«Παγωμένη» είναι η αγορά, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στην... καρδιά των θερινών εκπτώσεων, και ο τζίρος στα καταστήματα σε ολόκληρη τη χώρα έχει «βουλιάξει» 30% με 40% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.Η έλλειψη ζεστού χρήματος επιδεινώνει την κατάσταση σε εμπόρους, βιοτέχνες και λοιπούς μικρομεσαίους, καθώς ο τραπεζικός δανεισμός τους γίνεται με αναιμικό ρυθμό ακόμη και για μικροποσά των 10.000 ευρώ.
Το «οδοιπορικό» του «Εθνους» στην αγορά όλης της χώρας αποκαλύπτει τους φόβους των μικρομεσαίων για τον...
«Ασφυξία» στα καταστήματα
θερμό χειμώνα που τους περιμένει, ενώ φωτίζει την άσχημη θέση στην οποία βρίσκονται σήμερα, με τα λουκέτα να αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. Και ανάμεσα στην αγωνία τους να επιβιώσουν οδηγούνται σε απολύσεις προσωπικού...
Αθήνα: Με γενναίες εκπτώσεις, και «ψαλίδισμα» των κερδών από την πλευρά των εμπόρων, η αγορά της Αθήνας προσπαθεί να κρατηθεί φέτος το καλοκαίρι στα... πόδια της.
Με τον τζίρο να σημειώνει κάθετη πτώση σε σχέση με πέρυσι και τα καταστήματα-φαντάσματα να πληθαίνουν σε καθημερινή πλέον βάση, η κατάσταση στο κέντρο της πρωτεύουσας είναι απελπιστική.
Γι' αυτό και ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας, μέσω του αντιπροέδρου Γιώργου Σωφρονά, καλεί τους επιχειρηματίες σε συσπείρωση «για να μη χαθούν άλλες θέσεις εργασίας».
Σύμφωνα με τον κ. Σωφρονά, η χορήγηση δανείων από τις τράπεζες έχει δυσκολέψει. Για να εγκριθεί ένα δάνειο, χρειάζεται να περάσουν αρκετοί μήνες, οι προϋποθέσεις είναι πλέον περισσότερες, με αποτέλεσμα λόγω της ασφυξίας που υπάρχει στην αγορά πολλοί επιχειρηματίες να «γονατίζουν» και να βάζουν τελικά λουκέτο.
Ανεξέλεγκτη χαρακτηρίζει την κατάσταση με το παραεμπόριο, αποδίδοντας ευθύνες στη Δημοτική Αστυνομία που -όπως λέει- «κωφεύει».
Πειραιάς: Στην αγορά του Πειραιά οι καταναλωτές κινήθηκαν το πρώτο τριήμερο των εκπτώσεων «μουδιασμένα», αλλά στη συνέχεια οι ρυθμοί άρχισαν να ανεβαίνουν και την τελευταία εβδομάδα η κίνηση ήταν «αξιοπρεπής», σύμφωνα με καταστηματάρχες της περιοχής.
Η τόνωση, όμως, αυτή του καταναλωτικού ενδιαφέροντος, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, κ. Βασίλειος Κορκίδης, μάλλον δεν θα σταθεί αρκετή για να καλυφθεί ο μειωμένος τζίρος των προηγούμενων μηνών.
Τα αποκαλυπτικά στοιχεία που προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην πειραϊκή αγορά δείχνουν εξάλλου ότι 7 στους 10 καταστηματάρχες χαρακτηρίζουν το α 10ήμερο των φετινών εκπτώσεων χειρότερο από το περσινό.
Από αυτούς το 11% κάνει λόγο για πτώση του τζίρου από 5% έως 10%, το 47% από 15% έως 20% και το 39% από 30% έως 40%.
Η έρευνα δείχνει ακόμη ότι το 70% των καταναλωτών χρησιμοποιούν για τις αγορές τους μετρητά (ποσοστό σημαντικά ενισχυμένο σε σχέση με πέρυσι), το 11% πιστωτικές κάρτες, ενώ το 19% κάνει συνδυασμό και των δύο.
Το τελευταίο διάστημα στον Πειραιά έβαλαν λουκέτο 104 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 56 στην «καρδιά» της πόλης.
Επίσης, το 70% με 80% των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα με τις τράπεζες (μειωμένη πρόσβαση στα δάνεια, Τειρεσίας, ακάλυπτες επιταγές κ.λπ.).
Ο ίδιος αναγνωρίζει, πάντως, πως οι καταναλωτές στον βαθμό που μπορούν στέκονται στο πλευρό των καταστηματαρχών και ζητεί από τον εμπορικό κόσμο να κρατήσει τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι βρισκόμαστε σε περίοδο συντήρησης και όχι κερδοφορίας».
Λεκανοπέδιο: Ανάλογα προβλήματα με αυτά της Αθήνας και του Πειραιά αντιμετωπίζουν και οι υπόλοιπες μεγάλες αγορές του Λεκανοπεδίου, όπως του Αμαρουσίου, της Καλλιθέας, του Περιστερίου, της Γλυφάδας κ.λπ.
«Ποιοι κάνουν τα στραβά μάτια και γιατί;», αναρωτιέται σχετικά με το παραεμπόριο ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νέας Ιωνίας, Γρηγόριος Παπαδάτος, ο οποίος δηλώνει: «Οι μικρομεσαίοι κολυμπάμε στον ωκεανό, δεν υπάρχει ούτε στεριά ούτε διάθεση επίλυσης με ουσιαστικό τρόπο των προβλημάτων μας».
Λαμία: Σε κρίσιμη καμπή έχει εισέλθει το εμπόριο στη Λαμία. «Από τα στοιχεία μεγάλου λογιστικού γραφείου της περιοχής μας προκύπτει ότι μέσα σε ένα εξάμηνο δύο μόλις επιχειρήσεις άνοιξαν, ενώ τριάντα έκλεισαν», δηλώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λαμίας, Γεώργιος Γεωργαντάς, κατά τον οποίο η περιοχή έχει πληγεί από την οικονομική κρίση αλλά και το πρόβλημα του Μαλιακού, καθώς τα καταστήματα της παραλίας έχουν πάψει να δουλεύουν.
Οι πρώτες μέρες των εκπτώσεων, σύμφωνα με τον κ. Γεωργαντά, ήταν υποτονικές, ενώ η περίοδος των προσφορών που προηγήθηκε μπέρδεψε τον κόσμο. Εκτιμά ότι οι φετινές θερινές εκπτώσεις θα κινηθούν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι. Συνοψίζει, επίσης, τα προβλήματα των μικρομεσαίων στην ασυδοσία των πολυεθνικών, στους Κινέζους που δραστηριοποιούνται ανεξέλεγκτα και στις τράπεζες που κρατούν ερμητικά κλειστή τη στρόφιγγα του δανεισμού.
«Η κατάσταση είναι απελπιστική, εκεί που κάποτε οι τραπεζίτες μάς παρακαλούσαν, σήμερα έχουν περάσει στο άλλο άκρο και δεν μας δανειοδοτούν ούτε καν για μικροποσά ύψους 10.000 έως 15.000 ευρώ», σημειώνει.
Περιμένει, μάλιστα, ένα «αγοραστικό πανηγυράκι» προς τα τέλη Αυγούστου, οπότε θα υπάρξει ξεπούλημα και εκπτώσεις έως και 80%.
Θεσσαλία: Για «εισβολή» των μεγάλων αλυσίδων που κλέβουν τον τζίρο, με αποτέλεσμα να μην ανακυκλώνεται στην τοπική κοινωνία, μιλά και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Ηρακλής Μπλουγούρας.
Νησιά: Στα νησιά του Ιονίου και των Κυκλάδων αλλά και στα Δωδεκάνησα υπήρξε κίνηση το πρώτο διήμερο των εκπτώσεων, η οποία όμως ήταν υποτονική σε σχέση με πέρυσι. Οι καταστηματάρχες εναποθέτουν πλέον τις ελπίδες ενίσχυσης του τζίρου τους στους τουρίστες παρά στους ντόπιους που τηρούν στάση... αναμονής.
«Μάστιγα» για τα νησιά αποτελεί κυρίως το παραεμπόριο. Στη Ρόδο, όπως μας είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Παναγιώτης Καραγιάννης, έχει συσταθεί εδώ και έναν μήνα μια μικρή επιτροπή που προχωρεί στην κατάσχεση των εμπορευμάτων που μπαίνουν στο λιμάνι χωρίς παραστατικά.
ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.