Νέο εισπρακτικό γιουρούσι σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με την αύξηση των Μοναδικών Συντελεστών Καθαρού Κέρδους (ΜΣΚΚ) κατά 10-20%.
Ταυτόχρονα σχεδιάζεται να αναπροσαρμοστούν τα ανώτατα όρια τζίρου για την υπαγωγή επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών στη διαδικασία της αυτοπεραίωσης, δηλαδή στο κλείσιμο των ανέλεγκτων χρήσεων χωρίς έλεγχο αλλά με την καταβολή ελάχιστου φόρου.
Οι νέοι ΜΣΚΚ που αφορούν περίπου...
850.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, θα εφαρμοστούν εκτός απροόπτου από το οικονομικό έτος 2010, δηλαδή για τα καθαρά κέρδη της φετινής χρονιάς, που σημαίνει ότι το επόμενο έτος χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν να δηλώσουν μεγαλύτερα κέρδη και να καταβάλουν υψηλότερο φόρο για να αποφύγουν τον έλεγχο της Εφορίας.
Κι αυτό γιατί, ενώ ο προσδιορισμός των καθαρών κερδών γίνεται πλέον λογιστικά με αφαίρεση των δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα, οι ΜΣΚΚ χρησιμοποιούνται από την Εφορία στη διάρκεια των φορολογικών ελέγχων σε περιπτώσεις που τα βιβλία του ελεγχόμενου κρίνονται ανακριβή και ανεπαρκή, αλλά και για τον προσδιορισμό των ελάχιστων καθαρών κερδών και κατ επέκταση του ΦΠΑ που πρέπει να δηλώνουν οι φορολογούμενοι που υπάγονται στη διαδικασία της αυτοπεραίωσης.
Σύμφωνα με την πρόταση των υπηρεσιακών παραγόντων που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο υπό τη δαμόκλειο σπάθη του εκτροχιασμού του προϋπολογισμού και της μαύρης τρύπας των εσόδων, θα αυξηθούν οι Μοναδικοί Συντελεστές Καθαρού Κέρδους που ισχύουν κατά 10% έως και 20% με ταυτόχρονο διπλασιασμό των ανώτατων ορίων τζίρου για την υπαγωγή στην αυτοπεραίωση.
Η πρόταση για την αναπροσαρμογή των ορίων υπαγωγής εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων στη διαδικασία του αυτοελέγχου και της περαίωσης χωρίς έλεγχο προβλέπει αύξηση:
- Στις 600.000 ευρώ από 300.000 που ισχύει των ακαθάριστων εσόδων για τις επιχειρήσεις πώλησης εμπορευμάτων ή παραγωγής προϊόντων.
- Στις 300.000 ευρώ από 150.000 ευρώ που ισχύει για επιχειρήσεις αμιγώς παροχής υπηρεσιών.
- Στις 600.000 ευρώ για το σύνολο των δραστηριοτήτων τους προκειμένου για μεικτές επιχειρήσεις πώλησης εμπορευμάτων ή παραγωγής προϊόντων και παροχής υπηρεσιών, με την προϋπόθεση ότι τα ακαθάριστα έσοδα από τη δραστηριότητα παροχής υπηρεσιών είναι κατώτερα ή ίσα κατ ανώτατο όριο των 300.000 ευρώ, από 300 και 150 χιλιάδες ευρώ αντίστοιχα που ισχύει σήμερα.
- Στις 200.000 ευρώ από 150.000 που ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Η αύξηση των ΜΣΚΚ αναπόφευκτα οδηγεί σε αύξηση των ελαχίστων καθαρών κερδών και του ΦΠΑ που προσδιορίζονται εξωλογιστικά και θα λαμβάνονται υπόψη για την αυτόματη περαίωση αρχής γενομένης από τα κέρδη της χρήσης του 2009.
Στην ουσία δηλαδή για να καλυφθούν οι μαύρες τρύπες στα έσοδα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να υποχρεώσει εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες για να αποφύγουν τον τακτικό έλεγχο της Εφορίας, να δηλώσουν υψηλότερα εισοδήματα και να πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ.
Υπενθυμίζεται ότι οι υπόχρεοι που ακολουθούν τη διαδικασία της αυτοπεραίωσης υπολογίζουν τα καθαρά τους κέρδη λογιστικά (έσοδα μείον δαπάνες) και εξωλογιστικά (ακαθάριστα έσοδα Χ ΜΣΚΚ) και για τον υπολογισμό του φόρου, που απαλλάσσει τον υπόχρεο από φορολογικό έλεγχο λαμβάνεται υπόψη το μεγαλύτερο από τα δύο ποσά.
«Επιβεβλημένη»
Πάντως, στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών υποστηρίζουν πως ανεξάρτητα από την εισπρακτική συγκυρία η αναπροσαρμογή των Μοναδικών Συντελεστών Καθαρού Κέρδους είναι επιβεβλημένη όχι μόνο γιατί αποτελούν έναν βασικό προσδιοριστικό παράγοντα για τον υπολογισμό του φόρου που πληρώνουν οι υπόχρεοι που ρυθμίζουν τις εκκρεμότητές τους, αλλά είναι ταυτόχρονα και ένα σημαντικό «εργαλείο» του ελεγκτικού μηχανισμού.
Με βάση τους ΜΣΚΚ ο φοροελεγκτικός μηχανισμός μέσω του taxis μπορεί εύκολα να εντοπίζει τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν χαμηλότερα εισοδήματα από αυτά που προκύπτουν με εξωλογιστικό υπολογισμό διογκώνοντας ενδεχομένως τις δαπάνες τους και να κατευθύνει έτσι τον φορολογικό έλεγχο στοχευμένα στις επιχειρήσεις με φορολογικό ενδιαφέρον.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΩΤΗΡΑΚΟΣ ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.