ΑΣΤΕΡΟΠΗ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ
Τι νούμερο σαγιονάρα φοράει ο Πιρς Μπρόσναν; Μπορεί ένα ζευγάρι ερωτευμένων Καθολικών να αλλαξοπιστήσει προκειμένου να παντρευτεί στο ορθόδοξο εκκλησάκι των ονείρων του; Πόσο «γερό ποτήρι» είναι η Μέριλ Στριπ; Και πόσες φορές μπορεί ένας οδηγός πλοιαρίου να ακούσει ΑΒΒΑ προτού πέσει στη θάλασσα για να γλιτώσει; Σε αυτά και σε ακόμη περισσότερα καυτά, καλοκαιρινά ερωτήματα βάλθηκε να απαντήσει η απεσταλμένη της βρετανικής εφημερίδας «Daily Μail» στη Σκόπελο, περίπου έναν
χρόνο μετά την παγκόσμια επιτυχία της ταινίας «Μamma Μia!». Μια και πρόκειται για «το πιο επιτυχημένο μιούζικαλ του Χόλιγουντ», με το DVD της ταινίας να είναι πρώτο σε πωλήσεις στη Βρετανία, η δημοσιογράφος Τζέιν Φράιερ χωρίς να ξεχάσει να συμπεριλάβει το φλεγματικό της χιούμορ στις αποσκευές της, επισκέφθηκε το όμορφο νησί των Σποράδων για να...
διαπιστώσει αν ασχήμυνε μετά την επέλαση όλων των φανατικών θαυμαστών της Στριπ, του Μπρόσναν και της ίδιας της ταινίας.
Η Τζέιν Φράιερ αναγκάστηκε να ανεβοκατέβει πολλές φορές τα 202 σκαλοπάτια που οδηγούν στο γραφικό εκκλησάκι του Αϊ-Γιάννη όπου γυρίστηκε η περίφημη σκηνή του γάμου του νεαρού ζευγαριού. Ισως περισσότερες και από τους ντόπιους που αξιοποιήθηκαν δεόντως ως κομπάρσοι από το χολιγουντιανό συνεργείο. Και αυτό που συνάντησε κατά την άνοδο και κάθοδό της ήταν αντιδράσεις τουριστών που συναγωνίζονταν σε γραφικότητα ακόμη και το ίδιο το εκκλησάκι:«Είναι πάρα πολύ μικρό!Καλά καλά δεν χωράει εδώ μέσα η Στριπ και οι τρεις μπαμπάδες- για να μη μιλήσουμε για το ίδιο το ζευγάρι και τους καλεσμένους!» ωρυόταν μια αυστραλή τουρίστρια, έτοιμη να... ζητήσει τα λεφτά της πίσω και τα ρέστα από τον άνθρωπο που το έχτισε.«Προφανώς χρησιμοποιήθηκε διαφορετικό σκηνικό για τα γυρίσματα στο εσωτερικό του ναού»αποφαίνεται η δημοσιογράφος με ύφος Σέρλοκ Χολμς. Η ίδια, ξεφυλλίζοντας το βιβλίο επισκεπτών, επιβεβαιώνει και τις γραπτές διαμαρτυρίες περί... μεγέθους: «Πολύ όμορφο μέρος,αλλά ΔΕΝ είναι το εκκλησάκι του “Μamma mia!”»γράφει ελβετός τουρίστας.
Συνεχίζοντας την έρευνά της στο νησί, η δαιμόνια ρεπόρτερ συλλέγει παράπονα ντόπιων για το πώς άλλαξε η εικόνα του νησιού μέσα σε έναν χρόνο. Αλλωστε, σε ένα κείμενο με τίτλο «Μamma mia! Τι απέγινε ο παράδεισος;», σχόλια του τύπου«σε αυτήν την παραλία παλιότερα έβλεπες 7 με 8 ανθρώπους και τώρα πρέπει να πάρεις σειρά για να βρεις χώρο να απλώσεις την πετσέτα σου»ή «μετά την ταινία όλοι έσπευσαν να χτίσουν ξενοδοχεία σε μέρη όπου δεν έπρεπε να χτίσουν»δίνουν και παίρνουν. Εντόπισε επίσης το φαιδρό του πράγματος, ήτοι τις σαγιονάρες που φορούσε ο Πιρς Μπρόσναν να κοσμούν τοίχο τουριστικού γραφείου στο νησί. «Ερχεται κόσμος και ζητάει να τις δοκιμάσει;»ήταν η απορία της δημοσιογράφου. «Αυτό είναι αδύνατον.Είναι καρφωμένες στον τοίχο!» ήταν η απάντηση που πήρε. Οπως πληροφορήθηκε, έναν χρόνο μετά την ταινία, το ενδιαφέρον μελλονύμφων να παντρευτούν στον ΑϊΓιάννη είναι τεράστιο, το όνειρό τους όμως παραμένει θερινής νυκτός αφού αν δεν είναι χριστιανοί ορθόδοξοι, θα χρειαστεί πρώτα να αλλαξοπιστήσουν. Πράγμα που έκανε ένα ζευγάρι από την Ελβετία προκειμένου να βιώσει έναν γάμο α λα ελληνικά.
Η Φράιερ πάντως στο δισέλιδο ρεπορτάζ της εξαίρει την ευσυνειδησία των τοπικών αρχών, που έχουν περιορίσει τις θαλάσσιες εκδρομές στα σημεία όπου γυρίστηκε η ταινία σε μία την εβδομάδα,«αν και η ζήτηση είναι δεκαπλάσια»:«ο ανταγωνισμός για μία από τις πολυπόθητες 58 θέσεις σε αυτή τη μικρή Οδύσσεια είναι έντονος και αγγίζει τα όρια της βίας»σημειώνει, παραθέτοντας τη γλαφυρότατη περιγραφή του συμπατριώτη της Τζόναθαν Στόουν, ο οποίος τα τελευταία επτά χρόνια ζει μόνιμα στην Ελλάδα και είναι επικεφαλής της συγκεκριμένης εκδρομής: «Οι φαν της ταινίας είναι απίστευτα κολλημένοι.Πριν από λίγο καιρό είχε έρθει μια Σουηδέζα που μας είπε ότι είχε δει την ταινία 198 (!) φορές και ενοχλήθηκε επειδή δεν την προβάλλουμε και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού». Οσο για τη μουσική της ταινίας, που ως γνωστόν φέρει την υπογραφή των Σουηδών ΑΒΒΑ: «Από τη στιγμή που θα βάλουμε το σάουντρακ, όλοι αρχίζουν να χορεύουν ξέφρενα και να αλαλάζουν. Για καλή μας τύχη η μηχανή του πλοίου κάνει το CD να ακούγεται με διακοπές κι έτσι το βάζουμε μόνο με το που θα φτάσουμε.Ειδάλλως θα ήμασταν αναγκασμένοι να το ακούμε συνέχεια.Θα μπορούσα να πάρω όρκο πάντως ότι όλοι αυτοί είναι σχεδόν σίγουροι ότι με το που θα κατέβουν από το πλοίο,θα δουν τη Μέριλ Στριπ να λιάζεται στην παραλία και να τους κουνά το μαντίλι».
Οσο για τις τιμές στο φαγητό, η Φράιερ αποφαίνεται ότι έχουν ανέβει στα ύψη:«Οι Ελληνες αρέσκονται στο να περνούν πολλές ώρες τρωγοπίνοντας σε κάποια ταβέρνα, τώρα όμως που οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 50%, προτιμούν να τρώνε στο σπίτι ή στο ενοικιαζόμενο δωμάτιο, παίρνοντας, για παράδειγμα, φρούτα από το σουπερμάρκετ- όχι βέβαια ότι η τουριστική φρενίτιδα δεν έχει επηρεάσει και τις τιμές των σουπερμάρκετ». Πάντως, πέρα από τις όποιες γκρίνιες για το πόσο διαβρώθηκε το πρόσωπο του νησιού μετά τη χολιγουντιανή επέλαση, το βέβαιο είναι ότι τόσο οι πρωταγωνιστές όσο και οι υπόλοιποι συντελεστές της ταινίας άφησαν ουκ ολίγους οβολούς στη Σκόπελο:«Ηταν σαν μάννα εξ ουρανού. Εβλεπες αστέρες όπως ο Μπρόσναν και η Στριπ να τρώνε στις ταβέρνες και να πίνουν στα μπαρ ανάμεσα στους κοινούς θνητούς» αναπολεί ο κύριος Νίκος Σταματάκης, ιδιοκτήτης εστιατορίου. Ο Μπρόσναν μάλιστα ανακηρύσσεται ο δημοφιλέστερος του καστ, σύμφωνα με... δημοψήφισμα των ντόπιων. Οχι μόνο ψώνισε περισσότερο απ΄ όλους από μαγαζάκια με σουβενίρ και ακριβά κοσμηματοπωλεία, αλλά ήταν και ο πιο προσιτός απ΄ όλους. Και οι σαγιονάρες του είναι καρφωμένες κάπου στη Σκόπελο για να το αποδείξουν.
Κατάρα ή ευλογία; Σε εποχές κρίσης, κατά τις οποίες υποτίθεται ότι οι νησιώτες κυνηγούν τους τουρίστες με το δίκαννο και συνήθως δεν τους... πετυχαίνουν, τα σκηνικά της υπερβολής με τους φανατικούς του «Μamma Μia!» να συρρέουν στη Σκόπελο κάθε άλλο παρά ανεπιθύμητα φαντάζουν. Επειδή όμως κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις, όπως παρατηρεί και η κυρία Φράιερ,«το μοναδικό πράγμα που οι Σκοπελίτες δεν κατάφεραν να αποκαταστήσουν ήταν η ησυχία και η ηρεμία».Κάθε τόσο τις διαταράσσει κάποιο από τα γνώριμα σουξέ των ΑΒΒΑ. Δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα. Και όταν πέφτουν οι τίτλοι τέλους μιας ταινίας, η ζωή συνεχίζεται και κάποιοι καλούνται να φυλλομετρήσουν πόσα πήρε και πόσα άφησε το Χόλιγουντ στο πέρασμά του.
Από ΤΟ ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου