3.6.09

Το σήμα έφτασε και στο Μαξίμου...

Στάχτη στα μάτια ρίχνει η κυβέρνηση για να καλύψει τις «γκάφες» της στην «απόδραση» του κατηγορουμένου για την υπόθεση της Siemens Χρ. Καραβέλα. Κι αυτό διότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το τηλεγράφημα της ελληνικής πρεσβείας στο Μοντεβιδέο, το οποίο προειδοποιούσε για τις ύποπτες κινήσεις του Καραβέλα, εστάλη το Σάββατο 23 Μαΐου κι έφθασε αμέσως στα γραφεία της Ντόρας Μπακογιάννη και του Κώστα Καραμανλή.

Παρ΄ όλα αυτά το επείγον έγγραφο έφτασε στα χέρια του...

...υπουργού Δικαιοσύνης τέσσερα 24ωρα αργότερα, το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης, κι αφού το... πουλάκι είχε πετάξει. Ωστόσο ο κ. Καραμανλής δήλωσε (μιλώντας προχθές στο ΑLΤΕR) ότι ο ίδιος δεν ενημερώθηκε για το θέμα. Απο την πλευρά της η κ. Μπακογιάννη, αν και ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, μίλησε για «ολιγωρίες στη Δημόσια Διοίκηση οι ο ποίες θα φανούν μέσω της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης» την οποία έχει ζητήσει. Η ειδοποίηση
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρέσβης στο Μοντεβιδέο, Νικόλαος Δεικτάκης, πριν στείλει το επίμαχο τηλεγράφημα στο υπουργείο Εξωτερικών στις 23 Μαΐου, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το διπλωματικό γραφείο της υπουργού Εξωτερικών προκειμένου να επιστήσει την προσοχή για τη σπουδαιότητα του μηνύματος. Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», στο τηλεγράφημα ο Έλληνας πρέσβης προειδοποιούσε ότι οι Αρχές της Ουρουγουάης τον είχαν ενημερώσει την ίδια ημέρα για τις ύποπτες κινήσεις του Χρ. Καραβέλα, ενώ του είχαν επισημάνει ότι του μετέφεραν μήνυμα του ίδιου του προέδρου της Ουρουγουάης. Ο πρέσβης ζητούσε την «άμεση ενημέ ρωση των αρμοδίων Αρχών του υπουργείου Δικαιοσύνης».
Η ολιγωρία της υπουργού προκύπτει ακόμη κι από το δαιδαλώδες έγγραφο της Προκαταρκτικής Εξέτασης του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα χθες. Σύμφωνα με αυτό, η υπουργός Εξωτερικών ενημερώθηκε για την ύπαρξη του τηλεγραφήματος στις 10 το πρωί της Τρίτης κι αντί να τηλεφωνήσει αμέσως η ίδια στον κ. Δένδια, έδωσε απλώς εντολή να ειδοποιηθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης. Αποτέλεσμα αυτού ήταν ο κ. Δένδιας να ενημερωθεί στις 12.30 το μεσημέρι της επομένης!

Εκτός ωραρίου...
Μετά την εντολή της κ. Μπακογιάννη να ενημερωθεί ο κ. Δένδιας, ο διευθυντής του διπλωματικού της γραφείου πρέσβης Κ. Χαλαστάνης ζήτησε από τον διευθυντή της Διεύθυνσης Λατινικής Αμερικής (Α8) Α. Κογεβίνα να ειδοποιήσει εγγράφως το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο κ. Κογεβίνας, σύμφωνα πάντα με την επίσημη εκδοχή του υπουργείου Εξωτερικών, επειδή απουσίαζαν ο αρχειοφύλαξ, ο κλητήρας και ο δακτυλογράφος της Διεύθυνσής του, αναγκάστηκε να υπαγορεύσει ο ίδιος το έγγραφο προς κάποιον γραμματέα! Το αποτέλεσμα ήταν ότι, επειδή «υπέθεσε ότι είχε παρέλθει το ωράριο εργασίας του υπουργείου Δικαιοσύνης», επικοινώνησε με το υπουργείο Δικαιοσύνης το πρωί της Τετάρτης, ζήτησε να εμφανισθεί κλητήρας και το έγγραφο τελικά έφθασε στο υπουργείο Δικαιοσύνης στις 12.30 το μεσημέρι!

Σε χθεσινή σκληρή ανακοίνωσή της η Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων (ΕΔΥ) κάνει λόγο για «δίκη αποδιοπομπαίων τράγων», ενώ επιρρίπτει ευθύνες στην υπουργό Εξωτερικών, αναφέροντας ότι, «λόγω του συστήματος διακίνησης των απορρήτων τηλεγραφημάτων, το Διπλωματικό Γραφείο της υπουργού είχε στη διάθεσή του το απόρρητο τηλεγράφημα του Έλληνα πρέσβη στο Μοντεβιδέο από την πρώτη κυριολεκτικά στιγμή που έφθασε στην Κρυπτογραφική Υπηρεσία».

Σύμφωνα μάλιστα με την Προκαταρκτική Εξέταση, «η Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών στην προκειμένη περίπτωση αδράνησε αδικαιολογήτως». Επιρρίπτεται μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης στον Έλληνα πρέσβη στο Μοντεβιδέο, τόσο επειδή το τηλεγράφημά του είχε «αποδέκτη προς ενέργεια» την Α8 Διεύθυνση και όχι «την Ε3 Διεύθυνση Διοικητικών και Δικαστικών Υποθέσεων», αλλά κι επειδή έφερε τη σήμανση «εξαιρετικώς επείγον/άκρως απόρρητο» και όχι «αστραπιαίο» ή «αμέσου επιδόσεως». Η επισήμανση αυτή, ωστόσο, είναι αμφίβολη, καθώς ο αρμόδιος διπλωματικός υπάλληλος της Κρυπτογραφικής Υπηρεσίας έδωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, στο σύστημα την εντολή «ευρεία διανομή», γεγονός που σημαίνει ότι αυτόματα το τηλεγράφημα κοινοποιήθηκε άμα τη αφίξει του στο διπλωματικό γραφείο της υπουργού Εξωτερικών και του Πρωθυπουργού, στα γραφεία των αρμόδιων υφυπουργών Εξωτερικών, στο διπλωματικό γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας, στον γενικό γραμματέα του ΥΠΕΞ αλλά και στον πρώτο πολιτικό διευθυντή του ΥΠΕΞ.

ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ

Ο πρέσβης είχε επικοινωνία και με το διπλωματικό γραφείο της υπουργού πριν στείλει το σήμα


«Η υπουργός επέλεξε τους ρυθμούς ανταπόκρισης στο τηλεγράφημα»

ΟΠΩΣ ΤΟΝΙΖΕΤΑΙ στην ανακοίνωση της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων, από τη στιγμή που το τηλεγράφημα έφθασε στην Κρυπτογραφική Υπηρεσία, «η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών ήταν αυτή που επέλεξε τους ρυθμούς ανταπόκρισής της σε αυτό». Μάλιστα, όπως αιχμηρά αναφέρεται, «στην Ελλάδα υπάρχουν τηλέφωνα, κρυπτο-φαξ, ενώ επί δεκαετίες μέλη του υπουργικού συμβουλίου λαμβάνουν ανά χείρας κατεπείγοντα απόρρητα τηλεγραφήματα του υπουργείου Εξωτερικών από αγγελιαφόρους αστυνομικούς».

Χθες η Ντ. Μπακογιάννη απάντησε λέγοντας ότι η ανακοίνωση «στερείται βάσης» και ότι «ουσιαστικά ψεύδεται». Από την πλευρά του ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για τα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ανδρέας Λοβέρδος σε σχετική ανακοίνωσή του αναρωτιέται: «Δεν υπάρχει πια σ΄ αυτήν την κυβέρνηση κανένας που να αναλαμβάνει τις ευθύνες του, με ό,τι πρακτικώς αυτό συνεπάγεται, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος;»

(Από ΤΑ ΝΕΑ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: