19.8.09

Ομολογούν αποτυχία, φέρνουν μέτρα-φωτιά...

Ένα νέο πακέτο μέτρων, που θα ανάψει φωτιά σε μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων, καθώς θίγει μισθούς και συντάξεις και αυξάνει φόρους, ετοιμάζει η κυβέρνηση εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης αλλά και της κατάθεσης του νέου προϋπολογισμού και των «εξετάσεων» από τις Βρυξέλλες, τον Οκτώβριο.

Το πακέτο, επιστέγασμα της αποτυχίας των μέτρων της...

...προηγούμενης άνοιξης και των αρχών του καλοκαιριού, συζήτησαν χθες ο Πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου. Ο τελευταίος, μάλιστα, ομολόγησε εμμέσως πλην σαφώς την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής όλων των προηγουμένων ετών, λέγοντας ότι «πρέπει να κάνουμε τώρα αυτά τα οποία δεν έγιναν τις προηγούμενες δεκαετίες». Ο ίδιος εμφανίσθηκε ανήσυχος από τη δραματική τροπή που έχει πάρει η πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία βρίσκεται πλέον σε ύφεση, ενώ το έλλειμμα του προϋπολογισμού έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Μίλησε συγκεκριμένα για πρωτοφανή διεθνή κρίση, η οποία δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την ελληνική οικονομία, όπως είπε, αν και πρόσθεσε ότι οι επιπτώσεις είναι ηπιότερες σε σύγκριση με αυτές που βλέπουμε σε άλλες οικονομίες. «Ταυτόχρονα, όμως», συνέχισε, «η κρίση αυτή ανέδειξε και τα χρόνια δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας».

Γι΄ αυτό προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει «ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών, προκειμένου η χώρα να έχει μόνιμη ανάπτυξη, με περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας».

Σε δύο δόσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο πακέτο θα ξετυλιχτεί σε δύο δόσεις.

● Η πρώτη, στη ΔΕΘ, θα περιλαμβάνει κυρίως τα λεγόμενα διαρθρωτικά μέτρα, στα οποία αναφέρθηκε χθες ο κ. Παπαθανασίου. Πολλά από αυτά θα είναι επώδυνα για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, αλλά θα συνδυασθούν με κάποιες ελαφρύνσεις χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων και με κίνητρα για την αύξηση της απασχόλησης. Έτσι, το πακέτο θα μπορεί να «σταθεί» και ως προεκλογικό, εφόσον αποφασισθεί τελικώς επίσπευση των εκλογών το φθινόπωρο. ● Η δεύτερη δόση, του Οκτωβρίου, θα περιλαμβάνει κυρίως τα βαριά, φοροεισπρακτικά μέτρα, για να περιορισθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού που κινείται πλέον στην περιοχή του 7% του ΑΕΠ. Ο επίτροπος κ. Χ. Αλμούνια περιμένει πειστικά, σκληρά μέτρα για να δώσει την έγκρισή του σε παράταση του χρόνου μείωσης του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ, όπως αναμένεται να ζητήσει η κυβέρνηση. Κανονικά, ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στο επίπεδο αυτό είναι το 2010, κάτι που θεωρείται πλέον ανέφικτο.

Τα «διαρθρωτικά» μέτρα
Ειδικότερα, τα μέτρα που σχεδιάζονται με στόχο τις «μόνιμες» αλλαγές, όπως τις χαρακτήρισε και ο κ. Παπαθανασίου, στην ελληνική οικονομία περιλαμβάνουν τα εξής:

● Άνοιγμα των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων (μεταξύ άλλων μηχανικών, δικηγόρων και μεταφορέων) στο πλαίσιο της εναρμόνισης με τη σχετική κοινοτική Οδηγία για τις υπηρεσίες. Το νομοσχέδιο είναι ήδη έτοιμο, αλλά έχει γενικό χαρακτήρα και θα χρειασθεί να εξειδικευθεί. ● Επανεξέταση του καταλόγου των βαρέων και ανθυγιεινών, και κατάργηση ορισμένων με ταυτόχρονη ένταξη κάποιων νέων.

● Περιορισμός των αναπηρικών συντάξεων, με αυστηρότερη εφαρμογή των σχετικών κριτηρίων. ● Καθιέρωση κινήτρων για- προαιρετική- παραμονή στην εργασία μετά το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

● Επιδότηση ή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων, για να αυξηθεί η απασχόλησή τους.

● Ειδικές ρυθμίσεις για περιοχές που πλήττονται από την ανεργία, στις οποίες προφανώς θα περιλαμβάνονται και οι λεγόμενες «ευέλικτες» μορφές εργασίας, με μικρότερες αμοιβές.

● Νέο μισθολόγιο με κατάργηση επιδομάτων για νεοπροσλαμβανόμενους δημοσίους υπαλλήλους. ● Νέο Ασφαλιστικό για το Δημόσιο, με εξίσωση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών, όπως απαιτούν οι Βρυξέλλες. Θα επιδιωχθεί απλώς ένας συμβιβασμός για τη σταδιακή προσαρμογή των κατηγοριών που θίγονται περισσότερο.

● Διαχωρισμός υπηρεσιών συντάξεων και υγείας σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, για καλύτερο έλεγχο των δαπανών τους.

ΠΑΣΟΚ: Δήλωση αποτυχίας
Δήλωση αποτυχίας χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου τα όσα είπε ο κ. Παπαθανασίου για τις διαρθρωτικές αλλαγές που δεν έγιναν. Και πράγματι, συνέχισε, έχουμε μια κυβέρνηση των αρνητικών ρεκόρ: στην ανάπτυξη, όπου έχουμε αρνητικό πρόσημο για πρώτη φορά από το ΄93, στον κρατικό δανεισμό, όπου ξεπεράσαμε τα 60 δισ. ευρώ, στην ανταγωνιστικότητα όπως δείχνει το υψηλότερο από κάθε φορά έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και στα «φέσια» στην αγορά, που έχουν ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ.

Και νέοι φόροι στο πακέτο του Οκτωβρίου

ΣΤΟ ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟ μέτωπο, η κυβέρνηση σκοπεύει να ανακοινώσει μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής ή την κατάργηση αδικιών, όπως την ονομάζει, που πάντως για κάποιους θα καταλήξουν σε νέες επιβαρύνσεις. Αυτά περιλαμβάνουν:

● Νέα τεκμήρια.

● Περιορισμό κάποιων εισοδημάτων που φορολογούνται αυτοτελώς και ένταξή τους στην κλίμακα του φορολογουμένου. Τα αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα περιλαμβάνουν επιδόματα και εκτός έδρας, εφημερίες γιατρών, κέρδη από λαχεία και αποδοχές αθλητών.

● Περιορισμό φοροαπαλλαγών (π.χ. απαλλαγές από ειδικό φόρο κατανάλωσης, αφορολόγητα για κληρονομιές και γονικές παροχές, εκπτώσεις δαπανών για τόκους στεγαστικού δανείου κ.ά.).

Εξάλλου, είναι πιθανό να αποφασισθούν νέες αυξήσεις ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα.


Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση ετοιμάζουν ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ

ΕΠΙΘΕΣΗ στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική ετοιμάζονται να εξαπολύσουν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Με υπομνήματα που αποφάσισαν να στείλουν την ερχόμενη εβδομάδα στον Πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή εν όψει της ΔΕΘ- και με αφορμή την εξαγγελία της οικονομικής και εισοδηματικής πολιτικής για το επόμενο έτος- τα σωματεία των εργαζομένων προειδοποιούν ότι η εφαρμογή των μέτρων που πλήττουν τους εργαζόμενους θα οδηγήσει σε «κοινωνικές εντάσεις» και απειλούν με κινητοποιήσεις.

Όπως ανακοίνωσε χτες η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, «η κυβέρνηση με άλλοθι την προαναγγελθείσα ύφεση που εδώ και πάνω από έναν χρόνο την αντιμετωπίζει μοιρολατρικά στη βάση της διεθνούς κρίσης, συνεχίζει με νέες ταχύτητες την αύξηση των ανισοτήτων, την υποβάθμιση του εργασιακού και κοινωνικού περιβάλλοντος αλλά και της διαβίωσης των μισθωτών».

Η ΓΣΕΕ, από την πλευρά της, με το υπόμνημα που θα στείλει στο Μαξίμου θα ζητά τη στήριξη των ανέργων, τον περιορισμό των «ευέλικτων» συμβάσεων εργασίας, τον σεβασμό του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων και την αναδιανομή του εισοδήματος μέσω άλλης φορολογικής πολιτικής. Κοινό συλλαλητήριο στις 5 Σεπτεμβρίου
Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ θα προβάλουν τα αιτήματά τους στις 5 Σεπτεμβρίου με κοινό συλλαλητήριο που θα οργανώσουν στις 18.00 στη Θεσσαλονίκη, στο άγαλμα Βενιζέλου.

Η πρώτη μαζική συγκέντρωση θεωρείται ότι θα αποτελέσει προειδοποίηση των συνδικάτων για τις μελλοντικές αντιδράσεις τους, καθώς μέσα στον Σεπτέμβριο θα συνεδριάσουν τα Γενικά Συμβούλια, τόσο της ΓΣΕΕ όσο και της ΑΔΕΔΥ, για να αποφασίσουν τυχόν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Ήδη η ΑΔΕΔΥ προειδοποίησε χθες για «νέα περίοδο και κλίμακα αγώνων, με πυκνότητα μορφών δράσης, με στόχους την απόκρουση πολιτικών ανατροπής δικαιωμάτων και τη διεκδίκηση μιας αναδιανεμητικής πολιτικής υπέρ του εισοδήματος, των δημόσιων και κοινωνικών υπηρεσιών και της εργασίας».

Η ΑΔΕΔΥ αντιτίθεται στην ακολουθούμενη «σκληρή εισοδηματική πολιτική», στις ιδιωτικοποιήσεις βασικών αγαθών όπως της παιδείας, της υγείας κ.ά., στην υποβάθμιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων με την υποχρηματοδότηση των Ταμείων και στον χαρακτηρισμό της ασφάλισης των δημοσίων υπαλλήλων ως «επαγγελματικής» (που οδηγεί σε αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών που ασφαλίστηκαν στο Δημόσιο μεταξύ 1983 και 1992), αλλά και στην εφαρμογή ελαστικών εργασιακών σχέσεων και νέων μορφών ευέλικτης και άτυπης εργασίας στο Δημόσιο (έκτακτοι, ορισμένου χρόνου, εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου και προγράμματα stage του ΟΑΕΔ).
(από τα ΝΕΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: