18.5.09

Μήνυμα αλλαγής και ενότητας ...

Το ευρωψηφοδέλτιο που παρουσίασε χθες ο Γ. Παπανδρέου εκπροσωπεί το όλον ΠΑΣΟΚ, σπάζοντας όμως ταυτόχρονα τις κομματικές νόρμες.
Σηματοδοτεί τον στόχο του δημοψηφίσματος, αλλά με στελέχη της νεότερης γενιάς που δεν κουβαλούν τις αμαρτίες του παρελθόντος, ενώ η όλη αρχιτεκτονική δίνει έμφαση στην Ελλάδα των περιφερειών και στην κοινωνία των πολιτών.
Κάθε ένα από τα πρόσωπα που περιλαμβάνει έχει να διηγηθεί μια ιστορία, άλλες φορές εντός, άλλες φορές εκτός κομματικών τειχών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Μήνυμα αλλαγής και ενότητας
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου και η Σ. Ράπτη δεν είναι...

απλά ένας «προεδρικός» και μια βουλευτής του «ρεύματος». Αλλωστε, σε αυτή τη συγκυρία ο συγκεκριμένος διαχωρισμός έχει από μικρή έως ελάχιστη σημασία. Είναι δύο νέοι βουλευτές που κέρδισαν την παρουσία τους στη Βουλή σε μία περίοδο που η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος συρρικνώθηκε από τους 170 στους 100!

Επιπλέον, ο πρώτος πέτυχε στα καθήκοντα του εκπροσώπου Τύπου και η δεύτερη βρίσκεται στο ανώτερο καθοδηγητικό όργανο. Αναμφισβήτητα, αν και έχουν αξιόλογο παρελθόν, ανήκουν στην κατηγορία του πολιτικού προσωπικού που έγινε περισσότερο γνωστό από το 2004 και μετά.

Το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα είναι αν θα μείνουν στο Ευρωκοινοβούλιο. «Πάμε για να δουλέψουμε», απαντούν και οι δύο. Το σίγουρο είναι ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα διατηρήσει τη θέση του εκπροσώπου Τύπου μέχρι τις ευρωεκλογές. Ισως και μέχρι τον Οκτώβριο, αν δεν γίνουν εκλογές και δεν βρεθεί αντικαταστάτης.

Ο βουλευτής Κοζάνης επιθυμεί να επιστρέψει στην ελληνική πολιτική σκηνή, αλλά αυτό είναι κάτι που θα το συζητήσει με τον Γ. Παπανδρέου όταν προκηρυχθούν οι εκλογές. Το αυτό ισχύει και για τη Σ. Ράπτη, τη θέση της οποίας στη Βουλή θα καταλάβει ο Θ. Τσούρας. Στη θέση του Γ. Παπακωνσταντίνου θα ορκιστεί βουλευτής ο Γ. Βλαντής.

Στην Ευρωβουλή θα παραμείνουν ο Στ. Λαμπρινίδης, η Μ. Κοππά και η Α. Ποδηματά. Ο πρώτος θα διατηρήσει και τη θέση του επικεφαλής της ομάδας του ΠΑΣΟΚ, θέση που κατέχει από το 2004. Σηματοδοτούν τη συνέχεια και την... «επιβίωση» ενός ψηφοδελτίου που τότε δεν είχε συγκεντρώσει κολακευτικά σχόλια.

Ισως για αυτό ο Γ. Παπανδρέου να ένιωσε χθες την ανάγκη να αποδώσει τα εύσημα και σε όσους δεν ανανέωσε τη θητεία τους, αν και πλην της Ευ. Τζαπάτζη δεν ήταν εκεί για να ακούσουν τα καλά του λόγια.

Σε εκλόγιμες θέσεις
Τις εκλόγιμες 4, 5 και 8 καταλαμβάνουν η αρχαιολόγος Χρ. Σαατσόγλου - Παλιαδέλη, ο σεισμολόγος Γ. Σταυρακάκης (ο οποίος μάλιστα αυτοπροτάθηκε!) και ο χωροτάκτης Κρ. Αρσένης, αντίστοιχα. Εκπροσωπούν το άνοιγμα του ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία των πολιτών, την προσπάθεια που καταβάλλει το Κίνημα να στρέψει στην πολιτική ανθρώπους που διαπρέπουν στους επαγγελματικούς τους χώρους, με στόχο να κερδίσει από την εμπειρία τους.

Ταυτόχρονα, σηματοδοτούν την έμφαση που δίνει ο Γ. Παπανδρέου στους τομείς του πολιτισμού, της επιστημονικής έρευνας και του περιβάλλοντος. Τρεις πυλώνες της νέας πολιτικής που φιλοδοξεί να εφαρμόσει εφόσον κερδίσει τις εκλογές.

Το πρόσωπο που βρίσκεται στην ένατη θέση που «παίζεται», ανάλογα με το εκλογικό μέτρο και το ποσοστό, είναι ο Σπ. Δανέλλης. Προέρχεται από τον ΣΥΝ και η σκοπιμότητα που εξυπηρετεί είναι προφανής: να ενισχύσει την αριστερή πτέρυγα του κόμματος.

Για τη δέκατη θέση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέλεξε έναν προσωπικό του συνεργάτη, τον διευθυντή του διπλωματικού του γραφείου, τον Δ. Δρούτσα. Τεχνοκράτης με άριστη γνώση των διεθνών θεμάτων, επιλέχθηκε για τον καλύτερο συντονισμό της δράσης των ευρωβουλευτών, είτε καθίσει ο ίδιος στα έδρανα στους Στρασβούργου είτε όχι.

Τη βασική 11άδα κλείνει η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Σοσιαλιστικής Νεολαίας. Με την επιλογή αυτή ο Γ. Παπανδρέου «δείχνει» το πολιτικό προσωπικό που θέλει να αναδείξει, καθώς η Π. Ντελεδήμου είναι υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Μαγνησία.

«Σήμερα, κάνουμε το πρώτο βήμα και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, το πρώτο βήμα μιας νέας πορείας, που βάζει πρώτο τον πολίτη», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου, παρουσιάζοντας τους νέους ευρωβουλευτές και προσέθεσε: «Οι εκλογές δεν είναι δημοσκόπηση, είναι απόφαση. Απόφαση για την Ευρώπη που θέλουμε, για τον ρόλο και τη στάση της Ελλάδας στην Ευρώπη. Είναι απόφαση και για την Ελλάδα που θέλουμε, για όλους τους Ελληνες, μέσα από μια νέα εθνική προσπάθεια».

Μάχη για τον πολίτη
Το ψηφοδέλτιο της ΝΔ είναι επιλογής Καραμανλή, όπως επιλογής Καραμανλή είναι και μια σειρά από κυβερνητικές, αδιέξοδες και αποτυχημένες πολιτικές, που έχουν οδηγήσει τη χώρα μας στο σημερινό αδιέξοδο», σχολίασε τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού ο Γ. Ραγκούσης.

«Σήμερα ξεκινάμε μια μάχη για τον πολίτη, για το εισόδημά του, για την οικονομική του προοπτική, για το σχολείο και το πανεπιστήμιο των παιδιών του, για την υγεία των δικών του, για να μπορεί να ζήσει σε ένα ευνομούμενο κράτος, που τον σέβεται και τον υπηρετεί», ήταν η πρώτη δήλωση του επικεφαλής πλέον του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου.

«Ηταν και για μένα μια ευχάριστη έκπληξη», παραδέχθηκε η Σ. Ράπτη, που έμαθε πως θα είναι υποψήφια, μόλις 24 ώρες πριν γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις. Η επιλογή του βασικού κορμού, όμως, είχε γίνει πριν από 15 ημέρες και οι επιτελείς του Γ. Παπανδρέου απλά περίμεναν τις κινήσεις του Κ. Καραμανλή.

Τον κρίσιμο ρόλο στην προετοιμασία είχαν ο γραμματέας του κόμματος, Γ. Ραγκούσης, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Δ. Ρέππας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Θ. Πάγκαλος, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Αθανασάκης, και η διευθύντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Ρ. Βάρτζελη. Η Ιπποκράτους επιβεβαίωνε χθες πως έκανε δύο προτάσεις που δεν είχαν ευτυχή κατάληξη: μία στον εισαγγελέα Β. Φλωρίδη και μία στον Ν. Θέμελη, στενό συνεργάτη του Κ. Σημίτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: