Λέει ο Σωτήρης Χατζηγάκης στο Δημήτρη Τσιόδρα...
Δεν αποκλείει εκλογές το φθινόπωρο ο Σωτ. Χατζηγάκης, προκειμένου να τερματιστεί η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, και αναμένει τις αποφάσεις του Κ. Καραμανλή.
*Εκτιμά ότι οι ευρωεκλογές έδειξαν τα λάθη της Νέας Δημοκρατίας, που είναι: δεν δόθηκε έμφαση στα προβλήματα της καθημερινότητας, δεν υπήρχε παραταξιακή αλληλεγγύη και δεν έγινε σωστή υπεράσπιση του κυβερνητικού έργου.
*Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης βλέπει θετικά τη...
συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ σε κρίσιμα θέματα, ενώ για τους αγρότες πιστεύει ότι πρέπει να γίνονται όλο και περισσότερο επιχειρηματίες.
* Ο κ. Χριστοφοράκος μιλάει για πληρωμές και στη Ν.Δ. Μήπως πρέπει να αναληφθούν κάποιες πρωτοβουλίες ώστε να βγουν όλα στο φως για την υπόθεση της Ζίμενς, όσο πικρά και αν είναι για ορισμένους;
- Μπορεί ο κ. Χριστοφοράκος να ισχυρίζεται και να επινοεί ό,τι θέλει εκ των υστέρων όσον αφορά τη Ν.Δ. Κριτήριό μας πρέπει να είναι ποιοι και πότε μπορούσαν να ευνοήσουν με τις αποφάσεις τους τις υποθέσεις της Ζίμενς. Αυτό συνέβη κατά την διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα κατά συρροήν. Του κ. Κ. Γείτονα είχε προηγηθεί, το 1999, ο Θ. Τσουκάτος. Και σε κάθε περίπτωση, η πάγια θέση της Ν.Δ. είναι «όλα στο φως».
* Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η διαφθορά όταν ο βουλευτής σας Γ. Μανώλης λέει ότι δινόταν γραμμή για αθώωση εμπλεκομένων σε σκάνδαλα συναδέλφων του;
- Είναι υπαρκτό, παγκόσμιο και διαχρονικό το πρόβλημα της διαφθοράς και χρειάζεται να αντιμετωπιστεί σε βάθος και με σοβαρότητα και όχι με επιπόλαιους χειρισμούς και λαϊκισμό.
* Η κυβέρνηση έχει χρονικό ορίζοντα λίγους μήνες. Σ' αυτό το διάστημα πρέπει να ετοιμάσει το πρόγραμμα με το οποίο θα διεκδικήσει την ψήφο. Ποιους λόγους θα επικαλεστεί η Ν.Δ. για να ζητήσει ανανέωση της θητείας της, όταν παντού καταγράφεται ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών;
- Η κυβέρνηση έχει τα πεπραγμένα της από τον Μάρτιο 2004, τα οποία είναι πλούσια και γόνιμα σε όλους τους τομείς. Από τα μεγάλα δημόσια έργα του Γιώργου Σουφλιά, με τα οποία έχει οικοδομηθεί όλη η Ελλάδα, και τις θεσμικές αλλαγές στον τομέα της κοινωνίας και της δικαιοσύνης έως τις μεταρρυθμίσεις, τις αποκρατικοποιήσεις (Ολυμπιακή Αεροπορία) και την οικονομία, στην οποία η Ν.Δ. αντιμετώπισε διπλά προβλήματα: πρώτον, λόγω της κακής κληρονομιάς της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με τεράστια χρέη και ελλείμματα και δεύτερον, λόγω της δοκιμασίας από τη μεγάλη διεθνή κρίση που έχει ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια. Δεν έχει χάσει η κυβέρνηση την εμπιστοσύνη των πολιτών, ούτε βέβαια την έχει κερδίσει κανένα άλλο κόμμα. Θα ζητήσουμε την ανανέωση της θητείας, όπως το κάναμε και το πετύχαμε τον Σεπτέμβριο του 2007, βασισμένοι στα επιτεύγματα και στα πεπραγμένα μας, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου, που έχει ρίξει στην πυρά και στην αφάνεια τη διακυβέρνηση της περιόδου Κων. Σημίτη και θέλει να ξεφύγει απ' αυτήν: δηλαδή από τον ίδιο τον εαυτό του, ενώ υπόσχεται με ευκολία και ανευθυνότητα τα πάντα στους πάντες.
* Μήπως η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος πρέπει να τερματιστεί με εκλογές το φθινόπωρο;
- Το όλο θέμα είναι στα χέρια του πρωθυπουργού, ο οποίος έχει στη διάθεσή του τα αναγκαία δεδομένα και θεωρώ ότι θα τα σταθμίσει πολύ σωστά, με βάση το συμφέρον του τόπου και τον σεβασμό στο σύνταγμα και τους θεσμούς, που παραβιάζονται βάναυσα από την αξιωματική αντιπολίτευση με τα παιγνίδια με την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας.
* Ποια θεωρείτε σημαντικότερα από τα λάθη που έγιναν από την κυβέρνηση;
- Μας τα έδειξαν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Θεωρώ ότι έπρεπε να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση σε προβλήματα της καθημερινότητας, ότι πρέπει να δρούμε με μεγαλύτερη αλληλεγγύη και παραταξιακή ενότητα και ακόμα ότι δεν προστατεύσαμε το έργο της κυβέρνησης από άδικες και συκοφαντικές επιθέσεις. Αντιμετωπίζουμε μια αντιπολίτευση η οποία συνήθως είναι υπερβολική και άδικη, ενώ επιδιώκει ηθελημένα την πόλωση. Χωρίς μέτρο σύγκρισης και αυτογνωσίας.
* Εχετε μιλήσει για σύγχρονη κεντροδεξιά. Τι πρέπει να αλλάξει στη Ν.Δ.;
- Εχω αναλύσει στο παρελθόν γιατί οι συνθήκες της μεταβιομηχανικής εποχής και της παγκοσμιοποίησης καθιστούν άχρηστα ή περιορισμένης αξίας τα εργαλεία ανάλυσης του χθες, σε πολιτικό ή ιδεολογικό πεδίο. Οι σύγχρονες εξελίξεις οδηγούν στη δημιουργία ενός μεγάλου μεσαίου χώρου της κοινωνίας, στον οποίο οι παλαιές αντιπαλότητες έχουν ξεπεραστεί, οι νέες συγκλίσεις ευδοκιμούν και καινούρια κοινωνικά στρώματα αναδεικνύονται, πέρα από τις παλαιές ταξικές-ιδεολογικές διαφορές. Η Νέα Δημοκρατία εκφράζει κοινωνικά αυτούς τους νέους δυναμικούς χώρους με ευαισθησία και φροντίδα. Εκείνο που χρειάζεται είναι να συνεχίσει να τους εκφράζει.
* Μήπως είναι λύση η συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων;
- Το δικομματικό μας σύστημα αποτελεί ιστορικά αλλά και πολιτικά μια κατάκτηση της κοινοβουλευτικής μας ιστορίας. Δεν φαίνεται να έχουμε καλές εμπειρίες από την περίοδο της δικομματικής ή και τρικομματικής συνεργασίας. Τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και το ΠΑΣΟΚ επιδιώκουν την αυτοδύναμη πρωτιά στις εθνικές εκλογές και τον σχηματισμό της αυτοδύναμης κυβέρνησης. Νομίζω ότι το πρόβλημα της συνεργασίας των δύο μεγάλων κομμάτων μπορεί να υλοποιηθεί σε μια σειρά από αναγκαίες συγκλίσεις σε μεγάλα προβλήματα της χώρας, εθνικά, εξωτερικής πολιτικής, παιδείας, οικονομικής ανάπτυξης, αντιμετώπισης της διαφθοράς κ.λπ. Φοβούμαι ότι στον τομέα αυτό το ΠΑΣΟΚ κάνει ό,τι μπορεί ώστε, αρνούμενο οποιοδήποτε θετικό μέτρο της κυβέρνησης και προκειμένου να δημιουργήσει εντυπώσεις διαφοροποίησης, οξύνει διαρκώς το ύφος και το λεξιλόγιό του. Ετσι, όμως, δεν μπορεί να επιτευχθεί συνεργασία.
* Στον τομέα αρμοδιότητάς σας, είναι προετοιμασμένοι οι αγρότες να κινηθούν στην εποχή που οι επιδοτήσεις (στο ύψος που τις ξέρουμε τουλάχιστον) θα αποτελούν παρελθόν;
- Προετοιμαζόμαστε ήδη για το δύσκολο έτος 2013, όταν θα διαμορφωθούν οι όροι και οι συνθήκες μιας νέας κοινής αγροτικής πολιτικής στις Βρυξέλλες. Δεν πρόκειται να αφήσουμε τους αγρότες απροστάτευτους. Εχουμε ήδη υποβάλει τις αναγκαίες προτάσεις και εισηγήσεις. Θα τις υποστηρίξουμε με μαχητικότητα και επιμονή μέχρι τότε. Χαίρομαι γιατί σε όλες τις επαφές μου οι έλληνες αγρότες, οι ενώσεις και οι συνδικαλιστικοί φορείς τους έχουν συνείδηση ότι χρειάζονται μεγάλες αλλαγές στον αγροτικό χώρο προκειμένου αυτός να επιβιώσει και να παραμείνει ισχυρός και μετά το 2013.
* Ο αγρότης τι πρέπει να αλλάξει;
- Εχω ζήσει τον έλληνα κτηνοτρόφο και γεωργό από τα παιδικά μου χρόνια. Βλέπω τις τεράστιες βελτιώσεις στη ζωή και την απασχόλησή τους που έχουν συμβεί και χαίρομαι γι' αυτό. Οι έλληνες αγρότες, λόγου χάρη της Θεσσαλίας, της Κρήτης, της Μακεδονίας, της Πελοποννήσου, έχουν δώσει λαμπρά δείγματα προόδου, συνεργασίας και αποδοτικότητας. Πρέπει νομίζω να συνεχίσουν να προσαρμόζονται μέσα σε ένα καινούριο περιβάλλον: δηλαδή να εκσυγχρονίζονται διαρκώς και να έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, στην παραγωγή τους και στις αναζητήσεις τους. Να γίνονται δηλαδή όλο και περισσότερο αγρότες-επιχειρηματίες.
Από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου