17.8.09

Ωρα μηδέν για τον Χριστοφοράκο...

Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή του Μιχάλη Χριστοφοράκου στη χώρα μας. Ηδη βρίσκεται σε εξέλιξη ένας αγώνας δρόμου, προκειμένου ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens, Μ. Χριστοφοράκος, να παραδοθεί και να επιστρέψει στη χώρα μας ενδεχομένως και σήμερα το βράδυ (εκτός απροόπτου), μαζί με τον ανακριτή της υπόθεσης Ν. Ζαγοριανό, ο οποίος σήμερα στις 8 το πρωί ταξίδεψε προς το Μόναχο με αυθημερόν εισιτήρια επιστροφής.

Ωστόσο ο χρόνος επιστροφής του Χριστοφοράκου μπορεί να «παιχθεί» ανάλογα και με τον...

τρόπο που θα κινηθεί το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, στο οποίο έχουν προσφύγει ήδη οι συνήγοροί του παίζοντας το τελευταίο τους υπερασπιστικό χαρτί, ώστε να μπλοκάρουν για λίγο διάστημα την έκδοσή του που αποφάσισε το Εφετείο του Μονάχου (για αδικήματα σχετικά με τη σύμβαση ψηφιοποίησης του ΟΤΕ που φέρονται να διαπράχθηκαν από τις 19 Απριλίου μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2003).

«Επείγουσα ακρόαση»
Δεν αποκλείεται με τη διαδικασία της «επείγουσας ακρόασης» η απόφαση του εν λόγω δικαστηρίου να εκδοθεί ακόμη και σήμερα, αναστέλλοντας την επίμαχη του γερμανικού Εφετείου, κάτι που θα σημάνει την άμεση επιστροφή του.

Οπως και να έχει, ο χρόνος για την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου φαίνεται να είναι περιορισμένος, ενώ οι πιθανότητες της παράδοσής του θεωρούνται σαφώς περισσότερες από εκείνες της αναβολής της προσφυγής (όπως προτίθεται να ζητήσουν οι συνήγοροί του εκεί).

Ετσι -όπως όλα δείχνουν- η προσφυγή των δικηγόρων του μάλλον δεν φαίνεται ικανή να καθυστερήσει την έκδοση.

Στη κατεύθυνση για άμεση επιστροφή του Μιχ. Χριστοφοράκου φαίνεται να συνηγορεί και η διαδικασία-εξπρές που πραγματοποιείται από πλευράς ελληνικών αρχών, ώστε ο εκζητούμενος «μίστερ» Siemens Hellas να βρίσκεται στη χώρα μας (άνευ άλλου γεγονότος) ίσως και σήμερα το βράδυ.

Ειδικότερα για αυτόν τον λόγο -σύμφωνα με τις πληροφορίες- ο 4ος ειδικός ανακριτής Ν. Ζαγοριανός αναχώρησε σήμερα το πρωί συνοδευόμενος από κλιμάκιο τεσσάρων αξιωματικών -με επικεφαλής έμπειρο αστυνομικό της κρατικής Ασφάλειας που έχει ξαναταξιδέψει για τον ίδιο λόγο στο Μόναχο, γνώστη της γερμανικής γλώσσας και τρεις αξιωματικούς της Ιντερπόλ- έχοντας εισιτήρια για αυθημερόν επιστροφή, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα (εκτός απρόσμενης εξέλιξης).

Επίσης ο ανακριτής θα συνοδεύεται και από έναν γιατρό, για ενδεχόμενη επίκληση εκ μέρους του λόγων υγείας, καθώς έχει νοσηλευτεί, όπως είναι γνωστό, φρουρούμενος στη Γερμανία με καρδιολογικό πρόβλημα.

Ο Μιχ. Χριστοφοράκος, κατά τις πληροφορίες, θα παραδοθεί στο αεροδρόμιο στο ελληνικό κλιμάκιο.

Διαβουλεύσεις
Ηδη χθες μέχρι αργά το βράδυ -όπως λεγόταν- δρομολογούνταν οι τελευταίες συνεννοήσεις για τις λεπτομέρειες του εν λόγω ταξιδιού μεταξύ παραγόντων του υπουργείου Δικαιοσύνης και υπουργείου Εξωτερικών.

Αν εξελιχθούν όντως έτσι τα πράγματα, αυτό σημαίνει ότι οι ενδείξεις των ελληνικών αρχών περί παράδοσης του Μιχ. Χριστοφοράκου είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές.

Επιπροσθέτως δεν φαίνεται να φέρνει εμπόδια για την παράδοσή του το Εφετείο του Μονάχου.

Παράλληλα η αίτηση της Γερμανίδας εισαγγελέως κ. Μπόιμλερ, με την οποία ζητείται η επιβολή ποινής σε βάρος του ενός έτους και προστίμου 750.000 ευρώ για δωροδοκία πολιτικών κομμάτων την περίοδο 2004-2007 (για το προηγούμενο διάστημα κατά τους Γερμανούς υπάρχει παραγραφή), δεν φέρνει -σύμφωνα με πληροφορίες- εμπόδια για την παράδοσή του με το αιτιολογικό ότι πρόκειται για άλλη πτυχή της υπόθεσης.

Συνταγματικό δικαστήριο
Τι επικαλούνται οι συνήγοροί του στην προσφυγή τους

Η υπεράσπιση του Μιχάλη Χριστοφοράκου προσπάθησε άμεσα να ορθώσει εμπόδια στην παράδοσή του.

Ετσι την περασμένη Παρασκευή κατέθεσε προσφυγή κατά του γερμανικού Εφετείου που αποφάσισε την παράδοσή του.

Συγκεκριμένα με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι συνήγοροι, ζητούν τη διακοπή εκτέλεσης της απόφασης της έκδοσης μέχρι το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο να αποφασίσει ουσιαστικά σχετικά με την προσφυγή τους.

Αν γίνει αυτό (και δεν ληφθεί άμεσα η απόφαση σήμερα, όπως λέγεται σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες), τότε το θέμα της παράδοσης θα καθυστερήσει για διάστημα έως 2 μήνες.

Ωστόσο όλες οι ενδείξεις συντείνουν στην επίσπευση των διαδικασιών παράδοσης και την άμεση επιστροφή του Μιχ. Χριστοφοράκου.

Πάντως, οι συνήγοροί του στην προσφυγή τους (που φαίνεται ότι επί του παρόντος μάλλον θα πέσει στο κενό) προβάλλουν το αιτιολογικό ότι πρόκειται για Γερμανό υπήκοο, οπότε θα πρέπει για την περίπτωσή του να εφαρμόζεται αυστηρά το συνταγματικό πλαίσιο για να μην εκδοθεί σε άλλη χώρα.

Επίσης υποστηρίζουν ότι λόγω της γερμανικής του υπηκοότητας απειλείται με μη δίκαιη δίκη στην Ελλάδα.

ΣΤΟΧΟΣ Η ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ
Προσφυγές από τους υπόλοιπους κατηγορουμένους

Η παραγραφή των αδικημάτων για τον Χριστοφοράκο πριν από τον Απρίλιο του 2003 προμηνύει νέες εξελίξεις από άλλους συγκατηγορούμενούς του.

Συγκεκριμένα, ο περιορισμός του κατηγορητηρίου για τον Μιχ. Χριστοφοράκο (όπως τον επιβάλλουν οι γερμανικές Αρχές) μόνο για το πεντάμηνο από Απρίλιο μέχρι Σεπτέμβριο του 2003, σχετικά με την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ, θα έχει ως αποτέλεσμα να προσφύγουν προσεχώς στα ελληνικά αλλά και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια συγκατηγορούμενοί του στην Ελλάδα, με το αιτιολογικό ότι οι ίδιοι δεν είχαν ίση μεταχείριση με εκείνον.

Και αυτό διότι, όπως θα υποστηρίξουν, διώχθηκαν και προφυλακίστηκαν και για το προηγούμενο διάστημα, για το οποίο υπάρχει παραγραφή όσον αφορά τον συγκατηγορούμενό τους, Μιχ. Χριστοφοράκο.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση που έκανε ο κ. Αγγελος Πάρσαλης, συνήγορος του Ηλ. Γεωργίου (προφυλακισμένου πρώην στελέχους της Siemens), που τόνισε: «Ο εντολέας μου θα προσφύγει στα ελληνικά και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για να τύχουν και γι αυτόν εφαρμογής οι διατάξεις περί παραγραφής».

ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ
Οι σταθμοί μετά τον γυρισμό του

Η επιστροφή με διαδικασίες-εξπρές του Μιχάλη Χριστοφοράκου στη χώρα μας αναζωπυρώνει την κόντρα που ήδη έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο κομμάτων μετά τους ισχυρισμούς του πρώην μάνατζερ της Siemens ότι «λάδωσε» και τα δύο κόμματα για να προωθήσουν τις δραστηριότητες της εταιρείας.

Ποια διαδικασία όμως θα ακολουθηθεί από τη στιγμή που ο Μ. Χριστοφοράκος πατήσει επί ελληνικού (και μάλιστα δικαστικού) εδάφους;

1ος σταθμός: Αναμένεται να είναι η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση.

Αν όντως, όπως λένε οι πληροφορίες, ο Χριστοφοράκος επιστρέψει στη χώρα μας σήμερα πριν από τα μεσάνυχτα, το πιθανότερο είναι ότι θα διανυκτερεύσει στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση.

2ος σταθμός: Η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών (τμήμα εκδόσεων).

Στη συνέχεια -και με τα προαναφερθέντα δεδομένα- ο Χριστοφοράκος, έπειτα από κράτηση περίπου πέντε μηνών στο Μόναχο, θα οδηγηθεί στην Εισαγγελία Εφετών Αθήνας (και συγκεκριμένα στον εισαγγελέα εκδόσεων) όπου εκεί θα εκτελεστεί το ένταλμα σε βάρος του για τα αδικήματα της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος τα οποία σχετίζονται με τη σύμβαση ψηφιοποίησης του ΟΤΕ.

Οι Γερμανοί, ως γνωστόν, με την απόφασή τους έβαλαν εμπόδιο στην Ελληνική Δικαιοσύνη αφού περιόρισαν το εν λόγω κατηγορητήριο μόνο για το διάστημα από 19 Απριλίου μέχρι Σεπτέμβριο του 2003 (για το προηγούμενο διάστημα δέχονται παραγραφή, αν και το ελληνικό κατηγορητήριο έχει ως έναρξη τον Φεβρουάριο του 1998).

3ος σταθμός: Το γραφείο του 4ου ειδικού ανακριτή κ. Ν. Ζαγοριανού ενώπιον του οποίου θα κληθεί να απολογηθεί.

Το «ραντεβού» αυτό δεν θα μπορέσει να το αποφύγει όπως είχε συμβεί την πρώτη φορά με τη διαφυγή του.

Ο κατηγορούμενος σε πρώτη φάση αναμένεται να ζητήσει προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί.

Επίσης -σύμφωνα με νομικούς- αναμένεται να υποβάλει και διάφορα αιτήματα, όπως: να λάβει γνώση όλων των εγγράφων της δικογραφίας (όπως και οι άλλοι συγκατηγορούμενοί του στην υπόθεση), τα οποία έχουν προκύψει μετά τη φυγή του στο Μόναχο, καθώς και να ζητήσει «διόρθωση του κατηγορητηρίου».

Και αυτό διότι η απόφαση του Εφετείου του Μονάχου περιορίζει τον ανακριτή να του απευθύνει ερωτήσεις μόνο για το χρονικό διάστημα που προαναφέρθηκε (από τον Απρίλιο του 2003 έως και τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου).

ΑΣΦΥΚΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΟΡΙΑ
Διαδικασίες - εξπρές για τη διεξαγωγή της δίκης

Εν τω μεταξύ, είναι ασφυκτικά τα χρονικά όρια που τίθενται στις ελληνικές αρχές καθώς ο Χριστοφοράκος πρέπει να ανακριθεί και να δικαστεί μέσα σε διάστημα έξι μηνών. Αυτό είναι το χρονικό όριο που προβλέπουν οι διμερείς συμβάσεις της Γερμανίας και της Ελλάδας για τους υπηκόους της Γερμανίας που εκδίδονται.

Ετσι, οι ελληνικές δικαστικές αρχές καλούνται να κάνουν νομική ακροβασία και να συμπυκνώσουν διαδικασία δεκαοκτώ μηνών (που χρειάζονται κανονικά για τέτοιου είδους περιπτώσεις) σε μόλις έξι.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, όμως, ενδέχεται για να ξεπεράσουν τα στενά χρονικά όρια, να τον παραπέμψουν απευθείας στο ακροατήριο με απευθείας κλήση, χωρίς να εκδοθεί πριν βούλευμα από δικαστικό συμβούλιο. Με αυτό τον τρόπο θα θέσουν σε εφαρμογή τον νόμο περί ταχύτατης καταπολέμησης της διαφθοράς στο Δημόσιο που επιτρέπει απευθείας παραπομπή σε δίκη.

Ετσι, με αυτά τα δεδομένα, ο Χριστοφοράκος θα απολογηθεί για ένα χρονικό διάστημα έξι μηνών, σχετικά με εκροές χρημάτων προς τα μαύρα ταμεία της Siemens.

Οι κατηγορίες (γι αυτόν τον χρόνο) φέρονται ότι διαπράχθηκαν από 19 Απριλίου μέχρι και Σεπτέμβριο του 2003 και σχετίζονται μόνο τρία εμβάσματα που φτάνουν τα περίπου 1,4 εκ. ευρώ (ενώ όλο το κατηγορητήριο συνολικά αναφέρεται σε ποσά που αγγίζουν τα 54 εκ.).

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, το εν λόγω κατηγορητήριο (με χρονικό ορίζοντα έξι μήνες) που έχει απομείνει για τον κ. Χριστοφοράκο, χαρακτηρίζεται «αδύναμο», καθώς -όπως τονίζουν- είναι δύσκολο να στοιχειοθετηθεί σε βάρος του γι αυτά τα τρία εμβάσματα το κακούργημα της δωροδοκίας.

Οπότε από την Ελληνική Δικαιοσύνη θα του επιβληθεί ποινή σαφώς μικρότερη. Και αυτό διότι η δωροδοκία και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στην Ελλάδα είναι κακουργήματα, αλλά στη Γερμανία είναι πλημμελήματα.

Υπενθυμίζεται ότι παραμένει ανεκτέλεστο το δεύτερο ευρωπαϊκό ένταλμα των ελληνικών αρχών σε βάρος του Χριστοφοράκου για το C4I, το οποίο σχετίζεται με το πρόγραμμα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων. Και αυτό διότι οι γερμανικές δικαστικές αρχές ζητούν από τις δικές μας, συμπληρωματικά στοιχεία. Το δεύτερο αυτό ένταλμα σύλληψης εκτείνεται από το 2002 μέχρι και τις 19.5.2003 και αφορά απάτη σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου.

Υπενθυμίζεται ότι μετά το αίτημα της Γερμανίδας εισαγγελέως κ. Μπόιμλερ για επιβολή ποινής σε βάρος του για δωροδοκία πολιτικών κομμάτων για το διάστημα 2004-2007, ο Χριστοφοράκος δεν θα δικαστεί για τα ίδια αδικήματα στην Ελλάδα (σχετικά μ αυτό το διάστημα), αφού θα υπάρχει το σχετικό δεδικασμένο στη Γερμανία.

Αρα για το αδίκημα της απάτης σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου για το C4I που τον βαρύνει, οι ελληνικές αρχές, αν θέλουν να τον δικάσουν (για άλλο διάστημα) θα πρέπει να πάρουν και πάλι άδεια από τους Γερμανούς.

Οποιαδήποτε ποινή -σύμφωνα με νομικούς- και αν επιβληθεί από την Ελληνική Δικαιοσύνη στον Μ. Χριστοφοράκο θα πρέπει να την εκτίσει στη Γερμανία.

Ωστόσο, πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης έλεγαν ότι αυτό εξαρτάται από τον τόπο τέλεσης των αδικημάτων (αν αυτά έγιναν στη Γερμανία ή στην Ελλάδα).

ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΡΙΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ
Ο Χριστοφοράκος καλείται να δικαστεί στην Ελλάδα για το πεντάμηνο από Απρίλιο 2003 έως Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, για τρία εμβάσματα ύψους 1.450.000 ευρώ και θα κληθεί να απαντήσει αν οι αποδέκτες αυτών των χρημάτων είναι πολιτικά πρόσωπα ή δημόσιοι λειτουργοί.

Τα τρία εμβάσματα για τα οποία θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις είναι:

* το πρώτο ύψους 500.000 ευρώ (τον Απρίλιο 2003)
* το δεύτερο επίσης 500.000 (τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου)
* και το τρίτο άλλων 450.000 ευρώ (τον Σεπτέμβριο του 2003)
(από το ΕΘΝΟΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: