Σανίδα σωτηρίας στην οικονομική κρίση θα αποτελέσουν για χιλιάδες οικογένειες οι μετεγγραφές των φοιτητών στα κεντρικά ΑΕΙ-ΤΕΙ, καθώς αν εξασφαλίσουν το πολυπόθητο «εισιτήριο», θα γλιτώσουν πολλές χιλιάδες ευρώ από τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Φοιτητές αλλά και οι οικογένειές τους κάθονται σε «αναμμένα κάρβουνα» εν αναμονή της ανακοίνωσης των βάσεων εισαγωγής στα...
...τέλη Αυγούστου, ενώ την ίδια στιγμή έχουν στρέψει το βλέμμα τους και στο καθεστώς των μετεγγραφών.
Οι ευκαιρίες που ανοίγονται για αρκετούς υποψηφίους είναι τεράστιες, αφού υπάρχουν περιπτώσεις τμημάτων όπου η διαφορά μεταξύ κεντρικού και επαρχιακού ιδρύματος μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 6.000 μόρια.
Ως εκ τούτου, κάποιος υποψήφιος ο οποίος γνωρίζει ότι μπορεί να πάρει μετεγγραφή δηλώνει στο μηχανογραφικό δελτίο ένα τμήμα της επαρχίας, το οποίο έχει για παράδειγμα βάση εισαγωγής τα 8.853 μόρια (Λογιστικής ΤΕΙ Καβάλας), και εν συνεχεία μετεγγράφεται στο αντίστοιχο τμήμα του ΤΕΙ Πειραιά, το οποίο είχε βάση για τους «άλλους» υποψηφίους 14.772 μόρια, 5.919 περισσότερα δηλαδή.
Τα παραδείγματα με ανάλογες διαφορές είναι αρκετά, ενώ ακόμη και σε περιπτώσεις υψηλόβαθμων και ιδιαίτερα περιζήτητων τμημάτων οι διαφορές ξεπερνούν τα 1.500 μόρια, όπως στο Αρχιτεκτόνων Μηχανικών.
Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι διαφορές στα τμήματα Φιλολογίας, όπου η διαφορά στις δύο ακραίες βαθμολογίες που απαιτούνται (Πανεπιστήμια Αθήνας και Πελοποννήσου) ανέρχεται στα 1.913 μόρια. Σε σχολές Μαθηματικών καταγράφηκαν πέρυσι διαφορές της τάξεως των 2.972 μορίων, Φυσικής 1.863, ΤΕΦΑΑ 2.349 και Πληροφορικής 2.342.
Στα πλέον υψηλόβαθμα τμήματα (Ιατρικά, Νομικά, Παιδαγωγικά) οι διαφορές για τα δεδομένα των συγκεκριμένων σχολών είναι πολύ σημαντικές. Συγκεκριμένα, εάν ένας υποψήφιος μπορεί να πάρει μετεγγραφή από το τμήμα Νομικής της Θράκης σε αυτό της Αθήνας, θα «κερδίσει» 735 μόρια. Στην Ιατρική η μεγαλύτερη διαφορά που υπήρξε πέρυσι έφτασε τα 593 μόρια, ενώ στα Παιδαγωγικά που σπάνε τα τελευταία χρόνια όλα τα ρεκόρ στις προτιμήσεις, η διαφορά μεταξύ τμήμάτος Θεσσαλονίκης και Φλώρινας ανήλθε στα 896 μόρια.
ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Δικαιούχοι χωρίς ποσοτικό περιορισμό
Μέλη πολύτεκνων και πολυμελών οικογενειών, παιδιά θυμάτων της τρομοκρατίας, ορφανοί από έναν ή δύο γονείς, διακριθέντες στον τομέα του αθλητισμού και πάσχοντες από σοβαρές ασθένειες είναι όσοι δικαιούνται μετεγγραφή χωρίς ποσοτικό περιορισμό. Συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι ανά κατηγορία είναι εξής:
Πολύτεκνοι γονείς και τέκνα πολυτέκνων
Γονείς και τέκνα πολυμελών οικογενειών με τρία ζώντα τέκνα από νόμιμο γάμο ή νομιμοποιηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα, εφόσον κανένα από αυτά δεν υπερβαίνει το εικοστό έκτο έτος της ηλικίας του.
Παιδιά των φονευθέντων ή καταστάντων πλήρως ανικάνων για την εκτέλεση των καθηκόντων τους σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων 1897/90 (Α 120) (παρ. 1 εδ. β άρθρου 1 Ν. 3282/2004 και Ν. 2083/92 - Α 159).
Ορφανοί φοιτητές ή σπουδαστές από τον ένα ή και από τους δύο γονείς, εφόσον ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος των τριών τελευταίων οικονομικών ετών δεν υπερβαίνει το ποσό των τριάντα πέντε χιλιάδων ευρώ. Για τον υπολογισμό του μέσου όρου του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος των τριών τελευταίων οικονομικών ετών των ορφανών από τον έναν ή και τους δύο γονείς δεν λαμβάνεται υπόψη το ατομικό εισόδημα του αποβιώσαντος γονέα ή των αποβιωσάντων γονέων που είχαν τυχόν δηλώσει κατά την τελευταία τριετία πριν από την αίτηση μετεγγραφής.
Φοιτητές και σπουδαστές που κατά τη διάρκεια των σπουδών τους σε Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ πέτυχαν αθλητική διάκριση που επιτρέπει κατά τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας την εγγραφή τους καθ υπέρβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για τον λόγο αυτό.
Φοιτητές και σπουδαστές που ενεγράφησαν σε Τμήμα Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ για έναν από τους λόγους υγείας που κατά τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε ποσοστό θέσεων 3% επί του αριθμού εισακτέων σε οποιοδήποτε Τμήμα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και λόγω κάλυψης του προβλεπόμενου ποσοστού από υποψηφίους με μεγαλύτερη βαθμολογία δεν μπόρεσαν να εγγραφούν στο αντίστοιχο Τμήμα προτίμησής τους ή που κατά τη διάρκεια των σπουδών τους υπέστησαν μία από τις σοβαρές ασθένειες που αναφέρονται στις παραπάνω διατάξεις.
ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
Τα δικαιολογητικά για όλες τις κατηγορίες υποβάλλονται από 1 έως 15 Νοεμβρίου, ενώ στην ίδια προθεσμία υποβάλλονται και τα δικαιολογητικά των σπουδαστών ΤΕΙ, οι οποίοι έχουν εισαχθεί στο εαρινό εξάμηνο και αιτούνται μετεγγραφής για μη οικονομικούς λόγους.
Σημειώνεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης μετεγγραφής είναι να έχει προηγηθεί η εγγραφή στο Τμήμα εισαγωγής.
ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
1. Αίτηση του ενδιαφερομένου.
2. Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
3. Βεβαίωση εγγραφής που εκδίδεται από το Τμήμα προέλευσης.
4. Ατομικό δελτίο επιτυχίας ή αναλυτικό πιστοποιητικό σπουδών.
5. Αντίγραφο του προγράμματος σπουδών θεωρημένο από τη Γραμματεία του Τμήματος προέλευσης.
6. Εγγραφο δημόσιας Αρχής ή υπηρεσιών ή λογαριασμών οργανισμών κοινής ωφελείας, από το οποίο να προκύπτει ο τόπος μόνιμης κατοικίας των γονέων ή βεβαίωση του Τμήματος από την οποία προκύπτει η φοιτητική ή σπουδαστική ιδιότητα του αδελφού ή της αδελφής στην περίπτωση που υπάρχει αδελφός ή αδελφή που φοιτά σε Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ σε πόλη άλλη από αυτήν της μόνιμης κατοικίας των γονέων.
7. Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 του ενδιαφερομένου για την ακρίβεια του περιεχομένου των υποβληθέντων δικαιολογητικών, όπου θα βεβαιώνεται ο τόπος μόνιμης κατοικίας των γονέων αλλά και θα γίνεται ιδιαίτερη μνεία της γνώσης των συνεπειών της υποβολής αναληθούς δήλωσης ή ανακριβών, ψευδών ή πλαστών δικαιολογητικών.
ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΕ ΠΟΣΟΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ
Αιτήσεις για λόγους οικονομικούς ή υγείας των γονέων
Οι μετεγγραφές που πραγματοποιούνται με ποσοτικό περιορισμό αφορούν λόγους οικονομικούς και λόγους υγείας των γονέων των υποψήφιων φοιτητών.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι μετεγγραφές στη συγκεκριμένη κατηγορία δεν επιτρέπεται να ξεπερνούν σε ποσοστό το 10% του αριθμού των εισακτέων στο τμήμα υποδοχής. Ειδικά για τα Ιδρύματα του Λεκανοπεδίου Αττικής και του Νομού Θεσσαλονίκης το ποσοστό των μετεγγραφών αυτών δεν επιτρέπεται να ξεπερνά το 5%.
Σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότεροι υποψήφιοι με τις ίδιες προϋποθέσεις, προηγούνται τα τέκνα των οικογενειών που έχουν έναν τουλάχιστον αδελφό ή αδελφή που φοιτά σε Πανεπιστήμιο ή Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) που βρίσκεται σε διαφορετική πόλη από τον τόπο μόνιμης κατοικίας των γονέων, εφόσον ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού εισοδήματός τους δεν είναι μεγαλύτερος του ποσού των πέντε χιλιάδων ευρώ του μέσου όρου του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος των άλλων υποψηφίων.
Διευκρινίζεται ότι με τον όρο «υποψήφιοι με τις ίδιες προϋποθέσεις» νοούνται οι υποψήφιοι που βρίσκονται στο γ εξάμηνο σπουδών, που έχουν επιτύχει στο Τμήμα προέλευσης σε όλα τα μαθήματα των δύο πρώτων εξαμήνων και των οποίων ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος των τριών τελευταίων ετών δεν υπερβαίνει το ποσό των 35.000 ευρώ.
Κατά τα λοιπά, δικαίωμα υποβολής αίτησης μετεγγραφής για οικονομικούς λόγους έχουν τα τέκνα των γονέων των οποίων ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος των τριών τελευταίων οικονομικών ετών δεν υπερβαίνει το ποσό των τριανταπέντε χιλιάδων ευρώ.
Στις περιπτώσεις αυτές δικαίωμα υποβολής αίτησης για μετεγγραφή έχουν μόνο όσοι βρίσκονται στο τρίτο εξάμηνο σπουδών τους και εφόσον έχουν πετύχει στο Τμήμα προέλευσης σε όλα τα υποχρεωτικά και με επιλογή υποχρεωτικά μαθήματα των δύο πρώτων εξαμήνων του ενδεικτικού προγράμματος σπουδών ή σε ίσο τουλάχιστον αριθμό μαθημάτων του ατομικού προγράμματος σπουδών του υποψήφιου για μετεγγραφή φοιτητή ή σπουδαστή.
Τα παιδιά των οποίων ένας τουλάχιστον γονέας είναι τυφλός ή κωφάλαλος ή νεφροπαθής που υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση ή πάσχει από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκει στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών επειδή έχει κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67%, μετεγγράφονται σε ποσοστό 1% του αριθμού των εισακτέων στο Τμήμα υποδοχής.
Στις περιπτώσεις αυτές, για την αποφυγή της υπέρβασης του ποσοστού μετεγγραφής μεταξύ υποψηφίων με τις ίδιες προϋποθέσεις λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος του οικογενειακού εισοδήματος, ή, αν υπάρχει ίσος μέσος όρος εισοδήματος, η συνολική βαθμολογία που έχουν πετύχει οι υποψήφιοι στο Τμήμα προέλευσης ή ο συνολικός αριθμός μορίων που συγκέντρωσαν οι υποψήφιοι κατά την τελευταία συμμετοχή τους στις εξετάσεις των μαθημάτων που εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο.
(Μιχάλης Νιβολιανίτης-ΕΘΝΟΣ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου