Του ΜΙΧ. ΚΟΥΡΜΟΥΣΗ
Συγκλονιστικοί αριθμοί-στοιχεία για τις καμένες εκτάσεις...
Η φωτιά των δασών στην Αττική έφερε στην επιφάνεια όλη την ανικανότητα του ελληνικού κράτους και την εγκληματικώς παράνομη δράση των Ελλήνων πολιτικών (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα), οι οποίοι, στο όνομα των πελατειακών σχέσεών τους, καταστρέφουν τη χώρα.
Υπογράφουν αποφάσεις που υποθάλπουν την παρανομία, συντηρούν τη διαπλοκή και την παραοικονομία, εκτρέφουν τον χρηματισμό των δημοσίων υπαλλήλων και διατηρούν το άτυπο χρηματιστήριο γης,σε βάρος του περιβάλλοντος και της κρατικής περιουσίας.
Ολα τα παραπάνω...
περικλείονται στους συγκλονιστικούς αριθμούς-στοιχεία των καμένων εκτάσεων που αποκαλύπτει σήμερα η «Ε».
Αναλυτικά:
* Στα δάση που κάηκαν υπάρχουν 16.000 αυθαίρετα κτίσματα με σοβαρά προβλήματα νομιμότητας. Πολλά απ' αυτά έχουν νομιμοποιηθεί με χαριστικές πράξεις (νόμοι κ.λπ.).
* Από αυτά, τα 8.600 κτίσματα είναι παράνομα και έχουν κινηθεί διαδικασίες κατεδάφισής τους. Ισχύει σε ορισμένα η νομιμοποίηση με πλάγια μέσα.
* Από τα παραπάνω 3.167 κτίσματα έχουν κριθεί τελεσίδικα (δικαστικά) κατεδαφιστέα. Δεν έχουν γκρεμίσει ούτε ένα, με αστείες δικαιολογίες (δεν έχουμε μπουλντόζες, δεν έχουμε χρήματα, έχει αρμοδιότητα για το γκρέμισμα η περιφέρεια, η νομαρχία, ο δήμος και πάει λέγοντας. Από τα κατεδαφιστέα το 75% αφορά βίλες και κάθε μορφής οικίες και το 25% κτίσματα, όπως αποθήκες, εργοστάσια, ξενοδοχεία κ.λπ.
* Τα τελευταία 20 χρόνια έχουν ενταχθεί στο σχέδιο πόλης περίπου 40.000 στρέμμ. δάσους, δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων. Επιχείρημα υπέρ των εντάξεων υπήρξε άρθρο του ν. 998/89, που προβλέπει επέκταση σχεδίου πόλης ώς 500 μέτρα από προϋπάρχοντα του 1923 οικισμό.
* Από το πρόγραμμα ΠΣΕΑ (Πρόγραμμα Σχεδιασμού Εκτάκτων Αναγκών) για αποζημιώσεις και ανασυγκρότηση εδαφών, ύψους 350 εκατ. ευρώ, που εγκρίθηκε από την Ε.Ε. για τις πυρκαγιές του 2007, έχουν απορροφηθεί μέχρι σήμερα 50 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι την επόμενη διετία (χρόνος ολοκλήρωσης του σχετικού προγράμματος, θα απορροφηθούν άλλα 30 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, το Ελληνικό Δημόσιο ζήτησε από την Ε.Ε. την άδεια να χρηματοδοτήσει την ανασυγκρότηση των καμένων περιοχών (γύρω στα 3 εκατ. στρέμμ.) και διαθέτει από τον προϋπολογισμό μόνον 80 εκατ. ευρώ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το ταμείο που είχε συγκροτηθεί για τη βοήθεια στις πυρόπληκτες περιοχές συγκέντρωσε γύρω στα 110 εκατ. ευρώ. Δεν έχει υπάρξει απολογισμός ή ενημέρωση για την πορεία των σχετικών πόρων.
Από την παραπάνω επίσημη αποκάλυψη προκύπτει ότι η κυβένηση έχει εγκαταλείψει στην τύχη τους 7 πυρόπληκτους νομούς της χώρας.
Συγκλονιστικός είναι και ο απολογισμός των καμένων εκτάσεων. Κάηκαν στην τριήμερη φωτιά της Ανατολικής Αττικής συνολικά 198.000 στρέμμ. Απ' αυτά 135.000 στρέμμ. ήταν δάση και δασικές εκτάσεις, 38.000 στρέμμ. γεωργικές εκτάσεις και 25.000 στρέμμ. σχέδια πόλης-οικισμοί. Το ερώτημα είναι πώς αυτά τα 25.000 στρέμμ. που βρίσκονται μέσα σε δάσος απέκτησαν σχέδιο πόλεως.
enet.gr *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου