22.5.09

Πόρισμα με πέντε αλλαγές ...

Ριζικές αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού και έκδοσης των συντάξεων για το 40% των εργαζομένων εισηγείται η επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τη διαδοχική ασφάλιση. Η επιτροπή αναμένεται να ολοκληρώσει σήμερα το έργο της και θα παραδώσει το πόρισμα την ερχόμενη Τρίτη στο υπουργείο Απασχόλησης, που είναι αρμόδιο για τις τελικές αποφάσεις.
Η παράδοση του πορίσματος γίνεται μετά από ένα τρίμηνο συνεδριάσεων, όπου εξετάστηκαν 2.000 διαφορετικές περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για ένα...
ευνοϊκό για τους ασφαλισμένους πόρισμα, ωστόσο το ερώτημα είναι κατά πόσο η κυβέρνηση θα το υιοθετήσει ή απλά θα το χρησιμοποιήσει για να εξυπηρετήσει προεκλογικές σκοπιμότητες.
Αλλωστε στο παρελθόν η κυβέρνηση έχει ανοίξει μια σειρά θεμάτων (π.χ. επέκταση των βαρέων στο Δημόσιο) για να ενισχύσει το φιλολαϊκό της προφίλ και στη συνέχεια τα παρέπεμψε στις καλένδες. Ετσι τώρα μένει να διαπιστωθεί κατά πόσο το έργο της επιτροπής θα γίνει πράξη ή απλά θα δοθούν εκ νέου υποσχέσεις που θα ξεχαστούν μετά την... απομάκρυνση από την κάλπη.

Το πόρισμα
Τα βασικά σημεία του πορίσματος, που αν γίνει δεκτό θα αλλάξει το τοπίο στη διαδοχική ασφάλιση, είναι πέντε:

Η έκδοση της σύνταξης γήρατος θα γίνεται από το ταμείο που ο εργαζόμενος έχει συμπληρώσει τα περισσότερα χρόνια ασφάλισης.

Σε περίπτωση που περάσει η εισήγηση της επιτροπής αλλάζει όλο το σύστημα έκδοσης των συντάξεων για όσους έχουν διαδοχική ασφάλιση. Με βάση το ισχύον καθεστώς η σύνταξη στις περισσότερες περιπτώσεις εκδίδεται από τον τελευταίο φορέα ασφάλισης.

Για παράδειγμα σήμερα ασφαλισμένος για 30 χρόνια στο ΙΚΑ και στη συνέχεια για 5 χρόνια στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών παίρνει σύνταξη από το τελευταίο ταμείο. Δηλαδή θα υποβάλει τα χαρτιά του στον ΟΑΕΕ παρά το ότι έχει τα περισσότερα χρόνια ασφάλισης στο Ιδρυμα.

Ωστόσο μετά τις αλλαγές η σύνταξη -στο παράδειγμα που αναφέρεται- θα εκδίδεται από το ΙΚΑ, όπου ο ασφαλισμένος έχει τα περισσότερα χρόνια.

Εξαίρεση αποτελούν οι συντάξεις αναπηρίας και θανάτου, οι οποίες προτείνεται να εκδίδονται από το τελευταίο ταμείο.

Ο υπολογισμός της σύνταξης θα γίνεται σαν ο ασφαλισμένος να έχει συμπληρώσει όλα τα χρόνια στον ίδιο φορέα. Δηλαδή ασφαλισμένος για 10 χρόνια στο ΙΚΑ και 15 χρόνια σε ταμεία των ΔΕΚΟ θα παίρνει τη σύνταξη σαν να είχε όλα τα χρόνια στον φορέα του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Πρόκειται για την πιο σημαντική αλλαγή, που αν γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των συντάξεων από 25% έως και 30%. Οι πλέον κερδισμένοι είναι όσοι αρχικά ασφαλίστηκαν στο ΙΚΑ και στη συνέχεια «μετακόμισαν» στα ταμεία των αυτοαπασχολουμένων, των ελεύθερων επαγγελματιών, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών ή στο Δημόσιο.

Οι προτεινόμενες αλλαγές θα αφορούν όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης, το Δημόσιο αλλά και τους φορείς επικουρικής ασφάλισης. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως εκτός από την αύξηση της κύριας σύνταξης θα υπάρχει και ανάλογη αύξηση της επικουρικής.

Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να παίρνουν προσυνταξιοδοτικές βεβαιώσεις, κάτι που θα συμβάλει στην ταχύτερη έκδοση των συντάξεων.

Στη συγκεκριμένη βεβαίωση θα αναγράφεται μεταξύ άλλων πόσα χρόνια ασφάλισης και σε ποια ταμεία έχει ο υποψήφιος συνταξιούχος. Ετσι όταν φτάσει η ώρα για την «έξοδο», θα υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία για όλη την ασφαλιστική του ιστορία και επομένως θα βγαίνει ευκολότερα η συνταξιοδοτική απόφαση.

ΤΑ ΠΑΡΑΛΟΓΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Χαμηλές συντάξεις και αναμονή μέχρι 2 χρόνια με το ισχύον καθεστώς

Οι μεγάλοι χαμένοι του ασφαλιστικού συστήματος είναι σήμερα οι εργαζόμενοι, που καλύπτονται από τουλάχιστον δύο ταμεία. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι όχι μόνο «συμβιβάζονται» με εξαιρετικά χαμηλές συντάξεις, αλλά χρειάζεται να περιμένουν έως και δύο χρόνια για την έκδοση της πολυπόθητης απόφασης.

Στόχος της επιτροπής είναι με τις παρεμβάσεις να αρθούν οι αδικίες για τέσσερις στους δέκα εργαζόμενους, που σήμερα έχουν διαδοχική ασφάλιση. Ενδεικτικό του παραλογισμού του συστήματος είναι πως οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι παίρνουν έως και 30% χαμηλότερη σύνταξη από όσους έχουν όλα τα χρόνια σε έναν φορέα.

Για παράδειγμα ασφαλισμένος του ΤΕΒΕ για 15 χρόνια που είχε προηγουμένως ασφαλιστεί για 10 χρόνια στο ΙΚΑ και 10 στο ΤΣΑ θα πάρει σύνταξη 750 ευρώ. Αν είχε όλα τα χρόνια στο ΤΕΒΕ θα πάρει 1.150 ευρώ.

Την ίδια στιγμή οι υποψήφιοι συνταξιούχοι χρειάζεται να έχουν γερά νεύρα, καθώς η επικοινωνία μεταξύ των ταμείων αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η έκδοση της κύριας σύνταξης στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης να καθυστερεί έως και δύο χρόνια, ενώ ακόμη περισσότερος χρόνος μπορεί να χρειαστεί για την επικουρική σύνταξη.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: