά, 20.802 θέσεις μένουν κενές (πέρυσι 18.435), ενώ την ίδια στιγμή 23.632 από αυτούς που είχαν συμπληρώσει μηχανογραφικό έμειναν εκτός «των πυλών». Αλλοι τόσοι, ίσως και παραπάνω (σύνολο δηλαδή κοντά στα 45.000-50.000 παιδιά), από όλες τις κατηγορίες μένουν επίσης εκτός ΑΕΙ, χωρίς βέβαια να έχουν καταθέσει μηχανογραφικό δελτίο. Ολοι όμως καλούνται τώρα ν αναζητήσουν διέξοδο για το επαγγελματικό τους μέλλον προφανώς στην ιδιωτική εκπαίδευση. Πάντως τους αποτυχόντες ο υπ. Παιδείας κ. Σπηλιωτόπουλος παρότρυνε να «συνεχίσουν να κυνηγούν τα όνειρά τους».
Τα μηχανογραφικά
Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων οι οποίοι υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο φέτος ανήλθε σε 92.426 (61.298 με το 90%, 18.665 με το 10%, 435 με την κατηγορία των Εσπερινών Λυκείων, 9.525 από τα ημερήσια ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α), 1.900 από τα Ημερήσια ΤΕΕ και 603 από τα Εσπερινά ΤΕΕ), ενώ πέρυσι ο αριθμός των υποψηφίων ήταν 97.407.
Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 68.794, ενώ το 2008 εισήχθησαν 68.224.
ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.