Επιτόκια - φωτιά στην Ελλάδα, όταν στην Ευρώπη μειώνονται...
«Δεμένοι» με τα υψηλότερα επιτόκια στην Ευρώπη παραμένουν οι Ελληνες πληρώνοντας ακριβά δάνεια και κάρτες, ενώ τα μαύρα σύννεφα της ύφεσης σκιάζουν την ελληνική οικονομία. Οπως προβλέπει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γ. Προβόπουλος, «η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μπορεί να κινηθεί φέτος σε αρνητικό έδαφος». Υπό αυτές τις συνθήκες, οι Ελληνες επιβαρύνονται πρόσθετα με τα υψηλότερα επιτόκια στις κάρτες και το δεύτερο ακριβότερο επιτόκιο καταναλωτικών δανείων. Ταυτόχρονα, η χώρα μας παραμένει στη...
δεκάδα των ακριβών επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων.
Από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκύπτει ότι οι σχετικά ικανοποιητικές αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων στη χώρα μας, που κυμαίνονταν στο 3,25% το Μάρτιο, δεν είναι αρκετές για να κλείσουν την ψαλίδα μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων.
Το επιτόκιο καρτών - υπερανάληψης, που ισχύει στη χώρα μας, όχι μόνο είναι το ακριβότερο στην ευρωζώνη αλλά οι Ελληνες πληρώνουν καπέλο 4,50 μονάδων στο πλαστικό χρήμα. Το μέσο επιτόκιο των πιστωτικών καρτών - υπεραναλήψεων κινείται στο 14,46%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 9,93%. Την ίδια στιγμή τα πιστωτικά ιδρύματα προσφέρουν επιτόκιο ταμιευτηρίου 0,79%. Ετσι η ψαλίδα μεταξύ των δύο επιτοκίων φθάνει στο 13,67% και μεταφράζεται σε έσοδα από τόκους αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ για τις τράπεζες.
Ακόμη και εκείνοι που διαθέτουν προθεσμιακές καταθέσεις και λαμβάνουν μέσο επιτόκιο 3,25% για ένα χρόνο, πληρώνουν επιπλέον 11,21 μονάδες στις κάρτες τους, όταν το μέσο επιτόκιο της ευρωζώνης βρίσκεται κάτω από το 10%. Αμέσως μετά ακολουθεί η Ισπανία, με επιτόκιο 13,78%, ενώ το φθηνότερο επιτόκιο υπερανάληψης εφαρμόζει η Ολλανδία (6,61%). Χώρες όπως η Πορτογαλία, που έχουν συγγενή οικονομία με την ελληνική, έχουν επιτόκιο 11,77% και η ψαλίδα με τις αποδόσεις ταμιευτηρίου κινείται στις 11,50 μονάδες.
Τα επιτόκια δανεισμού δεν έχουν ακολουθήσει πλήρως την πτωτική πορεία του βασικού επιτοκίου του ευρώ, τόσο στη χώρα μας όσο και στις υπόλοιπες της Ευρώπης. Το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τον Οκτώβριο του 2008 μέχρι το Μάρτιο του 2009 είχε υποχωρήσει κατά 2,50%, ενώ το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών στην ευρωζώνη κατά 2,18%. Οι ελληνικές τράπεζες όλη αυτή την περίοδο μείωσαν τα επιτόκια κατά 2,09%, οι ιταλικές κατά 1,89%, ενώ οι γαλλικές μόλις κατά 0,78%. Μοναδική εξαίρεση η Πορτογαλία, όπου οι καταναλωτές έχουν δει το κόστος των στεγαστικών να μειώνεται και πλέον του επιτοκίου της ΕΚΤ, κατά 2,65%.
Ο Ελληνας πληρώνει επιτόκιο 9,02% για το καταναλωτικό του δάνειο, όταν ο Ισπανός έχει επιτόκιο 8,23% και ο Σλοβένος 7,61%. Υψηλότερο επιτόκιο έχουν μόνο οι Πορτογάλοι (13,50%). Ανάλογη είναι η εικόνα και στα επιχειρηματικά δάνεια.
Ακόμα και στα δάνεια για απόκτηση κατοικίας, όπου τον τελευταίο χρόνο τα ελληνικά επιτόκια κινούνταν οριακά ή κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σημειώνεται μεταστροφή: Αν και τα επιτόκια αναφοράς έχουν υποχωρήσει σημαντικά, με το Euribor τριμήνου να κινείται στα επίπεδα του 1,2%, τα πιστωτικά ιδρύματα εφαρμόζουν υψηλότερα περιθώρια προσαύξησης, της τάξης του 2,50%-3%. Ενδεικτικά, το μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο της Ε.Ε. στα στεγαστικά διαμορφώθηκε το Μάρτιο στο 3,66% ενώ το αντίστοιχο ελληνικό στο 3,83%.
Ετήσια επιβάρυνση 1.000 ευρώ
Σχεδόν 1.000 ευρώ περισσότερα το χρόνο κοστίζει ένα στεγαστικό δάνειο στους Ελληνες δανειολήπτες σε σχέση με τους Πορτογάλους λόγω της διαφοράς των επιτοκίων. Ενα στεγαστικό 200.000 ευρώ με διάρκεια για 20 έτη έχει μηνιαία δόση 1.206,70 ευρώ στη χώρα μας, ενώ στην Πορτογαλία μόλις 1.123,26 ευρώ, δηλαδή περίπου 84 ευρώ λιγότερα. Αντίστοιχα, 16,76 ευρώ χαμηλότερη είναι η δόση και στα στεγαστικά, που χορηγούν οι ιταλικές τράπεζες. Για το ίδιο στεγαστικό, στη Γερμανία η μηνιαία καταβολή διαμορφώνεται στα 1.244,88 ευρώ. Ανάλογη είναι η εικόνα και στα καταναλωτικά. Για δάνειο 10.000 ευρώ, με διάρκεια 36 μήνες, ο Ελληνας καταναλωτής θα πληρώνει 318,65 ευρώ το μήνα. Για το ίδιο δάνειο ένας Γερμανός θα χρεώνεται σχεδόν 300 ευρώ και ένας Ιταλός 316 ευρώ.
ΧΑΪΚΟΥ ΡΟΗ E-T.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου