Ο ΙΟΥΛΙΟΣ καταφθάνει, αλλά η χαλάρωση της συμπολιτεύσεως μάλλον θα αργήσει. Το λέω γιατί τη Δευτέρα αρχίζει νέο νταβαντούρι στη Ν.Δ., καθώς το απόγευμα παρουσιάζεται στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» το βιβλίο του Γιώργου Αλογοσκούφη «Η Ελλάδα μετά την κρίση» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.
Ο ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ έγραψε το βιβλίο τους τέσσερις μήνες μετά την έξοδό του από το υπουργείο Οικονομίας. Δεν πρόκειται για χρονικό των ημερών του στην οδό Νίκης, αλλά για πολιτικό κείμενο. Ο Γιώργος αναφέρεται στην...
οικονομική πολιτική της τετραετίας 2004-2008 και επιχειρεί να την εντάξει στο πλαίσιο της μεταπολίτευσης, κάνοντας αναδρομή στις πολιτικές των προκατόχων του από το 1974 και μετά.
Δεν αναφέρει τον Καραμανλή
ΩΣΤΟΣΟ, το πολιτικό ψαχνό του βιβλίου βρίσκεται στα συμπεράσματα. Εκεί ο Αλογοσκούφης διατυπώνει τις απόψεις του γι΄ αυτά που έγιναν και γι΄ αυτά που πρέπει να γίνουν. Από το τμήμα αυτό δεν απουσιάζουν οι αιχμές πάνω και πλαγίως. Σε ό,τι αφορά τον Κώστα Καραμανλή αξίζει να σημειωθεί το εξής: αν και στενός συνεργάτης του εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, ο Αλογοσκούφης δεν αναφέρει ούτε μια φορά το όνομα του Πρωθυπουργού στο βιβλίο του. Αντ΄ αυτού, ο Γιώργος επέλεξε να γράψει σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο. Δεν είναι πρώτος πληθυντικός της ευγενείας ή της μεγαλοπρεπείας, αλλά της κριτικής.
Έλλειμμα ηγεσίας
Η ΚΥΡΙΑ αιχμή προς τον Πρωθυπουργό συνοψίζεται στην ακόλουθη φράση του βιβλίου:
«Χρειάζεται πρώτα απ΄ όλα ηγεσία.Αποφασισμένοι πολιτικοί,που χωρίς φοβικά σύνδρομα,ιδεοληψίες και εξαρτήσεις θα αναλάβουν να πείσουν,να ερμηνεύσουν και τελικά να υλοποιήσουν ένα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».
Η κυβέρνηση δεν κυβερνά
ΦΟΒΙΚΟΣ και όχι αρκετά ηγετικός λοιπόν ο Καραμανλής, απρόθυμος να τολμήσει και να πείσει. Ο Πρωθυπουργός φωτογραφίζεται επίσης ως δέσμιος ενός σχεδιασμού πρόωρων εκλογών που αδυνατεί να υλοποιήσει:
«Οι κυβερνήσεις εκλέγονται για να κυβερνούν και όχι για να διαχειρίζονται τον πολιτικό χρόνο, αναζητώντας ευκαιρίες για εκλογικούς ή άλλους αιφνιδιασμούς».
Κρυφτούλι με Βρυξέλλες
ΕΠΙΚΡΙΤΙΚΟΣ ο Αλογοσκούφης και στο θέμα της οικονομικής πολιτικής που, κατά την άποψή του, πρέπει να αποφασιστεί από την κυβέρνηση και να μην αποτελεί αποτέλεσμα πιέσεων και παζαριού με τις Βρυξέλλες.
«Είναι σαφές ότι η επιλογή των επιμέρους παραμέτρων της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι υπόθεση της χώρας μας και όχι της Επιτροπής ή του Συμβουλίου». ΜΕ ΑΠΛΑ λόγια, ο Καραμανλής θα έπρεπε να βγει και να πει στον ελληνικό λαό ποια είναι η οικονομική πολιτική του αντί να παίζει κρυφτούλι με τις Βρυξέλλες και να ροκανίζει τον πολιτικό χρόνο.
Να τα πει από τώρα
ΠΟΙΑΕΙΝΑΙ η άποψη του Αλογοσκούφη για την οικονομική πολιτική στο περιβάλλον της διεθνούς οικονομικής κρίσης;
«Χρειάζεται ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα ήπιας προσαρμογής όσο διαρκεί η κρίση και αποφασιστικής προσαρμογής όταν η διεθνής κατάσταση βελτιωθεί.Αυτά όμως θα πρέπει να ανακοινωθούν με όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες από σήμερα...» ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ κάτι τέτοιο ο Καραμανλής; Όχι. Προτίθεται να το κάνει; Αμφίβολο.
Ανησυχία στο Μαξίμου
ΑΥΤΟ λοιπόν είναι το πικρό υστερόγραφο μιας δεκαετούς πολιτικής σχέσης. Από τον Ιανουάριο και μετά οι σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου με τον Γιώρ γο Αλογοσκούφη είναι παγωμένες. Ο πρώην υπουργός Οικονομίας έχει δεχθεί μηνύματα κατευνασμού από τον Πρωθυπουργό μέσω τρίτων προσώπων, γεγονός που υποδεικνύει μια κάποια ανησυχία του Μαξίμου για το πώς θα κινηθεί ο Αλογοσκούφης. Μια προσπάθεια να πάει στο πρωθυπουργικό γραφείο ο νομικός σύμβουλος Αλογοσκούφη στο Οικονομίας- και συμμαθητής του Καραμανλή - Μπάμπης Δημητρίου δεν ερμηνεύθηκε ως φιλική ενέργεια από τον Γιώργο.
Σημεία κόπωσης
ΦΑΙΝΕΤΑΙ πάντως πως η σχέση Καραμανλή- Αλογοσκούφη είχε δείξει σημεία κόπωσης από το φθινόπωρο του 2007. Ο υπουργός Οικονομίας επέμενε τότε στην ανάγκη αύξησης του ΦΠΑ, κάτι που θα έδινε δημοσιονομική ανάσα, σε μια φάση που το ΠΑΣΟΚ σπαρασσόταν και ο αγώνας ΠαπανδρέουΒενιζέλου για την ηγεσία μονοπωλούσε την πολιτική επικαιρότητα. Ο Πρωθυπουργός όμως δεν δέχθηκε την εισήγηση. Από το σημείο εκείνο και μετά, οι δύο άνδρες άρχισαν να αποκλίνουν, παρ΄ ότι αυτό δεν φάνηκε προς τα έξω.
ΑΝΚΑΙ ο Αλογοσκούφης, όπως φαίνεται και στο βιβλίο, θεωρεί ότι από τον Ιανουάριο του 2007 και μετά γίνεται διαχείριση της οικονομίας βδομάδα με τη βδομάδα και δεν υπάρχει οικονομικός σχεδιασμός, η σχέση του με τον διάδοχό του Γιάννη Παπαθανασίου είναι πολύ καλή σε προσωπικό και πολιτικό επίπεδο. Αντιθέτως, το ρήγμα με τον Γιώργο Σουφλιά - που ο Αλογοσκούφης αντιλαμβανόταν ως βασικό του αντίπαλο στην κυβέρνηση- αλλά και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο παραμένει.
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ βάζει τέρμα σε μια περίοδο τεσσάρων μηνών, κατά την οποία ο Αλογοσκούφης έμεινε σιωπηλός, με εξαίρεση κομματικές ομιλίες σε μικρά ακροατήρια. Από Δευτέρα, πέραν της παρουσίασης του βιβλίου, ο πρώην υπουργός Οικονομίας ξαναβγαίνει στις τηλεοράσεις και γενικώς στο προσκήνιο. Το Σαββατοκύριακο πάντως ο ενδιαφερόμενος ήταν σε συνέδριο στο Λονδίνο.
TA NEA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου