19.7.09

Μια χαρά και δυο τρομάρες...

(Του ΜΠΑΜΠΗ ΑΓΡΟΛΑΜΠΟΥ)
Την περασμένη Τετάρτη, δύο βδομάδες μετά το «χτύπημα» της ΕΛ.ΑΣ. στη συμμορία Βλαστού με τη συνεργασία της ΕΥΠ, Πρ. Παυλόπουλος και Χρ. Μαρκογιαννάκης συνομίλησαν ύστερα από μήνες στο τηλέφωνο.

Από τον 7ο όροφο ο υπουργός και από τον 8ο ο αναπληρωτής υπουργός, έστω και από τηλεφώνου, κατάφεραν να συμφωνήσουν σε κάτι: μορατόριουμ στη λεωφόρο Κατεχάκη μέχρι...

... το τέλος του καλοκαιριού.

1 Η «κατάπαυση του πυρός» μεταξύ των δύο ανδρών κρίθηκε αναγκαία, καθώς οι διαφωνίες τους κλιμακώθηκαν σε πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση. Ενα πρόβλημα κρίσιμο, αφού αφορά τους τομείς της ασφάλειας (τρομοκρατία, λαθρομετανάστευση) αλλά και της καθημερινότητας (πυρκαγιές, αστυνόμευση). Με άλλα λόγια τα κεντρικά ζητούμενα για το μέγαρο Μαξίμου.

* Είχε προηγηθεί το πρωί της ίδιας μέρας, η δήλωση-καρφί του Χρ. Μαρκογιαννάκη στον Πρ. Παυλόπουλο για την αντικατάσταση του διοικητή της ΕΥΠ, πρέσβη Ι. Κοραντή, από τον εισαγγελέα Δ. Παπαγγελόπουλο. Και δεν ήταν μόνον αυτό: Ο αναπληρωτής πήρε αποστάσεις από τον υπουργό και στο θέμα των ερευνών για την τρομοκρατία.

Πώς έσωσαν ακόμη μία κρίση

* Η οργή Παυλόπουλου έφθασε μέχρι το γραφείο του πρωθυπουργού κι έτσι ο αναπληρωτής υποχρεώθηκε το βράδυ να σηκώσει το τηλέφωνο και να δώσει εξηγήσεις πριν το τελευταίο επεισόδιο της Κατεχάκη εξελιχθεί σε μεγάλη κυβερνητική κρίση μέσα στο κατακαλόκαιρο.

2 Η αλήθεια είναι ότι σε όλα τα κρίσιμα θέματα που έχει ανοίξει η κυβέρνηση στο πεδίο της δημόσιας τάξης και ασφάλειας -πεδίο που θεωρείται καθοριστικό, μαζί με τις εξελίξεις στην οικονομία και τη νέα μεταρρύθμιση στην παιδεία, για την ανακοπή της πολιτικής φθοράς της- το ισοζύγιο βγαίνει πάντα αρνητικό.

Το αποτέλεσμα είναι, όπως παραδέχονται πια όλοι οι κυβερνητικοί παράγοντες, να επισκιάζονται ακόμη και οι αστυνομικές επιτυχίες.

*Η εξιχνίαση της απαγωγής του Π. Παναγόπουλου είναι χαρακτηριστική: Η κυβέρνηση προσδοκούσε ότι, με το υλικό που συγκέντρωσαν οι αρχές ύστερα από παρακολουθήσεις μηνών, θα κατάφερναν να διαλύσουν μέχρι το φθινόπωρο τον ιστό του οργανωμένου εγκλήματος· και παράλληλα να εμφανίσουν αποτελέσματα στο μέτωπο της τρομοκρατίας.

*Ο σχεδιασμός αυτός κινδυνεύει τώρα να τιναχθεί στον αέρα: Ο μεν Πρ. Παυλόπουλος εκτιμά ότι σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις και από την Αντιτρομοκρατική, ενώ ο Χρ. Μαρκογιαννάκης θεωρεί ότι οι βεβιασμένες ενέργειες θα φέρουν μόνο τα αντίθετα αποτελέσματα.

3 Αυτή η αντιφατική εικόνα δεν επιτρέπει στο Μαξίμου να επενδύσει πολιτικά στη δημόσια τάξη.

Αλλωστε, τα νομοθετικά μέτρα, όσο σκληρά κι αν είναι, δεν θα φέρουν άμεσα αποτελέσματα. Η αγωνία της κυβέρνησης εστιάζεται τώρα στην αποτροπή νέων επεισοδίων.

* Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής είχε καλέσει το ασύμπτωτο δίδυμο σε σύσκεψη μόλις τρεις μέρες μετά τον ανασχηματισμό του περασμένου Ιανουαρίου λόγω της διάστασης για τη στάση της αστυνομίας στις επεισοδιακές διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας. Εάν η ΕΛ.ΑΣ. έχει «αμυντική διάταξη», όπως έλεγε ο υπουργός, αντί «επιθετικής», όπως προέτρεπε ο αναπληρωτής.

* Στη συνέχεια ήταν η υπόγεια κόντρα για τον γ.γ. Δημόσιας Τάξης, η οποία έληξε με τη μετακίνηση του Αθ. Ανδρεουλάκου στο υπουργείο Δικαιοσύνης και την τοποθέτηση του πρέσβη Κ. Μπίτσιου.

* Οι τριβές συνεχίστηκαν την περίοδο των αγροτικών κινητοποιήσεων και κλιμακώθηκαν με τα καθημερινά περιστατικά εγκληματικότητας.

*Ακόμη και στο Μεταναστευτικό όπου οι ρόλοι ήταν διακριτοί, με τον Πρ. Παυλόπουλο να έχει το μέρος της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο υπουργών Ε.Ε. και Κομισιόν, ενώ ο Χρ. Μαρκογιαννάκης το επιχειρησιακό, δεν έλειψαν οι γκρίνιες:

4 Για πόσο ακόμη θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση; Θα εξαρτηθεί από το βάρος της επόμενης υπόθεσης.

* Στην Κατεχάκη, πάντως, στοιχηματίζουν ότι το επόμενο επεισόδιο θα αφορά το Γραμματικό. Το εργοτάξιο του ΧΥΤΑ φυλάσσεται από 18 διμοιρίες των ΜΑΤ μοιρασμένες σε τρεις βάρδιες. Στην περίπτωση που η κατάσταση αυτή συνεχιστεί όλο το καλοκαίρι, θα πρέπει να ανασταλούν άδειες αστυνομικών. Οι συνεργάτες του Πρ. Παυλόπουλου θεωρούν προτεραιότητα τον ΧΥΤΑ, ενώ οι συνεργάτες του Χρ. Μαρκογιαννάκη υπογραμμίζουν ότι η ΕΛ.ΑΣ. «δεν αντέχει άλλες αγγαρείες».

* Εστίες μεγάλου πολιτικού κινδύνου θεωρούνται και οι πυρκαγιές.

Στην πρώτη μεγάλη φωτιά, στον Υμηττό, ο αναπληρωτής υπουργός προσπάθησε να δικαιολογήσει την έλλειψη εναέριων μέσων παραπέμποντας στα ανεξόφλητα γραμμάτια των προηγούμενων αντιπυρικών περιόδων. Τώρα, διαβλέποντας τον κίνδυνο οι πυρκαγιές να γίνουν το θέμα του καλοκαιριού, έδωσε εντολή στο συντονιστικό της Πυροσβεστικής να τον ενημερώνει για κάθε εστία.

* Η συνέχεια επί της γαλάζιας καλοκαιρινής οθόνης...
(Από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: