6.5.09

Σε άγονη γραμμή ο Καραμανλήs...

Η ικανοποίηση για την έκβαση της πιο κρίσιμης ψηφοφορίας τα τελευταία χρόνια, δεν διήρκεσε ούτε ένα 24ωρο στο εσωτερικό της ΝΔ, καθώς τα περισσότερα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος συνειδητοποίησαν ότι η μη παραπομπή του πρώην υπουργού δεν έλυσε κανένα από τα μεγάλα πολιτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή την ώρα η κυβέρνηση.
Η εδραιωμένη στην κοινή γνώμη άποψη ότι με εντολή του πρωθυπουργού η ΝΔ «κουκούλωσε» ένα ακόμη σκάνδαλο προκειμένου να αποφύγει τις εκλογές, αλλά και το ότι ο κ. Παυλίδης θα συνεχίσει να είναι ο 151ος βουλευτής πάνω στον οποίο θα στηρίζεται η κυβερνητική πλειοψηφία, είναι τα δύο γεγονότα που δεν δίνουν περιθώρια αισιοδοξίας στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Ρηγίλλης.

Μετρούν τη ζημιά
Ο κ. Καραμανλής, ο οποίος έχει δώσει εντολή στους συμβούλους του να «μετρήσουν» το μέγεθος της πολιτικής ζημίας που έχει υποστεί η κυβέρνηση από την υπόθεση Παυλίδη, θα επιδιώξει τις αμέσως προσεχείς ημέρες να ξεφύγει το ταχύτερο δυνατόν από τη δίνη της σκανδαλολογίας και να «ξεχάσει» ο ίδιος και -κυρίως- οι ψηφοφόροι της ΝΔ, τον πρώην υπουργό Αιγαίου. Η επιχείρηση αυτή περιλαμβάνει τα εξής στάδια:

1. Την απόρριψη, σήμερα, της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Siemens, με το επιχείρημα ότι βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική έρευνα.

2. Την αποχή από τη συζήτηση και φυσικά από την ψηφοφορία για τη...

δεύτερη δικογραφία που αφορά τον κ. Παυλίδη.

3. Την ομιλία του κ. Καραμανλή το Σάββατο στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, όπου ο πρωθυπουργός θα κηρύξει ουσιαστικά την έναρξη του προεκλογικού αγώνα του κόμματός του για τις ευρωεκλογές. Η παρέμβασή του αυτή θα έχει ως βασικούς στόχους την αλλαγή της ατζέντας, αλλά και την πόλωση του πολιτικού κλίματος προκείμενου να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της ΝΔ.

Στελέχη της κυβέρνησης αποκλείουν πλέον το ενδεχόμενο των «διπλών εκλογών» τον Ιούνιο και σημειώνουν στις κατ ιδίαν συζητήσεις τους ότι το κρίσιμο στοίχημα για τη ΝΔ είναι πλέον μία «διαχειρίσιμη ήττα» στις ευρωεκλογές, και από εκεί και πέρα όλα θα εξεταστούν από μηδενική βάση το φθινόπωρο.

Πιέσεις
Σε ό,τι αφορά την υπόθεση Παυλίδη, οι πιέσεις για παραίτηση του πρώην υπουργού συνεχίζονται, αλλά κανείς αυτή την ώρα δεν θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί.

Αναγνωρίζουν ότι η παραμονή του κ. Παυλίδη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ δημιουργεί πρόβλημα στην εικόνα του κόμματος συνολικά και επισημαίνουν ότι τη λύση θα πρέπει να τη δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αποκλείοντας και τον πρώην υπουργό Αιγαίου από τους εκλογικούς συνδυασμούς του κόμματος.

Παράλληλα, πληθαίνουν και οι εισηγήσεις προς τον κ. Καραμανλή να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που υπάρχουν τώρα στο θεσμικό πλαίσιο και δηλώνοντας ταυτόχρονα την πολιτική του βούληση να θέσει τέλος στην ατιμωρησία των πολιτικών.

ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΩΝ ΔΙΠΛΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
Αμηχανία στην ΚΟ μετά την ψηφοφορία

Αμήχανη ήταν η στάση πολλών βουλευτών της ΝΔ την επόμενη ημέρα της ψηφοφορίας στην ολομέλεια της Βουλής για την υπόθεση Παυλίδη. Δεν ήταν λίγα τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που παραδέχθηκαν και δημόσια ότι ψήφισαν κατά της παραπομπής του πρώην υπουργού όχι γιατί είχαν πειστεί από το απαλλακτικό πόρισμα, αλλά για να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Ακόμη, πρόσωπα όπως ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γ. Σούρλας απέρριψαν τα περί «ψήφου κατά συνείδηση» που προέβαλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος (χωρίς να το πιστεύει ούτε ο ίδιος) όλες τις τελευταίες ημέρες, ενώ ακόμη και κορυφαίοι υπουργοί ομολόγησαν ότι η Βουλή κλήθηκε να αποφασίσει για το εάν θα γίνουν ή δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές.

Ο κ. Σούρλας μίλησε ευθέως (Mega) για την ύπαρξη «κομματικής συνείδησης» που καθοδήγησε τους βουλευτές, ενώ ο κ. Αργ. Ντινόπουλος επεσήμανε αναφερόμενος στον κ. Παυλίδη: «Εκπροσωπεί το μοντέλο ενός επαγγελματία της πολιτικής, ο οποίος θέλει να παραμείνει στην πολιτική μέχρι τα βαθιά γεράματα, αδιαφορώντας εάν με τη στάση του αυτή προκαλεί πραγματική φθορά στην παράταξη η οποία τον ανέδειξε».

Ο κ. Γ. Μανώλης είπε δημόσια ότι ψήφισε «λευκό» και κάλεσε για ακόμη μία φορά τον πρώην υπουργό να παραιτηθεί. Ο κ. Γ. Γιακουμάτος παραδέχθηκε επίσης ότι οι βουλευτές δεν ψήφισαν για την απονομή της δικαιοσύνης. «Πρυτάνευσε η πολιτική και το εθνικό συμφέρον. Το μόνο που δεν πρυτάνευσε ήταν η απονομή της δικαιοσύνης», τόνισε (ρ/ς ΕΡΑ).

Ο κ. Θ. Καράογλου προχώρησε ένα βήμα περισσότερο και προέβλεψε ότι ο κ. Παυλίδης αλλά και όλοι εκείνοι που έπληξαν με τη στάση τους την εικόνα της ΝΔ θα τεθούν εκτός εκλογικών συνδυασμών. «Φαντάζομαι ότι όλα αυτά» -είπε χαρακτηριστικά (ρ/ς 9,84)- «έχουν καταγραφεί και όταν φτάσει η ώρα, το πλήρωμα του χρόνου, που αυτό σημαίνει εθνικές εκλογές, κάποιοι από αυτούς, κάποιοι οι οποίοι πραγματικά έχουν προκαλέσει ή τέλος πάντων έχουν αφήσει πολλές σκιές για την πορεία τους και τη δράση τους, θα τιμωρηθούν και θα μείνουν εκτός ψηφοδελτίου».

ΑΡ. ΠΑΥΛΙΔΗΣ
Ακλόνητος και δικαιωμένος λέει τώρα «προχωράμε»

Στους κερδισμένους της υπόθεσης που εξακολουθεί να προκαλεί τριγμούς στην κυβερνητική πλειοψηφία, ανήκει σαφώς ο κ. Αρ. Παυλίδης, ο οποίος, αφού «πήρε» από την κυβέρνηση όλα όσα τον ενδιέφεραν, παραμένει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

Ο πρώην υπουργός Αιγαίου, σε δηλώσεις του σε μέσο ενημέρωσης της Δωδεκάνησου λίγα λεπτά μετά το τέλος της κρίσιμης ψηφοφορίας το βράδυ της Δευτέρας, έστειλε το μήνυμα στη Ρηγίλλης και στο Μέγαρο Μαξίμου ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί. «Προχωράμε κανονικά. Προχωράμε κανονικά», ήταν η απάντησή του στο ερώτημα για το εάν θα είναι υποψήφιος με τη ΝΔ στις επόμενες εκλογές.

Νωρίτερα είχε και πάλι προκαλέσει τους βουλευτές της ΝΔ, καλώντας τους να κάνουν ό,τι νομίζουν και διαμηνύοντας ότι ο ίδιος είναι έτοιμος για όλα. Οι παρεμβάσεις αυτές έγιναν αφού ο ίδιος είχε εξασφαλίσει από την κυβερνητική πλειοψηφία:

1. Το απαλλακτικό πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής.

2. Τη μη παραπομπή του στο ειδικό δικαστικό συμβούλιο.

3. Την αποχή της ΝΔ από τη συζήτηση και την ψηφοφορία για τη δεύτερη δικογραφία που αφορά την υπόθεση της Τήλου.

Ο κ. Αρ. Παυλίδης, που έδωσε το «παρών» χθες το βράδυ στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (στην οποία παρέστη και μίλησε ο Κ. Καραμανλής), έστειλε και πάλι μήνυμα στη Ρηγίλλης ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί. «Το θέμα έχει τελειώσει, ό,τι ήταν να γίνει έγινε», απάντησε ερωτηθείς για την ψηφοφορία στη Βουλή.

Ο πρώην υπουργός Αιγαίου δηλώνει αποφασισμένος να δώσει την πολιτική του μάχη στην εκλογική του περιφέρεια και δεν είναι τυχαίο ότι πολλές από τις αναφορές που έκανε στην ομιλία του στη Βουλή αφορούσαν προβλήματα των Δωδεκανήσων.

Η επόμενη δημόσια παρέμβασή του θα γίνει αύριο, στις εκδηλώσεις για την επέτειο της ενσωμάτωσης της Δωδεκάνησου, κάτι άλλωστε που έχει ήδη προαναγγείλει.

ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΗ Η ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΗ ΜΗ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ
Τη δυσαρέσκειά της για την απόφαση μη παραπομπής της υπόθεσης Παυλίδη στη Δικαιοσύνη εξέφρασε η πλειοψηφία των πολιτών, ζητώντας από τον κ. Καραμανλή να αποπέμψει τον πρώην υπουργό ακόμα και αν αυτό σημαίνει πρόωρες εκλογές.

Στην τηλεφωνική δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του ΑΝΤ1, το 63% δήλωσε ότι δυσαρεστήθηκε από την προχθεσινή απόφαση της Βουλής (μεταξύ αυτών τέσσερις στους δέκα ψηφοφόρους της κυβερνώσας παράταξης), ενώ το 53% κρίνει τη στάση του κ. Καραμανλή ως συγκάλυψη στα σκάνδαλα.

Είναι χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στην κοινή γνώμη ότι το 70% ζητεί από τον κ. Καραμανλή να απομακρύνει τον κ. Παυλίδη (μεταξύ αυτών το 57% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας), όπω/ς και ότι το 77% θεωρεί ότι αυτή η κίνηση είναι ενδεδειγμένη ακόμα και αν αυτό σημαίνει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Σημειώνεται ότι και στην πλειοψηφία των ψηφοφόρων της ΝΔ επικρατεί αυτή η άποψη, καθώς το 58% λέει «ναι» ακόμη και αν πάμε σε εκλογές. Τέλος, το 56% θεωρεί ότι ο κ. Παπανδρέου επιχειρεί την κομματική εκμετάλλευση των σκανδάλων (αυτήν τη θέση εκφράζει το 32% των ψηφοφόρων του κόμματος).

Γιάννης Σαραντάκος, από το ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: