Οι απαγορευμένες ερωτήσεις του Σταύρου Θεοδωράκη ...
Tον είχα δει και πριν από τις εκλογές του 2007. Στριμωγμένος ανάμεσα στον Χρυσόγελο, τον Νάνο Βαλαωρίτη και Πράσινους βουλευτές από την Ιταλία και την Αυστρία, προσπαθούσε να εξηγήσει στους δημοσιογράφους τα καλά της οικολογίας. Η κάμερα της ΕΡΤ, ένας φωτογράφος, ένας ανταποκριτής ξένου Τύπου και 2-3 Έλληνες δημοσιογράφοι ήμασταν όλοι κι όλοι στην αίθουσα. Ένα γραφείο δηλαδή στον 2ο όροφο της οδού Κολοκοτρώνη.
Τα έπιπλα είχαν...
παραμερισθεί, 4 καρέκλες είχαν «έρθει» δανεικές από τους άλλους ορόφους, δεν υπήρχαν πόρτες, ούτε ασανσέρ και οι στοίβες με τα προεκλογικά φυλλάδια, ακουμπισμένες σε κάθε σκαλοπάτι, δυσκόλευαν ακόμη περισσότερο την ανάβαση. Τα μαγνητόφωνα των δημοσιογράφων κατέγραφαν ακόμη και τις ανάσες αυτών που προσπαθούσαν να αναρριχηθούν στη στενή σκάλα. Τελικά, 75.529 άνθρωποι ψήφισαν τότε τους Οικολόγους Πράσινους. Ποσοστό 1,05%. Σήμερα «η παρέα της Κολοκοτρώνη» είναι η αγαπημένη των δημοσκοπήσεων. Αυτή που πρόσθεσε λίγο σασπένς στην προεκλογική ζωή.
Με την Πόρσε ήρθατε στην Αθήνα;
Ναι, το διάβασα και εγώ. Ότι έχω λέει μια Ρorsche Cayenne.
Και ποια είναι η αλήθεια;
Ότι έχω ένα Lada Νiva. Α! και μια βέσπα, μοντέλο του 1970. Αυτά είναι τα οχήματά μου. Ποδήλατο δεν έχετε;
Έχω και εγώ και η γυναίκα μου και τα παιδιά μας. Ο καθένας δηλαδή σε αυτή την οικογένεια έχει το ποδήλατό του. Προχθές βέβαια έγραψαν ότι το ποδήλατο μου το χάρισε ο Τζορτζ Σόρος, αλλά πλέον γελάω με όλες αυτές τις ασυναρτησίες.
Σας αρέσει πάντως να πηγαίνετε κόντρα στο ρεύμα...
Δεν το κάνω γιατί μου αρέσει, αυτές είναι οι ιδέες μου.
Ήσασταν από τους λίγους Θεσσαλονικείς που τη δεκαετία του ΄90 διαφωνήσατε με τα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό...
Για την ακρίβεια, στο πρώτο συλλαλητήριο ήμουν η μόνη εκπομπή που είπε «όχι». Και παίρνανε στο ραδιόφωνο και με βρίζανε. «Γυφτοσκοπιανέ» και τέτοια.
Και τι υποστηρίζατε τότε;
Ότι πρέπει να βρεθεί ένα κοινά αποδεκτό σύνθετο όνομα που να περιέχει το όνομα Μακεδονία. Αυτό που λένε σήμερα όλοι οι πολιτικοί. Έχετε προτείνει όντως ένας δρόμος της Θεσσαλονίκης να μετονομαστεί σε Ατατούρκ;
Δεν το πρότεινα εγώ. Αυτό το είπε ο Μπουτάρης σε ένα συμπόσιο Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών.
Άκουσα τον Παπαθεμελή να ωρύεται ότι θέλετε να μετονομασθεί η Αγίου Δημητρίου σε Κεμάλ Ατατούρκ...
Ναι, δηλαδή σου λένε: «Θέλουν να αλλάξει ο πολιούχος της πόλης, να γίνει Κεμάλ Ατατούρκ, τόσο απάτριδες είναι». Έχουν αφηνιάσει και δεν ξέρουν τι λένε.
Εσείς τι πραγματικά προτείνετε;
Αυτό που είπε ο Μπουτάρης. Το στενό του Αποστόλου Παύλου που είναι δίπλα στο σπίτι του Ατατούρκ από το 1938 ώς το 1955 που έγινε το πογκρόμ της Πόλης λεγόταν Κεμάλ Ατατούρκ. Γιατί να μην επανέλθει; Να γίνει και μια οδός Ελευθερίου Βενιζέλου στην Τουρκία. Δεν ξέρω τι και πώς, αλλά γιατί όχι;
Από πού είσθε;
Στις Σέρρες γεννήθηκα, ο πατέρας από την Κοζάνη, ντόπιος Έλληνας, η μητέρα μου από την Ανατολική Θράκη, 40 Εκκλησιές Αδριανούπολη. Θρακομακεδών που λένε. Και ο παππούς μου, ο Μιχαήλ, σκοτώθηκε στο Σαγγάριο, γιατί κάποιοι τον έστειλαν να πάρει την Άγκυρα, λες και υπήρχε εκεί ίχνος Έλληνα.
Θα σας είναι εύκολο να εγκαταλείψετε τη Θεσσαλονίκη για τις Βρυξέλλες;
Για λίγο μόνο. Γιατί εμένα μ΄ ενδιαφέρει ν΄ απελευθερωθεί η πόλη από τον Ψωμιάδη, τον Παπαγεωργόπουλο και άλλα τέτοια καθεστώτα που εκφράζουν τη σκοτεινή πλευρά της.
Δεν ξέρωαν είναι σκοτεινή πλευρά, αλλά είναι πλειοψηφία.
Όλα αρχίζουν από το 1900 και τον Μακεδονικό Αγώνα. Η Θεσσαλονίκη δεν είχε ελληνική πλειοψηφία, έπρεπε να διαμορφωθεί και αναδείχθηκε ένα στρώμα που έκανε τον πατριωτισμό επάγγελμα. Οι περισσότερες πολιτικές δολοφονίες έγιναν στη Θεσσαλονίκη. Από τον Βασιλέα Γεώργιο, τον Πολκ, τον Λαμπράκη, τον Τσαρουχά... Η «Καρφίτσα»... Η πόλη ανέχτηκε την εξόντωση των Εβραίων και κάποιοι κάθησαν πάνω σε εβραϊκές περιουσίες. Και μετά τον πόλεμο διαμορφώθηκε μια ελίτ με ονοματεπώνυμο...
Βλέπω να ανοίγετε νέα μέτωπα.
Δεν θέλουμε να αρχίσουμε το μαλλιοτράβηγμα αλλά ποιος θα μας απαντήσει; Ο Καρατζαφέρης που είπε «ο Εβραίος στάζει αίμα»; Ή αυτοί που μιλούν για πατριωτισμό και δεν έχουν πάει φαντάροι;
Ποιοι είναι οι ήρωες της δικής σας Θεσσαλονίκης;
Η φωτεινή πλευρά. ΟΝαζίμ Χικμέτ, που εδώ γεννήθηκε. Ο Επαμεινώνδας Χαρίλαος, δεν ξέρω αν τον γνωρίζετε. Απ΄ αυτόν πήρε το όνομα η συνοικία Χαριλάου, ήταν δική του. Έφτιαχνε βιομηχανίες και τις έδινε στα στελέχη του. Και πέθανε στον Πειραιά σε νοικιασμένο σπίτι. Αν πάμε παλαιότερα, η Θεσσαλονίκη των «Ζηλωτών», η «κομούνα της Θεσσαλονίκης». Εγώ αυτή την πόλη αγαπώ.
Με τέτοιο πάθος για τη Θεσσαλονίκη,δεν βλέπω να μένετε πολύ καιρό στο Ευρωκοι
νοβούλιο.
Μα, έτσι κι αλλιώς, εγώ για δυόμισι χρόνια πάω. Μετά θα παραιτηθώ και θα πάει ο επόμενος.
Μέχρι να μάθετε τι συμβαίνει, θα παραιτηθείτε;
Γιατί το λέτε; Δυόμισι χρόνια είναι πολλά. Και μετά, επάξια μπορεί να με αποκαταστήσει ο Χρυσόγελος ή οποιοσδήποτε άλλος...
Ποιος παίρνει τις αποφάσεις στους Οικολόγους Πράσινους;
Υπάρχει ένα Πανελλαδικό Συμβούλιο 33 μελών. Κάποιοι εκλέγονται απ΄ ευθείας από τις περιφερειακές οργανώσεις και κάποιοι από το Συνέδριο. Τα περισσότερα πράσινα κόμματα έχουν τον θεσμό δύο συμπροέδρων, ένας άντρας και μια γυναίκα. Εμείς έχουμε μια εξαμελή Γραμματεία στην οποία δεν μπορεί κανείς να μετέχει πάνω από δύο συνεχόμενα έτη. Βγαίνει ο Παυλίδης και λέει «εγώ είμαι 35 χρόνια βουλευτής...». Δεν είναι πλεονέκτημα αυτό. Εμείς θα τους εμποδίσουμε να μονιμοποιηθούν στην εξουσία και να καταδυναστεύουν το κόμμα.
Από τη δεκαετία του ΄90 έλεγα ότι πρέπει να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή σύνθετη ονομασία που να περιέχει το όνομα Μακεδονία. Αυτό που λένε σήμερα όλοι οι πολιτικοί
Έχει και δεξιούς το ψηφοδέλτιο των Οικολόγων;
Όχι. Τι θα πει δεξιός; Ανθρώπους συντηρητικών αρχών. «Πατρίς - Θρησκεία- Οικογένεια» σε μια νέα εκδοχή;
Α, μπορεί. Από τις εκλογές του 2007 υπάρχει ένας τετραπλασιασμός των μελών.
Στους τόσους που μπαίνουν, ενδεχομένως να υπάρχουν και κάποιοι με αυτές τις ιδέες.
Γιατί τα γκάλοπδείχνουν ότι μαζεύετε από παντού ψήφους, ακόμη και από τον ΛΑΟΣ!
Ναι, γιατί ακόμη και οι ακροδεξιοί στη Θεσσαλονίκη αναγνωρίζουν την προσφορά μου στην πόλη. Λένε «ο Τρεμόπουλος λέει και καμιά μαλακία αλλά είναι αγωνιστής...».
Έχουμε μια εξαμελή Γραμματεία στην οποία δεν μπορεί κανείς να μετέχει πάνω από δύο συνεχόμενα έτη. Βγαίνει ο Παυλίδης και λέει "εγώ είμαι 35 χρόνια βουλευτής...". Δεν είναι πλεονέκτημα αυτό
«Πάτησα πολλούς κάλους και με πέταξεέξω το κύκλωμα»
Εμφανίσθηκε σαν ταχυδρόμος. Με μια μεγάλη καφέ τσάντα γεμάτη προεκλογικά χαρτιά, να βαραίνει τον δεξί του ώμο. «Να σου δώσω ένα;».
Μόλις είχε τελειώσει την εμφάνισή του στην εκπομπή του Καμπουράκη και του Οικονομέα.
Σε ένα μικρό χαρτί είχε σημειωμένα και τα υπόλοιπα ραντεβού της ημέρας. «Ο Κύρτσος είναι μακριά;». Ήταν στο Μega, στην Κατεχάκη και αναζητούσε τον δρόμο για τον Φλας στο Μαρούσι. Το κινητό του είχε σβήσει. «Δεν υπολόγισα τις στροφές στα Τέμπη και ξόδεψα όλη την μπαταρία». Ένας Θεσσαλονικιός χαμένος στην Αθήνα.
«Ένα φορτιστή, βρε παιδιά!». Ο σεκιούριτι αναρωτιέται, «συγγνώμη, κύριε, ποιος είσθε;».
Τον κοιτάω αυστηρά (τον σεκιούριτι, όχι τον Τρεμόπουλο) και τον απάγω (τον Τρεμόπουλο, όχι τον σεκιούριτι). Καθόμαστε, πίνουμε νερό, δεν πίνει καφέ και βεβαίως δεν καπνίζει, του δανείζω το τηλέφωνό μου και σχεδόν γελάω. Αυτός ο άνθρωπος θα είναι ίσως ο μεγάλος νικητής των εκλογών. Καλοσιδερωμένοι σύμβουλοι και επαγγελματικά κομματικά στελέχη, από τη Ρηγίλλης μέχρι τον Περισσό, προσπαθούν να βρουν τον λόγο.
Ποτέ σαςδεν καπνίσατε;
Στην Στ΄ Δημοτικού έγραψα με ένα κόκκινο μαρκαδόρο: «Είναι ντροπή να σε σέρνει από πίσω του ένα κουτάκι». Κάποτε βέβαια στις παρέες αγοράζαμε στουκάκια, αλλά δεν κατέβασα ποτέ τον καπνό. Αυτό είναι και μια απάντηση στη «ναρκωκουλτούρα», που κατήγγειλε το ΚΚΕ ότι πλασάρουμε.
«Ναρκωκουλτούρα»;
Εμείς λέμε όχι στις εξαρτήσεις, ναι στη μείωση της βλάβης, ναι στην αποποινικοποίησης της χρήσης- και αυτό το έκανε καμπάνια το ΚΚΕ.
Πείτε μουμερικές απαράβατες αρχές των ΟικολόγωνΠρασίνων.
Όχι βία. Και αν αύριο το πρωί υπάρχει ένα οικόπεδο που θεωρείτε ότι πρέπει να γίνει πράσινο...
Θα κάνουμε μια καθιστική διαμαρτυρία. Ακόμη και μια συμβολική καταστροφή, σε έναν αγωγό ή σε έναν δρόμο, χωρίς να θέ σουμε σε κίνδυνο τη ζωή κανενός.
Μη βία, λοιπόν. Άλλο;
Συνεργασίες. Και το έχω αποδείξει στη Θεσσαλονίκη.
Με ποιους από το πολιτικό σύστημα νιώθετε συγγενείς;
Επίσημα οι Οικολόγοι- Πράσινοι δεν έχουν απάντηση σ΄ αυτό.
Ναι, αλλά με κάποιους ανθρώπουςσυνομιλείτε πιο εύκολα.
Με τον Παπανδρέου; Τον Μάνο;
Όχι τον Μάνο. Είναι νεοφιλελεύθερος. Τον Νίκο Δήμου όμως και τον Γουσέτη τούς πάω. Έχω συνεργασθεί επίσης με την ανανεωτική πτέρυγα του Συνασπισμού. Τον Παπαγιαννάκη τον εκτιμούσα απέραντα. Έχω εξαιρετικές σχέσεις και με κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Αλλά στο Νομαρχιακό Συμβούλιο συνεργαζόμαστε και με δύο συμβούλους του Ψωμιάδη: τον πρώην αντινομάρχη Μπίκο και την έπαρχο Λαγκαδά.
Σα να μου λέτε ότι τα πρόσωπα παίζουν καθοριστικό ρόλο.
Ο Τρίτσης δεν ήταν κάτι διαφορετικό μέσα στο ΠΑΣΟΚ; Ο Δήμας δεν είναι κάτι διαφορετικό μέσα στη Νέα Δημοκρατία; Ο Χατζηδάκης που βγαίνει κόντρα στο κόμμα του και λέει όχι στον λιθάνθρακα, όχι στην πυρηνική ενέργεια; Ενώ ο Καραμανλής δημιουργούσε «κλίμα φιλοπυρηνικό». Πήγε στη Βουλγαρία και εκθείασε το Κοζλοντούι.
Την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την «πράσινη ανάπτυξη» την ξέρετε;
Ναι, έχει πράγματα που είναι στη σωστή κατεύθυνση. Και κάποια άλλα που είναι πίσω ακόμη κι από τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ποιος θα είναι ο όρος, λοιπόν, για μια μετεκλογική συνεργασία;
Να συμφωνήσουμε σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης.
Κάποιοι λένε ότι είσαστε απολίτικοι, γι΄ αυτό παίρνετε ψήφους από τον ΛΑΟΣ μέχρι το ΚΚΕ.
Υπάρχει μια εξαιρετική έρευνα που δείχνει την αυτοτοποθέτηση των Ελλήνων στο πολιτικό φάσμα. Κομμουνιστής δηλώνει το 3%.
Πώς λοιπόν το ΚΚΕ παίρνει 7%; Άρα, κάποιοι άλλοι επιπλέον το ψηφίζουν. Και εδώ ερχόμαστε εμείς.
Και «κλέβετε» τις ψήφους του ΚΚΕ.
Το ΚΚΕ επέλεξε να μας κάνει πόλεμο τον τελευταίο μήνα, αλλά αποδεικνύεται ότι όσο αναβαθμίζει την επιθετικότητά του απέναντί μας τόσο χάνει. Αντίστοιχα, παίρνουμε από ανθρώπους που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία και πιο πριν είχαν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ. Είμαστε οι καλύτεροι υποδοχείς της δυσαρέσκειας του κόσμου.
Μετά το Ευρωκοινοβούλιο θα επιστρέψετε ξανά στη δημοσιογραφία;
Δύσκολο, αν και είμαι πολύ ζορισμένος οικονομικά.
Περιουσία δεν έχετε;
Ένα σπίτι, που ακόμη πληρώνω το δάνειο. Και δουλεύω στη δημοσιογραφία από το ΄81, δούλεψα 7 χρόνια στην ΕΡΤ3, δίδαξα 10 χρόνια, 13 χρόνια στα ραδιόφωνα, αλλά πάτησα πολλούς κάλους και με πέταξε έξω το κύκλωμα.
Η πρώτη σας οικολογική δράση ποια ήταν;
Ασχολούμαι με την οικολογία από τη δεκαετία του ΄70 με τους αγώνες ενάντια στο πυρηνικό εργοστάσιο στην Κάρυστο.
Αν σας ζητούσα να τοποθετηθείτε στον παλιό πολιτικό χάρτη ΑριστεράςΔεξιάς;
Εγώ προσωπικά; Νιώθω ότι είμαστε η εναλλακτική Αριστερά τού σήμερα.
NEA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου