17.7.09

Βουλιάζουν τα Ταμεία ...

«Μαύρη τρύπα» 19 δισεκατομμυρίων ευρώ έχει το ασφαλιστικό σύστημα, που αναζητά επειγόντως ρευστό για να καταβάλει τις συντάξεις.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι πως τα πέντε μεγαλύτερα Ταμεία της χώρας (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ και ΝΑΤ) χρειάζονται φέτος ένα «έξτρα» ποσό της τάξης των 4,7 δισεκατομμυρίων ευρώ για να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους!Ουσιαστικά η κυβέρνηση με τους χειρισμούς της στο Ασφαλιστικό κατάφερε να επισπεύσει την... ώρα μηδέν του συστήματος, ενώ η ...
πρόσφατη «μεταρρύθμιση» φαίνεται πως έδωσε τη χαριστική βολή στα Ταμεία.
Η Κομισιόν απορρίπτει το αίτημα την Αθήνας η διαφοροποίηση εξόδου στη σύνταξη των γυναικών να κυμαίνεται μέσα σε μια ψαλίδα από 1 μέχρι 10 χρόνια
Η Κομισιόν απορρίπτει το αίτημα την Αθήνας η διαφοροποίηση εξόδου στη σύνταξη των γυναικών να κυμαίνεται μέσα σε μια ψαλίδα από 1 μέχρι 10 χρόνια

Στη ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών των Ταμείων αναφέρθηκε χθες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) Γιώργος Κουτρουμάνης, που επεσήμανε:

To χρέος του Δημοσίου προς τα Ταμεία έχει φτάσει πλέον τα 12,6 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ πριν από έξι χρόνια ήταν 2,7 δισεκατομμύρια. Ενδεικτικό της ασυνέπειας του κράτους είναι πως το χρέος αυξάνεται κατά 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Η εισφοροδιαφυγή καλπάζει ανεξέλεγκτη και φέτος διαμορφώνεται στα 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Βουλιάζουν τα Ταμεία

Εκτός ελέγχου είναι οι δαπάνες των Ταμείων για υγειονομική περίθαλψη, που αυξάνονται κατά 15% έως 20% τον χρόνο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνουν ελλειμματικοί όλοι οι κλάδοι υγείας των μεγάλων Ταμείων. Αξίζει να αναφερθεί πως η φαρμακευτική δαπάνη στο ΙΚΑ αυξήθηκε κατά 81,2% την τελευταία τετραετία και πλέον έφτασε τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η πορεία των εσόδων στα δύο μεγαλύτερα Ταμεία - ΙΚΑ και ΟΑΕΕ- κινείται με ρυθμούς 8% έως 12% κάτω από αυτό που είχε προϋπολογιστεί.

«Διανύουμε την πιο κρίσιμη περίοδο εδώ και 60 χρόνια που λειτουργεί το ασφαλιστικό σύστημα», τόνισε ο Γιώργος Κουτρουμάνης, προσθέτοντας πως «μέσα σε έξι χρόνια οι απώλειες έχουν υπερδιπλασιαστεί».

Σημειώνεται πως τα 19 δισεκατομμύρια που... αναζητούν τα Ταμεία αντιστοιχούν στο 150% του ποσού που θα εξοικονομήσει το ασφαλιστικό σύστημα από σήμερα μέχρι και το 2030 από την αύξηση των ορίων ηλικίας και τη μείωση των συντάξεων (νόμος Πετραλιά).

Στο μεταξύ μια σειρά αμφιλεγόμενων κυβερνητικών πρωτοβουλιών έφερε ακόμα πιο κοντά το «κραχ» του ασφαλιστικού συστήματος. Είναι χαρακτηριστικό πως τα πανάκριβα προγράμματα εθελουσίας εξόδου επιβαρύνουν το ΙΚΑ με 900 εκατομμύρια τον χρόνο, ενώ από τις... νέες μορφές απασχόλησης (π.χ. τα stage) τα Ταμεία χάνουν 1,1 δισ. ευρώ ετησίως.

Την ίδια στιγμή οι κυβερνητικές εξαγγελίες για αναμόρφωση της λίστας με τα βαρέα και για αυστηρότερο έλεγχο των αναπηρικών συντάξεων δεν πρόκειται να «σώσουν» τα Ταμεία. Ακόμη και ένας ριζικός περιορισμός των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων θα παρουσιάσει οφέλη ύστερα από 20 χρόνια, ενώ οι νέες αναπηρικές συντάξεις στο ΙΚΑ είναι στο 11% (δηλαδή κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο).

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΑ ΕΦΑΠΑΞ ΤΩΝ 15.600 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Ψάχνουν για ρευστό... 5,37 δισ. ευρώ

Σε... αναζήτηση 5.37 δισεκατομμυρίων ευρώ βρίσκεται η κυβέρνηση, για να μπορέσουν φέτος τα Ταμεία να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις.

Οι πέντε μεγαλύτεροι φορείς -που καλύπτουν το 93% των ασφαλισμένων- χρειάζονται 4.7 δισεκατομμύρια, ενώ το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων αναζητεί 670 εκατομμύρια ευρώ για να δώσει το εφάπαξ σε 15.600 εργαζομένους.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής, Γιώργος Κουτρουμάνης, η κατάσταση στα Ταμεία έχει ως εξής:

Το ΙΚΑ μέχρι το τέλος Ιουλίου θα έχει εισπράξει την επιχορήγηση που αντιστοιχεί στη χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μέχρι το τέλος του έτους θα χρειαστεί 2 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον για να πληρώσει τις συντάξεις, χωρίς να υπολογίζονται υποχρεώσεις που έχει σε ΟΑΕΔ, ΟΕΚ, νοσοκομεία κ.ά.

Ο ΟΑΕΕ έχει εισπράξει όσα αντιστοιχούν στη χρηματοδότησή του από τον Μάιο (805 εκατομμύρια ευρώ) και θα χρειαστεί επιπλέον 800 εκατ. ευρώ.

Ο ΟΓΑ θα χρειαστεί επιπλέον 900 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να πληρώσει τις οφειλές του στα νοσοκομεία.

Ο ΟΠΑΔ αναζητεί 800 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις του μέχρι το τέλος του χρόνου, έτσι ώστε να μη διακοπεί και πάλι η συνεργασία με γιατρούς, φαρμακεία κ.ά.

Το ΝΑΤ θα χρειαστεί επιπλέον τουλάχιστον 200 εκατομμύρια, προκειμένου να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα με την καταβολή των συντάξεων.
ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: