Σχέδιο που περιλαμβάνει πρόωρες εκλογές και αποσιώπηση της φορολογικής επιδρομής που ετοιμάζει επεξεργάζεται η κυβέρνηση.
Στην παρούσα φάση επιλέγει την επικοινωνιακή προβολή των... μεταρρυθμίσεων και αποκρύπτει επιμελώς τα νέα εισπρακτικά μέτρα, τα οποία επεξεργάζεται για να καλύψει τις τεράστιες αστοχίες του προϋπολογισμού που έχει προκαλέσει.Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η δημοσιονομική προσαρμογή θα ξεκινήσει του χρόνου από το...
μηδέν, καθώς στο τέλος του 2009 το έλλειμμα θα κυμανθεί μεταξύ 5% του ΑΕΠ, που είναι η μετριοπαθής εκτίμηση της Κομισιόν, και 8% που προβλέπει η αξιωματική αντιπολίτευση.
Κρύβουν τη νέα φοροεπιδρομή
Ετσι το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να βρει επιπλέον πόρους από 5 έως και 12 δισ. ευρώ, για να κατεβάσει το έλλειμμα κάτω από το 3% τον Δεκέμβριο του 2011, μια και στις Βρυξέλλες θεωρείται βέβαιο ότι ύστερα από ελληνικό αίτημα, το οποίο θα διατυπωθεί τον Οκτώβριο, η Κομισιόν θα δώσει τουλάχιστον 12μηνη παράταση -χωρίς να αποκλείεται και διετής- στην κοινοτική επιτήρηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους σε μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα (για «δεύτερο γύρο μεταρρυθμίσεων» κάνουν λόγο στο οικονομικό επιτελείο), ώστε να περιορίσει όσον είναι δυνατόν το πολιτικό κόστος, εν όψει των πρόωρων εκλογών, είτε αυτές γίνουν το φθινόπωρο είτε τον Μάρτιο του 2010.
Παράλληλα, διαθέτει και μετεκλογική κρυφή ατζέντα με επώδυνα μέτρα σκληρής λιτότητας, η οποία θα διαρκέσει τουλάχιστον έως το 2011.
Επί του παρόντος, λοιπόν, τόσο ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής όσο και ο υπουργός Οικονομίας, κ. Γιάννης Παπαθανασίου, αναφέρονται σε διαρθρωτικές παρεμβάσεις, όπως το άνοιγμα «κλειστών» επαγγελμάτων, η αναδιάρθρωση της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών, η καθιέρωση νέου μισθολογίου στο Δημόσιο για τους νεοεισερχόμενους, η μείωση των φορέων του Δημοσίου, ο διαχωρισμός των κλάδων υγείας και συντάξεων στο ΙΚΑ.
Ομως για μετά τις εκλογές -εφόσον βέβαια επικρατήσει η ΝΔ- σχεδιάζεται ένα πακέτο εισπρακτικών μέτρων, προκειμένου να τονωθούν τα δημόσια έσοδα, που έχουν βουλιάξει.
Τα οδυνηρά μέτρα
Σε αυτό οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα περιέχονται το πάγωμα και για το 2010 μισθών και συντάξεων για δεύτερη στη σειρά χρονιά, η επιβολή εκ νέου έκτακτης εισφοράς, αυστηρότερα τεκμήρια διαβίωσης, κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης, ψαλίδισμα φοροαπαλλαγών, περικοπές στις πρόσθετες αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων και αυξήσεις σε μία σειρά από εμμέσους φόρους (βενζίνη, τσιγάρα, ποτά κ.ά.).
Πιο αναλυτικά, όπως έχει γράψει το «Εθνος», η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αίτημα για 12μηνη παράταση της επιτήρησης έως τον Δεκέμβριο του 2011, με το σκεπτικό πως ανάλογο χρονικό περιθώριο έχει δοθεί και σε άλλες χώρες-μέλη με υψηλά ελλείμματα αλλά και επειδή μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να περιορίσει ούτε κατ ελάχιστον το έλλειμμα από το 5% του ΑΕΠ που έκλεισε τον Δεκέμβριο του 2008.
Ηδη έχει διαβεβαιώσει ότι το αίτημα θα γίνει αποδεκτό.Επί του παρόντος, βέβαια, το οικονομικό επιτελείο εμμένει πως ο στόχος για μείωση του ελλείμματος φέτος στο 3,7% δεν αλλάζει, για να μην υπάρξει «χαλάρωση του κρατικού μηχανισμού», εν όψει και πρόωρων εκλογών.
Ομως παρά τα σκληρά μέτρα που έχουν ληφθεί καθ όλη τη διάρκεια του έτους (χαράτσι σε βενζίνη, ποτά, τσιγάρα, κινητά, ΙΧ, την έκτακτη εισφορά, το αυξημένο ΕΤΑΚ και τις μηδενικές αυξήσεις στο Δημόσιο), ο προϋπολογισμός έχει εκτροχιαστεί.
Στις Βρυξέλλες πιστεύουν πως το έλλειμμα και φέτος κινείται πάνω από το 5%. Παράλληλα διατυπώνονται προβλέψεις για πολύ υψηλότερο έλλειμμα. Πρόσφατα ο ΟΟΣΑ σε έκθεσή του κάνει αναφορά σε 6%, ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υφυπουργός Οικονομίας, κ. Πέτρος Δούκας, το οριοθετεί στο 7% και η κ. Λούκα Κατσέλη, πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα οικονομίας, στο 8%.
Το πιθανότερο είναι να επιβεβαιωθούν οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις, καθώς στο πρώτο πεντάμηνο του έτους το ταμειακό έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης εκτινάχθηκε στα 12,7 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 5,1% του ΑΕΠ, καλύπτοντας μέσα σε μόλις πέντε μήνες σχεδόν το 90% του φετινού ετήσιου στόχου.
Η πορεία των στοιχείων της κεντρικής κυβέρνησης «φωτογραφίζει» τον... καλπασμό και του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης, το οποίο, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του οικονομικού επιτελείου, πρέπει να περιοριστεί φέτος στο 3,7%.
ΟΙΚΟΣ MERRILL LΥΝCΗ
Προβλέπει πρόωρες κάλπες
Σε μάντη... κακών για την ελληνική κυβέρνηση αναδεικνύεται η Merrill Lynch. Σε σχετική έκθεσή του ο οίκος επισημαίνει πως υπάρχει κίνδυνος πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, κυρίως λόγω της οριακής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας.
Με αφορμή την ήττα του κυβερνώντος κόμματος στις ευρωεκλογές, οι αναλυτές της Merrill Lynch αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής της κυβέρνησης όταν διεξαχθούν και πάλι εκλογές, τονίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να αυξήσει τις ανησυχίες για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΧΑΚΗΣ
ΔΙΧΑΣΜΕΝΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παιχνίδι τακτικής από το Μαξίμου
Την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές βουλευτών της ΝΔ που ζητούν -εδώ και τώρα- αλλαγές στην κυβέρνηση και στο κόμμα, ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να κάνει πως δεν ακούει και επιδίδεται (για ακόμη μία φορά) σε ένα παιχνίδι τακτικής που αφορά τον χρόνο λήψης των οικονομικών μέτρων.
Ο πρωθυπουργός, ο οποίος συνδέει ευθέως την ημερομηνία των εκλογών με την απόφαση για την επιβολή των συγκεκριμένων μέτρων για τα οποία έχει δεσμευθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητεί τώρα -διά του υπουργού Οικονομίας- νέα παράταση από τις Βρυξέλλες, για την ανακοίνωση των οριστικών του αποφάσεων σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική, προκειμένου να κερδίσει στο εσωτερικό πολιτικό χρόνο.
Είναι σαφές ότι εάν η κυβέρνηση πετύχει να πείσει την Κομισιόν ότι η προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος μπορεί να ξεκινήσει ουσιαστικά από το δεύτερο εξάμηνο του 2010, τότε ο κ. Καραμανλής έχει τη δυνατότητα να εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια που του έχει θέσει ο κ. Παπανδρέου και να «στήσει» κάλπες όχι το φθινόπωρο πλέον, αλλά τον Μάρτιο.
Στο εσωτερικό της κυβέρνησης έχει διατυπωθεί η άποψη, από δύο κορυφαίους υπουργούς που έχουν επιστρέψει στον «κύκλο» των τακτικών συνομιλητών του πρωθυπουργού, ότι εάν δοθεί χρόνος από τις Βρυξέλλες, τότε η κυβέρνηση έχει μπροστά της ακόμη πέντε μήνες «ζωής», προκειμένου να προσπαθήσει να αντιστρέψει το πολιτικό κλίμα.
Σε αντίθετη περίπτωση -σημειώνουν τα ίδια πρόσωπα- θα υποχρεωθεί να δώσει την εκλογική μάχη μέσα στο φθινόπωρο, με τον ελληνικό λαό να έχει νωπές στη μνήμη του τις αποφάσεις για την έκτακτη εισφορά, την αύξηση στη βενζίνη, την αύξηση των τελών κυκλοφορίας, το ΕΤΑΚ κ.λπ.
Ο ίδιος ο κ. Καραμανλής δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη τη θέση του, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί σύγχυση ακόμη και εσωτερικό της κυβέρνησης, η οποία εμφανίζεται διχασμένη ως προς τις επόμενες κινήσεις που πρέπει να γίνουν.
Σε αυτό που οι περισσότεροι πάντως συμφωνούν είναι ότι απαιτούνται αλλαγές σε επίπεδο πολιτικής αλλά και προσώπων. Ηδη η κυρία Μπακογιάννη αλλά και οι κ. Μεϊμαράκης, Αβραμόπουλος και Σπηλιωτόπουλος έχουν καταστήσει σαφές ότι είναι ανάγκη να δοθεί στους πολίτες το μήνυμα της ανανέωσης, ενώ χθες την ίδια άποψη εξέφρασε και πάλι ο κ. Μ. Βαρβιτσιώτης.
«Αυτό το οποίο ζητάω και νομίζω ότι ζητάνε όλοι είναι ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε κάποιες αλλαγές. Αλλαγές που έχουν να κάνουν με τις πολιτικές, αλλαγές που έχουν να κάνουν με τα πρόσωπα, αλλαγές που έχουν να κάνουν με τον τρόπο διακυβέρνησης», είπε χαρακτηριστικά (ρ/ς Flash). Υπέρ των αλλαγών έχουν ταχθεί επίσης οι βουλευτές κ. Κυρ. Μητσοτάκης, Γρ. Αποστολάκος, Α. Ρεγκούζας, Θ. Καράογλου, Γ. Ορφανός κ.ά.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου