Απέδρασε στο... παρά πέντε ο Μιχάλης Χριστοφοράκος! Ο «βασιλιάς της μίζας» και βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens δεν εμφανίστηκε χθες το μεσημέρι στο γραφείο του τέταρτου ειδικού ανακριτή, όπου ήταν το προκαθορισμένο ραντεβού της απολογίας του.
Βαριές οι ευθύνες για κυβέρνηση και δικαιοσύνη και πολλά τα ερωτηματικά που τον άφηναν επί 2,5 χρόνια να μπαινοβγαίνει ελεύθερος στη χώρα, ενώ υπήρχε η δικονομική δυνατότητα με εισαγγελική διάταξη πριν ακόμη από την απολογία του να του έχει απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα!
Παρά τις αρχικές προσπάθειες της κυβέρνησης να...
χρησιμοποιήσει το σκάνδαλο της Siemens στη λογική του συμψηφισμού ρίχνοντας λάσπη και δημιουργώντας σκιές για το ΠΑΣΟΚ, η απρόσμενη φυγή Χριστοφοράκου την αφήνει πολλαπλά εκτεθειμένη.
Αργά το απόγευμα και φυσικά... κατόπιν εορτής ο εδικός ανακριτής εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για το πρώην μεγάλο αφεντικό της Siemens. Ηταν ήδη αργά.
Αντί του πρώην ισχυρού άνδρα της ελληνικής εταιρείας, εμφανίστηκε ο συνήγορός του μόνος προσκομίζοντας στον ανακριτή ένα ολιγόλογο φαξ που είχε λάβει νωρίτερα από τον πελάτη του, στο οποίο έλεγε «παρακαλώ γνωστοποίησε στον ανακριτή ότι λόγοι υγείας δεν μου επιτρέπουν να ταξιδέψω από τη Γερμανία στην Ελλάδα, προκειμένου να απολογηθώ», χωρίς να διευκρινίζει ούτε από τι πάσχει, ούτε αν νοσηλεύεται, ούτε πότε θα επιστρέψει ζητούσε παράταση της προθεσμίας για απολογία.
Ο ανακριτής, αφού το διάβασε, κίνησε τη διαδικασία για την έκδοση ευρωεντάλματος, κάτι που όπως έλεγαν νομικοί κύκλοι δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε εφιάλτη για την κυβέρνηση.
Αλυσιδωτές εκρήξεις σημειώθηκαν, όμως, στη χθεσινή διαδικασία και από άλλους τρεις κατηγορούμενους. Πιο δυναμική ήταν η αντίδραση του πρώην διοικητή του ΟΤΕ Γιώργου Σκαρπέλη, ο οποίος δια των συνηγόρων του υπέβαλε μήνυση για κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος εναντίον του ανακριτή σχετικά με τους χειρισμούς του στην υπόθεση.
Ηδη τη μήνυση χρεώθηκε ο αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου Αναστάσης Κανελλόπουλος, ο οποίος θα διενεργήσει δικαστική έρευνα άμεσα. Πολεμική τακτική ακολούθησαν και οι συνήγοροι των κατηγορουμένων Χρήστου Καραβέλλα και Ηλία Γεωργίου, οι οποίοι θεωρώντας ότι δεν μπορούν να ασκήσουν τα υπερασπιστικά τους καθήκοντα με τον τρόπο που λειτουργεί ο ανακριτής παραιτήθηκαν από υπερασπιστές.
Μετά από αυτό, η διαδικασία ως προς αυτούς τους κατηγορούμενους μπαίνει σε νέες περιπέτειες, αφού θα πρέπει να διοριστούν νέοι συνήγοροι, να μελετήσουν τη δικογραφία και να πάρουν νέα προθεσμία.
Το σκεπτικό
Στη μήνυσή του ο πρώην διοικητής του ΟΤΕ, Γιώργος Σκαρπέλης, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η συμπληρωματική ποινική δίωξη εναντίον των κατηγορουμένων ασκήθηκε μία μέρα μετά αφού είχαν σταλεί οι κλήσεις για να απολογηθούν, υποστηρίζει ότι ο ανακριτής «ενεργών ως άλλος μάντης Κάλχας και ως γνήσιος απόγονος της Πυθίας του μαντείου των Δελφών, κατόρθωσε να προβλέψει την πρόθεση της εισαγγελέα Ελένης Ράικου όπως ασκήσει ποινική δίωξη αποκαλύπτοντας βέβαιη συνεννόηση εκτέλεσης προειλημμένων αποφάσεων κεντρικού οργάνου νομικής καθοδήγησης και πολιτικής χειραγώγησης των ανακριτικών διαδικασιών πέραν ασφαλώς της ούτως ή άλλως προδήλου δόλιας παρανομίας».
Αναφερόμενος στο ότι ο ανακριτής δεν του χορήγησε έγγραφα που ζητήθηκαν χαρακτηρίζει την ενέργειά του «προδήλως αυθαίρετη και πρωτάκουστη ναπολεόντεια προσέγγιση των σχετικών διατάξεων του κώδικα ποινικής δικονομίας».
Υποστηρίζει επίσης ότι από τον Τύπο πληροφορήθηκε ότι είχε δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής το ελληνικό Δημόσιο και ο ΟΤΕ και καταγγέλλει τον ανακριτή «για σκόπιμη απόκρυψη σημαντικών εγγράφων που περιέχονται στη σχηματισθείσα ποινική δικογραφία που σε συνδυασμό με την επίμονη άρνησή του να μας δώσει μεγαλύτερη προθεσμία και σε συνδυασμό επίσης με το ότι είχε καθορίσει λήψη απολογιών και των 7 κατηγορουμένων την ίδια μέρα στοιχειοθετούν την από τον μηνυόμενο ανακριτή χρήση παράνομων εκβιαστικών μέσων για την επίτευξη της απολογίας μου...».
Σε άλλο σημείο υποστηρίζει ο κ. Σκαρπέλης ότι ο μηνυομένος ανακριτής εκτελεί διατεταγμένη υπηρεσία με κάθε μέσο προ του χρόνου της διεξαγωγής των ευρωεκλογών «από τη χειραγωγούσα την επίμαχη ανάκριση πολιτική ηγεσία» και επίσης ότι ο «ανακριτής παρανόμως επιχειρεί να με καταστήσει πρωταγωνιστή στη σανίδα ενός θεάτρου του παραλόγου μετατρέποντάς με σε αποδιοπομπαίο τράγο».
Ως μάρτυρες προτείνει πρώην και νυν ανώτατους δικαστικούς, όπως τον πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασίλη Κόκκινο, τον πρώην πρόεδρο της Ενωσης Εισαγγελέων, αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου Βασίλη Μαρκή, τον πρώην πρόεδρο της Ενωσης Δικαστών Παναγιώτη Αθανασόπουλο, τον σημερινό πρόεδρο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαράλαμπο Αθανασίου, τον πρόεδρο της Ενωσης Εισαγγελέων Σωτήρη Μπάγια, τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Δημήτρη Παξινό, τον αντιπρόεδρο Δημήτρη Βερβεσό καθώς επίσης τον πρόεδρο της Ενωσης Ελλήνων Ποινικολόγων Χριστόφορο Αργυρόπουλο, τον πρόεδρο της Αλληλεγγύης Δικηγόρων Αντώνη Βγόντζα και τους ποινικολόγους Δημήτρη Τσοβόλα και Νίκο Μαυρομάτη.
Οι συνήγοροι που εκπροσωπούν τον κατηγορούμενο Γιώργο Σκαρπέλη, ο καθηγητής ποινικού δικαίου Γιάννης Ανδρουλάκης και ο δικηγόρος και ποινικολόγος Γιάννης Ματζουράνης, δήλωσαν στον δικηγορικό σύλλογο αδυναμία να εκτελέσουν τα υπερασπιστικά τους καθήκοντα.
Ο κ. Ματζουράνης χαρακτηρίζει την ανάκριση «συνέντευξη επιλογής υποψηφίων με 18μηνες συμβάσεις προσωρινής κράτησης στο σωφρονιστικό ίδρυμα Κορυδαλλού» και πρόσθεσε ότι ο πελάτης του δεν φυγομαχεί, είναι εδώ και αγωνίζεται για τον σεβασμό των δικαιωμάτων του ως κατηγορουμένου. «Απόκρυψη εγγράφων από κατηγορούμενο απαγορεύεται. Η ανάκριση δεν είναι τυχερό παιχνίδι με στοίχημα την ελευθερία του κατηγορούμενου για να κρατούνται κρυφοί άσοι στα ανακριτικά γραφεία», είπε.
Προθεσμία
Αργά το βράδυ δόθηκε νέα προθεσμία από τον αρμόδιο ανακριτή για τις 28 με 29 Μαϊου στους κατηγορουμένους Χρ. Καραβέλα, Ηλία Γεωργίου και Γ. Σκαρπέλη.
Μέχρι τότε ο ανακριτής πιστεύει ότι θα έχει τελειώσει η δικαστική έρευνα που διενεργείται για τη μήνυση εναντίον του από τον Γ. Σκαρπέλη, ώστε να μπορέσει να του πάρει απολογία.
ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου