3.7.09
Μαύρες τρύπες, ασάφειες και φόβοι για νέα χαράτσια...
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Προκόπης Γιόγιακας
Η μεγαλύτερη ανησυχία των ιδιοκτητών είναι μήπως αφού πληρώσουν, «φακελωθούν» από την Πολεοδομία και στοχοποιηθούν από Εφορία και ΙΚΑ...
Πλήθος ασαφειών διαπιστώνουν τεχνικοί και νομικοί στη ρύθμιση για τους παράνομα κλειστούς ημιυπαίθριους που εξήγγειλε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς.
Η μεγαλύτερη ανησυχία των ιδιοκτητών των 1,5 εκατομμυρίων ακινήτων που έχουν κλειστούς ημιυπαίθριους είναι αν πληρώνοντας για την τακτοποίηση «φακελωθούν» από την Πολεοδομία και στοχοποιηθούν από την Εφορία και το ΙΚΑ. Έτσι, υπάρχει ο...
κίνδυνος, σε περίπτωση που η διάταξη κριθεί αντισυνταγματική από το Συμβούλιο της Επικρατείας, όσοι έχουν πληρώσει να κληθούν και πάλι να καταβάλουν νέα πρόστιμα αφού θα είναι πλέον γνωστό ότι είναι παράνομοι.
Οι «γκρίζες ζώνες» στην τροπολογία που κατατέθηκε χθες ση Βουλή σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών είναι η νομιμότητα στις χρήσεις, αφού σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία απαιτείται η έκδοση νέας οικοδομικής άδειας. Την ίδια ώρα εκφράζονται αντιθέσεις για την τακτοποίηση των ισόγειων γκαράζ, αφού με το κλείσιμό τους και τη μετατροπή τους σε δωμάτια επιτείνεται το πρόβλημα της στάθμευσης.
Στο μεταξύ, στον «αέρα» είναι σύμφωνα με κατασκευαστές περίπου 80.000 οικοδομικές άδειες που έχουν κατατεθεί αλλά δεν έχουν πάρει έγκριση, αφού οι νέες ρυθμίσεις αφορούν τις άδειες που εκδόθηκαν μέχρι χθες. Την ίδια ώρα, στην αγορά, είναι σχεδόν ανύπαρκτα τα διαμερίσματα όπου δεν έχουν κλειστεί οι ημιυπαίθριοι, αφού οι περισσότεροι κατασκευαστές φρόντισαν να κλείσουν και τους τελευταίους ελεύθερους χώρους όλο το διάστημα που διέρρεαν τα σενάρια για νομιμοποίηση αρχικά και τακτοποίηση στη συνεχεία.
ΣΤΟΝ «ΑΕΡΑ» ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ
περίπου 80.000 οικοδομικές άδειες που έχουν κατατεθεί, αφού οι νέες ρυθμίσεις αφορούν τις άδειες που εκδόθηκαν μέχρι χθες
32 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΓΚΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΥΣ
1 Η «τακτοποίηση» είναι νόμιμη;
«Το μέτρο της “τακτοποίησης” των ημιυπαίθριων και λοιπών χώρων, όπως ανακοινώθηκε, είναι αντίθετο με το υπάρχον νομικό και συνταγματικό πλαίσιο», υποστηρίζει ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Βλαχάκης. «Και αυτό γιατί η αλλαγή της χρήσης των χώρων αυτών χωρίς έκδοση άδειας οικοδομής ή τήρηση των άλλων διατυπώσεων του Ν. 1337/1983 και του ΓΟΚ, καθιστά αυθαίρετο το αντίστοιχο διαμέρισμα ή κατάστημα ή βοηθητικό χώρο και κατά συνέπεια εκτός συναλλαγής. Μάλιστα, κατά τις οικείες διατάξεις, υπέχουν ποινικές ευθύνες όλοι οι εμπλεκόμενοι».
2 Εάν πληρώσω την εισφορά μου ξεμπερδεύω;
- ΝΑΙ, λένε από το ΥΠΕΧΩΔΕ: «Πληρώνοντας οι ιδιοκτήτες την εισφορά, οι κλειστοί χώροι διατηρούν κατά τη διάρκεια της ζωής του κτιρίου τη χρήση στην οποία έχουν μετατραπεί και δεν υπάρχει περίπτωση επιβολής άλλου προστίμου».
- ΟΧΙ, υποστηρίζει ο β΄ αντιπρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Χρήστος Σπίρτζης. Απλώς, θα πας στην Εφορία να γνωστοποιήσεις την παρανομία.
Έτσι, αν αλλάξει ο υπουργός, κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι θα έχει την ίδια άποψη με τον κ. Σουφλιά. Και επειδή θα υπάρξουν προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, σε περίπτωση κατά την οποία κριθεί αντισυνταγματική η τροπολογία, τότε θα έχεις πληρώσει το χαράτσι αλλά και επιπλέον πρόστιμο...
3 Αν ένας γείτονάς μου με μηνύσει για το κλείσιμο του ημιυπαίθριου;
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων κ. Στράτος Παραδιάς, «η ρύθμιση σε καλύπτει για τον γείτονα αλλά όχι για τους συνιδιοκτήτες. Και αυτό επειδή κάθε συνιδιοκτήτης έχει το δικαίωμα να ζητήσει από τα πολιτικά δικαστήρια να απαγορευτεί κάθε αλλαγή χρήσης- ακόμη κι αν έχεις πληρώσει γι΄ αυτόκαι να διαταχθεί κατεδάφιση, η οποία δεν αναβάλλεται όπως συμβαίνει με τις αυθαίρετες κατοικίες».
4 Τι αξιώσεις μπορεί να έχει η Εφορία μετά την πληρωμή του 10% της αντικειμενικής αξίας και την «τακτοποίηση»;
Η Εφορία μπορεί- σύμφωνα με τον κ. Παραδιά- ανά πάσα στιγμή να αξιώσει αναδρομική καταβολή φόρου μεταβίβασης ακινήτου, γονικής παροχής, δωρεάς ή κληρονομιάς που φθάνει και μέχρι το 20% σε όλες τις περιπτώσεις, μέχρι το τέλος του 2007 (μετά ο φόρος έγινε 1% για οικογενειακές δικαιοπραξίες). Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πρέπει να προστεθεί διάταξη στο νομοσχέδιο, όπου θα προβλέπεται ότι με την καταβολή της εισφοράς εξαντλείται κάθε υποχρέωση φόρου προς το Δημόσιο.
5 Υπάρχει πρόβλημα με το ΙΚΑ;
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, όσες πιθανότητες υπάρχουν - αν δεν ξεκαθαριστεί η κατάσταση- να «ενεργοποιηθεί» η Εφορία, άλλες τόσες υπάρχουν για να «ξυπνήσει» και το ΙΚΑ και να ζητήσει πρόσθετα ένσημα για τις οικοδομές που ανεγέρθηκαν πριν από το 2005.
6 Μπορεί να γίνουν εκτενείς έλεγχοι για να βρεθούν οι κλειστοί ημιυπαίθριοι;
Από το ΥΠΕΧΩΔΕ κάνουν λόγο για ελέγχους ακόμη και πόρτα- πόρτα από το ερχόμενο φθινόπωρο. «Για να γίνουν έλεγχοι πρέπει να στελεχωθούν οι Πολεοδομίες με χιλιάδες πολιτικούς μηχανικούς. Και σήμερα όλες οι πολεοδομίες είναι αποδυναμωμένες από προσωπικό», υποστηρίζει ο κ. Σπίρτζης.
Σύμφωνα με το ΤΕΕ, το ετήσιο κόστος για τον συστηματικό έλεγχο όλων των πολεοδομικών διατάξεων, στη δυσμενέστερη περίπτωση, φθάνει τα 18 εκατ. ευρώ. Δηλαδή μια δεκαετία επιβολής της πολεοδομικής νομοθεσίας κοστίζει μόλις το 1/10 του ποσού που ανακοινώνει η κυβέρνηση.
7 Μπορούν να μπουν στο σπίτι σου από την Εφορία και την Πολεοδομία για να ελέγξουν αν έχεις κλείσει χώρους;
Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μπει για έλεγχο σε σπίτι χωρίς την παρουσία εισαγγελέα.
8 Στα αυθαίρετα μπορεί να «τακτοποιηθούν» οι κλειστοί χώροι;
Η ρύθμιση δεν ισχύει για τα αυθαίρετα κτίσματα ή όσα ηλεκτροδοτήθηκαν με βάση τον νόμο της πρώην υπουργού Περιβάλλοντος κ. Βάσως Παπανδρέου.
9 Τι γίνεται με τις οικοδομικές άδειες που θα κατατεθούν από εδώ και πέρα;
Τυπικά δεν επιτρέπεται να κλείνονται οι ημιυπαίθριοι χώροι. Όσοι χώροι κλείνονται στο εξής, θα υπάγονται στις διατάξεις περί αυθαιρέτων.
10 Τι θα ισχύσει για τις οικοδομικές άδειες που εκκρεμούν;
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών κ. Δημήτρη Καψιμάλη, είναι κατατεθειμένες γύρω στις 80.000 οικοδομικές άδειες χωρίς να έχουν πάρει άδεια ακόμη. Γι΄ αυτές τις άδειες δεν ισχύουν οι ρυθμίσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ, οι οποίες αφορούν μόνο όσες οικοδομικές άδειες κατατέθηκαν μέχρι χθες.
11 Οι ρυθμίσεις μπορεί να αποτρέψουν κλείσιμο των νέων ημιυπαίθριων;
Από το ΥΠΕΧΩΔΕ προβάλλουν ως βασική δικλίδα ασφαλείας ότι από τη ρύθμιση προβλέπεται πως το βάθος των ημιυπαίθριων χώρων περιορίζεται σε 1,80 μ. και το πλάτος σε 2,50 μ. «Ας μην αυταπατώμεθα: ένας ημιυπαίθριος διαστάσεων 1,8x2,5 μ. είναι δυνατόν να αυξήσει την επιφάνεια του σαλονιού ενός διαμερίσματος ή και απλώς, μετατοπίζοντας το σαλόνι προς τον ημιυπαίθριο να δημιουργηθεί ικανή επιφάνεια για ένα επιπλέον δωμάτιο», είναι η απάντηση του ΤΕΕ.
12 Τι ισχύει για όσους «πιαστούν» να μην έχουν πληρώσει;
Θα πρέπει να πληρώσουν πρόστιμο ανέγερσης ίσο με το 30% της αξίας του αυθαιρέτου- με βάση την Τιμή Ζώνης κατά τον χρόνο που διαπιστώνεται η παράβασηκαι πρόστιμο διατήρησης 5% με βάση την Τιμή Ζώνης για κάθε χρόνο από την ανέγερση μέχρι την κατεδάφιση ή την έκδοση αναθεωρημένης οικοδομικής άδειας.
13 Βρίσκω εύκολα διαμέρισμα χωρίς κλειστό ημιυπαίθριο χώρο;
Είναι σχεδόν αδύνατο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, να βρεις διαμέρισμα χωρίς κλειστό ημιυπαίθριο. Μάλιστα, όσο διαρκούσαν τα σενάρια περί νομιμοποίησης αρχικά και «τακτοποίησης» αργότερα, οι περισσότεροι κατασκευαστές φρόντισαν να κλείσουν και τους τελευταίους ημιυπαίθριους προβάλλοντας ως πλεονέκτημα για την πώληση των διαμερισμάτων το παράνομο κλείσιμό τους.
14 Τι δεν τακτοποιείται με τη ρύθμιση;
Οι σοφίτες και τα πατάρια στα εμπορικά καταστήματα. Στην Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων συζητούν ακόμη την περίπτωση δύο πρώην φίλων ενός εμπόρου και ενός αστυνομικού, που τώρα δεν μιλιούνται, όταν ο τελευταίος «κάρφωσε» για λόγους αντιζηλίας τον έμπορο στην Πολεοδομία για το πατάρι που διατηρούσε στο κατάστημά του.
15 Μπορεί να προκαλέσει... οικολογικό πρόβλημα η ρύθμιση του ΥΠΕΧΩΔΕ;
«Την “τακτοποίηση” των ισόγειων γκαράζ», υποστηρίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης. «Να καταλάβω κάποιον που κλείνει έναν χώρο για να κοιμηθεί το παιδί του. Με το να “τακτοποιείς” τα ισόγεια γκαράζ βγάζεις τα αυτοκίνητα στον δρόμο, ενώ υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τις θέσεις στάθμευσης».
16 Είναι καλό ή κακό το ότι μειώνεται η κατανομή του ημιυπαίθριου στο 15% του συντελεστή δόμησης, από 20% που ισχύει σήμερα;
Εμποδίζεται η μεταφορά όλου ή μέρους του ημιυπαίθριου χώρου σε άλλο όροφο, λένε από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Αντίθετη άποψη έχει ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ελλάδας κ. Τάκης Γεωργακόπουλος. «Περιορίζεται ένα εργαλείο που έχουμε οι αρχιτέκτονες για να ξεφύγουμε από τα κτίρια-κουτιά».
17 Με το εργαλείο όμως αυτό στα χέρια των εργολάβων, έχουν κλείσει σχεδόν όλοι οι ημιυπαίθριοι χώροι στα κτίρια που κατασκευάστηκαν από το 1985 και μετά. Πώς μπορεί να αλλάξει αυτό;
«Δεν φταίει το εργαλείο αλλά η αδυναμία της Πολιτείας να κάνει ελέγχους», υποστηρίζει ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων. «Επανειλημμένως έχουμε ζητήσει να υπάρχει Πρωτόκολλο παραλαβής- παράδοσης, στο οποίο θα συμμετέχουν ο εργολάβος, ο μηχανικός και εκπρόσωπος της Πολεοδομίας, όπου θα καταγράφονται και θα φωτογραφίζονται τα πάντα προτού παραδοθεί το κτίριο. Τίποτα δεν έχει γίνει...».
18 Τι «κακό» κάνει η «τακτοποίηση»;
«Στην πράξη αυτό σημαίνει νομιμοποίηση αύξησης του συντελεστή δόμησης κατά 20%», επισημαίνει ο κ. Γεωργακόπουλος.
19 Τα ισόγεια κλειστά διαμερίσματα θα υπολογίζονται στον συντελεστή δόμησης;
Μέχρι σήμερα δεν υπολογίζονταν. Από εδώ και πέρα θα υπολογίζονται.
20 Υπάρχει ακόμη κάποια ασάφεια στη ρύθμιση;
«Δεν λέει καθαρά αν επιτρέπεται ή όχι η μεταβίβαση των αυθαίρετων χώρων που χτίστηκαν μετά το 1983», αναφέρει ο πρώην πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών κ. Νίκος Στασινόπουλος.
21 Στη Βεβαίωση που θα πάρει από την Πολεοδομία όποιος πληρώσει, θα αναφέρεται «εξαιρείται από την κατεδάφιση»;
Όχι. Κι αυτό, όπως έγινε γνωστό από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργο Σουφλιά, επειδή κάτι τέτοιο αυτόματα θα σήμαινε νομιμοποίηση.
22 Υπάρχει κίνδυνος στατικότητας ορισμένων κτιρίων με την «τακτοποίηση»;
Όχι αφού, όπως λέει ο κ. Παπαγιαννίδης, «δεν πρόκειται για επέκταση της πλευράς του μπετόν, αλλά για επεμβάσεις στον υφιστάμενο χώρο, ο οποίος έχει μελετηθεί για τη στατική του επάρκεια». 23 Ποια είναι η εισφορά για την «τακτοποίηση»;
Εισφορά 10% της αξίας του χώρου που «τακτοποιείται» με βάση την Τιμή Ζώνης που ισχύει για την περιοχή στην οποία βρίσκεται το ακίνητο.
24 Υπάρχει έκπτωση αν καταβληθεί όλο το ποσό;
Η έκπτωση είναι 10%. 25 Πόσα χρήματα ελπίζει η κυβέρνηση να συγκεντρωθούν από την «τακτοποίηση»;
Πάνω από 2 δισ. ευρώ. 26 Πού και πότε θα υποβάλλεται η αίτηση;
Είτε απευθείας στην Πολεοδομία μέσα σε έξι μήνες είτε μέσα σε τέσσερις μήνες με συστημένη επιστολή.
27 Τι πληρώνω για την αίτηση;
Παράβολο 250 ευρώ για κάθε διαιρεμένη ιδιοκτησία, το οποίο δεν επιστρέφεται, αλλά συμψηφίζεται στην οφειλόμενη εισφορά.
Για τα υπόγεια και τα κλειστά ισόγεια το παράβολο είναι 350 ευρώ.
28 Τι επιλογές έχω για την πληρωμή;
Είτε εφάπαξ με την έκπτωση 10% είτε σε τρεις δόσεις.
29 Πότε θα πληρώσω την εισφορά;
Η εισφορά πρέπει να καταβληθεί μέσα σε έναν χρόνο από την έναρξη ισχύος του νόμου. Η πρώτη δόση πρέπει να καταβληθεί τους πρώτους εννέα μήνες από την έναρξη ισχύος του νόμου.
30 Στο μεσοδιάστημα τι γίνεται;
Με την υποβολή της αίτησης και των αρχικών δικαιολογητικών αναστέλλεται κάθε διαδικασία επιβολής κυρώσεων.
31 Τι δικαιολογητικά χρειάζονται;
Ο φάκελος προς την Πολεοδομία πρέπει να περιλαμβάνει την αίτηση, υπεύθυνη δήλωση (με ατομικά στοιχεία ΑΦΜ, ΔΟΥ) και περιγραφή του χώρου. Επίσης να αναφέρονται το εμβαδόν του δαπέδου του χώρου, η χρήση, ο αριθμός της οικοδομικής άδειας και ο χρόνο έκδοσής της, ενώ πρέπει να υπάρχει και κάτοψη στην οποία αποτυπώνεται ο ημιυπαίθριος χώρος.
32 Εάν χρειαστώ βοήθεια πολιτικού μηχανικού, πόσο θα πληρώσω;
Η ελάχιστη αμοιβή του μηχανικού για τους ημιυπαίθριους χώρους είναι 220 ευρώ.
ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.