14.6.09

Ι. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ "Οι δικαιολογίες και τα ψέματα τελείωσαν"...


Μήνυμα οργής και απογοήτευσης ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες στη ΝΔ με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, τονίζει ο υπουργός Οικονομίας. Ο κ. Παπαθανασίου τάσσεται υπέρ του ανασχηματισμού, επισημαίνοντας ότι στην κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει ό,τι ενόχλησε
και πίκρανε την κοινή γνώμη, ομολογώντας ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δυσχεραίνει τα πράγματα για το κυβερνών κόμμα. Ακόμη πιο αποκαλυπτικός είναι ο κ. Παπαθανασίου στα ζητήματα της οικονομίας, όπου υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι «τα ψέματα τελείωσαν», προαναγγέλλοντας νέα και επώδυνα φορολογικά μέτρα και μια περίοδο σκληρής λιτότητας η οποία θα ακολουθήσει.
- Ποιο είναι το...

κορυφαίο μήνυμα που κατά τη γνώμη σας έδωσε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών;

«Είναι ένα καθαρό μήνυμα απογοήτευσης και ενίοτε οργής. Οργής για ορισμένες πολιτικές συμπεριφορές που δεν συνάδουν προς τις αρχές και τις αξίες της παράταξης και απογοήτευσης επειδή δεν δείξαμε αρκετή αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα σε ορισμένους τομείς της πολιτικής μας. Καταλαβαίνουμε ότι απογοητεύσαμε ένα κομμάτι του κόσμου μας».

- Θέλετε να πείτε πως λάβατε το μήνυμα...

«Να είστε βέβαιος ότι το λάβαμε το μήνυμα αυτών των εκλογών. Και το αξιολογούμε. Επειδή όμως ακούω κάποιους να λένε πως “η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μήνυμα”, θέλω να τονίσω πως πρέπει να είμαστε πιο σοβαροί. Δεν αλλάζουν τα πράγματα μέσα σε δύο μέρες. Ηδη όμως κάνουμε τις πρώτες κινήσεις. Και αναφέρομαι συγκεκριμένα στα θέματα της δημόσιας ασφάλειας, όπου πήραμε τις πρώτες αποφάσεις. Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό το μήνυμα της απογοήτευσης μπορούμε να το μετατρέψουμε σε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης, αρκεί να αποφασίσουμε να κυβερνήσουμε με αποφασιστικότητα, αποτελεσματικότητα και μηδενική ανοχή σε συμπεριφορές που μας εκθέτουν».

- Με το πολιτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί, μπορεί η κυβέρνηση να συντάξει και να ψηφίσει νέο προϋπολογισμό, χωρίς να ανανεώσει την εντολή της από τον λαό;

«Συνταγματικά η κυβέρνηση έχει εντολή τετραετίας. Πολιτικά ασφαλώς και θα έχει δυσκολίες. Οχι γιατί δεν έχουμε το πολιτικό θάρρος να συντάξουμε τον προϋπολογισμό. Αλλά γιατί κανένα άλλο κόμμα, καμία άλλη πολιτική δύναμη δεν μας έχει δείξει ως τώρα ότι έχει τη διάθεση να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων της οικονομίας. Η κυβέρνηση μόνη της προσπαθεί να σταθεροποιήσει την οικονομία και η αντιπολίτευση τάζει στους πάντες τα πάντα και κοροϊδεύει τους πολίτες».

- Μιλήσατε για αλλαγές. Πιστεύετε δηλαδή πως η ΝΔδεν μπορεί να φτάσει ως τις επόμενες εκλογές με το ίδιο κυβερνητικό σχήμα; «Αυτό που αποδοκιμάστηκε στις ευρωεκλογές δεν είναι το κυβερνητικό σχήμα συνολικά, αλλά η χαμηλή απόδοση σε συγκεκριμένους τομείς. Γι΄ αυτό και πιστεύω ακράδαντα πως ό,τι ενόχλησε, πίκρανε και εξόργισε τους πολίτες πρέπει να αλλάξει. Θα πρέπει όμως να επισημάνω ότι άλλο ευρωεκλογές και άλλο εθνικές εκλογές. Στις ευρωεκλογές δεν υπήρχε κανένα διακύβευμα. Γι΄ αυτό και το 48% των ψηφοφόρων αποφάσισε να απέχει. Ενώ ένα άλλο σημαντικό ποσοστό πολιτών αποφάσισε με την ψήφο του να στείλει μήνυμα δυσαρέσκειας, ψηφίζοντας μικρότερα κόμματα. Σας θυμίζω ότι και η κυβέρνηση Σημίτη το 1999 έχασε τις ευρωεκλογές με περισσότερο από 3 μονάδες διαφορά και τελικά κέρδισε τις εθνικές εκλογές έναν χρόνο μετά. Το αποτέλεσμα δείχνει ότι οι πολίτες και ειδικά όσοι είχαν ψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία στις εθνικές εκλογές δεν πείστηκαν από τη στρατηγική σκανδαλολογίας και καταστροφολογίας του ΠαΣοΚ και γι΄ αυτό προτίμησαν να απέχουν». - Δεσμευθήκατε στις αρχές της εβδομάδας στις Βρυξέλλες ότι το έλλειμμα θα μειωθεί ως το τέλος του χρόνου στο 3,7% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εξοικονομηθούν πόροι περίπου 3,5 δισ. ευρώ και άλλα τόσα ως το τέλος του 2010. Πώς θα το κατορθώσετε αυτό;

«Αυτό για το οποίο δεσμευτήκαμε στις Βρυξέλες είναι το ίδιο για το οποίο δεσμευτήκαμε και προεκλογικά στον ελληνικό λαό. Δεσμευτήκαμε ότι τον Ιούνιο θα κάνουμε την αποτίμηση της πορείας της οικονομίας και τότε θα λάβουμε τις αναγκαίες αποφάσεις. Θέλω όμως να επισημάνω ότι τα ψέματα και οι δικαιολογίες τελείωσαν. ΄Η θα αποφασίσουμε να μειώσουμε το έλλειμμα και το χρέος ή τότε πράγματι θα βουλιάξουμε όλοι μαζί. Μαγικές συνταγές για να μειώσουμε το έλλειμμα δεν υπάρχουν. Είτε θα μειώσουμε τις δαπάνες είτε θα αυξήσουμε τα έσοδα είτε και τα δύο. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ένα φιλόδοξο σχέδιο περικοπής κρατικών δαπανών και ως το τέλος του Ιουνίου θα εκτιμήσει την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, καθώς και τα βασικά μεγέθη της οικονομίας. Και αν χρειαστεί θα λάβει πρόσθετα μέτρα. Η προσπάθεια να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει δεν είναι εύκολη, ιδίως σε συνθήκες οικονομικής στασιμότητας, αλλά θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να τους πετύχουμε». - Αφού είναι τόσο δύσκολη η κατάσταση γιατί δεν ζητούμε παράταση από τις Βρυξέλες ώστε και μεγαλύτερη άνεση χρόνου να έχουμε και πιο ήπια προσαρμογή;

«Αν ζητούσαμε τώρα παράταση, χωρίς να έχουμε προσπαθήσει και αποδείξει ότι κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, θα δίναμε λάθος μήνυμα και στις αγορές και στους εταίρους μας στην ΕΕ. Θα υποβαθμίζαμε την αξιοπιστία της χώρας μας, τη στιγμή που ο στόχος μας είναι να την ενισχύσουμε και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών. Και αυτό προφανώς θα ήταν καταστροφικό και για την οικονομία και για τη χώρα».

- Ο μόνος δρόμος που έχετε λοιπόνείναι ο δρόμος της άγριας λιτότητας για τους επόμενους 18 μήνες...

«Εγώ δεν μίλησα ποτέ για τέτοιες συνθήκες. Ομολογώ πως δεν είναι εύκολο να πιάσουμε τον στόχο μας. Αλλά δεν μπορώ και τις υπερβολές. Διαβάζω και εγώ στις εφημερίδες διάφορες αναλύσεις ότι μας χρειάζονται 3, 5, 7 ή δεν ξέρω πόσα δισ. ευρώ και άλλα τέτοια σενάρια. Τα πραγματικά μεγέθη όμως θα προκύψουν από την αξιολόγηση που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Και επισημαίνω ότι ήδη εφαρμόζουμε πολιτικές που μειώνουν το κόστος για τους πολίτες. Ο νέος τρόπος είσπραξης των βεβαιωθέντων χρεών θα μας αποδώσει τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ το 2009 και ακόμη περισσότερα το 2010. Και θα αφορά τους λίγους που χρωστούν και όχι το σύνολο της κοινωνίας. Η μείωση κατά 10% των ελαστικών δαπανών του κράτους περιορίζει τις σπατάλες του Δημοσίου και ωφελεί το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Το νέο σύστημα κρατικών δαπανών στον τομέα της Υγείας, από το οποίο θα εξοικονομήσουμε τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία, ωφελεί τους πολλούς. Σημαντικό επίσης όφελος θα υπάρξει από τον έλεγχο της σπατάλης στον χώρο του φαρμάκου».

- Από ό,τι αντιλαμβάνομαι πάντωςτους νέους φόρους δεν θα τους αποφύγετε, παρά τις αντίθετες προεκλογικές δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού.

«Ολοι ακούσαμε τον Πρωθυπουργό, τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές, να δηλώνει σε συνέντευξή του ότι τον Ιούνιο θα εκτιμήσουμε την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και αν χρειαστεί θα κάνουμε τις αναγκαίες προσαρμογές. Αν μέσα σε αυτές χρειαστεί να επιβάλουμε και φόρους, είπε ότι θα το κάνουμε. Το ίδιο έλεγα προεκλογικά και εγώ. Ποτέ δεν κρύψαμε την αλήθεια, όπως κάνουν όλοι οι άλλοι.

Και όσοι μιλάνε για νέους φόρους, εντέχνως αποσιωπούν τις μειώσεις φόρων που υπήρξαν. Οπως για παράδειγμα, η σταδιακή μείωση των συντελεστών για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα από το 40% και το 30% στο 35% και στο 25% αντίστοιχα στην περίοδο 2007-2009 και η δέσμευσή μας για περαιτέρω μείωση του συντελεστή 25% στο 20% την περίοδο 2010-2014, παρά τη σύσταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να αναβάλουμε για αργότερα τις μειώσεις αυτές».

- Δεν σας φοβίζει το γεγονός ότι η επιβολή φόρων μπορεί να κάνει κακό στην εκλογή σας ως βουλευτή στη Β Δ Αθηνών.

«Οταν ασκείς σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική, είναι γεγονός πως μπορεί να έχεις και προσωπικό πολιτικό κόστος. Αλλά όταν πρέπει να ληφθούν αναγκαίες αποφάσεις και μέτρα για το καλό του τόπου, τότε η ευθύνη πρέπει να μπαίνει μπροστά από το όποιο πολιτικό ή προσωπικό κόστος».

- Από όλα αυτά τα μέτρα που ακούγονται για την αύξηση των δημοσίων εσόδων, ποια πραγματικά μελετά η κυβέρνηση και ποια όχι;

«Ακούστε, τα μέτρα δεν προαναγγέλλονται, αλλά ανακοινώνονται. Σενάρια και φήμες είναι φυσικό να γράφονται και να ακούγονται. Αλλά η πολιτική μιας κυβέρνησης κρίνεται από τις αποφάσεις που λαμβάνει και εφαρμόζει. Και κυρίως κρίνεται από τα αποτελέσματα που παράγουν αυτές οι αποφάσεις».

- Σε κάθε περίπτωση, καλούνται και πάλι να πληρώσουν επιπλέον φόρους, τα συνήθη υποζύγια, κύριευπουργέ, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Οι συνεπείς φορολογούμενοι που το 2004 πλήρωναν φόρους που αντιστοιχούσαν σε 7,1% του εισοδήματός τους και το 2009 καλούνται να πληρώσουν φόρους αυξημένους κατά 45%.

«Δεν μου αρέσει ο όρος “υποζύγια” όταν αναφερόμαστε στους συνεπείς φορολογουμένους. Πιστεύω ότι είναι λάθος η νοοτροπία να απαξιώνουμε τη φορολογική συνέπεια και τη συνείδηση με τέτοιες ταυτίσεις. Οι συνεπείς φορολογούμενοι γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση αυτή είναι που μείωσε τους φορολογικούς συντελεστές για τα φυσικά πρόσωπα, που κατήργησε τον φόρο κληρονομιάς και γονικής παροχής. Γνωρίζουν επίσης ότι πληρώνουν ενοίκιο 3% χαμηλότερο, γιατί η Νέα Δημοκρατία κατήργησε το χαρτόσημο στις κατοικίες. Ας μην κάνουμε λοιπόν τη μέρα νύχτα. Ας μάθουμε κάποια στιγμή σε αυτόν τον τόπο να μιλάμε με επιχειρήματα και στοιχεία».

- Ναι, αλλά αυτοί θα την πληρώσουν. Και όχι οι φοροφυγάδες, για τους οποίους από την εποχή του κ. Αλογοσκούφη ακούγαμε ότι θα χάσουν τον ύπνο τους και ακόμη κοιμούνται ήσυχοι...

«Δεν κοιμούνται καθόλου ήσυχοι. Η πάταξη της φοροδιαφυγής απαιτεί πράγματι επίμονες και συνεχείς προσπάθειες ώστε να περιοριστεί. Αν δείτε όμως η ΥΠΕΕ τον τελευταίο καιρό ανακοινώνει συνεχώς μεγάλες υποθέσεις σύλληψης φοροδιαφυγής. Αυτή η προσπάθεια, η οποία έχει ξεκινήσει, θα ενταθεί ακόμη περισσότερο το επόμενο χρονικό διάστημα. Χρειάζεται συνέπεια και συνέχεια για να αποδώσει μια τέτοια πολιτική. Χρειάζεται να λειτουργήσουν οι μηχανισμοί του κράτους απερίσπαστοι, βάζοντας συγκεκριμένους στόχους. Οπως χρειάζεται και αυστηρή διαδικασία εσωτερικού ελέγχου ώστε η υπηρεσία να υπηρετεί πράγματι το δημόσιο και όχι το ιδιωτικό όφελος. Χρειάζεται όμως να αλλάξουμε και νοοτροπία. Σήμερα, αντί να ντρέπεται ο επιχειρηματίας ή ο επαγγελματίας που δεν εκδίδει απόδειξη, πολλές φορές ντρέπεται ο καταναλωτής να τη ζητήσει...».

- Ακόμη και αν αντιμετωπίσετε το πρόβλημα του ελλείμματος, μένει άλυτο το πρόβλημα του δημοσίου χρέους. Εκεί υπάρχει λύση που να μπορεί πραγματικά να εφαρμοστεί;

«Προϋπόθεση για να περιορίσεις το δημόσιο χρέος είναι να σταματήσεις να παράγεις ελλείμματα. Οχι μόνο στο κράτος, αλλά και στις ΔΕΚΟ. Μία προς μία, οι ΔΕΚΟ θα πρέπει να αρχίσουν να λειτουργούν με βάση τις πραγματικές τους δυνατότητες. Και να μην επιβαρύνουν τους Ελληνες με νέα χρέη και νέα ελλείμματα. Γι΄ αυτό και μετά την Ολυμπιακή Αεροπορία προχωρούμε με τον ΟΣΕ. Επρεπε ήδη να είχαμε λύσει και αυτό το μεγάλο πρόβλημα που κληρονομήσαμε. Αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ. Ταυτόχρονα προχωρούμε στις διαδικασίες για τη διερεύνηση εναλλακτικών λύσεων για τη ΔΕΠΑ και παράλληλα εκτός των συγχωνεύσεων ή καταργήσεων 255 φορέων του Δημοσίου στο επόμενο τετράμηνο που έχουμε ήδη ανακοινώσει, προχωράμε στη β΄ φάση συγχωνεύσεων και καταργήσεων ως το τέλος του 2009 των υπόλοιπων φορέων του Δημοσίου».
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: