Οι μαύρες τρύπες της ανάκρισης σταμάτησαν το κατηγορητήριο ως το 2003...
Στοιχεία για τη διακίνηση εμβασμάτων εκατομμυρίων ευρώ το διάστημα διακυβέρνησης της Ν.Δ., μαρτυρικές καταθέσεις, απόρρητες εκθέσεις και επίσημα έγγραφα αλλοδαπών διωκτικών αρχών για μίζες που διοχετεύθηκαν σε ελληνικά πολιτικά κόμματα περιλαμβάνει η δικογραφία για το σκάνδαλο της Ζίμενς, αλλά ουδέποτε αξιοποιήθηκαν από την ελληνική Δικαιοσύνη.
Είναι οι μαύρες τρύπες της ανάκρισης που σε συνδυασμό με τους άστοχους χειρισμούς των δικαστικών αρχών, που οδήγησαν στην απόδραση των Μ. Χριστοφοράκου και Χρ. Καραβέλα, εμπόδισαν να εμπλουτιστεί το κατηγορητήριο και να επεκταθεί και πέραν του 2003 και επέτρεψαν στον...
...πρώην ισχυρό άνδρα του γερμανικού κολοσσού να εξασφαλίσει το ακαταδίωκτο για τη βασική κατηγορία της δωροδοκίας τη γαλάζια περίοδο. Ο Μ. Χριστοφοράκος θα έρθει στην Ελλάδα, με παραγεγραμμένο ένα μεγάλο μέρος των αδικημάτων του, για να δικαστεί για αδικήματα που καλύπτουν χρονικό διάστημα μόλις 6 μηνών.
Ο διαχωρισμός
Ο ανακριτής φαίνεται πως έχει επιλέξει -άγνωστο γιατί- τον άτυπο νομικό διαχωρισμό του σκανδάλου της Siemens σε δύο σκέλη, αυτόν της προγραμματικής συμφωνίας 8002/1997 για την ψηφιακοποίηση του ΟΤΕ και εκείνον του προγράμματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων, C4Ι. Νομικοί κύκλοι εκφράζουν την απορία τους για τα κριτήρια που πρυτάνευσαν και συνέβαλαν στο να μείνει αδιερεύνητο και εκτός κατηγορητηρίου, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, το διάστημα 2004-2007. Το ΠΑΣΟΚ «βλέπει» επιχείρηση συγκάλυψης του σκανδάλου και συσκότισης της αλήθειας.
Ο Ν. Ζαγοριανός δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με αξιόποινες πράξεις και διακινήσεις «ύποπτων» εμβασμάτων κατά τη διακυβέρνηση της Ν.Δ., παρ' όλο που υπάρχει πλούσιο υλικό στη δικογραφία. Σχετικές αναφορές γίνονται τόσο σε έγγραφο της υπηρεσίας δίωξης κοινού εγκλήματος από το πριγκιπάτο του Μονακό όσο και στην απόρρητη έκθεση της δικηγορικής εταιρείας «Debevoise & Plimpton», που πραγματοποίησε τον εσωτερικό έλεγχο της Siemens. Επιπλέον, υπάρχουν στη διάθεση του ανακριτή και οι μαρτυρικές καταθέσεις των πρώην διαχειριστών των ταμείων της μητρικής Siemens, Ζίκατσεκ και Κουτσενρόιτερ, οι οποίοι έχουν μιλήσει για καταβολή χρημάτων, μάλιστα το 2% του τζίρου της, στα δυο μεγάλα κόμματα, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.
Για το C4Ι
Ουσιαστικά, η δικαστική έρευνα σε σχέση με το C4Ι έχει φτάσει -και αυτό χωρίς να έχει ολοκληρωθεί το σκέλος της σύμβασης 8002- μέχρι την κλήτευση σε απολογία του ανώτατου στελέχους της Siemens Hellas και αρμόδιου για το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4Ι,Δ. Δενδρινού, ο οποίος, αφού εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του ως υπόπτου φυγής, απολογήθηκε και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 800.000 ευρώ και περιοριστικούς όρους.
Οπως όμως καταδεικνύεται από το κατηγορητήριο που συντάχθηκε σε βάρος του κ. Δενδρινού, ο δικαστικός λειτουργός δεν προχώρησε την έρευνα στην περίοδο πέραν του 2003, παρά την ύπαρξη εγγράφων που χαρτογραφούν ύποπτες διαδρομές εκατομμυρίων. Αντίθετα, θέτει καταληκτική ημερομηνία της απάτης την 19η Μαΐου του 2003, οπότε και υπογράφτηκε η σύμβαση μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου (υπουργείο Εθνικής Αμυνας) και της αμερικανικής εταιρείας SAIC, που προμήθευσε στη χώρα μας το C4Ι, ενώ δεν κάνει καμία αναφορά σε άλλα πρόσωπα-αυναυτουργούς του είτε πρόκειται για στελέχη της Siemens και της SAIC είτε του ΟΤΕ, τα οποία μπορεί να συμμετείχαν στην «εξαπάτηση» του Δημοσίου.
Τσιμουδιά για το 2%
Αλλά ακόμα και για το σκέλος που διερευνά η Δικαιοσύνη, τη σύμβαση 8002/1997, δεν γίνεται κουβέντα για το περίφημο 2%, στο οποίο έχουν αναφερθεί υψηλόβαθμα στελέχη της μητρικής Siemens, υποστηρίζοντας ότι «ο Μιχ. Χριστοφοράκος τα έδινε σε πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα». Μάλιστα, στα κατηγορητήρια που έχει συντάξει, ο ανακριτής δεν περιγράφει καν ως «πολιτικό χρήμα» την ειδική συμφωνία για τη διάθεση του 2% των ετήσιων πωλήσεων στον Μιχ. Χριστοφοράκο, αλλά ως «παροχές ωφελημάτων», δηλαδή καταβολές χρημάτων από τη Siemens προς τα στελέχη του ΟΤΕ.
Στα... αζήτητα παραμένουν και έγγραφα σύμφωνα με τα οποία κατά την περίοδο 1990-1994 φέρεται να διοχετεύθηκε από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens πολιτικό χρήμα, και δη έξι εμβάσματα ή καταθέσεις ύψους 20 εκατ. μάρκων (10 εκατ.ευρώ περίπου), σε τραπεζικό λογαριασμό της Royal Bank of Scotland στο Λονδίνο, τον οποίο διατηρούσε η Mayo Investments Corporation. Πάντως, ο Κ. Μητσοτάκης, πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος την επίμαχη περίοδο, έχει προβεί σε κατηγορηματική διάψευση, λέγοντας ότι «η Ν.Δ. δεν πήρε την περίοδο εκείνη καμιά απολύτως ενίσχυση από τη Siemens».
Οι κατηγορούμενοι
Μόλις 8-9 στελέχη της Siemens και ένα του ΟΤΕ έχουν μέχρι στιγμής βρεθεί στη θέση του κατηγορουμένου. Από αυτούς, δεν έχουν απολογηθεί μέχρι σήμερα δύο, δηλαδή ο Μιχ. Χριστοφοράκος και ο τέως οικονομικός διευθυντής της Siemens, Χρ. Καραβέλας, που φυγοδικεί από τα τέλη Μαΐου. Τα άλλοτε υψηλόβαθμα στελέχη του γερμανικού κολοσσού κατάφεραν να διαφύγουν κυριολεκτικά μέσα από τα χέρια του ανακριτή, ο οποίος αρκέστηκε στις διαβεβαιώσεις τους ότι επιθυμούν να απολογηθούν, χωρίς καν να εκδώσει σχετικές διατάξεις, έτσι ώστε να απαγορευθεί η έξοδός τους από τη χώρα. Το φιάσκο της απόδρασης είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά της αντιπολίτευσης, η οποία ζητεί μέχρι σήμερα να αποδοθούν ευθύνες.
Ο Μ. Χριστοφοράκος θα έρθει στη χώρα μας αλλά δεν πρόκειται να δικαστεί για το μεγαλύτερο μέρος του κατηγορητηρίου που αφορά τη σύμβαση 8002/1997 για την ψηφιακοποίηση του ΟΤΕ, ενώ λόγω δεδικασμένου πιθανότατα δεν θα του απαγγελθούν κατηγορίες ούτε για το αδίκημα της δωροδοκίας από το 2004-2007.
Ο Καραβέλας
Οσο για τον Χρ. Καραβέλα, άγνωστο ακόμα παραμένει πού βρίσκεται ή και αν πότε και κάτω από ποιες συνθήκες θα επιστρέψει στην Ελλάδα. Την «απόδρασή» του την πλήρωσε με την προφυλάκιση μελών της οικογένειάς του που κατηγορήθηκαν για συνέργια σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Αυτοί πάλι που έμειναν στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσουν τις κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί σε βάρος τους διαμαρτύρονται καθώς δεν έχει διαταχθεί από τις ανακριτικές αρχές η διενέργεια πραγματογνωμοσύνης για να αποτυπωθεί από εμπειρογνώμονες η συνολική ζημία που υπέστη το Δημόσιο.
Μάλιστα, οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση υποστηρίζουν ότι αν και «κατηγορούμαστε για εγκλήματα που κατά το γράμμα του νόμου 1608/50 πρέπει να έχει ζημιωθεί το Ελληνικό Δημόσιο, η ζημία -η οποία στα κατηγορητήρια εκτιμάται στα 57.404.918,79 ευρώ- δεν προκύπτει από κανένα έγγραφο, αφού η πραγματογνωμοσύνη δεν έχει γίνει». Παρ' όλα αυτά, τα σχετικά αιτήματα συνηγόρων υπεράσπισης, που έχουν κατατεθεί στον Ν. Ζαγοριανό και με τα οποία ζητείται να προσδιοριστεί αν πράγματι ο ΟΤΕ ζημιώθηκε και φυσικά με ποιο ποσό, φαίνεται πως έχουν απορριφθεί σιωπηρώς από τον δικαστικό λειτουργό. *
Δεν έχουν αξιολογηθεί από τον ανακριτή:
1 *«Υποπτα» εμβάσματα που διακινήθηκαν μέχρι τον Ιούλιο του 2005 μέσω της υπεράκτιας εταιρείας «Placid Blue», συμφερόντων Μιχ. Χριστοφοράκου, καταγράφονται στο έγγραφο του πριγκηπάτου του Μονακό.
2 * Μέχρι τις αρχές του 2008 υπήρχαν ανοιχτές πληρωμές της Siemens σχετικά με τις προμήθειες στην Ελλάδα, αναφέρει ο Ρ. Ζίκατσεκ, όπως προκύπτει από έγγραφα της δικηγορικής «Debevoise & Plimton».
3 *Κατάθεση Ζίκατσεκ στον ανακριτή για το C41:«Υπήρχαν πληρωμές, οι οποίες πήγαν πιθανόν το 2004 στην εταιρεία Fairways. Πιστεύω ότι το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 1,5 εκατομμύρια ευρώ. Η πληρωμή τράβηξε από τρεις έως πέντε μήνες περίπου».
4* Κατάθεση Κουτσενρόιτερ:«Ο Χριστοφοράκος μου είπε ότι θα χρηματοδοτούσε το 2004 και τα δύο κόμματα, για να εξασφαλιστεί ότι μετά τις εκλογές η εταιρεία θα εξακολουθήσει να έχει την εύνοια των πολιτικών».
5*17 εμβάσματα, που ξεπερνούν τα τρία εκατομμύρια ευρώ, φέρεται να διακινήθηκαν μέσω υπεράκτιας εταιρείας συμφερόντων Χριστοφοράκου, από τις αρχές του 2004 μέχρι το καλοκαίρι του 2005.
Enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου