Θυρίδες σε τράπεζες της Ευρώπης θα έχει από 1η Ιανουαρίου 2010 στη διάθεσή του ο Ελληνας καταναλωτής για φθηνότερα καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες με επιτόκια αρκετά χαμηλότερα από αυτά που ισχύουν σήμερα στη χώρα μας.
Η ψαλίδα των επιτοκίων στα καταναλωτικά δάνεια είναι αυξημένη κατά 4,75 μονάδες στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρωζώνη.
Η στροφή των καταναλωτών στις... τραπεζικές θυρίδες του εξωτερικού θα αναπτύξει τον ανταγωνισμό στην εγχώρια τραπεζική αγορά, που θα...
Εισαγόμενα δάνεια και κάρτεs
μεταφραστεί σε μείωση των επιτοκίων δανεισμού, εκτιμά το υπουργείο Ανάπτυξης.
Ευχολόγια
Την ίδια στιγμή, όμως, ανέγγιχτο φαίνεται να μένει από πλευράς πολιτείας το «αμαρτωλό» θέμα των «καταχρηστικών όρων», καθώς αρκετές τράπεζες συνεχίζουν να χρεώνουν τους πελάτες τους με τέλη τα οποία τόσο με υπουργικές όσο και με δικαστικές αποφάσεις έχουν κριθεί παράνομα.
Εδώ ο επί της Ανάπτυξης υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, αρκέστηκε και πάλι χθες στα συνήθη ευχολόγια προς τις τράπεζες, να σταματήσουν εισπράξεις αυτού του είδους.
Ως καταχρηστικούς όρους ο υπουργός ανέφερε δύο παραδείγματα:
Αναδρομική επιβάρυνση τόκων σε χρήση πιστωτικής κάρτας με χρέωση από την ημέρα διεξαγωγής της συναλλαγής και όχι από την ημερομηνία εξόφλησης που αναφέρεται στον λογαριασμό, φαινόμενο το οποίο φέρεται να προκαλεί οικονομική επιβάρυνση στον καταναλωτή για τόκους 35 ημερών κατά μέσο όρο.
Χρέωση προμήθειας έως και 1,40 ευρώ για κατάθεση σε λογαριασμό τρίτου προσώπου, παρόλο που η κατάθεση φέρεται να λειτουργεί υπέρ του πελάτη της τράπεζας αλλά και υπέρ της ιδίας, δεδομένου ότι προκαλεί μεγαλύτερη ρευστότητα χρημάτων. Πάντως, θα περάσει αρκετός καιρός -είπε ο κ. Χατζηδάκης- ώστε οι σχετικές δικαστικές αποφάσεις να καταστούν αμετάκλητες και να τύχουν καθολικής εφαρμογής:
Τις νέες τρεις παρεμβάσεις στην τραπεζική αγορά ανακοίνωσε, χθες το πρωί, ο επί της Ανάπτυξης υπουργός κι ενώ ένα 24ωρο πριν το ΠΑΣΟΚ είχε δημοσιοποιήσει το σχέδιο νόμου για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Προβλέπονται τα εξής:
1. Δημιουργία ειδικού γραφείου υποστήριξης καταναλωτή τραπεζικών προϊόντων με δική του τηλεφωνική γραμμή:
Η δομή αυτή θα λειτουργεί στο πλαίσιο της ΓΓΚ και ενδεικτικά θα περιλαμβάνει:
Τηλεφωνική γραμμή για την καταγραφή ερωτήσεων, παραπόνων και καταγγελιών για θέματα της χρηματοπιστωτικής αγοράς.
Χαρτογράφηση των προσφερόμενων τραπεζικών προϊόντων.
Συμβουλευτική υποστήριξη του καταναλωτή για την καλύτερη δυνατή επιλογή δανείου ή άλλου τραπεζικού προϊόντος.
Νομική υποστήριξη σε αρχικό στάδιο για την απεμπλοκή από διάφορα προβλήματα.
Ενημέρωση για τα δικαιώματα των καταναλωτών που απορρέουν από το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει.
2. Ανοίγουν τα σύνορα σε κάρτες και καταναλωτικά δάνεια: Τον Σεπτέμβριο ολοκληρώνονται οι εργασίες της επιτροπής για την ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας για την Καταναλωτική Πίστη.
Με την οδηγία αυτή η τραπεζική αγορά, όπως τη γνωρίζουμε έως σήμερα, αλλάζει. Και αλλάζει προς όφελος του καταναλωτή.
Με την ενσωμάτωση της οδηγίας όλοι οι καταναλωτές στην ΕΕ θα λαμβάνουν μέσω του εντύπου των «τυποποιημένων ευρωπαϊκών πληροφοριών καταναλωτικής πίστης» τις ίδιες πληροφορίες, ούτως ώστε εύκολα να μπορούν να συγκρίνουν και να επιλέγουν την πλέον συμφέρουσα τραπεζική υπηρεσία ή προϊόν, είτε στη χώρα τους είτε σε άλλο κράτος-μέλος, καθώς και να επωφελούνται από τραπεζικά προϊόντα που δεν διατίθενται στη χώρα τους.
Εύκολη πρόσβαση
Οι Ελληνες καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα για εύκολη πρόσβαση σε προϊόντα καταναλωτικής πίστης (δάνεια, κάρτες, κ.ά.) από χώρες της ΕΕ με επιτόκια ενδεχομένως πιο προνομιακά από αυτά που υπάρχουν στην ελληνική αγορά. Ανοίγει έτσι σημαντικά η αγορά δανείων και η ενίσχυση του ανταγωνισμού θα συμβάλλει στη βελτίωση των τραπεζικών προϊόντων και, πιθανώς, στη μείωση των επιτοκίων.
Η ενσωμάτωση θα γίνει με νομοθετική πράξη στην ελληνική Βουλή μέσα στο επόμενο τρίμηνο (Σεπτέμβριο - Οκτώβριο) και από τις αρχές του 2010 θα αποτελεί νόμο του κράτους.
Στο πεδίο εφαρμογής της θα εμπίπτουν τα πλέον διαδεδομένα καταναλωτικά δάνεια, δεδομένου ότι θα καλύπτει συμβάσεις πίστωσης που αφορούν ποσά από 200 έως 75.000 ευρώ και θα αφορά και τις πιστωτικές κάρτες.
3. Πρόσκληση για επίσπευση εφαρμογής αποφάσεων για όρους που έχουν κριθεί καταχρηστικοί αλλά όχι με αμετάκλητη δικαστική απόφαση: Οι όροι αυτοί αφορούν σχεδόν κάθε πελάτη της τράπεζας, και με δεδομένο ότι υπάρχει ήδη νομικό υπόβαθρο για την απόσυρσή τους, θα πρέπει οι τράπεζες να υιοθετήσουν άμεσα το σκεπτικό των δικαστικών αποφάσεων και να προχωρήσουν από τώρα στην κατάργηση αυτών των χρεώσεων.
Η καθυστέρηση εκ μέρους τους στην εφαρμογή αποφάσεων που είναι σχεδόν βέβαιο ότι σύντομα θα αποκτήσουν αμετάκλητο χαρακτήρα και θα έχουν καθολική εφαρμογή δεν είναι προς όφελος κανενός. Συνεπώς θα πρέπει να προχωρήσουν σε μία κίνηση η οποία εκτός από τους καταναλωτές θα ωφελήσει και τη δική τους εικόνα.
ΤΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ
Οι καταχρηστικοί όροι... είναι εδώ
Αν και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (αριθμός φύλλου 1353) αναφέρεται ρητά ότι οι τράπεζες δεν θα πρέπει να εισπράττουν έξοδα και προμήθειες σε στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια, στην ανάληψη μετρητών από πιστωτικές κάρτες και να μη χρεώνουν με έξοδα τις καταθέσεις, εντούτοις ο νόμος δεν τηρείται. Ειδικότερα απαγορεύεται:
Στα στεγαστικά δάνεια η είσπραξη εξόδων χρηματοδότησης, προέγκρισης δανείου, εξέτασης αιτήματος δανείου, η επιβολή προμηθειών ή τα έξοδα φακέλου.
Στις πιστωτικές κάρτες απαγορεύεται η είσπραξη προμήθειας για ανάληψη μετρητών, η μονομερής τροποποίηση των όρων της σύμβασης, η αναπροσαρμογή του επιτοκίου χωρίς προκαθορισμένα κριτήρια, η αύξηση της ετήσιας συνδρομής χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του κατόχου.
Στους λογαριασμούς καταθέσεων απαγορεύεται η επιβολή εξόδων κίνησης.
Ομως, στην πράξη ισχύουν τα εξής:
Λογαριασμοί καταθέσεων
Η κατάθεση σε λογαριασμό τρίτου χρεώνεται από 0,30 ευρώ μέχρι και 1,5 ευρώ.
Η μεταφορά από λογαριασμό σε λογαριασμό όταν ο δικαιούχος είναι διαφορετικό πρόσωπο χρεώνεται από 0,30 ευρώ μέχρι 1,5 ευρώ.
Υπάρχουν τράπεζες που χρεώνουν με 1 ευρώ την κάθε επιπλέον κίνηση στο γκισέ (αν ο δικαιούχος υπερβεί το όριο που θέτει η κάθε τράπεζα, συνήθως 4 συναλλαγές τον μήνα).
Η ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ με χρέωση του αποταμιευτικού λογαριασμού επίσης χρεώνεται αν γίνει από δίκτυο άλλης τράπεζας από 1 μέχρι 3,5 ευρώ.
Η ερώτηση υπολοίπου (μέσω ΑΤΜ άλλων τραπεζών) χρεώνεται συνήθως από 0,15 μέχρι 0,5 ευρώ.
Στις πιστωτικές κάρτες
Υπάρχουν τράπεζες που εισπράττουν προμήθεια για την ανάληψη μετρητών (cash advance) από ATM.
Το ύψος της προμήθειας φτάνει και τα 25 ευρώ (αυξάνεται ανάλογα με το ποσό ανάληψης).
Στα στεγαστικά δάνεια
Εξοδα για την εξέταση και έγκριση της αίτησης επιβάλλονται από όλες τις τράπεζες και ανάλογα με την πολιτική που ακολουθεί η καθεμία κυμαίνονται από τα 200 ευρώ μέχρι τα 2.000 ευρώ.
Εξοδα τεχνικού ελέγχου που ξεκινούν από τα 90 ευρώ και φτάνουν τα 300 ευρώ.
Εξοδα εισπράττονται και για τον νομικό έλεγχο τίτλων (και την παράσταση του δικηγόρου για εγγραφή προσημείωσης), που ξεκινούν από τα 250 ευρώ και φτάνουν στα 600 ευρώ.
Στα καταναλωτικά δάνεια
Οι τράπεζες χρεώνουν έξοδα εξέτασης και έγκρισης του αιτήματος.
Ανάλογα με την πολιτική που ακολουθεί η καθεμία οι τιμές παίζουν από τα 60 ευρώ μέχρι τα 200 ευρώ.
Χάρης Αναγνωστόπουλος - Εφη Καραγεώργου
ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου