18.8.09

Οι μισοί έφηβοι κάνουν σεξ πριν από τα 15...

«Στη δική μου γενιά, που δεν απέχει και πολύ από τους σημερινούς εφήβους, περιμέναμε τουλάχιστον να τελειώσουμε το σχολείο για να προχωρήσουμε σε ολοκληρωμένες σεξουαλικές σχέσεις. Σήμερα παρατηρώ γύρω μου τα παιδιά που δεν περιμένουν τόσο πολύ».

Η διαπίστωση της 27χρονης ηθοποιού Γιούλικας Σκαφιδά ότι οι σημερινοί έφηβοι προχωρούν σε πολύ μικρότερη ηλικία σε ολοκληρωμένες σεξουαλικές σχέσεις επιβεβαιώνεται από τις έρευνες των επιστημόνων που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι περίπου οι μισοί έφηβοι έχουν κάνει σεξ έως τα 15 τους χρόνια. «Νομίζω ότι τα παιδιά- σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό- βιάζονται να αποβάλουν γρήγορα από πάνω τους οτιδήποτε σχετίζεται με την παιδική τους ηλικία», λέει η Γιούλικα Σκαφιδά. «Βιάζονται να...

μπουν όσο το δυνατόν πιο νωρίς σε ρόλους ενηλίκου. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται, κατά την άποψή μου, και η γρηγορότερη ενεργοποίηση της σεξουαλική ζωής τους», υπογραμμίζει η ηθοποιός.

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το 50% των σεξουαλικά δραστήριων εφήβων ολοκληρώνει τις σχέσεις του έως την ηλικία των 15 ετών. Στο σύνολο των εφήβων, το 48% δηλώνει σεξουαλικά δραστήριο. Ένα σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι ότι το 21% των σεξουαλικά δραστήριων εφήβων δηλώνει ότι δεν χρησιμοποιεί κανένα αντισυλληπτικό μέτρο. Με αυτά τα δεδομένα, ο ρόλος της οικογένειας και των γονέων στην ενημέρωση των εφήβων είναι καταλυτικός, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι οποίοι επισημαίνουν επιπλέον ότι το Ίντερνετ και οι φίλοι αποτελούν πηγές πληροφόρησης, όχι απαραίτητα σωστής.

«Πήρα βιβλία»
«Πιστεύω ότι ανήκω στους γονείς που υποστηρίζουν και ενθαρρύνουν τον διάλογο με τα παιδιά. Παρ΄ όλα αυτά υπάρχουν ορισμένα ζητήματα, όπως το σεξ, που με βρίσκουν λίγο αμήχανη», λέει η κ. Βάσω Πετρίδη, που είναι μητέρα πέντε παιδιών, διδύμων και τριδύμων. Τα δίδυμα κοριτσάκια της είναι 11 ετών και τα τρίδυμα, η Έρικα, η Ζωή και ο Αντώνης είναι 15 ετών. Η εφηβεία τους, αν και χαρακτηρίζεται σχετικά ομαλή, δεν παύει να θέτει ζητήματα τα οποία ανάμεσα σε γονείς και παιδιά είναι ακόμη θέματα ταμπού. Η κ. Πετρίδη πριν από μερικά χρόνια τοποθέτησε στη βιβλιοθήκη της δύο τόμους με θέμα τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. «Το ένα είναι γραμμένο για παιδιά και το άλλο για εφήβους. Όταν τα πήρα, τους είπα ότι βρίσκονται εκεί και μπορούν όποτε θελήσουν να τα διαβάσουν. Αν πάλι έχουν οποιοδήποτε ερώτημα, μπορούν να το συζητήσουμε. Μέχρι στιγμή δεν με έχουν ρωτήσει τίποτα». Αυτό όμως, όπως τονίζει, δεν σημαίνει τίποτα γιατί οι πληροφορίες γύρω από το σεξ βρίσκονται παντού και δυστυχώς όχι εκεί που πρέπει: στα σχολεία. «Πώς είναι δυνατόν να μη διδάσκεται η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση; Είναι κάτι που θα έπρεπε να βρίσκεται ως μάθημα ήδη στα σχολεία», λέει η κ. Πετρίδου.

Εκείνο που θα πρέπει να κατανοήσουμε, υποστηρίζει η κ. Πετρίδη, είναι ότι η ενημέρωση γύρω από το σεξ αποτρέπει προβλήματα που μπορεί να προκύψουν, όπως για παράδειγμα μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. «Τα παιδιά θα πρέπει να ενημερωθούν σωστά και υπεύθυνα για το σεξ, μιας και αφορά άμεσα την υγεία τους. Κι αν μια εγκυμοσύνη είναι ένα ζήτημα που ίσως ξεπερνιέται, το ΑΙDS ή κάποια άλλα αφροδίσια νοσήματα μπορούν να δημιουργήσουν πολλά και σοβαρότατα προβλήματα».


«Τεράστιες οι επιρροές από περιοδικά, τηλεόραση»

ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ σήμερα είναι πολύ περισσότερο ενεργοί σεξουαλικά σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενεές, υποστηρίζει ο κ. Νικόλαος Ονουφριάδης, ψυχολόγος, υπεύθυνος της Συμβουλευτικής Γραμμής Σεξουαλικής Υγείας του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Dr Θάνου Ε. Ασκητή. Όπως υπογραμμίζει, «κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι οι εποχές έχουν αλλάξει και ότι οι συνήθειες μιας πιο παραδοσιακής Ελλάδας είναι πλέον ξεχασμένες. Αυτό σίγουρα έχει να κάνει με την εξέλιξη τόσο της τεχνολογίας όσο και των επιρροών από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία μέσω έντυπου και ηλεκτρονικού υλικού προβάλλουν έντονα σεξουαλικά ερεθίσματα απευθυνόμενα ακόμη και σε νεαρές εφηβικές ηλικίες». Σύμφωνα με τον κ. Ονουφριάδη, περιοδικά, διαφημίσεις, πόστερ, το Διαδίκτυο, τηλεοπτικές εκπομπές και χολιγουντιανές παραγωγές ενισχύουν τον σεξουαλικό ρόλο των εφήβων, δημιουργώντας τους την ψευδαίσθηση ότι αυτή είναι η αρμόζουσα συμπεριφορά της ηλικίας τους.

«Σαφέστατα, δεν πρέπει κανείς να παραβλέψει το γεγονός ότι η εφηβική ηλικία, η οποία ακροβατεί μεταξύ της παιδικής ηλικίας και της ενηλικίωσης, είναι μία πολύ ευαίσθητη περίοδος τόσο για το αγόρι όσο και για το κορίτσι. Επίσης είναι αξιοσημείωτο ότι ο κάθε άνθρωπος επιλέγει αυτή τη στιγμή της ζωής του που θα “κάνει το επόμενο βήμα” βάσει των εγγραφών του, της προσωπικότητάς του και του τρόπου ζωής του».

Η συζήτηση γύρω από το σεξ μπορεί να προκαλεί αμηχανία σε γονείς και εφήβους. Όπως λέει η κ. Βάσω Πετρίδη, «όσο ανοιχτός και να είναι ένας γονιός, κάποια ζητήματα γνωρίζω ότι θα τα συζητήσω μόνο με τα κορίτσια. Ό,τι έχει να κάνει με το σεξ ξέρω ότι ο γιος μου θα το συζητήσει με τον πατέρα του. Σε κάθε περίπτωση και ηλικία, το χιούμορ, η υπομονή, η ειλικρίνεια και η συνέπεια είναι τα πιο σημαντικά στοιχεία για την αντιμετώπιση των εφηβικών ερωτημάτων».

Όπως τονίζει ο κ. Ονουφριάδης, αν και στη νεαρή κοπέλα η σεξουαλική αφύπνιση παρουσιάζεται συνήθως με την έναρξη της εμμήνου ρύσεως γύρω στα 12-14 της χρόνια, η έναρξη της σεξουαλικής της δραστηριότητας απέχει αρκετά, περίπου στο «κλείσιμο» της εφηβείας, μέχρι να νιώσει η ίδια ψυχικά και συναισθηματικά ώριμη και ισορροπημένη για να ολοκληρώσει αυτή τη βιολογική της ανάγκη. «Για το αγόρι, αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένη “σωστή” ηλικία για να ξεκινήσει τη σεξουαλική του ζωή, φαίνεται πως γύρω στα 17 του χρόνια είναι πλέον ικανός, ως νεαρός άντρας, να διεκδικήσει τη σεξουαλική του ωρίμαση και να αναζητήσει τη σεξουαλική του ταυτότητα χωρίς ενδοιασμούς και ανησυχίες που πολλές φορές κρύβονται πίσω από μια συναισθηματική ανωριμότητα».
Από ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: