Ένα αρχαίο λατομείο, ένα παλαιοχριστιανικό οικισμό, τμήμα νεκροταφείου, ένα πατητήρι σταφυλιών και νομίσματα του 4ου αιώνα, τα περισσότερα των οποίων ανήκουν στον αυτοκράτορα Κωνστάντιο (337-361), είναι μερικά από τα ευρήματα που έφεραν στο φως οι εργασίες για την κατασκευή της οδικής σήραγγας στην κοιλάδα των Τεμπών.
Με τον εντοπισμό των πρώτων δειγμάτων αρχαιοτήτων το προηγούμενο καλοκαίρι, τη σκυτάλη πήρε η σκαπάνη της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Σύμφωνα με την προισταμένη κ. Σταυρούλα Σδρόλια, σημαντικό είναι το αρχαίο λατομείο, καθώς σε μεγάλη έκταση διατηρούνται αρχαίες λατομικές εστίες, που λέγονται από τους ντόπιους Χράπες, και όπου διακρίνονται ακόμη κατά τόπους τμήματα λατομικού υλικού σε μορφή ακατέργαστων κιόνων.
Τέτοιο υλικό βρέθηκε και στον ποταμό Πηνειό κι έτσι δημιουργείται εύλογα η υπόθεση ότι...
προωθούνταν στο εμπόριο μέσω λιμανιού στις εκβολές του ποταμού.
Δυτικά του αρχαίου λατομείου, σε χαμηλό ύψωμα, εντοπίσθηκαν λείψανα παλαιοχριστιανικού οικισμού, ενώ στην κορυφή ανασκάφηκε τμήμα νεκροταφείου από πέντε τάφους, που χρονολογούνται στον 6ο αιώνα.
Στην ίδια περίοδο χρονολογείται επίσης μεγάλο ορθογώνιο κτίριο, διαστ.12Χ8μ., που διατηρείται σε μικρό ύψος, μέχρι 50εκ., και μπορεί να ταυτισθεί με ληνό, δηλαδή πατητήρι σταφυλιών.
Κάτω από λίθους, εντοπίσθηκε μία μεγάλη ομάδα νομισμάτων του 4ου αιώνα μ.Χ. που υποδηλώνουν την πρώτη φάση κατοίκησης του χώρου, τα περισσότερα των οποίων ανήκουν στον αυτοκράτορα Κωνστάντιο (337-361).
Τα παραπάνω ευρήματα δημιουργούν την εικόνα ενός μικρού οικισμού, που πιθανότατα συνεχίζεται στον -προς νότο- δασωμένο χώρο, ο οποίος δεν είναι γνωστός από τις πηγές και μπορεί να συνδεθεί με τη λειτουργία του λατομείου, που θα πρέπει να εντατικοποιήθηκε σε μια περίοδο μεγάλης οικοδομικής δραστηριότητας, όπως η Ιουστινιάνεια.
Από το www.enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου