23.7.09

Φίνις...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΜΗΠΩΣ ΑΥΤΟ θα είναι τελικά το καλοκαίρι του Σουφλιά; Έπειτα από μια πενταετία, η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει σαφώς λαχανιάσει. Αλλά ο Σαρακατσάνος δείχνει να πηγαίνει για γερό φίνις.

Ο ΣΟΥΦΛΙΑΣ ήταν πάντα κάτι πολύ περισσότερο από υπουργός ΠΕΧΩΔΕ στην κυβέρνηση Καραμανλή. Η αλήθεια είναι πως λειτούργησε, προς τα μέσα και προς τα έξω, ως άτυπο Νο 2. Η φθορά είναι παντού γύρω του, σε πρόσωπα και πολιτικές αδιακρίτως, ενώ ο ίδιος υπέστη και σκληρές προσωπικές επιθέσεις. Παρ΄ όλα αυτά ο Σαρακατσάνος έχει αυξήσει το ειδικό βάρος του.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ βέβαιο πως οι απόψεις Σουφλιά στα οικονομικά- ότι η κυβέρνηση πρέπει να πει την αλήθεια στον λαό και να πάρει γενναία διαρθρωτικά μέτρα- εφαρμόζονται. Η πολιτική Παπαθανασίου είναι ένα φορολογικό γράψε- σβήσε με ορίζοντα δεκαπενθημέρου. Και η παγωμάρα μεταξύ υπουργού Εθνικής Οικονομίας και διοικητή Τραπέζης της Ελλάδος μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστή, λέει όμως πολλά. Δεν χρειάζεται κανείς να υπενθυμίσει ότι ο Γιώργος Προβόπουλος εκφράζει τις βουλές της Ευρωπαϊκής Τράπεζας ή ότι συνδέεται διαχρονικά με τον Σουφλιά.

ΠΑΡ΄ ΟΛΑ ΑΥΤΑ, ο υπουργος ΠΕΧΩΔΕ βάζει πλάτη στα δημοσιονομικά προβλήματα της κυβέρνησης. Με τους ημιυπαίθριους ο Σουφλιάς πήρε το κόστος ενός αμφιλεγόμενου μέτρου. Στα «πράσινα» τέλη κυκλοφορίας όμως, παίρνει το αίμα του πίσω. Η ρύθμιση πριμοδοτεί τα καινούργια και απαλλάσσει τα υβριδικά αυτοκίνητα. Εντάξει, φέρνει λεφτά στην κυβέρνηση και δίνει ανάσα στους αυτοκινητάδες, καθώς δημιουργεί προϋποθέσεις για απόσυρση των παλαιότερων Ι.Χ. Είναι όμως σαφώς και προς τη σωστή κατεύθυνση. Η γραμμή διεθνώς είναι πως όποιος θέλει να...
συνεχίσει να ρυπαίνει τον πλανήτη- ως βιομήχανος ή ως ιδιοκτήτης τζιπ- θα πληρώνει φόρο.

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ φίνις του Σουφλιά έχει πολλές αιτίες. Πεισματάρης αλλά και εύθικτος χαρακτήρας, ο Σαρακατσάνος επιχειρεί εδώ και μήνες μια αντεπίθεση με στόχο να διαλύσει την εικόνα που πήγε να δημιουργηθεί στη μέση της θητείας του, πως ήταν ένας υπουργός ΠΕΧΩΔΕ που δεν ασχολήθηκε με «πράσινα» θέματα. Η αλήθεια είναι πως δεν μπορεί κανείς πλέον να σταθεί πολιτικά αν δεν πάρει καθαρή θέση στα οικολογικά.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: