«Όχι» στο κουκούλωμα των σκανδάλων...
Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών λέει όχι στο κουκούλωμα των σκανδάλων και πιστεύει πως όλες οι σκανδαλώδεις υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα πρέπει να πηγαίνουν στη Δικαιοσύνη. Μάλιστα για την υπόθεση Παυλίδη, 8 στους 10 ερωτηθέντες ζητούν την παραπομπή του πρώην υπουργού κατά τη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή.
Αυτό είναι το κυριότερο εύρημα δημοσκόπησης που διενεργήθηκε από τη Μetron Αnalysis για λογαριασμό των «ΝΕΩΝ» και το οποίο έρχεται σε κόντρα με την επιχειρηματολογία που...
ανέπτυσσαν δημοσίως ή υπογείως κυβερνητικά στελέχη, ότι δηλαδή «ο κόσμος έχει βαρεθεί τη σκανδαλολογία και επιθυμεί την ενασχόληση με τα οικονομικά».
Στη δημοσκόπηση τρεις στους τέσσερις ερωτηθέντες (το 75,1%) θεωρούν ότι η Δικαιοσύνη είναι η απάντηση για τη διερεύνηση όλων των υποθέσεων σκανδάλων.
Σημειώνεται ότι αυτό το 75,1% δεν παρουσιάζει αξιοσημείωτες διαφοροποιήσεις μεταξύ των ψηφοφόρων των κομμάτων. Οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. του 2007, για παράδειγμα, σε ποσοστό 66,5% θέλουν επίσης να πάνε στη Δικαιοσύνη όλες οι υποθέσεις των σκανδάλων. Στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ το ποσοστό ανέρχεται σε 84,9%, ενώ για τα υπόλοιπα κόμματα το ποσοστό κινείται περίπου στο μέσον (75,8%). Το εύρημα αυτό της δημοσκόπησης έρχεται σε μία χρονική στιγμή κατά την οποία η κυβέρνηση κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι θέλει να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή και απορρίπτει τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση νέας προκαταρκτικής επιτροπής για το σκάνδαλο των άγονων γραμμών, για την αποστολή εκ νέου της δικογραφίας του Βατοπεδίου στη Βουλή και τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Ζίμενς.
Η συντριπτική πλειονότητα της κοινής γνώμης (79,2%) επιθυμεί σήμερα η Βουλή να ψηφίσει υπέρ της παραπομπής της υπόθεσης Παυλίδη στη Δικαιοσύνη, έναντι μόλις 8,8% που τάσσεται κατά της παραπομπής.
Εντυπωσιακό, τέλος, είναι το ποσοστό εκείνων που ζητούν την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών (91,2%) έναντι 6% που επιθυμούν να παραμείνει ο ίδιος.
Η ταυτότητα της έρευνας
Εταιρεία: Μetron Αnalysis Τύπος έρευνας: Πανελλαδική τηλεφωνική έρευνα για τα θέματα της επικαιρότητας και καταγραφή πρόθεσης ψήφου για Ευρωεκλογές χωρίς τη χρήση κάλπης Δείγμα: 1.003 άτομα 18 ετών και άνω Γεωγραφική κάλυψη: Πανελλαδική Χρόνος διεξαγωγής: 29-30/4/2009 Η Μetron Αnalysis είναι μέλος της Εsomar και του ΣΕΔΕΑ και τηρεί τους κώδικες δεοντολογίας και διεξαγωγής ερευνών και επαγγελματικής πρακτικής της Εsomar και του ΣΕΔΕΑ.
Καταλληλότερος ο Καραμανλής, δημοφιλέστερος ο Παπανδρέου
ΜΕ 2,2ποσοστιαίες μονάδες (2,8% έπειτα από αναγωγή) προηγείται το ΠΑΣΟΚ της Ν.Δ. στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Μetron Αnalysis.
Στην πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να συγκεντρώνει το 27,9% έναντι 25,7% της Ν.Δ. Το ΚΚΕ εμφανίζεται να κατοχυρώνει την τρίτη θέση με 9,1% και ακολουθεί τέταρτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ με 7,9% και πέμπτος ο ΛΑΟΣ με 5,4%. Ωστόσο, οι Οικολόγοι- Πράσινοι εμφανίζονται επίσης να εισέρχονται στην Ευρωβουλή με ποσοστό αρκετά υψηλότερο του «πλαφόν», 6,3%. Η διαφορά δηλαδή του ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ. παραμένει σχεδόν η ίδια (ήταν στο 2,5% στην προηγούμενη δημοσκόπηση της εταιρείας τον Ιανουάριο του 2009).
Ο Κώστας Καραμανλής προηγείται του Γιώργου Παπανδρέου στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία - 33,8% έναντι 27,1%- αλλά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεπερνά σε δημοτικότητα όλους τους πολιτικούς αρχηγούς με 43,8%, με τον Πρωθυπουργό να ακολουθεί βραχεία κεφαλή (43,7%).
Ωστόσο, ο κ. Καραμανλής εξακολουθεί να θεωρείται καταλληλότερος από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, με 31,6%, έναντι 25,7%- την ώρα που η πλειοψηφία των πολιτών, 57,9%, θεωρεί πως η χώρα διέρχεται κρίση και η οικονομία της χώρας θα πάει χειρότερα το επόμενο έτος (61,5%).
Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι ενώ η πλειοψηφία πιστεύει πως τα πράγματα στη χώρα μας πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση- 78,5%- ικανοποίηση για την άσκηση των καθηκόντων της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφράζει μόνο το 27,0% έναντι 52,8% που έχει αρνητική γνώμη και 17,9% που είναι ουδέτερο.
ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου