10.8.09

Μετά από 48 χρόνια ξανά η Κάρλα ξαναγίνεται λίμνη...

Θα ξαναγίνει ένας από τους πλέον σημαντικούς υγροβιότοπους...
ΜΑΓΝΗΣΙΑ:Τον ερχόμενο Απρίλιο -και εφόσον ο Πηνειός έχει νερό εκείνη την περίοδο- θα έχει γεμίσει η λίμνη Κάρλας και έτσι θα έχει πάρει σάρκα και οστά το μεγαλύτερο έργο περιβαλλοντικής αποκατάστασης σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση για να χρηματοδοτήσει τα έργα της Κάρλας έθεσε δύο προϋποθέσεις:
Τη σύσταση του Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας και τη σύνταξη μελέτης κόστους-οφέλους για το έργο.
Είναι ένας Οργανισμός ο οποίος θα έχει έδρα τα Κανάλια και σε πλήρη ανάπτυξη θα στελεχωθεί με...

30 υπάλληλους, ο μέγιστος αριθμός των οποίων είναι ειδικοί επιστήμονες, περιβαλλοντολόγοι, μηχανικοί, χημικοί, βιολόγοι κ.λ.π.
Συνοπτικά θα λέγαμε ότι έχει ως κύριο έργο την προστασία και σωστή διαχείριση του περιβάλλοντος της περιοχής. Τη διαχείριση και τον έλεγχο των υδατικών πόρων ειδικότερα. Την άσκηση της τιμολογιακής πολιτικής για το νερό του ταμιευτήρα από τον οποίο θα αρδεύονται 120.000 στρέμματα, την υποβοήθηση της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή και τη φύλαξη, συντήρηση και σωστή διαχείριση των έργων της Κάρλας.
Γενικά ο Φορέας θα διαδραματίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην περιοχή και αυτός θα αρχίσει να φαίνεται με τη σταδιακή στελέχωσή του και την απόκτηση κτιριακής υποδομής και οικονομικών πόρων.

Τελικά πότε θα γεμίσει η Κάρλα με νερό;
Είναι γνωστό ότι ο ταμιευτήρας της Κάρλας θα γεμίσει σε ποσοστό περίπου 70% με νερό του Πηνειού τη χειμερινή περίοδο. Γι΄ αυτό το σκοπό αυτή την στιγμή κατασκευάζεται το αντλιοστάσιο του Πηνειού, το οποίο θα μπορεί να αντλεί 14 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο, δηλαδή περισσότερα από 1.000.000 μ3/24ωρο. Η περαίωση κατασκευής του αντλιοστασίου προβλέπεται τον Νοέμβριο του 2009.
Κατά συνέπεια εφόσον η εργολαβία εξελιχθεί ομαλά και ο Πηνειός έχει νερά εκείνη την εποχή, ο ταμιευτήρας μπορεί να γεμίσει Μάρτιο - Απρίλιο του 2010, όπως ανακοίνωσε και ο Υπουργός κ. Σουφλιάς στην πρόσφατη επίσκεψή του στα έργα της Κάρλας.
Σημειωτέον ότι ήδη έχουν μεταφερθεί από τον Πηνειό στον Ταμιευτήρα Κάρλας περίπου 30.000.000 μ3 με τα μικρά αντλιοστάσια του ΤΟΕΒ Πηνειού ένα χρόνο νωρίτερα από την πρόβλεψη με πρωτοβουλία του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά, ο οποίος διέθεσε και το ποσό των 300.000 ευρώ γι αυτό το σκοπό.
Ποια έργα είναι σε εξέλιξη και ποια απαιτούνται ακόμη για να κλείσει αυτό το μεγάλο έργο;
Αυτή τη στιγμή :
Α) Έχουν τελειώσει τα έργα της πρώτης φάσης, που είναι ο ταμιευτήρας, οι τέσσερις συλλεκτήρες και τα αντλιοστάσια.
Β) Εκτελούνται οι παρακάτω εργολαβίες:
• Αντλιοστάσιο Πηνειού, προϋπολογισμού 7.329.306 ευρώ.
• Κατασκευή έργων ενίσχυσης Μείζονος Περιοχής Βόλου, προϋπολογισμού 9.083.750 ευρώ.
• Κατασκευή έργων μεταφοράς και διανομής νερού λίμνης Κάρλας
(αρδευτικό), προϋπολογισμού 24.738.000 ευρώ.
• Κατασκευή υπολειπομένων εργασιών αρχικής εργολαβίας και
υγροτόπου, προϋπολογισμού 23.000.000 ευρώ.

• Κατασκευή έργων διαμόρφωσης και ανάδειξης περιβάλλοντος,
διαχείρισης επισκεπτών και υποδομών, ήπιας τουριστικής ανάπτυξης λίμνης Κάρλας, προϋπολογισμού 7.800.000 ευρώ.
• Φράγμα Γυρτώνης, μέσω του οποίου, όταν τελειώσει, το νερό του Πηνειού θα έρχεται στην Κάρλα δια βαρύτητας.
• Συντάσσεται μελέτη συστήματος διαχείρισης των νερών, των
εδαφών και των οικοσυστημάτων της περιοχής.
Γ. Απομένουν να υλοποιηθούν οι εργολαβίες:
• Κατασκευής συμπληρωματικών αντιπλημμυρικών έργων και
έργων ορεινής υδρονομίας στη λεκάνη της λίμνης Κάρλας, προϋπολογισμού 13.200.000 ευρώ.
• Η Β φάση των έργων ενίσχυσης Υδρευσης Μείζονος Περιοχής
Βόλου, προϋπολογισμού 3.500.000 ευρώ.
• Η Β φάση του αρδευτικού έργου, προϋπολογισμού 7.000.000 ευρώ.
• Έργο μεταφοράς με βαρύτητα από το Φράγμα Γυρτώνης στον
Ταμιευτήρα που αφορά στον καθαρισμό και συνδέσεις των διωρύγων μεταξύ τους.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο προϋπολογισμός όλων των έργων Κάρλας θα ξεπεράσει το ποσό των 243.000.000 ευρώ και ο σημερινός Υπουργός κ. Σουφλιάς δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πλέγμα των έργων Κάρλας και χρηματοδοτεί γενναία την υλοποίησή τους από ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά και από εθνικούς πόρους.

Η επανασύσταση της πρώην λίμνης θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και σε ποιους τομείς;
Πιστεύω ότι όταν τελειώσουν όλα τα έργα της Κάρλας, τα οποία προαναφέραμε, και σ αυτά προσθέσουμε το Κωπηλατοδρόμιο και το Σκοπευτήριο του Ριζομύλου, η κατάσταση στα παρακάρλια χωριά θα είναι εντελώς διαφορετική από την σημερινή.
Η λίμνη, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Πολιτισμού στα Κανάλια, οι εκθεσιακοί χώροι στα κτίρια του φορέα της Κάρλας, όπου θα παρουσιάζονται στοιχεία της δραστηριότητας των ανθρώπων στην λίμνη, καράβια (βάρκες), αχυροκαλύβες κ.λ.π., αρχαιολογικά ευρήματα, φωτογραφικό υλικό και προβολές ταινιών στις αίθουσες του φορέα με την προϊστορία της Κάρλας και τους αγώνες ανασύστασης της λίμνης, δημιουργούν ένα εξαιρετικό ενδιαφέρον για τον επισκέπτη.
Στην λίμνη θα υπάρχουν δυνατότητες αλίευσης και βέβαια η Κάρλα θα ξαναγίνει ένας από τους πλέον σημαντικούς υγροβιότοπους. Οι ποδηλατοδρόμοι γύρω από την λίμνη, τα οργανωμένα μονοπάτια προς την ορεινή ζώνη δημιουργούν πρόσθετο ενδιαφέρον για τον επισκέπτη.
Η ανασύσταση της Κάρλας αποτελεί τη μεγαλύτερη παρέμβαση αποκατάστασης περιβάλλοντος όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Μεσόγειο.
Πιστεύουμε λοιπόν ότι θα αλλάξει η οικονομική κατάσταση της περιοχής και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
- Στον αγροτικό τομέα, με την χρήση φθηνού νερού από τον
Ταμιευτήρα.
- Στον τομέα αλίευσης στον ταμιευτήρα.
- Στον τομέα του Τουρισμού για τον οποίο προβλέπεται η ήπια
ανάπτυξη.
- Στον τομέα των αθλητικών δραστηριοτήτων (Κωπηλατοδρόμιο,
Σκοπευτήριο).
- Στην οργάνωση συνεδρίων και ημερίδων στις αίθουσες του
φορέα, όσον αφορά στον λιμναίο πολιτισμό της Κάρλας.
Σε όλες αυτές τις δραστηριότητες αποφασιστικό ρόλο θα διαδραματίσει ο Φορέας Διαχείρισης της Κάρλας, όταν στελεχωθεί με το προβλεπόμενο επιστημονικό προσωπικό.

Τελικά ήταν λάθος η αποξήρανση της λίμνης το 1962;
Ο σχεδιασμός αποξήρανσης της λίμνης Κάρλας ήταν στην κατεύθυνση να αδειάσουν τα νερά της λίμνης στον Παγασητικό, καθόσον ήταν υφάλμυρα και ακατάλληλα για πόση και ύδρευση και αμέσως μετά να κατασκευασθεί Ταμιευτήρας 67.400 στρεμ., ώστε να εγκιβωτισθεί η λίμνη για να μην έχει τις τεράστιες αυξομειώσεις (45.000- 180.000 στρεμ.), να αντιμετωπισθούν τα πλημμυρικά φαινόμενα και να λείψει η ελονοσία, η οποία μάστιζε τα παρακάρλια χωριά.
Κατά συνέπεια ήταν σωστή η σκέψη για αποξήρανση της λίμνης. Το μεγάλο λάθος που έγινε από τις κυβερνήσεις είναι ότι ουδέποτε ολοκληρώθηκε το έργο της Κάρλας.
Έγινε η σήραγγα προς Παγασητικό, άδειασαν τα νερά της λίμνης, αλλά δεν κατασκευάσθηκε ποτέ ο προαναφερθείς Ταμιευτήρας.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα φοβερές επιπτώσεις στο περιβάλλον και ιδιαίτερα στην υπόγεια υδροφορία, η οποία από τα 10-12 μέτρα κατέβηκε στα 200-300 μέτρα, με επακόλουθο και την υφαλμύρωση λόγω εισδοχής των θαλάσσιου μετώπου.
Χρειάστηκαν 47 χρόνια να πέσουν τα πρώτα 30.000.000 μ3 νερού από τον Πηνειό στον Ταμιευτήρα των 38.500 στρεμμάτων και να αρχίσει η βελτίωση του περιβάλλοντος κυρίαρχα στην υπόγεια υδροφορία, για την οποία όμως θα απαιτηθεί σοβαρό χρονικό διάστημα.
taxydromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: