Ποιοι είναι οι τέσσερις παράγοντες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα της κάλπης ...
ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ και καθαρή νίκη αναμένει το ΠαΣοΚ σήμερα το απόγευμα, οκτώ χρόνια μετά την τελευταία επιτυχία του σε εκλογική αναμέτρηση και 15 από την τελευταία του πρωτιά σε ευρωεκλογές. Με το κλείσιμο της κάλπης στις 19.00, στην Ιπποκράτους εκτιμούν και ελπίζουν ότι θα είναι σε θέση να πανηγυρίσουν. Τα δημοσκοπικά αποτελέσματα των τελευταίων ημερών εμφανίζουν το ΠαΣοΚ να διατηρεί
ένα πρωτοφανές- για τα δεδομένα των τελευταίων ετών- προβάδισμα και αυτό στο οποίο ποντάρουν ο κ. Γ. Παπανδρέου και οι συνεργάτες του είναι η καταγραφή αυτού του προβαδίσματος και στην κάλπη. Η αισιοδοξία δύσκολα...
κρύβεται στην Ιπποκράτους και εκείνοι που προθυμοποιούνται να στοιχηματίσουν για το αποτέλεσμα είναι αυτή τη φορά περισσότεροι από ποτέ. Μιλούν για διαφορά της τάξεως των 4 μονάδων και άνω και εκτιμούν ότι το αποψινό αποτέλεσμα θα προσφέρει την πολιτική
πιστοποίηση για όλες τις επόμενες κινήσεις που ήδη σχεδιάζει και είναι έτοιμο να θέσει σε εφαρμογή το ΠαΣοΚ: Υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν δραματικές ανατροπές στα δημοσκοπικά δεδομένα και ότι το ποσοστό του κόμματος θα κινηθεί κοντά στα όρια της κατάκτησης της αυτοδυναμίας στις εθνικές εκλογές, ο κ. Παπανδρέου αναμένεται ότι από απόψε το βράδυ θα ζητεί εκλογές και θα μιλάει για αναντιστοιχία μεταξύ λαϊκής βούλησης και κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης.
Ωσπου να γίνει η καταμέτρηση της δύναμης των κομμάτων σήμερα το απόγευμα, υπάρχουν τέσσερις στενά αλληλένδετες παράμετροι οι οποίες θεωρούνται καθοριστικές για τη διαμόρφωση του όποιου αποτελέσματος.
Παρά τις αλλεπάλληλες έρευνες και δημοσκοπήσεις, κανείς ως αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει με βεβαιότητα: α) ποιο θα είναι το ποσοστό της αποχής, β) πού θα φθάσουν οι συσπειρώσεις των κομμάτων, γ) τι στάση θα τηρήσουν οι νέοι ψηφοφόροι και δ) τι ποσοστό θα συγκεντρώσουν αφενός οι Οικολόγοι και αφετέρου τα υπόλοιπα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα.
Σε ό,τι αφορά την αποχή, ερευνητές που προσπαθούν να προβλέψουν τη στάση που θα τηρήσουν οι ψηφοφόροι στις σημερινές εκλογές παρατηρούν κάποιες σημαντικές ενδείξεις. Οπως λένε, ειδικά την τελευταία εβδομάδα καταγράφονται μάλλον «σπασμωδικές» αντιδράσεις των ψηφοφόρων ως προς τη διάθεσή τους να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία. Το ακριβές ποσοστό είναι πολύ δύσκολα προσδιορίσιμο και η επιφύλαξη για το αν κάποιος που δηλώνει ότι θα απέχει σε μια δημοσκόπηση θα το πράξει και την ημέρα των εκλογών παραμένει έντονη.
Για τα κομματικά επιτελεία (και για τη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος) καθοριστικής σημασίας είναι η κατανομή της αποχής ανάμεσα στους δυνάμει ψηφοφόρους των κομμάτων. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι όσο περισσότεροι ψηφοφόροι του ενός κόμματος απόσχουν από τις εκλογές, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες του άλλου για τη νίκη και τη διεύρυνση της διαφοράς.
Σχετικές ενδείξεις επεξεργάζονται εδώ και πολλές ημέρες στη Ρηγίλλης και την Ιπποκράτους και, όπως λένε, υπάρχει μία επιπλέον αστάθμητη υποπαράμετρος: το μπαράζ των δημοσκοπήσεων των τελευταίων ημερών και το αν αυτές θα κινητοποιήσουν αδιάφορους ψηφοφόρους ή θα οδηγήσουν σε εφησυχασμό κάποιους άλλους.
Στενά συνδεδεμένος με όλα τα παραπάνω είναι ο βαθμός συσπείρωσης των κομμάτων, με κρισιμότερη για τη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος τη συσπείρωση της ΝΔ (υπό την έννοια ότι στο ΠαΣοΚ παρατηρείται μια σταθερότητα με μικρές διακυμάνσεις). Αντιστοίχως κρίσιμη είναι αυτή η παράμετρος και για τα υπόλοιπα κόμματα και ειδικότερα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εμφανίζεται ως και την τελευταία στιγμή ως ο πιο αδύναμος κρίκος σε ό,τι αφορά τις διαρροές προς άλλα κόμματα. Ενας από τους κυριότερους σχηματισμούς υποδοχής δυσαρεστημένων είναι οι Οικολόγοι και τα μικρότερα κόμματα, το ποσοστό των οποίων θεωρείται καθοριστικό για το σημερινό αποτέλεσμα και δευτερευόντως για τη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού από αύριο. Προς στιγμήν οι Οικολόγοι έφθασαν να σταθεροποιούνται δημοσκοπικά στην τρίτη θέση, με ποσοστά άνω του 8%. Η τάση αυτή υποχώρησε στις μετρήσεις της τελευταίας εβδομάδας, κατά τη διάρκεια της οποίας το κόμμα του κ. Τρεμόπουλου υποχώρησε στην πέμπτη θέση, αλλά πάντως με ποσοστά που φαίνεται να του εξασφαλίζουν την έδρα. Το μεγάλο ερωτηματικό, πέραν τούτου, είναι το συνολικό ποσοστό που θα συγκεντρώσουν τα δεκάδες εξωκοινοβουλευτικά κόμματα από τη συνεργασία των κκ. ΠαπαθεμελήΖουράρι, ως τη «Δράση» και τους Κυνηγούς. Το μέγεθος αυτό κρίνεται σημαντικό από την άποψη του συνολικού ποσοστού που θα αφαιρεθεί (κατά κύριο λόγο) από τα μεγάλα κόμματα.
Σημαντική επίδραση στη διαμόρφωση όλων των παραπάνω θα έχει και η ψήφος των νέων. Στις σημερινές εκλογές ψηφίζουν οι γεννηθέντες ως το 1991 και η στάση που θα τηρήσουν είναι ένα μεγάλο αίνιγμα. Με βάση κάποιες ενδείξεις, στην ηλικιακή ομάδα των 18 ετών εμφανίζονται και οι μαχητικότεροι υπέρμαχοι της αποχής. Αλλες αναλύσεις όμως επισημαίνουν ότι αυτές είναι οι ηλικίες που είχαν συμμετοχή στα γεγονότα του προηγούμενου Δεκεμβρίου και υπ΄ αυτή την έννοια συμμετείχαν σε μια ιδιότυπη διαδικασία πολιτικοποίησης. Το πώς και το αν και θα επιδράσουν όλα αυτά την εκλογική συμπεριφορά τους παραμένουν να αποδειχθούν σήμερα το απόγευμα.
ΑΓΓ. ΚΩΒΑΙΟΣ ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου