ΕΡΕΥΝΑ Του , Χρήστου Κάτσικα
Ακόμα και με 19.000 μόρια δεν εισάγεσαι στη σχολή που επιθυμείς- Πού πάνε οι βάσεις των περιζήτητων σχολών...
Σοκ και δέος! Αυτές είναι οι λέξεις που περιγράφουν περισσότερο από κάθε τι άλλο τα αισθήματα δεκάδων χιλιάδων υποψηφίων και των οικογενειών τους μετά την πρόσφατη ανακοίνωση των βαθμών πρόσβασης στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Ανακοίνωση, η οποία επιβεβαίωσε από τη μία αρκετές από τις εκτιμήσεις και τις επισημάνσεις που είχαν γίνει την προηγούμενη περίοδο σχετικά με τις επιδόσεις των φετινών υποψηφίων και την πορεία των βάσεων εισαγωγής και από την άλλη ανέτρεψε ορισμένες βεβαιότητες και αρκετές προσδοκίες.
Αν θέλαμε να...
επισημάνουμε τα δύο κυριότερα χαρακτηριστικά της κατανομής των βαθμών πρόσβασης των φετινών υποψηφίων, θα λέγαμε ότι δημιούργησαν ένα πρωτοφανές δίπολο. Από τη μία τον μεγαλύτερο αριθμό αριστούχων από το 2001 και μετά, από την άλλη μικρότερο αριθμό υποψηφίων (σε σχέση με πέρσι) με βαθμό πρόσβασης 10 και πάνω (56.813 φέτος έναντι 57.715 πέρσι!). Ναι, καλά ακούσατε. Αν και μειώθηκε φέτος σε σχέση με πέρσι ο αριθμός των παιδιών που έγραψαν κάτω από τη βάση (28.026 φέτος έναντι 32.272 πέρσι), λόγω της μεγάλης μείωσης των υποψηφίων φέτος οι εναπομείναντες πάνω από τη βάση είναι λιγότεροι από πέρσι).
Είναι πλέον σίγουρο ότι οι 10.688 αριστούχοι (βαθμός πρόσβασης 18-20), 1.773 περισσότεροι από πέρσι, θα καθορίσουν την κίνηση των βάσεων εισαγωγής όχι μόνο των υψηλόβαθμων, αλλά και των μεσαίων (από την άποψη των βάσεων εισαγωγής) σχολών.
Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Αν το παλιρροϊκό κύμα των αριστούχων που κατασκευάστηκε στα πλαίσια της μακράς προεκλογικής περιόδου σόκαρε, οι συνέπειές του έχουν δημιουργήσει δέος σε χιλιάδες οικογένειες που πέρασαν μέσα σε λίγες ώρες από τον φούρνο στην κατάψυξη. Αρχικά χάρηκαν με τις καλές ή άριστες βαθμολογίες των παιδιών τους και μαζί ανέπτυξαν δίκαιες προσδοκίες και λίγο μετά το χαμόγελο πάγωσε, γιατί αντιλαμβάνονταν ότι υπάρχει περίπτωση το παιδί τους να μην πετύχει την εισαγωγή του στην Ιατρική Αθήνας, αν και έχει συγκεντρώσει 19.350 μόρια ή να μην πετύχει την εισαγωγή του στους Πολιτικούς Μηχανικούς του ΕΜΠ, αν και έχει συγκεντρώσει 19.100
μόρια ή να αποκλειστεί από το Παιδαγωγικό Θεσσαλονίκης παρ΄ όλο που έχει 18.800 μόρια. Αλίμονο αν ένα παιδί που έχει γράψει μέσο όρο 19 σε όλα τα μαθήματα να μην μπορεί να επιλέξει σχολή της αρεσκείας του! Γιατί περί αυτού πρόκειται...
1ο Επιστημονικό πεδίο
Νομική- Παιδαγωγικά οδηγούν την κούρσα
ΣΤΟ 1οΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ Πεδίο στη βαθμολογική κλίμακα 18-20 έχουμε φέτος 220 υποψήφιους περισσότερους από πέρσι. Οι θέσεις στα 9 υψηλόβαθμα τμήματα του Πεδίου (εκτός Στρατιωτικών Σχολών) είναι οι ίδιες με πέρσι. Το φετινό περίσσευμα αριστούχων είναι φανερό ότι θα σπρώξει προς τα πάνω τις βάσεις εισαγωγής τους. Η Νομική Αθήνας αναμένεται να ξεπεράσει τα 19.000 μόρια, ενώ κοντά στα 19.000 μόρια θα κινηθούν η Νομική Θεσσαλονίκης μαζί με τα Παιδαγωγικά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, άνοδος αναμένεται και στη συντριπτική πλειονότητα των τμημάτων που πέρυσι απαίτησαν 12.000- 17.900 μόρια. Και αυτό γιατί φέτος είτε έχουμε περισσότερους υποψήφιους στην αντίστοιχη κλίμακα της βαθμολογίας είτε έχουμε κατρακύλισμα υποψηφίων με υψηλότερες βαθμολογίες σε τμήματα που μέχρι πέρσι απαιτούσαν χαμηλότερες. Για παράδειγμα, το περίσσευμα υποψηφίων στις κλίμακες βαθμολογίας 14-20 θα αναγκαστεί να διεκδικήσει τμήματα που πέρσι είχαν χαμηλότερες βαθμολογίες, ανεβάζοντας έτσι τις βάσεις.
NEA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου