15.7.09

Μάθε παιδί μου λιγότερα... γράμματα ...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιάννης Λ. Πολίτης
Οι αλλαγές στην Παιδεία νέο προεκλογικό στοίχημα της κυβέρνησης...
Λιγότερα μαθήματα, λιγότερες ώρες διδασκαλίας, λιγότερες εξετάσεις, λιγότερη ύλη και ελεύθερη εισαγωγή σε σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ που έχουν χαμηλή ζήτηση είναι το νέο προεκλογικό στοίχημα της κυβέρνησης για τις αλλαγές στην Παιδεία που πέφτουν στο τραπέζι αμέσως μετά το καλοκαίρι.

O υπουργός Παιδείας κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος που έχει λάβει την εντολή να ξεδιπλώσει όσο πιο σύντομα γίνεται τις αλλαγές στην Παιδεία, ενημέρωσε χθες τον Πρωθυπουργό ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου το νομοσχέδιο με τις «μεταρρυθμίσεις» στις πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης- όπως...

τις ονομάζουν στη Ν.Δ. - θα έχει ολοκληρωθεί. Ο υπουργός Παιδείας μάλιστα δεν παρέλειψε να επισημάνει στον Πρωθυπουργό τη δημιουργική στάση που επέδειξε όλη την περίοδο του διαλόγου η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Άννα Διαμαντοπούλου.

Το Μέγαρο Μαξίμου δίνει μεγάλο βάρος στις αλλαγές αυτές, καθώς η δημόσια ασφάλεια και η Παιδεία είναι τα δύο όπλα στα οποία έχει επενδύσει για να ξεπεράσει τους χιλιάδες σκοπέλους που έχει να αντιμετωπίσει το φθινόπωρο. Το πακέτο Σπηλιωτόπουλου εκτιμούν στην κυβέρνηση ότι θα περάσει πολύ εύκολα χωρίς συγκρούσεις και αναταραχές, γιατί οι ρυθμίσεις που προωθεί δεν προκαλούν εντάσεις και δείχνουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι τώρα, να εξυπηρετούν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ από την πλευρά της είπε ότι καθήκον του κόμματός της είναι η συμμετοχή στον διάλογο με συνέπεια και προτάσεις. Πρόσθεσε ωστόσο ότι ο εθνικός διάλογος είναι πολύ σημαντική υπόθεση για να χρησιμοποιείται για αλλαγή ατζέντας από τον Πρωθυπουργό ή από τον υπουργό για επικοινωνιακούς λόγους.

Προεκλογικό πυροτέχνημα
Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο των αλλαγών, το οποίο θα αξιοποιήσει σε κάθε περίπτωση ως προεκλογικό πυροτέχνημα η κυβέρνηση, είναι η ελεύθερη εισαγωγή σε κάποιες λίγες πανεπιστημιακές σχολές, αλλά αρκετά ΤΕΙ. Τι σημαίνει αυτό; Υπάρχουν σχολές με χαμηλή ζήτηση όπως ξένες Φιλολογίες με πρώτη την Ισπανική, αλλά και άλλες σχολές που κατά περιόδους εμφανίζουν περιορισμένη ζήτηση, στις οποίες θα μπορούν οι απόφοιτοι λυκείου να μπαίνουν χωρίς εξετάσεις. Την ίδια στιγμή το υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει και στο κλείσιμο σχολών ΤΕΙ- ήδη αυτή την ώρα 41 από αυτές λειτουργούν στο κόκκινο. Πολύ σύντομα- όπως λένε πηγές του υπουργείου Παιδείας- κάποιες από τις σχολές αυτές θα κλείσουν, ενώ κάποιες θα αλλάξουν προσανατολισμό και όσες κριθεί ότι είναι βιώσιμες και έχουν χαμηλή ζήτηση θα δέχονται σπουδαστές χωρίς εξετάσεις.

Σε κάθε περίπτωση με τη ρύθμιση αυτή- όπως αναφέρουν στελέχη της πανεπιστημιακής κοινότητας- δημιουργούνται σχολές δυο ταχυτήτων. Από τη μια θα υπάρχουν σχολές με υψηλή ζήτηση στις όποιες οι εξετάσεις θα είναι αυστηρές και η ουρά των υποψηφίων μεγάλη, και από την άλλη αυτές που έχουν ελεύθερη πρόσβαση.

ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

εκτιμούν στην κυβέρνηση ότι θα περάσει πολύ εύκολα χωρίς συγκρούσεις και αναταραχές, γιατί οι ρυθμίσεις που προωθεί δεν προκαλούν εντάσεις


Να απαλλάξουμε τους μαθητές και τις οικογένειές τους από το άγχος της αποτυχίας

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ πάντως που θα γίνουν στο σύστημα εισαγωγής δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, αλλά ο πρόεδρος του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθηγητής κ. Γ. Μπαμπινιώτης έδωσε μια πρώτη γεύση. «Σύντομα αυτό που θα πετύχουμε είναι να απαλλάξουμε τους μαθητές και τις οικογένειές τους από το άγχος της αποτυχίας και της ανασφάλειας, δίνοντας περισσότερες ευκαιρίες να πλησιάσουν τα πανεπιστημιακά τμήματα». Το νέο σύστημα εισαγωγής θα ισχύσει σε τρία χρόνια, αφορά δηλαδή τους μαθητές που αυτό το σχολικό έτος θα φοιτήσουν στην Α΄ Λυκείου.

Το δεύτερο στοίχημα της κυβέρνησης είναι λιγότερο εντυπωσιακό αλλά πιο ουσιαστικό, λένε πηγές του υπουργείου Παιδείας, και αφορά τις δραστικές περικοπέςσε κάποιες περιπτώσεις θα φθάσουν το 30%- σε μαθήματα, ώρες διδασκαλίας, διδακτέα ύλη και εξετάσεις που σχεδιάζει σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Οι ώρες διδασκαλίας μάλιστα που θα κοπούν θα αντικατασταθούν με τη λεγόμενη «ζώνη πολιτισμού». «Δεν είναι δυνατόν η χώρα που γέννησε τον πολιτισμό να μην έχει ώρες πολιτισμού στα σχολεία της» λέει στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Παιδείας κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος.

Σύμφωνος ήταν και ο καθηγητής κ. Γ. Μπαμπινιώτης κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου παραβρέθηκε στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Παιδείας: «Η προσπάθειά μας- είπε- είναι να κάνουμε τον Έλληνα μαθητή να αγαπήσει το σχολείο. Αυτό δεν γίνεται με ευχές και επιθυμίες. Περνάει μέσα από την αλλαγή του εκπαιδευτικού μας συστήματος».

Πρακτικά τώρα, το Συμβούλιο προτείνει τη μείωση του διδακτικού χρόνου από τις 7 στις 5 ώρες ημερησίως με παράλληλη εισαγωγή δίωρων εξωσχολικών δραστηριοτήτων στη διδακτική διαδικασία. Επίσης γίνεται υποχρεωτική η διετής φοίτηση στο νηπιαγωγείο και προωθείται η δημιουργία «ολοήμερου» γυμνασίου. Μετά τη λήξη του σχολικού προγράμματος, οι μαθητές μέχρι την Γ΄ Γυμνασίου θα μπορούν να παραμένουν στα σχολεία τους και να ασχολούνται με άλλες δεξιότητες ανάλογα με το ενδιαφέρον τους:

π.χ. συμβουλευτική, αθλητικές δραστηριότητες, εκμάθηση ηλεκτρονικών υπολογιστών.
TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: