13.8.09

«Πλήρωσα Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ για το σύστημα C4i»...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Διονύσης Νασόπουλο
Φωτιές άναψε η ομολογία Χριστοφοράκου για τις μίζες μετά το 2004...
Φωτιές σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ανάβει η καταδικαστική απόφαση των γερμανικών αρχών για τον Μιχάλη Χριστοφοράκο. Ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Ζίμενς Ελλάδος ομολογεί ότι διακινήθηκε μαύρο χρήμα στα δύο μεγάλα κόμματα μετά το 2004 με στόχο να διασφαλισθούν τα συμφέροντα της εταιρείας σχετικά με το πρόγραμμα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων (C4i).

Με την κατάθεσή του στην εισαγγελέα του Μονάχου κ. Μπόιμλερ-Χεσλ, στην οποία στηρίχθηκε και το κατηγορητήριο των

γερμανικών αρχών, ο κ. Χριστοφοράκος υποδεικνύει τον Γιάννη Βαρθολομαίο και τον Κώστα Γείτονα, οι οποίοι εκτελούσαν χρέη ταμία σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, αντίστοιχα, ως αποδέκτες των χρημάτων που κατέληξαν στα κομματικά ταμεία. Κεντρικά στελέχη και των δύο κομμάτων σημειώνουν ότι με το κατηγορητήριο επιβεβαιώνεται η καταβολή χρημάτων από τη μητρική Ζίμενς στον Μιχ. Χριστοφοράκο, μέσω της εταιρείας Fairways ltd. Αλλά για το ότι στη συνέχεια τα ποσά αυτά κατέληξαν στα ταμεία της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, το μόνο στοιχείο που εμπεριέχεται στο κατηγορητήριο είναι ο λόγος του κ. Χριστοφοράκου.

Το περιεχόμενο της καταδίκης του Μιχ. Χριστοφοράκου στη Γερμανία έδωσε την ευκαιρία στα μικρότερα κόμματα να περάσουν στην αντεπίθεση, καταγγέλλοντας Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ για προσπάθεια «συγκάλυψης» του μεγάλου σκανδάλου.

Έδωσε Βαρθολομαίο και Γείτονα
Κατά τον κ. Χριστοφοράκο, με τον εκλιπόντα σήμερα Ι. Βαρθολομαίο και τον πρώην υπουργό Κων. Γείτονα ήρθε σε επαφή στα τέλη του 2003 και συμφώνησε να χρηματοδοτήσει τα δύο κόμματα με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να προωθηθεί η παραλαβή του συστήματος C4i που συναντούσε εκείνη την περίοδο κρατικά εμπόδια. Την εποχή εκείνη ο Ι. Βαρθολομαίος ήταν γενικός διευθυντής της Ν.Δ. και, ατύπως, ταμίας του κόμματος, ενώ ο Κων. Γείτονας ήταν υπεύθυνος του οικονομικού τομέα του ΠΑΣΟΚ. Στο κατηγορητήριο γίνεται αναφορά για τμηματικές καταβολές, μέσω της Fairways, συνολικού ύψους 1.750.000 ευρώ, από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο του 2004, όταν πλέον τη διακυβέρνηση της χώρας είχε αναλάβει η Ν.Δ., ενώ αδιευκρίνιστα ποσά, όπως αναφέρεται, κατέληξαν στα δύο κόμματα έως το 2006. Ο Μιχ. Χριστοφοράκος, πάντως, κάνει λόγο για συμφωνία με τους Ι. Βαρθολομαίο και Κ. Γείτονα που προέβλεπε την καταβολή σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ «το λιγότερο διψήφιο νούμερο εκατομμυρίων ευρώ».

«ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ»

Τα μικρότερα κόμματα πέρασαν στην αντεπίθεση, καταγγέλλοντας προσπάθεια «συγκάλυψης» του μεγάλου σκανδάλου


Το 2% οι «ωφέλιμες πληρωμές»

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ το κατηγορητήριο, που οδήγησε τον κ. Χριστοφοράκο σε καταδίκη ενός έτους και καταβολή προστίμου 750.000

ευρώ, ο πρώην γενικός διευθυντής της εταιρείας ομολογεί ότι προέτρεψε τα επιτελικά στελέχη της Ζίμενς στη Γερμανία να εγκρίνουν μίζες προς «τα δύο ηγετικά ελληνικά κόμματα» σε ποσοστό 2% του συνολικού τζίρου που προσδοκούσε ετησίως η εταιρεία μέσω των συμβάσεων που υπέγραφε με το Ελληνικό Δημόσιο.

Για τις μίζες που αναγνωρίζει ότι δόθηκαν μετά το 2004, κατά τον Μιχ. Χριστοφοράκο το ζητούμενο ήταν η προώθηση της σύμβασης για το C4i, η οποία ανερχόταν σε 225 εκατομμύρια ευρώ. Η Ζίμενς ήταν υπεργολάβος της αμερικανικής εταιρείας SΑΙC που είχε υπογράψει σύμβαση για το έργο την άνοιξη του 2003. Στο σκεπτικό της καταδίκης Χριστοφοράκου αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Λόγω της καθυστερημένης απόφασης για την ανάθεση του έργου από την πλευρά της ελληνικής διοίκησης και της μεγάλης πολυπλοκότητας του έργου, υπήρχε μια τεράστια χρονική και λογιστική πίεση για το έργο... Συλλάβατε πλέον το σχέδιο, τις παραλαβές των επιμέρους τμημάτων του έργου C4Ι να επιταχύνετε με το να επηρεάσετε τους αρμόδιους για την παραλαβή υπαλλήλους, οι οποίοι μεν δεν σας ήταν κατ΄ όνομα γνωστοί, όμως σας ήταν γνωστό, σύμφωνα με την επικρατούσα στην Ελλάδα δικτύωση των πολιτικών κομμάτων, ότι ανήκαν σε ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα της Ελλάδας...

Συμφωνήσατε λοιπόν σε διάφορες συζητήσεις το αργότερο κατά τα τέλη του 2003 με τους ταμίες των μεγάλων κομμάτων στην Ελλάδα, με τον Κώστα Γείτονα του ΠΑΣΟΚ, τον τέως αντιπρόεδρο του Κοινοβουλίου, ο οποίος μέσω του κόμματος όπως και πριν είχε επιρροή επί των υφισταμένων υπηρεσιών, και με τον κ. Βαρθολομαίο της Νέας Δημοκρατίας, ότι θα παρείχατε στα από αυτούς εκπροσωπούμενα κόμματα χρήματα της τάξεως συνολικά το λιγότερο διψήφιου νούμερου εκατομμυρίων ευρώ. Τα χρήματα θα έπρεπε να φθάσουν ισότιμα στα ταμεία των κομμάτων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ και από εκεί ενδεχομένως να μοιρασθούν περαιτέρω. Για τον σκοπό αυτό, οι δύο ταμίες, όπως από κοινού είχατε συμφωνήσει, θα ασκούσε ο καθένας κομματικά επί των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι ανήκαν στο δικό τους κόμμα την απαιτούμενη επιρροή, ώστε να παρακινήσουν τους υπαλλήλους αυτούς, την κρίση τους περί της απόφασης παραλαβής κατά τέτοιον τρόπο να χρησιμοποιούν, ώστε σε περιπτώσεις αμφιβολίας να αποφασίζουν υπέρ της εταιρείας Siemens ενδεχομένως και ενάντια στο καθήκον τους...».

Δύο καταθέσεις
Κατά το κατηγορητήριο, «στο χρονικό διάστημα που ακολούθησε και ο κ. Γείτονας και ο κ. Βαρθολομαίος άσκησαν σύμφωνα με τη συμφωνηθείσα τακτική επί των αποφασιζόντων δημοσίων υπαλλήλων την του κόμματος τού καθενός επιρροή». Για τις μίζες του 2% δε, που αναγνωρίζει ο Χριστοφοράκος, το κατηγορητήριο επικαλείται και τις καταθέσεις των επιτελών της θυγατρικής Ζίμενς κ.κ.

Κουτσενρόιτερ και Σίκατσεκ, ενώ εκτός από το ποσό των 1.750.000 ευρώ που διαβιβάσθηκαν στην Ελλάδα το 2004, μέσω της Fairways, αναφέρεται τουλάχιστον ότι 200.000 ευρώ προωθήθηκαν στον Χριστοφοράκο και στη συνέχεια, μέχρι το 2006, χωρίς να έχει εξακριβωθεί ο χρόνος, τα χρήματα παραδόθηκαν στους Ι. Βαρθολομαίο και Κ. Γείτονα.
ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: