Δύο Έλληνες ασφαλιστές έκαναν το '69 τα συμβόλαια...
Σαράντα χρόνια πέρασαν από τότε που οι Νιλ Αρμστρονγκ, Μάικλ Κόλινς και Εντουιν Ολντριν πάτησαν στο Φεγγάρι. Η επέτειος γιορτάστηκε στις ΗΠΑ, αλλά αυτό που ελάχιστοι γνωρίζουν είναι ότι οι τρεις αστροναύτες προτού ξεκινήσουν το ταξίδι τους είχαν εφοδιαστεί με ασφάλεια ζωής από δύο Ελληνες ασφαλιστές, τον κ. Δημήτρη Κοντομηνά και τον κ. Αλέξανδρο Ταμπουρά.
«Πώς να ξεχάσεις τη μέρα αυτή; Πώς να ξεχάσεις εκείνη την...
...ανθρωποθάλασσα, με τα πράσινα, κίτρινα και άσπρα καπέλα που περίμενε ακίνητη επί ώρες απέναντι απ’ το Κέιπ Κένεντι; Πώς να ξεχάσεις τη στιγμή του ξεκινήματος, εκείνο το πελώριο μαξιλάρι της φωτιάς, που αγκάλιασε για μια στιγμή τον "Απόλλωνα" και ύστερα τον έστειλε, αργά και στοργικά, να κολυμπήσει στο Διάστημα; Πώς να ξεχάσεις εκείνη την κραυγή του θριάμβου που άκουσα από μια γριά Αμερικανίδα δίπλα μου; Hταν σκαρφαλωμένη στη στέγη ενός αυτοκινήτου και στεκόταν εκεί ώρες πολλές κρατώντας στο δεξί της χέρι μια κίτρινη ομπρέλα. Κι ύστερα, όταν είδε τον πύραυλο να σηκώνεται, ούρλιαξε: "Φύγε, αγόρι μου! Πέτα! Τρέξε! Φτάσε!…". Ηταν σαν να φώναζε εκείνη την ώρα μαζί της όλη η Αμερική».
Με αυτά τα λόγια περιέγραψε ο Φρέντυ Γερμανός, ως αυτόπτης μάρτυρας και απεσταλμένος της ασφαλιστικής εταιρείας του κ. Aλέξανδρου Ταμπουρά, την πανηγυρική ατμόσφαιρα τη στιγμή που το «Απόλλων 11» άρχιζε το ταξίδι του για το Φεγγάρι. Στην Αθήνα μόλις τρεις ώρες πριν από την εκτόξευση του διαστημόπλοιου οι διευθυντές, αρχισυντάκτες και δημοσιογράφοι του ειδικού ρεπορτάζ όλων των ελληνικών μέσων ενημέρωσης, καθώς και οι ανταποκριτές του ξένου Τύπου, έλαβαν μια πρωτότυπη πρόσκληση που τους κίνησε το ενδιαφέρον. Εκπρόσωποι της «Interamerican» και της «Ασπίς Πρόνοια» τους προσκαλούν σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της εταιρείας Ταμπουρά, όπου θα γίνονταν ανακοινώσεις για ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα που αφορούσε στο ταξίδι στη Σελήνη.
Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του έκτου ορόφου των γραφείων της εταιρείας οι εκπρόσωποι των ελληνικών και ξένων μέσων ενημέρωσης πληροφορούνται τη ρηξικέλευθη πρωτοβουλία της «Ασπίς Πρόνοια» και της «Interamerican» να εκδώσουν το πρώτο στην παγκόσμια ασφαλιστική ιστορία αστρασφαλιστήριο, με ασφαλισμένους τους πρώτους ανθρώπους που πήγαν στη Σελήνη «διά να την κατακτήσουν εν ειρήνη και διά λογαριασμόν του ανθρωπίνου γένους».
Τα ασφαλιστήρια έφεραν τις υπογραφές των Ελλήνων ασφαλιστών κυρίων Δημήτρη Κοντομηνά και Αλέξανδρου Ταμπουρά, οι οποίοι ασφάλισαν τους τρεις αστροναύτες για 10.000 δολάρια, ποσό ιδιαίτερα μεγάλο την εποχή εκείνη. Ο κ. Κοντομηνάς, νεαρός τότε ασφαλιστής που εκπροσωπούσε την «Interamerican», είχε διαβλέψει μαζί με τον κ. Ταμπουρά, τον οποίο γνώριζε από το επάγγελμα, ότι αυτή η ελληνική κίνηση θα προσέδιδε ένα ιδιαίτερο πρεστίζ στην «Interamerican» και για τον λόγο αυτό κατάφερε η εταιρεία στην οποία μερικά χρόνια αργότερα θα γινόταν ο απόλυτος κυρίαρχος να συμμετάσχει με κάποιο ποσοστό στην ασφάλιση των αστροναυτών. Την αποστολή επίδοσης του αστρασφαλιστηρίου στις ΗΠΑ είχε αναλάβει ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας Φρέντυ Γερμανός, ο οποίος έφτασε στην Αμερική έχοντας αναλάβει διπλό ρόλο, τον οποίο αποκάλυψε ο ίδιος σε συνέντευξή του το 1988: «Η δημοσιογραφία», έλεγε, «μου άνοιξε ένα παράθυρο στον κόσμο. Εζησα πράγματα που δεν θα μπορούσα να ζήσω αλλιώς, όπως την κατάκτηση του Φεγγαριού το 1969. Είχα πάει στο Κανάβεραλ μισός ως δημοσιογράφος και μισός ως ασφαλιστής. Η εφημερίδα όπου δούλευα τότε πλήρωσε το εισιτήριο και ο Αλέξανδρος Ταμπουράς, πλήρωσε τη διαμονή».
Ο ρόλος του Φρέντυ Γερμανού ήταν να παραδώσει προσωπικά στη NASA και όχι στους ίδιους τους αστροναύτες τα αστρασφαλιστήρια που είχαν εκδοθεί για λογαριασμό τους. Η παράδοση των αστρασφαλιστηρίων στη NASA έπρεπε να γίνει, όπως και έγινε, αμέσως μετά την εκτόξευση του διαστημόπλοιου «Απόλλων 11». Η εν λόγω διαδικασία επιβλήθηκε τότε ώστε να κρατηθεί μέχρι την τελευταία στιγμή απόλυτα μυστική η διεκδίκηση μιας άνευ προηγουμένου ασφαλιστικής πρωτιάς. Αυτή η διεκδίκηση στέφθηκε από πλήρη επιτυχία χαρίζοντας στις ελληνικές ασφαλιστικές ένα μοναδικό παγκόσμιο ασφαλιστικό ρεκόρ.
Αξιοσημείωτο είναι ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού των αστροναυτών προς τη Σελήνη, η πλατεία Συντάγματος φιλοξενούσε ένα ομοίωμα της σεληνακάτου «Αετός» σε κλίμακα 1:3, το οποίο είχε εντυπωσιάσει τους Αθηναίους που συνέρρεαν για να το περιεργαστούν από κοντά. Δημιουργός του ελληνικού «Αετού» ήταν ο Νίκος Βακαλάκης, συνεργάτης της διαφημιστικής εταιρείας «Marketing» της Οργάνωσης Ταμπουρά. Οχτώ ημέρες, 15 ώρες και 19 λεπτά ήταν ο χρόνος ισχύος του πρώτου αστρασφαλιστηρίου με τίτλο «Σειρά Σελήνης αριθ. 1». Τόσο ήταν το διάστημα από τη στιγμή της επιβίβασης των τριών αστροναυτών στο διαστημόπλοιο στις 16 Ιουλίου 1969 μέχρι την προσθαλάσσωσή τους στις 24 Ιουλίου και τη λήξη της καραντίνας που τους επιβλήθηκε για προληπτικούς λόγους. Καθένας από τους τρεις αστροναύτες ασφαλίστηκε για 10.000 δολάρια, ποσό που αντιστοιχούσε στον μέσο όρο του κατά κεφαλήν ασφαλιζομένου κεφαλαίου στις ΗΠΑ εκείνη την εποχή.
Οι ασφαλισθέντες κίνδυνοι ήταν ο θάνατος, η εξαφάνιση στο Διάστημα και η καθολική μόνιμη ανικανότητα. Δικαιούχοι της αποζημίωσης σε περίπτωση θανάτου ή εξαφάνισης στο Διάστημα ήταν οι γυναίκες και τα παιδιά των ασφαλιζομένων, ενώ σε περίπτωση καθολικής μόνιμης ανικανότητας οι ίδιοι. Το πρώτο αστρασφαλιστήριο ζωής στην Ιστορία έγινε είδηση σε 1.283 εφημερίδες των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ εκτενείς αναφορές επιφύλαξε και ο διεθνής ασφαλιστικός Τύπος.
Επιστολές έστειλαν αργότερα οι αστροναύτες Νιλ Αρμστρονγκ, Μάικλ Κόλινς και Εντουιν Ολντριν, οι οποίοι ευχαριστούσαν τις εταιρείες για την πρωτότυπη προσφορά τους να τους ασφαλίσουν έναντι αρκετών χιλιάδων δολαρίων, αλλά τους επισήμαιναν στις επιστολές τους ότι νιώθουν πολύ ευτυχισμένοι που το αστρασφαλιστήριο δεν χρειάστηκε να ενεργοποιηθεί, καθώς γύρισαν πίσω στη Γη σώοι και αβλαβείς...
(από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου