11.5.09

Νέος πόλεμος γιατρών για την ασπαρτάμη...

Το Κέντρο Έρευνας (Ιταλίας)για τον Καρκίνο έδειξε σχέση ανάμεσα στην ασπαρτάμη και την αύξηση των καρκίνων...
Η ασπαρτάμη είναι καλή ή κακή για την υγεία; Η Γαλλίδα καρκινολόγος Βαλερί Μανιέν είναι κατηγορηματική: «Ένα παιδί που δεν είναι ούτε διαβητικό ούτε υπέρβαρο όπως και μια έγκυος πρέπει να απέχουν από την κατανάλωσή της».
Η συζήτηση άνοιξε και πάλι για τη χρήση της ασπαρτάμης από το βήμα του συνεδρίου «Καρκίνος και περιβάλλον», που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο στην Εξαν-Προβάνς της Γαλλίας. Αντίθετα, για άλλους γιατρούς η λογική χρήση της γλυκαντικής αυτής ουσίας δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα.
Ο γιατρός Λοράν Σεβαλιέ, ειδικός σε θέματα διατροφής και συγγραφέας πολλών βιβλίων αναφοράς, όπως «Τα 100 καλύτερα τρόφιμα για την υγεία σας και τον πλανήτη» (εκδ. Fayard), βλέπει κι αυτός με επιφυλάξεις την εν λόγω ουσία. «Αποτρέπω κατηγορημα- τικά τους ασθενείς μου να...
καταναλώνουν ασπαρτάμη όταν πρόκειται για παιδιά, ακόμη και μετά την ηλικία των 3 ετών (απαγορεύεται στη διατροφή των μωρών και των μικρών παιδιών έως 3 ετών), καθώς και για γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν. Δεν θα έπρεπε άραγε η αρχή αυτή να γενικευθεί;».
Οι διαταραχές
Ο δρ. Σεβαλιέ αναφέρεται σε «ανησυχητικές μαρτυρίες προσώπων που κατανάλωσαν προϊόντα με ασπαρτάμη και περιγράφουν πολύ διαφορετικές διαταραχές: πόνους στην κοιλιά, δυσφορία, κατάθλιψη, ιλίγγους, διαταραχές μνήμης, συμπτώματα που σταμάτησαν μόλις σταμάτησε η κατανάλωση της ασπαρτάμης». Σίγουρα «πρόκειται απλώς για ισχυρισμούς, όμως θα έπρεπε να ανησυχήσουν τις δημόσιες αρχές», συνέχισε. «Η γαλλική Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας των Τροφίμων (ΑFSSΑ) θα έπρεπε να αναλάβει δράση μετά τις έρευνες που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας που υπάρχει για το κατά πόσον είναι αβλαβείς οι γλυκαντικές ουσίες».

Οι έρευνες που διεξήχθησαν σε ποντίκια από το Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο του Ιδρύματος Ραματσίνι (Μπολόνια, Ιταλία), το 2005, αλλά και το 2007, προκάλεσαν αναταραχή καθώς έδειχναν μια σχέση ανάμεσα στην ασπαρτάμη και την αύξηση των καρκίνων. Όμως η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (ΕFSΑ) είχε καταλήξει στο συμπέρασμα πως «δεν υπάρχει επιστημονική βάση για να επανεξεταστεί η χρησιμοποίηση της ασπαρτάμης στα τρόφιμα».

Η Μαρί-Κριστίν Φαβρό, υπεύθυνη του τμήματος διατροφικών και υγειονομικών κινδύνων της ΑFSSΑ, διαβεβαιώνει ότι «τα επιστημονικά στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί εδώ και χρόνια για το θέμα δεν επιτρέπουν να συμπεράνουμε ότι η ασπαρτάμη συνιστά κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία». Ο Φιλίπ Ρεζέ, επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Μελετών και Τεκμηρίωσης για τη Ζάχαρη (CΕDUS), βρίσκεται στην ίδια γραμμή: «Η θέση μου είναι αυτή των υγειονομικών αρχών, οι οποίες επαναβεβαίωσαν ότι η ασπαρτάμη είναι αβλαβής». «Ποιον να πιστέψεις;» ρωτάει η δρ. Μανιέν. «Άραγε οι έρευνες αυτές είναι ανεξάρτητες;».


Όταν τα προϊόντα λάιτ παχαίνουν

ΤΕΛΙΚΑ, η ασπαρτάμη αδυνατίζει; «Δεν υπάρχει επίσημη απόδειξη ότι ωφελεί στον έλεγχο του βάρους. Τα αναψυκτικά με γλυκαντικές ουσίες συμμετέχουν στην αύξηση του βάρους και στην παχυσαρκία, σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, έστω κι αν αυτό μπορεί να φαίνεται παράδοξο», λέει ο δρ. Σεβαλιέ. Η υπόθεση αυτή επιβεβαιώνεται από τις εργασίες του καθηγητή Τζον Μπλάντελ, διευθυντή του τμήματος Ψυχοβιολογίας του βρετανικού πανεπιστημίου του Λιντς. Ωστόσο, εξακολουθεί να αμφισβητείται. «Η χρήση της ασπαρτάμης είναι ένας ιδεώδης τρόπος για να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη με ουσιαστικά μηδέν θερμίδες και αυτό μπορεί να συμβάλει στην καλή υγιεινή του στόματος και των δοντιών», υπογραμμίζεται στην ιστοσελίδα Αspartame Ιnformation, την οποία όμως διαχειρίζεται η Αjinomoto, ένας από τους μεγαλύτερους παρασκευαστές ασπαρτάμης στον κόσμο. Ωστόσο, «γενικά, οι καταναλωτές διαιτητικών προϊόντων έχουν την τάση να κάνουν κατάχρηση» προειδοποιεί ο Ρεζέ.
Με μια ματιά
Η ασπαρτάμη υπάρχει σε γλυκαντικά δισκία, αναψυκτικά, επιδόρπια, τσίχλες, γιαούρτια, διαιτητικά προϊόντα Υπολογίζεται ότι καταναλώνεται καθημερινά από έναν στους 15 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Είναι μια ισχυρή γλυκαντική ουσία με χαμηλές θερμίδες και γλυκαντική ισχύ περίπου 200 φορές μεγαλύτερη από την επιτραπέζια ζάχαρη. Η επιτρεπόμενη ημερήσια δόση φτάνει τα 40 χιλιοστόγραμμα (mg) ανά κιλό σωματικού βάρους. Ένας ενήλικος πρέπει να καταναλώσει τουλάχιστον 14 κουτιά λάιτ αναψυκτικού την ημέρα για να φτάσει τη μέγιστη επιτρεπόμενη δόση.
NEA LΕ ΜOΝDΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: