Η φήμη του Ολλανδού ζωγράφου Βίνσεντ Βαν Γκογκ οφείλεται εν μέρει στον αυτοτραυματισμό του και στην ιστορία του κομμένου αυτιού. Ωστόσο, 119 χρόνια μετά τον θάνατό του, το βασανισμένο αυτί έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα, αφού δύο ιστορικοί τέχνης υποστηρίζουν ότι ο Βαν Γκογκ δεν το έκοψε μόνος του, αλλά δέχτηκε επίθεση από τον Γάλλο ζωγράφο και φίλο του Πολ Γκογκέν.
Σύμφωνα με τη γνωστή ιστορία, ο Ολλανδός ζωγράφος έκοψε το αυτί του με ξυράφι έπειτα από έναν καβγά με τον Γκογκέν το 1888. Στη συνέχεια,...
αιμορραγώντας ο Βαν Γκογκ περπάτησε μέχρι ένα πορνείο και παρουσίασε το κομμένο αυτί του σε μια έκπληκτη πόρνη. Μετά πήγε στο σπίτι του και κοιμήθηκε χωρίς να έχει σταματήσει την αιμορραγία.
Όμως, δύο Γερμανοί ιστορικοί τέχνης, που εξετάζουν εδώ και δέκα χρόνια τα στοιχεία της υπόθεσης, τις έρευνες της αστυνομίας, τις καταθέσεις των μαρτύρων και τις επιστολές του Βαν Γκογκ, υποστηρίζουν ότι ο Γκογκέν, άσος στην ξιφομαχία, πιθανότατα έκοψε το αυτί του Βαν Γκογκ με το σπαθί του στη διάρκεια μια διαμάχης. Υποστηρίζουν επίσης ότι οι δύο καλλιτέχνες συμφώνησαν να αποκρύψουν τα πραγματικά γεγονότα.
Στο βιβλίο τους «Το Αυτί του Βαν Γκογκ: Πολ Γκογκέν και η Συμφωνία Σιωπής» που εκδόθηκε στη Γερμανία, οι ακαδημαϊκοί Χανς Κάουφμαν και Ρίτα Βίλντεγκανς υποστηρίζουν ότι η επίσημη εκδοχή περιέχει ανακολουθίες και ότι και οι δύο καλλιτέχνες υπαινίχθηκαν ότι η αλήθεια ήταν πιο περίπλοκη.
Η ταραγμένη φιλία των δύο καλλιτεχνών ήταν θρυλική. Το 1888 ο Βαν Γκογκ έπεισε τον Γκογκέν να έρθει στη νότια Γαλλία για να μείνουν μαζί. Πέρασαν το φθινόπωρο ζωγραφίζοντας μαζί, όμως γύρω στα Χριστούγεννα η κατάσταση άλλαξε. Ο Βαν Γκογκ, που έπασχε από μεταβολική ασθένεια, έγινε επιθετικός ενώ το τελειωτικό χτύπημα ήρθε όταν ο Γκογκέν τού είπε ότι έφευγε για πάντα.
Ο Κάουφμαν ανέφερε στον Guardian: «Κοντά στο πορνείο, περίπου 300 μέτρα από το σπίτι όπου έμεναν έγινε η τελική αναμέτρηση μεταξύ τους. Ο Βίνσεντ ίσως επιτέθηκε στον Γκογκέν, που θέλησε να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να γλιτώσει από αυτόν τον ‘τρελό’. Τράβηξε το σπαθί του, κινήθηκε προς τον Βαν Γκογκ και σε αυτή την κίνηση έκοψε το αυτί του Ολλανδού ζωγράφου». Ωστόσο, δεν διευκρινίζεται εάν ήταν ατύχημα ή έγινε επίτηδες.
Ενώ οι επιμελητές του μουσείου Βαν Γκογκ στο Αμστερνταμ εμμένουν στην εκδοχή του αυτοτραυματισμού, ο Κάουφμαν πιστεύει πως ίχνη της αλήθειας υπάρχουν στις επιστολές του Βαν Γκογκ προς τον αδερφό του: «Ευτυχώς ο Γκογκέν δεν είναι ακόμη οπλισμένος με αυτόματα όπλα ή άλλα επικίνδυνα όπλα».
NEA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου