19.8.09

«Kαταιγίδα» σκληρών μέτρων...

Νέα «καταιγίδα» μέτρων έρχεται το Φθινόπωρο. Το «πακέτο» που επεξεργάζεται η κυβέρνηση περιλαμβάνει ανατροπές στο Ασφαλιστικό, ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, ψαλίδισμα των αποδοχών στο Δημόσιο και νέες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Τα μέτρα έθεσαν χθες επί τάπητος ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής και ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιάννης Παπαθανασίου προσμετρώντας το...

...πολιτικό κόστος εν όψει της ΔΕΘ και των επικείμενων πολιτικών εξελίξεων, αλλά και τις απαιτήσεις της Κομισιόν, η οποία ζητεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προκειμένου να δώσει παράταση ενός ή δύο ετών για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε δυσχερή θέση, καθώς τα δημόσια ταμεία είναι... άδεια. Και τον Ιούλιο οι εισπράξεις από ΦΠΑ ήταν χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα με πληροφορίες, υποχώρησαν κατά 6% με 6,5%, γεγονός που οδηγεί σε νέα αύξηση της «μαύρης τρύπας» των εσόδων.

Μονόδρομος
Ετσι η λήψη μέτρων αποτελεί μονόδρομο, γιατί πέρα από την τόνωση των εσόδων θα πρέπει να... κατευναστούν και οι επιτελείς της Κομισιόν, ώστε στις 20 Οκτωβρίου να ανάψουν το πράσινο φως για παράταση της επιτήρησης.

Η ένταση της νέας δέσμης μέτρων όμως θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από τις πολιτικές επιδιώξεις της κυβέρνησης, μιας και το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών εντός του 2009 έχει απομακρυνθεί, αλλά ακόμη δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Ο κ. Καραμανλής θα δώσει το περίγραμμα των «διαρθρωτικών αλλαγών», όπως τις... βάφτισε χθες ο κ. Παπαθανασίου, από το βήμα της ΔΕΘ και στη συνέχεια ανάλογα και με τις εξελίξεις σε Αθήνα και Βρυξέλλες θα υλοποιηθούν από τα συναρμόδια υπουργεία.

Ο υπουργός Οικονομίας εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου υπογράμμισε πως είναι απόφαση της κυβέρνησης να παρουσιάσει και να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών, προκειμένου η χώρα να έχει μόνιμη ανάπτυξη, με περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

«Γι αυτό και πρέπει να κάνουμε τώρα αυτά τα οποία δεν έγιναν τις προηγούμενες δεκαετίες», συμπλήρωσε.

Παρεμβάσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, το «πακέτο» περιλαμβάνει παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό («μαχαίρι» σε βαρέα ανθυγιεινά, αύξηση ορίων για γυναίκες), το Εργασιακό (ενίσχυση της τετράωρης απασχόλησης), τη φορολογία (κόψιμο φοροαπαλλαγών και αυτοτελούς φορολόγησης, θέσπιση νέων αντικειμενικών κριτηρίων) και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (μειώσεις αποδοχών για νεοπροσλαμβανόμενους).

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
«Μαχαίρι» στα βαρέα, αύξηση ορίων στις γυναίκες

Δεύτερο γύρο αλλαγών στο Ασφαλιστικό ετοιμάζει η κυβέρνηση, με τους δημοσίους υπαλλήλους και τους εργαζόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα να πληρώνουν τον «λογαριασμό». Για να... χρυσώσει το χάπι, η κυβέρνηση θα συνοδεύσει τα επώδυνα μέτρα με ευνοϊκές αλλαγές στη διαδοχική ασφάλιση, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί το πότε θα «τρέξουν» οι όποιες ρυθμίσεις.

Αναλυτικά, οι επώδυνες αλλαγές στο Ασφαλιστικό, που θα «τρέξουν» αμέσως, είναι οι ακόλουθες:

Εξίσωση της ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο και στα Σώματα Ασφαλείας. Η καταδίκη της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσφέρει άλλοθι στην κυβέρνηση να αυξήσει από 5 έως 17 χρόνια τα όρια των γυναικών.

Από τις αλλαγές απειλούνται 140.000 εργαζόμενες στο Δημόσιο, που δεν έχουν θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης. Μεγάλες χαμένες είναι οι «παλαιές ασφαλισμένες», δηλαδή όσες ξεκίνησαν να εργάζονται από 1η Ιανουαρίου 1983 έως 31 Δεκεμβρίου 1992.

Ωστόσο, οι αλλαγές αγγίζουν και τις νεότερες ασφαλισμένες, εφόσον βγουν στη σύνταξη ως μητέρες ανηλίκων ή επειδή έχουν πάνω από τρία παιδιά.

Φρένο στις πρόωρες
Ανατροπές στα επιμέρους όρια συνταξιοδότησης και στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων στο Δημόσιο. Η κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, σχεδιάζει να βάλει φρένο στις πρόωρες συντάξεις (π.χ. αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 58 στα 60 για έξοδο με 35ετία και από τα 50 στα 55 για την 25ετία) και να αυξήσει το «πέναλτι» από το 4,5% στο 6% για κάθε χρόνο ταχύτερης... εξόδου.

Περικοπή της λίστας με τα βαρέα και ανθυγιεινά. «Μαστίγιο και καρότο» κρατά η κυβέρνηση, καθώς η ένταξη περιορισμένου αριθμού επαγγελμάτων στη νέα λίστα αποτελεί το δόλωμα για τον δραστικό περιορισμό των εργαζομένων που υπάγονται στο ευνοϊκό αυτό καθεστώς.

Υπολογίζεται πως το 40% των ειδικοτήτων κινδυνεύει να εξαιρεθεί από τα βαρέα με αποτέλεσμα την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης από 5 έως 7 χρόνια και τη μείωση μισθών και συντάξεων (καθώς οι εργαζόμενοι χάνουν το ειδικό επίδομα).

Οι αλλαγές θα αφορούν στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, δηλαδή όσους ξεκινήσουν να δουλεύουν μετά το 2010.

Στον αντίποδα, μόνο για πέντε ειδικότητες έχει ανάψει αυτή τη στιγμή το «πράσινο φως» για υπαγωγή στα βαρέα: τους ηλεκτροτεχνίτες που εργάζονται στην κατασκευή και συντήρηση δικτύων διανομής της ΔΕΗ, όσους απασχολούνται στην απεγκατάσταση αμιάντου από κτίρια, όσους δουλεύουν στα αντλιοστάσια αποχετεύσεων στις δημοτικές επιχειρήσεις, όσους απασχολούνται στον ψεκασμό θερμοκηπίων και ασφαλίζονται στο ΙΚΑ και τα 250 άτομα που εργάζονται στην Ψυττάλεια.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ
Ενίσχυση της 4ήμερης εργασίας και προγραμμάτων SΤΑGΕ

Με... στήριξη των ευέλικτων μορφών απασχόλησης -ακόμα και της τετραήμερης εργασίας- και με επιδοτούμενα προγράμματα αμφιβόλου αποτελεσματικότητας επιχειρεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κρίσης στην αγορά εργασίας. Πρόκειται για μέτρα-ασπιρίνες, που έχουν ως στόχο να πειστεί η Κοινότητα πως γίνονται μεταρρυθμίσεις και παράλληλα να... βολευτούν τα «γαλάζια παιδιά».

Η ραγδαία εξάπλωση της εργάσιμης εβδομάδας των τεσσάρων ημερών «αντιμετωπίζεται» από το υπουργείο Απασχόλησης με ένα νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα για 8.000 άτομα. Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα καλύπτονται οι αποδοχές που οι εργαζόμενοι χάνουν εξαιτίας του μειωμένου χρόνου εργασίας, όμως είναι σαφές πως πρόκειται για προσωρινή μόνο λύση.

Ανεργία
Την ίδια στιγμή εξετάζεται το ενδεχόμενο υλοποίησης συγκεκριμένων παρεμβάσεων σε περιοχές με υψηλό ποσοστό ανεργίας (ουσιαστικά θα αναβιώσουν τα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης).

Ωστόσο, οι συνδικαλιστές εκφράζουν φόβους πως στις συγκεκριμένες περιοχές, με πρόσχημα την ανεργία, θα ανάψει το «πράσινο φως» για περικοπές στα εργασιακά δικαιώματα (σημειώνεται πως χθες ανακοινώθηκε πως 118 απολυμένοι στη Θράκη θα απασχοληθούν σε δήμους και θα λαμβάνουν το 80% των μηνιαίων αποδοχών τους).

Στο μεταξύ, η υλοποίηση επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης αποτελεί βασικό... χαρτί της κυβέρνησης, που δημιουργεί μία νέα γενιά εργαζόμενων «ομήρων».

Είναι χαρακτηριστικό πως 20.000 άτομα θα απασχοληθούν σε δήμους μέσω της μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας, ενώ μέσα σε μία διετία 80.000 άτομα θα ενταχθούν στα... διάσημα προγράμματα stage (χωρίς καν να δικαιούνται ασφαλιστική κάλυψη)!

ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Μειώσεις σε μισθούς και επιδόματα

Ανατροπές στη φορολογία των επιδομάτων και άλλων αμοιβών εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, περικοπή φοροαπαλλαγών και νέα τεκμήρια διαβίωσης έχει αρχίσει να μεθοδεύει η κυβέρνηση. Στο συρτάρι του υπουργού βρίσκονται εισηγήσεις που προβλέπουν:

Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων ή αύξηση των συντελεστών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, από 15% σε 20% (για επιδόματα εφοριακών, τελωνειακών, αποζημιώσεις υπαλλήλων ΔΕΚΟ, νομαρχιακών και δημοτικών συμβούλων για εκτός έδρας μετακινήσεις κ.λπ.) και από 20% σε 25% (για αμοιβές ποδοσφαιριστών, καλαθοσφαιριστών, προπονητών κ.λπ.).

Στο στόχαστρο βρίσκονται εισοδήματα ύψους 17,5 δισ. ευρώ που σήμερα φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστές οι οποίοι κυμαίνονται από 5% έως 20%. Από το σενάριο αυτό εξαιρούνται οι τόκοι καταθέσεων τραπεζών, τόκοι εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, τόκοι ομολόγων του Δημοσίου καθώς και τα κέρδη από πώληση μετοχών εισηγμένων ή μη στο ΧΑ ή σε αλλοδαπό χρηματιστήριο, τα μερίσματα, τα κέρδη που προκύπτουν από την εξαγορά μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, εισόδημα από πράξεις repos και οι αποζημιώσεις λόγω απόλυσης, που θα εξακολουθούν να φορολογούνται αυτοτελώς.

Περικοπή φοροαπαλλαγών, τόσο για τα φυσικά πρόσωπα όσο και για τις επιχειρήσεις. Από μηδενική βάση επανεξετάζονται οι 980 φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα και κοστίζουν στο Δημόσιο 7 δισ. ευρώ ετησίως.

Νέο αυστηρότερο σύστημα τεκμηρίων διαβίωσης για τις κατοικίες, τα αυτοκίνητα, τα σκάφη αναψυχής, τις πισίνες και το βοηθητικό. Οι αλλαγές στο σύστημα των τεκμηρίων θα περιληφθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το φθινόπωρο στη Βουλή και θα εφαρμοστεί στα φετινά εισοδήματα, τα οποία θα δηλώσουν οι φορολογούμενοι την άνοιξη του 2010. Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό σενάριο που εξετάζεται αφορά τη θέσπιση ελάχιστου κόστους χρήσης για κάθε περιουσιακό στοιχείο.

Οι ελάχιστες δαπάνες θα αθροίζονται και, εφόσον το άθροισμα είναι υψηλότερο από το δηλωθέν εισόδημα, ο φορολογούμενος με βάση το τεκμαρτό εισόδημα θα πληρώνει στην εφορία υψηλότερο φόρο.

4. Νέα αύξηση του ΕΦΚ στη βενζίνη, αφού η Ελλάδα μετά και την τελευταία αύξηση εξακολουθεί να βρίσκεται χαμηλότερα από τον μέσο κοινοτικό όρο κατά 9-10 λεπτά ανά λίτρο.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
«Ψαλίδι» στις φοροαπαλλαγές

«Ψαλίδισμα» των αποδοχών των νεοπροσλαμβανόμενων στον δημόσιο τομέα σχεδιάζει η κυβέρνηση, με τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομίας να επεξεργάζονται αυτή την περίοδο το νέο μισθολόγιο, το οποίο αναμένεται να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2010.

Τα επιδόματα θα κοπούν (με εξαίρεση βέβαια το οικογενειακό και το επίδομα σπουδών) και θα ενσωματωθούν στον βασικό μισθό, ο οποίος σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα είναι χαμηλότερος από τις αποδοχές που λαμβάνουν σήμερα οι νεοπροσλαμβανόμενοι.

Δημιουργούνται έτσι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα υπάλληλοι «δύο ταχυτήτων».

Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην υπάρχουν διαφορετικοί μισθοί από δημόσιο φορέα σε δημόσιο φορέα και από υπουργείο σε υπουργείο και παράλληλα να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες. Ετσι προτάσσονται οι σημαντικές περικοπές των επιδομάτων.

Οι νέοι υπάλληλοι δεν θα απολαμβάνουν πλέον πολλά από τα επιδόματα που υπάρχουν και σε αρκετές περιπτώσεις ανέρχονται αθροιστικά ακόμα και στο ύψος του βασικού τους μισθού.

Χρειάζεται να γίνει μια πλήρης και σαφής καταγραφή του συνόλου των επιδομάτων. Προς αυτή την κατεύθυνση επανδρώνεται αυτή την περίοδο η υπηρεσία από την οποία θα βγαίνει η μισθοδοσία όλων των δημοσίων υπαλλήλων.

Μάλιστα στο υπουργείο Οικονομίας εκτιμούν ότι η νέα αυτή υπηρεσία θα είναι έτοιμη να εντάξει στο ενιαίο σύστημα το πρώτο υπουργείο εντός του Σεπτεμβρίου.

Η ενεργοποίηση της υπηρεσίας θα δώσει τη δυνατότητα στο υπουργείο Οικονομίας να γνωρίζει τις συνολικές αποδοχές κάθε υπαλλήλου, έτσι ώστε να μπορεί να χαράζεται η εισοδηματική πολιτική ανάλογα με τις ανάγκες της κυβέρνησης και όχι κάθε υπουργείου ξεχωριστά.

Με δεδομένο ότι φέτος ο πληθωρισμός κινείται κάτω από το 1% είναι εξαιρετικά πιθανό να έχουμε και το 2010 «πάγωμα» των μισθών για δεύτερη στη σειρά χρονιά.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ιδιαίτερα όσον αφορά την αποφυγή από επιχειρήσεις της καταβολής του ΦΠΑ που κοστίζει δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο στα ταμεία των χωρών-μελών, αποφάσισε να προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή της η Κομισιόν αποφάσισε να προτείνει στις φορολογικές αρχές των κοινοτικών χωρών άμεση πρόσβαση σε μια σειρά πληροφοριών σχετικών με τις εκκρεμείς φορολογικές υποχρεώσεις ιδιωτών και επιχειρήσεων μέσα στην Ενωση.

«Λαμβανομένης υπόψη της εξαιρετικά δύσκολης οικονομικής συγκυρίας είναι απολύτως επιτακτικό να βρεθεί τρόπος για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής» δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος Λάσζλο Κόβακς. «Και για τον λόγο αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να λειτουργήσει αποτελεσματικά η συνεργασία μεταξύ των φορολογικών αρχών όλων των κοινοτικών χωρών», είπε ο ίδιος.

Ειδικότερα, η Κομισιόν αποφάσισε να προτείνει τη σύσταση του «Γιούροφισκ» (Eurofisc), ενός νέου κοινού για όλες τις χώρες-μέλη μηχανισμού, στο πλαίσιο του οποίου αυτές θα συνεργάζονται μεταξύ τους για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και ιδιαίτερα της διασυνοριακής φοροδιαφυγής στον τομέα της καταβολής του ΦΠΑ. Ο μηχανισμός αυτός θα επιτρέπει στις κοινοτικές χώρες ν ανταλλάσσουν με πολύ μεγάλη ταχύτητα πληροφορίες μεταξύ τους και να αντιδρούν έγκαιρα.

Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά αυτός ο νέος μηχανισμός προβλέπεται η σύσταση από τις χώρες-μέλη τραπεζών φορολογικών δεδομένων, καθώς και στοιχείων σχετικών με την επιχειρηματική δράση των φορολογουμένων τους.
(από το ΕΘΝΟΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: