Αιφνιδίασε ακόμη και μέλη της κυβέρνησης η απόφαση του κ. Πρ. Παυλόπουλου να προχωρήσει σε αντικατάσταση του διοικητή της ΕΥΠ, πρέσβη κ. Ι. Κοραντή, από τον μέχρι χθες επικεφαλής των δικαστικών ερευνών για την τρομοκρατία κ. Δ. Παπαγγελόπουλο. Ο χρόνος που επελέγη από τον υπουργό Εσωτερικών για την «αλλαγή φρουράς» στην ευαίσθητη αυτή υπηρεσία, ήταν εκείνος που ξένισε υπουργούς και στελέχη της ΝΔ, καθώς έγινε λίγα 24ωρα μετά την αδιαμφισβήτητη επιτυχία της εξάρθρωσης του «συνδικάτου του εγκλήματος» στην οποία συνέβαλε η ΕΥΠ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από...
το περιβάλλον του υπουργού Εσωτερικών, προσωπική επιλογή του οποίου αποτελεί ο κ. Παπαγγελόπουλος, αναφερόταν ότι ο κ. Παυλόπουλος θέλησε να τοποθετήσει στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ ένα πρόσωπο που γνωρίζει παρά πολύ καλά του νόμους σχετικά με την τρομοκρατία, προκειμένου να μη δοθεί κάποια στιγμή η αφορμή να πληγεί το κύρος των διωκτικών αρχών, στην περίπτωση κατά την οποία υπάρξουν συλλήψεις.
Η αναφορά αυτή, σε συνδυασμό με τον υπαινιγμό νωρίτερα χθες του υπουργού Δικαιοσύνης ότι μπορεί το κοινό έγκλημα να συνδέεται με την τρομοκρατία, δημιούργησε την εντύπωση ότι είναι πιθανόν οι διωκτικές αρχές να έχουν βρει την άκρη του νήματος και σε ό,τι αφορά τις τρομοκρατικές οργανώσεις που χουν κάνει την εμφάνισή τους τους τελευταίους μήνες.
Τον έλεγχο
Ασπονδοι φίλοι του υπουργού Εσωτερικών στην κυβέρνηση σημειώνουν πάντως ότι με αυτή την αλλαγή ίσως ο κ. Παυλόπουλος επιθυμεί να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της ΕΥΠ και θύμιζαν ότι ο κ. Κοραντής βρισκόταν σε αυτήν τη θέση από την εποχή που υπουργός Δημόσιας Τάξης ήταν ο κ. Γ. Βουλγαράκης.
Σε κάθε περίπτωση, για να λάβει την απόφαση αυτή ο κ. Παυλόπουλος, θεωρείται βέβαιο ότι είχε το «πράσινο φως» από τον πρωθυπουργό, ο οποίος επενδύει -πολιτικά και επικοινωνιακά- στα θέματα της ασφάλειας και θέλει να έχει συνέχεια η εξάρθρωση του «συνδικάτου του εγκλήματος».
Αυτό που, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ήταν καθοριστικό και μέτρησε στην απόφαση αντικατάστασης του κ. Ι. Κοραντή, ήταν οι χειρισμοί μετά την εξάρθρωση της σπείρας.
Δεν μπόρεσε, του καταλογίζουν, να «φιλτράρει» τις απομαγνητοφωνήσεις, με αποτέλεσμα με τη δημοσιοποίησή τους να δοθεί λανθασμένη εντύπωση και να ενταθούν φήμες με εμπλοκή μελών της κυβέρνησης στην υπόθεση.
Ανακοίνωση
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χθες το απόγευμα το υπουργείο Εσωτερικών πλέκει - όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε- το εγκώμιο του απερχόμενου διοικητή και τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «ο κ. Κοραντής συνέβαλε τα μέγιστα στην ανόρθωση του κύρους της ΕΥΠ, το οποίο είχαν πλήξει ανεπανόρθωτα νοσηρές καταστάσεις, όπως ιδίως εκείνη της υπόθεσης Οτσαλάν». Στην ανακοίνωση, ωστόσο, δεν γίνονται αναφορές στις υποθέσεις των υποκλοπών ή των Πακιστανών, που επίσης έπληξαν το κύρος της ΕΥΠ, επί των ημερών των κυβερνήσεων της ΝΔ.
- Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, κ. Κωστής Αϊβαλιώτης, σε ανακοίνωσή του σημείωσε ότι «η επιλογή του εισαγγελέα κ. Παπαγγελόπουλου για τη θέση του διοικητή της ΕΥΠ παρέχει μια νέα ευκαιρία για τη λειτουργία της ευαίσθητης αυτής Εθνικής Υπηρεσίας». «Αρκεί ο αδέκαστος εισαγγελέας να μείνει ανεπηρέαστος, ασυμβίβαστος, αδέσμευτος και να θυμάται πάντα ότι εκεί τον τοποθέτησε η πολιτεία και όχι μια συγκεκριμένη κυβέρνηση», κατέληξε.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ
saradakos@pegasus.gr
Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ
Τεράστια ερωτηματικά προκύπτουν, όπως σημειώνει ο Χ. Καστανίδης (εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εσωτερικών) για την απόφαση της κυβέρνησης να αντικαταστήσει τον διοικητή της ΕΥΠ τη συγκεκριμένη στιγμή και υπό τις συνθήκες που διαμορφώνουν οι τελευταίες αποκαλύψεις.
Για τον Δ. Παπαγγελόπουλο τόνισε ότι χειρίστηκε την κρίσιμη υπόθεση των υποκλοπών για την οποία η έρευνά του δεν ανέδειξε κανένα στοιχείο, σε αντίθεση με την έρευνα ολίγων εβδομάδων της ΑΔΑΕ που προσέφερε πολύ περισσότερα. Εξέφρασε τον φόβο ότι ο κομματικός τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκε τις υποθέσεις αυτές θα μεταφερθεί και στην ΕΥΠ, συνεχίζοντας την παράδοση του προκατόχου του.
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΗΜ. ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
Στην Αντιτρομοκρατική από το 2007
Ο 56χρονος μέχρι χθες αντιεισαγγελέας Εφετών Δημ. Παπαγγελόπουλος ανέλαβε από χθες το τιμόνι της ΕΥΠ, αφού παραιτήθηκε από τον εισαγγελικό κλάδο ύστερα από 26ετή θητεία και αφού υπηρέτησε σε διάφορα σημαντικά «πόστα».
Από τον Απρίλιο του 2007 είχε τοποθετηθεί από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (ΑΔΣ) ως προϊστάμενος εισαγγελέας στην Αντιτρομοκρατική για 3 χρόνια (στη θέση του Δ. Ασπρογέρακα) και ο νέος του ρόλος σηματοδοτεί -κατά πληροφορίες- εξελίξεις στις έρευνες για την τρομοκρατία, για την οποία κυβερνητικοί παράγοντες εκφράζουν τις τελευταίες ημέρες αισιοδοξία για νέα στοιχεία και συλλήψεις.
Γιος αστυνομικού και πατέρας δύο παιδιών, ο νέος διοικητής της ΕΥΠ μπήκε στο εισαγγελικό σώμα στις 8-9-83 και έφθασε στον βαθμό του αντιεισαγγελέα Εφετών στις 8-4-04, ενώ υπηρετούσε ως προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, εκλεγμένος.
Πολλές φορές μπήκε στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης για τον τρόπο που χειρίστηκε σημαντικές υποθέσεις ή για παραγγελίες ερευνών που έδωσε ή δεν έδωσε.
Η πρώτη σημαντική αντιπαράθεση προέκυψε όταν αρχειοθέτησε την έρευνα στην ποινική προκαταρκτική εξέταση που είχε διενεργήσει για τη λιβεριανή εταιρεία «ΜΑΥΟ», ύστερα από τις καταγγελίες του Κ. Λαλιώτη κατά του Κ. Μητσοτάκη.
Ο Δ. Παπαγγελόπουλος βρέθηκε ξανά στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης και ασκήθηκε κριτική σε βάρος του για την 11μηνη προκαταρκτική εξέταση που διενήργησε το 2005 για το σκάνδαλο των υποκλοπών, χωρίς να διατάξει πραγματογνωμοσύνη, να γνωστοποιήσει το περιεχόμενό της κ.λπ. Η έρευνα δεν εντόπισε τους υπαίτιους και ασκήθηκε δίωξη κατά παντός υπευθύνου, που μετά 2 χρόνια κατέληξε από εφέτη - ανακριτή στο αρχείο αγνώστων δραστών.
Το καλοκαίρι του 2005, ενώ συνέχιζε την έρευνα των υποκλοπών, η κυβέρνηση παρέτεινε νομοθετικά τη θητεία του για 1 έτος, προκαλώντας την αντίδραση της αντιπολίτευσης που έκανε λόγο για αντισυνταγματική διάταξη.
Ως προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών έδωσε σωρεία παραγγελιών για έρευνες, όπως στην περίπτωση των Ολυμπιονικών Κ. Κεντέρη και Κ. Θάνου και του προπονητή τους Χ. Τσέκου για το τροχαίο στις παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Πολλές προκαταρκτικές εξετάσεις παρήγγειλε και για συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων που είχαν υπογραφεί επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, το οποίο προς τα τέλη του 2005 του καταλόγισε ότι δεν έχει παραγγείλει έρευνες για υποθέσεις που αγγίζουν ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ. Κριτική ασκήθηκε και για την καθυστέρηση ενεργοποίησης της έρευνας για τις απαγωγές των Πακιστανών, που αρχικά δόθηκε στην ΕΛ.ΑΣ. και μετά την ανέλαβε η δικαιοσύνη.
Τον Οκτώβριο του 2006 ορίστηκε από το ΑΔΣ υπεύθυνος για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και προϊστατο των ερευνών και συλλήψεων μεγάλου κυκλώματος εκβιαστών - νονών με πλοκάμια σε Αθήνα και Πάτρα. Εξι μήνες μετά ανέλαβε παράλληλα προϊστάμενος και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, θητεία που του άνοιξε τον δρόμο προς την ΕΥΠ.
Τον περασμένο Φεβρουάριο άγνωστοι τοποθέτησαν εμπρηστικό μηχανισμό έξω από το σπίτι του στην Ηλιούπολη. Αν παρέμενε στο δικαστικό σώμα (στο οποίο έχει πάντως δικαίωμα επανόδου εντός 5ετίας) θα αποχωρούσε φυσιολογικά το 2020, προορισμένος προφανώς να φθάσει στα υψηλότερα κλιμάκια.
Σκληρός και αυστηρός, στην επαγγελματική του σταδιοδρομία, κατέχει παράλληλα την «επικοινωνιακή» τέχνη με τον χώρο των ΜΜΕ, ενώ στις μεγάλες του αδυναμίες συγκαταλέγονται το απαγορευμένο πλέον τσιγάρο και το καλό φαϊ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου