14.8.09

Αδυνατίστε στο νερό και την παραλία...

Τόνωση των μυών, γράμμωση, απώλεια βάρους αλλά και βελτίωση του καρδιοαναπνευστικού συστήματος: αυτά είναι μόνο μερικά από τα οφέλη των καλοκαιρινών σπορ. Αρκεί, όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, οι λουόμενοι να αφήσουν για λίγο την ξαπλώστρα και να πιάσουν τη ρακέτα ή την μπάλα, να νοικιάσουν θαλάσσιο ποδήλατο και να βάλουν στοίχημα πως θα καταρρίψουν το ατομικό τους ρεκόρ στην κολύμβηση.

Η παραλία είναι μοναδική ευκαιρία, σύμφωνα με τους γυμναστές, για να...

...μυηθούν οι παραθεριστές στην καθημερινή άσκηση, βελτιώνοντας έτσι τόσο την εμφάνισή τους όσο και τη φυσική τους κατάσταση. Άλλωστε, τα... μαθηματικά της άσκησης που υπολογίζουν τις καύσεις των θερμίδων ανά σπορ, προμηνύουν εμφανή αποτελέσματα. Και όλα αυτά, την ώρα που οι αθλητικές δραστηριότητες στην παραλία προσφέρουν σαφώς εντονότερες απολαύσεις εν συγκρίσει με τις μοναχικές ώρες που περνά κανείς στον τάπητα.

Έτσι, με μία μόνον ώρα ρακέτες στην άμμο μπορεί κανείς να «ξεφορτωθεί» 400 θερμίδες- ακόμη και 600 θερμίδες για εκείνους που προτιμούν το δυνατό παιχνίδι. Το μπιτς βόλεϊ είναι επίσης ένα άθλημα που βρίσκεται στις πρώτες προτιμήσεις των γυμναστών, αφού όπως και με τις ρακέτες οι παίχτες καίνε εκατοντάδες θερμίδες. Παράλληλα, το τρέξιμο στην άμμο έχει υψηλό βαθμό δυσκολίας με αποτέλεσμα να βοηθά σημαντικά στη γράμμωση των κάτω άκρων!

Το κολύμπι, ωστόσο, αποτελεί το Α και το Ω των θαλάσσιων σπορ, τόσο επειδή γυμνάζει όλο το σώμα όσο και επειδή το νερό είναι το «βάλσαμο» των κουρασμένων μυών. Έτσι, όποιο στυλ κολύμβησης και να επιλέξει κανείς το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: το σώμα ασκείται χωρίς να καταπονείται από κραδασμούς, ενώ παράλληλα τονώνεται το καρδιοαναπνευστικό σύστημα. Το νερό της θάλασσας όμως αποτελεί και την καλύτερη μέθοδο αποθεραπείας, ύστερα από μια κουραστική- λόγω έντονης σωματικής άσκησης- μέρα. «Οι κινήσεις των χεριών και των ποδιών μέσα στο νερό ξεκουράζουν τους μυς, χαλαρώνοντας το μυοσκελετικό σύστημα», λέει στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής καθηγητής ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Αθηνών- ειδικός στην άσκηση για όλους κ. Νικήτας Νικηταράς.

Τα οφέλη όμως της άσκησης στο νερό δεν σταματούν εδώ: δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η νέα τάση είναι τα γυμναστήρια να μετακομίζουν στις πισίνες! «Στο νερό η άσκηση είναι πιο ευχάριστη αλλά και αποδοτικότερη, ιδίως λόγω της αντίστασης του νερού που προσφέρει μία φυσική ευκαιρία για να τονωθούν οι μύες σε κάθε κίνηση», προσθέτει ο κ. Νικηταράς. Το μυστικό ωστόσο, για να αρχίσει ο οργανισμός να καίει λίπος είναι η επανάληψη. Η σανίδα κολύμβησης είναι από τα σημαντικότερα αξεσουάρ των γυναικών που αντιμετωπίζουν τις διακοπές ως μια καλή ευκαιρία για να χάσουν το τοπικό πάχος, αφού έτσι μπορούν να «οργώσουν» τη θάλασσα γυμνάζοντας αποκλειστικά και μόνον τα πόδια και ιδίως τους γλουτούς.

Σημειωτέον πως σε κάθε επανάληψη το κέρδος είναι διπλό αφού σε κάθε κίνηση γυμνάζονται δύο διαφορετικές μυϊκές ομάδες, κάτι που δεν συμβαίνει εκτός νερού. Έτσι, εάν για παράδειγμα κάποιος επιθυμεί να δώσει έμφαση στα χέρια, τότε πρέπει να γνωρίζει πως όταν ασκεί τους δικέφαλους, κατά την επιστροφή των χεριών στην αρχική στάση γυμνάζει (άθελά του) και τους τρικέφαλους.

Απαραίτητη η προθέρμανση για την αποφυγή τραυματισμών

Όπως στο γυμναστήριο, έτσι και στην παραλία το ζέσταμα είναι το μυστικό για να αποφύγουν οι αθλητές του καλοκαιριού τους τραυματισμούς: «Όσοι δεν γυμνάζονται κατά τους χειμερινούς μήνες αλλά και οι έμπειροι παίκτες που δεν έχουν κάνει προθέρμανση, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού. Σε ό,τι αφορά το βόλεϊ, η κίνηση που επιβαρύνει τα χέρια είναι οι μανσέτες. Στις ρακέτες πάλι, η συνηθέστερη ιατρική διάγνωση είναι η τενοντίτιδα στον αγκώνα. Και ακριβώς, επειδή οι συγκεκριμένοι μύες υποστηρίζουν βασικές λειτουργίες, τα προβλήματα που προκαλούνται είναι ιδιαίτερα σοβαρά και δεν θεραπεύονται εύκολα- συνήθως κρίνεται απαραίτητη η ακινησία ενώ συχνά μπαίνει νάρθηκας», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής καθηγητής ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Αθηνών- ειδικός στην άσκηση για όλους κ. Νικήτας Νικηταράς. Εξίσου σημαντικό είναι να αποφεύγουν τόσο οι ερασιτέχνες όσο και οι επαγγελματίες θερινοί αθλητές την υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Οι ειδικοί τονίζουν πως τα ματς πρέπει να προγραμματίζονται είτε νωρίς το πρωί έτσι ώστε έως τις 11 π.μ. οι παίκτες να αφήσουν στην άκρη τις ρακέτες και τις μπάλες ή μετά τις 4 το απόγευμα. Το αντηλιακό, τα γυαλιά ηλίου και καπέλο είναι το τρίπτυχο της προστασίας από τις υπεριώδεις ακτίνες, γι΄ αυτό και οι λουόμενοι που επιθυμούν να...

ξυπνήσουν τους μυς τους δεν πρέπει να τα ξεχνούν ποτέ.

Προσεκτικοί με τις επιλογές τους πρέπει να είναι και όσοι έχουν υποστεί κακώσεις ή φθορές στη σπονδυλική στήλη, καθώς ιδιαίτερα δημοφιλείς δραστηριότητες όπως είναι οι θαλάσσιες μπανάνες και οι κουλούρες εντείνουν τους πόνους στην πλάτη εξαιτίας των δυνατών κραδασμών.

Τα αυτιά οφείλουν να προσέχουν οι λάτρεις της ιστιοσανίδας: «Όταν κάνουν σέρφινγκ πρέπει να έχουν στεγνά ή νωπά μαλλιά. Και αυτό γιατί εάν στάζει το νερό από τα μαλλιά τους είναι πιθανόν λόγω του ανέμου να μπει νερό στο αυτί τους, με αποτέλεσμα να είναι επιρρεπείς στην ωτίτιδα».
(Από τα ΝΕΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: