Τα βουλεύματα που έχει εκδώσει η Ελληνική Δικαιοσύνη, για να «διορθώσει» τους τουλάχιστον άστοχους χειρισμούς του Ν. Ζαγοριανού, που οδήγησαν στην αποφυλάκιση και στην εκ νέου σύλληψη συγκατηγορούμενων του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Siemens, θα αξιοποιήσει το νομικό επιτελείο του Μ. Χριστοφοράκου, για να θεμελιώσει το υπερασπιστικό του επιχείρημα ότι δεν θα έχει δίκαιη δίκη στην Ελλάδα.
«Μάχη» αναμένεται να δοθεί και ως προς το καυτό νομικό ζήτημα της παραγραφής, κατά πόσο, δηλαδή, η κλήση του κ. Χριστοφοράκου από τον εισαγγελέα Π. Αθανασίου, το καλοκαίρι του 2008, ως υπόπτου, είναι ικανή να διακόψει την παραγραφή των αδικημάτων του.
Στο στόχαστρο των Γερμανών δικηγόρων έχουν μπει τα...
τρία βουλεύματα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, που αφορούν τους Ηλ. Γεωργίου και Γ. Σκαρπέλη. Συγκεκριμένα:
* 1η Ιουνίου: Βούλευμα (υπ' αριθμ. 1709/2009) - κόλαφος για τις ανακριτικές πράξεις του Ν. Ζαγοριανού κάνει δεκτό το αίτημα του Γ. Σκαρπέλη για χορήγηση του συνόλου της δικογραφίας. «Το δικαίωμα γνώσης της δικογραφίας από τον κατηγορούμενο συνδέεται κατά κανόνα με την κορυφαία στιγμή της άσκησης της υπεράσπισής του, την απολογία του, που αποτελεί και πυρήνα του δικαιώματος ακροάσεώς του», αναφέρει μεταξύ άλλων.
Λίγες ώρες μετά την έκδοσή του και ύστερα από παραγγελία του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, το βούλευμα προσβάλλεται με έφεση.
* 30 Ιουνίου: Η έφεση απορρίπτεται από το Συμβούλιο Εφετών. Σύμφωνα με το βούλευμα (υπ' αριθμ. 1327/2009), ο ανακριτής «δεν είχε δικαίωμα να αρνηθεί να χορηγήσει στον κατηγορούμενο τα αιτηθέντα έγγραφα, αφού αυτά αποτελούν μέρος μιας ενιαίας ποινικής δικογραφίας», ενώ «...ενδεικτικό της σοβαρότητας και της σημασίας, την οποία αποδίδει η δικονομία στα δικαιώματα αυτά του κατηγορούμενου, είναι και το γεγονός ότι η τήρηση αυτών τάσσεται επί ποινή απολύτου ακυρότητας της προδικασίας».
* 22 Ιουλίου: Βούλευμα (υπ' αριθμ. 2319/2009) για τον τέως γενικό διευθυντή του ΟΤΕ Γ. Σκαρπέλη, με το οποίο ακυρώνεται το ένταλμα προσωρινής κράτησής του και η πρώτη απολογία του. Διατάσσεται η επανάληψη της διαδικασίας, λόγω της μη χορήγησης αντιγράφων του συνόλου της δικογραφίας, καθώς «η ανάκριση οφείλει να είναι για τον κατηγορούμενο, κατά τη στιγμή τουλάχιστον που καλείται σε απολογία, απαρεγκλίτως φανερή, διότι άλλως, αν δηλαδή αυτός αγνοεί τα τυχόν σε βάρος του υπάρχοντα στοιχεία, υποβιβάζεται από υποκείμενο σε αντικείμενο της ποινικής δίκης».
* 3 Αυγούστου: Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών (υπ' αριθμ. 2436/2009) έχει αποτέλεσμα την αποφυλάκιση του Ηλ. Γεωργίου και την εκ νέου σύλληψή του από τον ανακριτή. Με το αιτιολογικό ότι δεν είχαν χορηγηθεί αντίγραφα όλων των εγγράφων της δικογραφίας στον κατηγορούμενο, μόνο μέρος αυτών, οι δικαστές Κασσιανή Λιάρου, Κυριακή Κετσιβέλη και Δ. Μάκος διατάσσουν την απόλυση του κατηγορούμενου από τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου κρατούνταν προσωρινά, αλλά και την επανάληψη της απολογίας του.
Κάνοντας δεκτή την από 9/7/2009 προσφυγή του Ηλ. Γεωργίου, τα μέλη του Συμβουλίου αναφέρουν ότι «το δικαίωμα γνώσης της δικογραφίας από τον κατηγορούμενο συνδέεται με την υπεράσπισή του, πυρήνα της οποίας αποτελεί η απολογία του, η οποία αποτελεί έκφανση του δικαιώματος ακρόασής του. Οχι μόνο η γνώση του περιεχομένου της δικογραφίας, αλλά και η λήψη αντιγράφων, πρέπει να προηγούνται χρονικώς της λήψης απολογίας, αφού, άλλωστε, κατατείνουν ακριβώς στην προετοιμασία αυτής της ανακριτικής πράξης».
Από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου