10.8.09

Πέντε νάρκες για Καραμανλή...

Την ώρα που ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να «μαδά τη μαργαρίτα» σε ό,τι αφορά τον χρόνο των πρόωρων εκλογών, προκαλώντας σύγχυση ακόμη και στο εσωτερικό της κυβέρνησής του αλλά και στον κρατικό μηχανισμό, πληθαίνουν και τα προβλήματα που ουσιαστικά θα παίξουν βασικό ρόλο στη λήψη της τελικής του απόφασης, μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Ο κ. Καραμανλής συνειδητοποιεί ότι παρά τις επικοινωνιακές προσπάθειες που...

καταβάλλει ο ίδιος (επισκέψεις στα υπουργεία, δημόσιες παρεμβάσεις, συναντήσεις με υπουργούς κ.λπ.), το πολιτικό κλίμα δεν αντιστρέφεται, ενώ παράλληλα δεν έχει καταφέρει να εξουδετερώσει τις «νάρκες» που κρύβονται στον δρόμο προς τις κάλπες.

Η καθημερινή του εμφάνιση στα μέσα ενημέρωσης, οι εξαγγελίες για παροχές και προσλήψεις αλλά και οι διαρροές για δημιουργία νέων οργάνων που θα έχουν ως στόχο τον καλύτερο συντονισμό του κυβερνητικού έργου, πέφτουν στο κενό, καθώς ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης της ΝΔ δείχνει να έχει εξαντληθεί.

Τις οριστικές του αποφάσεις σε ό,τι αφορά τον χρόνο των εκλογών ο κ. Καραμανλής θα τις λάβει, αφού «μετρήσει» τον αντίκτυπο του ανασχηματισμού στον οποίο θα προχωρήσει μέχρι το τέλος του μηνός, όπως αναφέρουν τακτικοί συνομιλητές του.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, είτε επιλέξει τον εκλογικό αιφνιδιασμό (βλ. φθινόπωρο) είτε εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια που του έχει θέσει ο κ. Παπανδρέου και φτάσει μέχρι τον Μάρτιο, ο κ. Καραμανλής έχει μπροστά του τα εξής κρίσιμα προβλήματα που παρουσιάζονται δίπλα.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μέτρα και όχι παροχές

Τα μηνύματα που λαμβάνει η κυβέρνηση εν όψει του χειμώνα είναι ιδιαίτερα αρνητικά ως προς τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει για τη λήψη άμεσων διαρθρωτικών μέτρων αλλά αντίθετα η κυβέρνηση προχωρεί σε ένα «κύμα» παροχών που αγγίζει συνολικά τα δύο δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός θέλει να εντάξει στις πρώτες -μετά το καλοκαίρι- δημοσκοπήσεις τις εξαγγελίες αυτές και εφόσον διαπιστώσει ότι η «ψαλίδα» που χωρίζει τη ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ μικραίνει, τότε θα πάρει το πολιτικό ρίσκο, θα στήσει «κάλπες» και θα αφήσει για την... επόμενη κυβέρνηση τις δύσκολες αποφάσεις.

Σε αντίθετη περίπτωση, εάν επιλέξει να φτάσει μέχρι τον Μάρτιο, τότε σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητήσει από την Κομισιόν παράταση για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3%.

ΓΚΑΛΟΠ
Παραμένει η διαφορά

Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει ο πρωθυπουργός μέσα από τις εξαγγελίες για παροχές και προσλήψεις, αλλά και μέσα από τις καθημερινές του δημόσιες παρεμβάσεις, η διαφορά που χωρίζει τα δύο μεγάλα κόμματα δεν φαίνεται να «πέφτει» κάτω από το 4%.

Η εικόνα του κ. Καραμανλή δεν ισχυροποιείται, όσο το Μέγαρο Μαξίμου θα ήθελε, ενώ παράλληλα η φιλολογία σχετικά με τις πρόωρες εκλογές δείχνει να έχει επηρεάσει ένα σημαντικό τμήμα της κοινής γνώμης που αντιμετωπίζει θετικά πλέον το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες μέσα στο φθινόπωρο.

ΑΝΤΑΡΤΕΣ
Διαφωνίες καθημερινά

Οι ουσιαστικές διαφωνίες σε ό,τι αφορά το κυβερνητικό έργο, αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο στο εσωτερικό της ΝΔ. Δεν είναι μόνο ο Γ. Μανώλης, ο οποίος και χθες («Πρώτο Θέμα») έφερε σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, λέγοντας ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ «υποχρεώθηκε να αθωώσει βουλευτές», αναφερόμενος στους «Βατοπεδινούς» και στον κ. Παυλίδη, αλλά και σειρά άλλων στελεχών που ζητούν εδώ και τώρα αλλαγές στην κυβέρνηση.

Μόλις τα τελευταία 24ωρα οι κ. Τσιτουρίδης, Δούκας, Γιαννόπουλος, Γιακουμάτος και Παπακώστα επισήμαναν δημόσια την ανάγκη να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις και σε επίπεδο προσώπων και σε επίπεδο πολιτικής από τον πρωθυπουργό.

Σε ό,τι αφορά τον κ. Μανώλη πάντως, κύκλοι της Ρηγίλλης τόνιζαν αργά χθες το απόγευμα ότι «στην εποχή στην οποία αναφέρεται ο βουλευτής Αργολίδας (βλ. υπόθεση Παυλίδη) η θέση του κόμματος ήταν ψήφος κατά συνείδηση και κατά συνέπεια ουδείς θα μπορούσε να τον είχε πιέσει».

ΤΟ ΑΠΡΟΟΠΤΟ
Αδύνατα αντανακλαστικά

Ο κ. Καραμανλής γνωρίζει τις δυνατότητες της κυβέρνησής του και για τον λόγο αυτό περισσότερο από κάθε τι άλλο φοβάται το... έκτακτο: ένα ξαφνικό γεγονός, το οποίο ουσιαστικά δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει, όπως ακριβώς συνέβη το 2007 με τις πυρκαγιές.

Για τον λόγο αυτό επιχειρεί - μέσω διαρροών- να δώσει την εικόνα ότι θα αλλάξει -με τον ανασχηματισμό- και τον τρόπο λειτουργίας του υπουργικού συμβουλίου, δημιουργώντας ένα συντονιστικό όργανο το οποίο θα ελέγχει ουσιαστικά τους υπουργούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που σχεδιάζει -πεντέμισι χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ- είναι να αναβαθμίσει τη γενική γραμματεία της κυβέρνησης, η οποία θα ελέγχει την ταχύτητα προώθησης των αποφάσεων του πρωθυπουργού και των μελών του υπουργικού συμβουλίου.

ΤΟ ΠΑΖΛ ΤΟΥ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ
Επικίνδυνες ισορροπίες σε κυβέρνηση και κόμμα

Το δύσκολο παζλ του ανασχηματισμού έχει μπροστά του τώρα ο πρωθυπουργός, καθώς φαίνεται ότι έχει ήδη λάβει την απόφαση να προχωρήσει μέχρι το τέλος του μηνός σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Στόχος του δεν είναι άλλος από το να «ανέβει» στη Θεσσαλονίκη στις αρχές Σεπτέμβρη, έχοντας εκπέμψει το μήνυμα της ανανέωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές θα αφορούν:

- Το επικοινωνιακό επιτελείο: Ο πρωθυπουργός έχει αποδεχθεί την εισήγηση πολλών υπουργών να αντικαταστήσει τον κ. Β. Αντώναρο, τοποθετώντας στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου βουλευτή. Παράλληλα θα προχωρήσει στη δημιουργία νέου επικοινωνιακού επιτελείου, επικεφαλής του οποίου θα είναι ο υπουργός Εσωτερικών.

- Το κόμμα: Ο κ. Λ. Ζαγορίτης δεν θα είχε αντίρρηση να αφήσει τη θέση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής και να δοκιμαστεί σε κυβερνητικό πόστο. Ο κ. Β. Μεϊμαράκης από την πλευρά του θα επέστρεφε στη Ρηγίλλης, προκειμένου να έπαιζε τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του κόμματος και της κυβέρνησης. Η επιλογή Μεϊμαράκη δε, με δεδομένη την απήχηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας στον κομματικό μηχανισμό, θα διευκόλυνε τον πρωθυπουργό, καθώς θα μείωνε σημαντικά τον κίνδυνο να υπάρξουν στη διαδικασία εκλογής νέου γραμματέα πολλά «λευκά» ψηφοδέλτια.

- Τα υπουργεία της «καθημερινότητας»: Ο κ. Καραμανλής θα «σπάσει» το υπερ-υπουργείο Εσωτερικών, ενώ δεν αποκλείεται να αναθέσει σε ένα πρόσωπο τον ρόλο του συντονιστή των θεμάτων που αφορούν τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών.
ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: