Σε προσωπικούς λόγους απέδωσε το ΠΑΣΟΚ την παραίτηση- βόμβα του πρώην υπουργού Χρίστου Βερελή. Η παραίτηση, που συνδέθηκε- και από τον ίδιο, στη γραπτή δήλωσή του- με το σκάνδαλο της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας ΜΑΝ, προκάλεσε αμηχανία στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και αλυσιδωτές αντιδράσεις στον υπόλοιπο πολιτικό κόσμο, δεδομένου ότι πουθενά από τα στοιχεία των γερμανικών αρχών δεν προέκυπτε ανάμειξη πολιτικού προσώπου στο σκάνδαλο.
Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Βερελής, που είχε διατελέσει υπουργός Μεταφορών στις κυβερνήσεις Σημίτη- και την επίμαχη περίοδο, κατά την οποία έγινε η προμήθεια των τρόλεϊ των ΗΛΠΑΠ- οδηγήθηκε στην απόφαση να παραιτηθεί από βουλευτής προκειμένου να σταματήσει η επιχείρηση εμπλοκής του στο σκάνδαλο. Ο κ. Βερελής συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου στον οποίο ανακοίνωσε την παραίτησή του. Ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες, του ζήτησε επίμονα να ανακαλέσει, αλλά ο κ. Βερελής ήταν κάθετος και είναι ενδεικτικό ότι πριν επισκεφθεί τον κ. Παπανδρέου στο γραφείο του είχε ανακοινώσει την παραίτησή του στον πρόεδρο της Βουλής κ. Δ. Σιούφα. Στη δήλωσή του, που έκανε αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γιώργο Παπανδρέου, καταφέρεται κατά συγκεκριμένων στρατευμένων «κονδυλοφόρων» οι οποίοι, όπως αναφέρει, τον έχουν στοχοποιήσει στο κυνήγι της 7ης Ιουνίου. Και υπογραμμίζει:
«Δεν με βαραίνει τίποτα, δεν με...
φοβίζει τίποτα».
Αιφνιδιάστηκε ο Γιώργος.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στον κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε απλώς την παραίτησή του και δεν άφησε περιθώριο για συζήτηση, από την οποία θα μπορούσε ίσως να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη που ξαναφέρνει το ΠΑΣΟΚ στο επίκεντρο των σκανδάλων τέσσερις μόλις εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες και για το κόμμα ευρωεκλογές. Άλλωστε, η συνάντηση δεν κράτησε περισσότερο από 10΄ λεπτά της ώρας. Από πηγές προσκείμενες στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος αιφνιδιάστηκε απολύτως από την απόφαση του πρώην υπουργού, έγινε γνωστό ότι ουδείς ζήτησε ή εξανάγκασε τον κ. Βερελή να παραιτηθεί. «Δεν του ζητήθηκε τίποτε τέτοιο και από κανέναν. Και πως θα μπορούσε άλλωστε;», ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Ο ίδιος ο κ. Βερελής, ο οποίος ενημέρωσε για την απόφασή του και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, στους υποστηρικτές του οποίου ανήκε κατά τη διαμάχη για το προεδρικό αξίωμα τον Νοέμβριο του 2007, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι επιδιώκει να γίνει «καταλύτης της διαφάνειας», γεγονός άλλωστε που διαφαίνεται και από το περιεχόμενο της δήλωσής του. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώην υπουργός αντιδιαστέλλει τη στάση του με εκείνη του Αριστοτέλη Παυλίδη, ο οποίος όχι μόνο δεν παραιτήθηκε, αλλά εξανάγκασε την παράταξή του να τον καλύψει απολύτως. Ενδεικτικά στη δήλωσή του αναφέρει ότι «τα σκάνδαλα βαραίνουν το τόπο. Η πολιτική σήμερα όχι μόνο δεν εμπνέει τους Έλληνες, αλλά η ατμόσφαιρα που υπάρχει γύρω από αυτήν αποτελεί άλλοθι για τον κυνισμό που έχει παγιδεύσει τη χώρα».
«Μαύρα» 500άρικα.
Από το περιβάλλον του πρώην υπουργού έγινε γνωστό ότι ο ίδιος δεν έχει την παραμικρή ανάμειξη σε σχέση με την προμήθεια των τρόλεϊ ΜΑΝ από τον ΗΛΠΑΠ και πως απ΄ όσα κατάφερε να συγκεντρώσει, οι συνολικές μίζες που δόθηκαν ήταν σε κάποιους υπαλλήλους και ήταν της τάξεως των 500 ευρώ ανά όχημα, με τα μαύρα χρήματα που έχουν δοθεί από τη ΜΑΝ να μην υπερβαίνουν τα 50.000 ευρώ. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν επίσης ότι η επιτροπή προμηθειών των τρόλεϊ ήταν διακομματική και μετείχαν σε αυτήν, εκτός από εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, και εκπρόσωποι του ΚΚΕ και του Συνασπισμού- η Ν.Δ. είχε αποχωρήσει.
Στη θέση του ο Μακρυπίδης.
Για να εξηγηθεί η απόφαση του κ. Βερελή να παραιτηθεί από βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας (τη θέση του παίρνει ο πρώτος επιλαχών Ανδρέας Μακρυπίδης), θα πρέπει ίσως κανείς να ανατρέξει στις κακές σχέσεις που είχε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, ο οποίος από το 2004 και μετά που έγινε αρχηγός του Κινήματος είχε αποφύγει να αξιοποιήσει τον κ. Βερελή. Και όχι μόνο αυτό, αλλά οι άνθρωποι του περιβάλλοντός του άφηναν διάφορα υπονοούμενα για τη θητεία του πρώην υπουργού στο υπουργείο Μεταφορών, χωρίς ποτέ να συγκεκριμενοποιούν τις αναφορές τους. Ίσως, έλεγαν χθες, στελέχη του Κινήματος που γνώριζαν την κακή σχέση των δύο ανδρών, ο κ. Βερελής αξιοποίησε την ευκαιρία που του δόθηκε εξαιτίας των καταγγελιών για το σκάνδαλο ΜΑΝ, για να αποδείξει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι και ευθιξία διαθέτει, και το πολιτικό ανάστημα να παραιτηθεί από βουλευτής, με το που διατυπώθηκαν οι πρώτοι υπαινιγμοί εις βάρος του. Έτσι, λένε, αφού προφανώς δεν υφίσταται κάτι που να τον συνδέει με το σκάνδαλο, η πρόοδος των ερευνών θα τον αποδώσει λευκό και πάλι στην πολιτική ζωή και θα επανέλθει σ΄ αυτή από πολύ καλύτερη θέση από το περιθώριο στο οποίο βρισκόταν έως τώρα.
Το ΠΑΣΟΚ.
Σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπαντωνίου μίλησε για «προσωπική απόφαση του Βερελή, η οποία είναι απολύτως σεβαστή».
●Ο υπουργός Μεταφορών Ευρ. Στυλιανίδης, όταν ρωτήθηκε χθες για την εισαγγελική παρέμβαση που αφορά τη διερεύνηση των προμηθειών στα τρόλεϊ, δήλωσε: «Παρακολουθούμε την υπόθεση αυτή του 2002. Η θέση μας είναι καθαρή: Όλα στο φως. Η ελληνική Δικαιοσύνη να κάνει ανεξάρτητα τη δουλειά της και να τα φέρει όλα στο φως».
Συμβάσεις 85 εκατ. ευρώ του ΗΛΠΑΠ με ΜΑΝ για 91 τρόλεϊ
Oι δύο συμβάσεις του ΗΛΠΑΠ για τις οποίες φαίνεται πως έχουν προκύψει ενδείξεις στη Γερμανία για «παράνομες πληρωμές» από τον οίκο ΜΑΝ προσεγγίζουν συνολικά σε ύψος το ποσό των 85 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τη σύμβαση 890/2001, που προκηρύχθηκε στις 25/9/2001 και κατακυρώθηκε στη θυγατρική της ΜΑΝ, την εταιρεία ΝΕΟΠΛΑΝ ΕΠΕ (με έδρα τη Στουτγάρδη).
Η σύμβαση αφορούσε 91 απλά τρόλεϊ, τα οποία κατασκευάστηκαν σε συνεργασία με την ΕΛΒΟ. Το ύψος της σύμβασης ήταν 49,4 εκατ. ευρώ και κατακυρώθηκε στον μειοδότη δύο ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα του 2002 από τη διακομματική επιτροπή για προϊόντα υψηλής οικονομικής και τεχνολογικής αξίας (ΥΤΟΑ), στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των κομμάτων- εκτός της Ν.Δ.και μέλη του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Υπουργός Μεταφορών ήταν τότε ο κ. Χρ. Βερελής, ενώ στην επιτροπή τις εισηγήσεις για την αγορά των τρόλεϊ έκανε 5μελής ομάδα, η οποία αποτελείτο από τρεις υπαλλήλους των ΗΛΠΑΠ (κ.κ. Γεωργίου, Λύκος, Παξινός) και από έναν εκπρόσωπο των υπουργείων Μεταφορών και Ανάπτυξης (Τσέλιος, Λάτσινας και στη συνέχεια Βερύκιος) με προέδρους τον κ. Γ. Κωνσταντινίδη αρχικά και στη συνέχεια τον κ. Γ. Μανιάτη από το υπουργείο Μεταφορών και τον ΗΛΠΑΠ.
Με τον ίδιο τρόπο υπογράφηκε στις 24/12/2002 η σύμβαση 891/2001 για 51 αρθρωτά τρόλεϊ, κόστους 36.521.000 ευρώ. Κύκλοι των ΗΛΠΑΠ υποστηρίζουν ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες της εταιρείας των τρόλεϊ είχαν επιλέξει άλλες προσφορές. Όμως, ένα από τα επιχειρήματα της επιτροπής που είχε συγκροτηθεί ήταν ότι στη σύμβαση της ΝΕΟΠΛΑΝ ΕΠΕ ένα μέρος της προστιθέμενης αξίας προερχόταν από την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ), που στο διάστημα αυτό είχε μεταβιβαστεί από το Δημόσιο στον επιχειρηματία κ. Ευ. Μυτιληναίο. Τα τρόλεϊ, πάντως, παραλαμβάνονταν έως και το 2005 από τον ΗΛΠΑΠ και συνήθως στις συμβάσεις αυτές απέμενε για το τέλος ένα ποσοστό αποπληρωμής της τάξεως του 20%.
Θέλει να διαφορο-ποιηθεί από τον Παυλίδη
Τα σκάνδαλα βαραίνουν τον τόπο.
Η πολιτική σήμερα όχι μόνον δεν εμπνέει τους Έλληνες αλλά η ατμόσφαιρα που υπάρχει γύρω απ΄ αυτήν αποτελεί άλλοθι για τον κυνισμό που έχει παγιδεύσει τη χώρα.
Οι σχέσεις ανάμεσα στο κράτος και τους πολίτες του κυριαρχούνται από το δόγμα: κανείς δεν πιστεύει κανέναν και σε τίποτα. Και απ΄ έξω βαλτώνει η καλύτερη Ελλάδα. Υπάρχει ένα εικαζόμενο σκάνδαλο. Το ζήτημα ΜΑΝ.
Ακόμη δεν γνωρίζουμε τι έχει συμβεί. Ακόμη δεν υπάρχει ούτε ένα στοιχείο γνωστό. Και όμως άρχισε αμέσως από «στρατευμένους και πρόθυμους» κονδυλοφόρους η κατασκευή του σκηνικού για το κυνήγι της 7ης Ιουνίου.
Ξέρουν όλοι όσοι γνωρίζουν το θέμα ότι δεν είχα την παραμικρή ανάμειξη. Ότι οι αποφάσεις πάρθηκαν από διακομματική επιτροπή με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του ΣΥΝ. Με τη συμμετοχή γενικών γραμματέων τεσσάρων υπουργείων. Με τη συμμετοχή μελών του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Δεν είχα και δεν έχω κανέναν λόγο να αμφιβάλλω για όλους αυτούς τους ανθρώπους και δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιο θέμα με κανέναν από αυτούς. Δεν συμμετείχα όμως ποτέ με την πεποίθηση ότι ένας υπουργός δεν μπορεί να μετέχει σε μια επιτροπή προμηθειών.
Ελπίζω γρήγορα να υπάρξει απάντηση σε όλα από την πρόοδο της έρευνας στη Γερμανία και η Ελληνική Δικαιοσύνη να σπεύσει ανεξάρτητη και ανυπάκουη σε εντολές και σχεδιασμούς πολιτικής ιδιοτέλειας. Άλλωστε, έχω την πεποίθηση ότι σε πολύ λίγο διάστημα όλα αυτά θα φαίνονται μικρά και άθλια.
Δεν με βαραίνει τίποτα, δεν με φοβίζει τίποτα.
Στο μεταξύ, ας ασχοληθούμε όσοι δεν εμπνεόμαστε από τον επαγγελματισμό της πολιτικής με την άθλια κατάσταση της χώρας. Μιας χώρας με μεγάλες πληγές σε όλους τους τομείς. Μιας χώρας που το μόνο που εγγυάται σήμερα είναι ένα σκοτεινό μέλλον στους νέους ανθρώπους.
Η διαδρομή μου είναι γνωστή. Τις απόψεις μου δεν τις έκρυψα ποτέ. Θεωρώ ότι είναι υποχρέωση του πολιτικού να έχει γνώμη και να τη λέει. Δεν υπήρξα «βολικός» ούτε κόλακας. Δεν δέχομαι ότι πάση θυσία πρέπει να είσαι μέσα στο «παιχνίδι».
Έτσι, τις απόψεις μου για τη θεσμική οργάνωση διαφάνειας στα πολιτικά κόμματα και πρόσωπα τις έχω πει δημόσια. Για το πώς θα έπρεπε για παράδειγμα το «πόθεν έσχες» να απεικονίζει την εξέλιξη της περιουσίας των πολιτικών από την εκλογή τους. Κάτι που κάνω από πολύ καιρό με δική μου πρωτοβουλία στο Διαδίκτυο. Υπήρξε ενθουσιώδης αποδοχή αυτής της πρότασής μου προ έτους.
Ακόμη, για παράδειγμα, πως όλες οι δαπάνες των κομμάτων θα έπρεπε να δημοσιεύονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και πως δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται τα χρήματα των φορολογουμένων για να μετακινούν και να επηρεάζουν με διαφημίσεις τους ίδιους αυτούς φορολογουμένους.
Είμαι βέβαιος ότι πολλοί σκέπτονται και θέλουν να πάνε τα πράγματα στην ίδια κατεύθυνση μιας καλύτερης σύγχρονης προοδευτικής και αποτελεσματικής Ελλάδας. Θα συναντηθούμε με όλους αυτούς.
Παραιτούμαι από τη Βουλή και την παραίτησή μου αυτή την υποβάλλω πρώτα στον λαό της Αιτωλοακαρνανίας που με εκλέγει και με εμπιστεύεται, λέγοντάς του ότι δεν φεύγω αλλά μένω για να αλλάξουμε μαζί αυτά που δεν μας αρέσουν. Το λέω με σεβασμό στη μεγάλη τιμή που μου έχουν κάνει.
Δεν ανήκω στη σχολή που λέει μην παραιτείσαι ποτέ.
Δεν φεύγω από αδυναμία, φεύγω από μεγάλη θέληση.
Παραιτούμαι από την αδυναμία να εναρμονιστούμε μέσα από την αίθουσα της Βουλής στην κρίσιμη αυτή φάση με τις ανάγκες της χώρας και της κοινωνίας. Παραιτούμαι γιατί αρνούμαι να είμαι μέρος στη νοσηρότητα της πολιτικής σκηνής. Γιατί θέλω να πω ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Γιατί έχω ευθιξία και δεν μπορώ να αποδέχομαι η πολιτική να γίνεται το πτυελοδοχείο της κοινωνίας.
Γιατί δεν θέλω να είμαι στην ίδια λογική με όσους θα πουν γιατί παραιτήθηκες αφού δεν έχεις τίποτα να φοβηθείς. Για όσους δεν θα το καταλάβουν, άλλη μια φορά πρέπει να πω ότι παραιτούμαι για να βοηθήσω να κινηθούν τα πράγματα!
Θα είμαι παρών και ενεργός στις επάλξεις της πολιτικής για να επικρατήσουν άλλοι όροι. Και θα αγωνιστώ για να υπάρξουν αυτοί. Στέκομαι δίπλα στη μεγάλη δημοκρατική παράταξη που έχει ιστορική προσφορά, με σεβασμό και ευθύνη σε όλους αυτούς που περνάνε τόσες δυσκολίες όλο αυτό το διάστημα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ, Από ΤΑ ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου