11.6.09

Θέλουν λίφτινγκ στις ρωγμές της πολυκατοικίας...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Διονύσης Νασόπουλο
Πιέσεις σε Καραμανλή να επαναφέρει Μεϊμαράκη στη Ρηγίλλης και να αναθέσει σε Σπηλιωτόπουλο την εκπροσώπηση της κυβέρνησης
Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος έφθασε τρία λεπτά νωρίτερα στο «Βυζαντινό», ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ακολούθησε. Χωρίς γραβάτα και οι δύο, παρήγγειλαν ομελέτα με λαχανικά και έκλεισαν το γεύμα το απομεσήμερο με διπλό εσπρέσο. Ήπιαν και μεταλλικό νερό.
Το βασικό μενού της συνάντησης, ωστόσο, ήταν...

το μέλλον της κυβέρνησης και της Ν.Δ. μετά τη βαριά εκλογική ήττα της περασμένης Κυριακής. Και οι δύο συμφώνησαν ότι οι ρωγμές στη γαλάζια «πολυκατοικία» είναι βαθιές και απαιτούνται κατεπειγόντως εκτεταμένες επισκευές...

Για πολλούς στη Ν.Δ., η χθεσινή συνάντηση των δύο υπουργών συνδέεται άμεσα με τις αλλαγές που κυοφορούνται σε κυβέρνηση και κόμμα. Από τη νύχτα των εκλογών ο Πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να επαναφέρει τον κ. Μεϊμαράκη στη Ρηγίλλης και να αναθέσει στον κ. Σπηλιωτόπουλο την εκπροσώπηση της κυβέρνησης, μετακινώντας τον παράλληλα στο Μαξίμου με την ιδιότητα του υπουργού Επικρατείας. Απάντηση για τις τελικές αποφάσεις του Κων. Καραμανλή δεν έχει κανείς, αλλά συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι εάν προχωρήσει σε αλλαγές, αυτές θα ανακοινωθούν έως το τέλος Ιουνίου. Οι αλλαγές στο κόμμα και στην εκπροσώπηση, πάντως, θεωρούνται κομβικές και θα οδηγήσουν αναγκαστικά σε ένα «λίφτινγκ» στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς ο Πρωθυπουργός έχει απορρίψει κάθε πρόταση για σαρωτικό ανασχηματισμό.

Πρωτοβουλία Μεϊμαράκη
Οι δύο υπουργοί διαμηνύουν πως θα αναλάβουν κάθε «βαρύ φορτίο», εάν τους ανατεθεί. Ο υπουργός Άμυνας, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία για το χθεσινό γεύμα, όταν ερωτάται για την επιστροφή του στη Ρηγίλλης αναφέρει ότι «θα πειθαρχήσει» στις αποφάσεις του Πρωθυπουργού και θα δεχθεί κάθε ρόλο, ενώ την ίδια στιγμή στο «Πεντάγωνο» αρκετοί προεξοφλούν την αποχώρησή του.

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος εμφανίζεται διστακτικός σε μια νέα μετακόμιση, έστω και αν αποτελεί- όπως λένε συνεργάτες τουμια «πολιτική δικαίωση» να βρεθεί και πάλι έπειτα από εννέα χρόνια σε επιτελική θέση, δίπλα στον Κων. Καραμανλή. Συνεργάτες του υπογραμμίζουν ακόμη ότι μετρά μόλις έξι μήνες στο υπουργείο Παιδείας και έχει βάλει μπροστά τις αλλαγές στα λύκεια και στον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ. Παρά ταύτα, θεωρούν βέβαιο ότι μια πρόταση για τη θέση του υπουργού Επικρατείας, που μπορεί να έχει και συντονιστικό ρόλο μεταξύ Μαξίμου και υπουργείων, δεν θα απαντηθεί αρνητικά από τον υπουργό.

Είναι εμφανές- λένε κυβερνητικά στελέχη- ότι οι δύο υπουργοί επεδίωξαν χθες να περάσουν το μήνυμα ότι «μπορούν να συνεργαστούν στενά» για να βγει η κυβέρνηση από το αδιέξοδο. Εκτιμούν ότι η Ν.Δ. «διαθέτει ακόμη το πολιτικό πλεονέκτημα» και «πρέπει να το αναδείξει». Και αποφάσισαν να αναλάβουν κοινή δράση και στη Β΄ Αθήνας, όπου εκλέγονται και οι δύο, καθώς εκεί η Ν.Δ. υπέστη καθίζηση, η οποία εάν συνεχιστεί θα κρίνει και τις εθνικές κάλπες.
Ta NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: