Τα Ηνωμένα Εθνη και οι ΗΠΑ θεωρούν πως η παρέμβασή τους στο Κυπριακό θα εξαρτηθεί από τους διαπραγματευτές, Δημήτρη Χριστόφια και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στους οποίους δίνουν χώρο να κινηθούν.
Ειδικότερα, ο ειδικός σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών, Αλεξ. Ντάουνερ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», είπε ότι δεν θα έχει παρεμβατικό ρόλο παρά μόνο στην περίπτωση που του ζητηθεί και από τις δύο πλευρές και ότι σε καμιά περίπτωση δεν θέλει επανάληψη των λαθών του 2004.
Επεσήμανε πως δεν...
υπάρχει συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα από τις δύο πλευρές. Ωστόσο, παρατήρησε πως «χρειάζεται να συναντώνται συχνά οι κ.κ. Χριστόφιας και Ταλάτ, να εργάζονται πιο σκληρά, ώστε να επιλύουν τα προβλήματα που υπάρχουν ή τις διαφωνίες τους και να
προσπαθήσουν να δημιουργήσουν μεγαλύτερη σύγκλιση. Αυτά όλα, θα πρέπει μάλιστα να επιτυγχάνονται κατά τρόπο πρακτικό και χωρίς καθυστέρηση».
Ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Μπράιζα, σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα, δήλωσε πως «αν καταρρεύσει η σημερινή διαπραγματευτική διαδικασία, θα προκληθούν προβλήματα που έχουν σχέση με την Ε.Ε.», υπονοώντας πρόδηλα την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Περαιτέρω, ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα άσκησης πιέσεων στην Τουρκία. «Δεν μας αρέσει να πιέζουμε τους φίλους μας», είπε.
Μιλώντας προχθές σε εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο, με την ευκαιρία των επετείων του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής του 1974, ο Κύπριος πρόεδρος, Δημ. Χριστόφιας, ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει την επιρροή της στην Τουρκία «στο φόντο της ενταξιακής της πορείας και των ευρωπαϊκών της φιλοδοξιών».
Κατέστησε, επίσης, σαφές ότι η στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον ερχόμενο Δεκέμβριο, θα εξαρτηθεί από εκείνη της Αγκυρας.
Ο κ. Χριστόφιας απέρριψε κατηγορηματικά τη θέση της τουρκικής ηγεσίας να υιοθετηθεί η λύση ως πρωτογενές δίκαιο, ενώ δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τις συνεχείς αναφορές της τουρκικής πλευράς, της Ε.Ε. και του ΟΗΕ για κατάληξη σε συμφωνία μέχρι το Δεκέμβριο.
Τόνισε ότι για να γίνει αυτό εφικτό, πρέπει η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία να προβούν σε διορθωτικές κινήσεις σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της λύσης.
Εκδηλώσεις
Στο μεταξύ εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας Ελλάδας και Κύπρου και της στρατιωτικής ηγεσίας της Ελλάδας, τίμησαν χθες το πρωί τις εκδηλώσεις μνήμης αντικατοχικής δράσης, εν όψει της 35ης επετείου της τουρκικής εισβολής στη νήσο, στις 20 Ιουλίου 1974. Διάχυτη μεταξύ των ομιλητών ήταν η αγωνία πως «η καθυστέρηση επίλυσης του Κυπριακού, απλά μονιμοποιεί την κατοχή της Βόρειας Κύπρου».
Οι εκδηλώσεις, που θα συνεχισθούν και σήμερα, συνδιοργανώθηκαν από την Ενωση Κυπρίων Ελλάδας και την κυπριακή πρεσβεία στην Αθήνα. Οι χθεσινές εκδηλώσεις περιελάμβαναν επιμνημόσυνη δέηση στον Αγ. Διονύσιο Αεροπαγίτη, κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και «άνοιγμα» μιας διήμερης έκθεσης στον ειδικό εκθεσιακό χώρο του μετρό στην Πλατεία Συντάγματος.
Οι εκδηλώσεις έχουν προγραμματισθεί να συνεχισθούν σήμερα το πρωί με κατάθεση στεφάνου στο Αλσος Στρατού, στη λεωφόρο Κατεχάκη και τρισάγιο στη στήλη πεσόντων στην Πλατεία Μαδρίτης, πίσω από το Χίλτον. Για τις 8.30 απόψε το βράδυ οργανώνεται συναυλία στην Πλατεία Συντάγματος.
Μήνυμα Καραμανλή
«Η επέτειος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο είναι ημέρα μνήμης και τιμής. Είναι, ταυτόχρονα, αφορμή επαναβεβαίωσης της σταθερής προσήλωσης ολόκληρου του Ελληνισμού στο στόχο της οριστικής, δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. Τριανταπέντε χρόνια από την Κυπριακή τραγωδία, η Ελλάδα, οι Ελληνίδες και οι Ελληνες ''δεν ξεχνούν''. Αγωνιζόμαστε -και θα αγωνιζόμαστε μέχρι την τελική δικαίωση- για να πέσει το τελευταίο τείχος, που, δυστυχώς, ορθώνεται ακόμη σε ευρωπαϊκό έδαφος» τόνισε χθες στο μήνυμα του ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, για την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.
Συνεχίζοντας, επεσήμανε ότι «το πλαίσιο, εντός του οποίου αναζητείται η λύση, είναι δεδομένο: Είναι οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Είναι οι αρχές και οι αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η συμφωνία, που όλοι μας ευχόμαστε να προκύψει από τις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις, θα πρέπει να φέρει τη σφραγίδα των δύο κοινοτήτων, χωρίς τις παρεμβάσεις τρίτων και χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα». Ναυτεμπορική.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου