7.4.09

Σκάβουν και με γυμνά χέρια

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Περικλής Δημητρολόπουλος
Λ΄ Άκουιλα: υπεράνθρωπες προσπάθειες για να απεγκλωβιστούν επιζώντες από τα συντρίμμια...
Φόβους για πολύ μεγάλο αριθμό θυμάτων προκαλεί ο φονικός σεισμός που χτύπησε την πόλη Λ΄ Άκουιλα στο Αμπρούτσο της Κεντρικής Ιταλίας. Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 150, πολλοί άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα ερείπια ενώ οι άστεγοι υπολογίζονται σε τουλάχιστον 100.000. Η περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο για τον απεγκλωβισμό των επιζώντων.
Η σεισμική δόνηση μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που...
ισοπέδωσε τη Λ΄ Άκουιλα και πολλά από τα γύρω χωριά, σημειώθηκε χθες τα ξημερώματα στις 3.30 τοπική ώρα. Σε μερικά δευτερόλεπτα η μεσαιωνική πόλη των 70.000 κατοίκων στα Απέννινα Όρη μετατράπηκε σε βομβαρδισμένο τοπίο. Πολλά κτίρια κατέρρευσαν εγκλωβίζοντας εκατοντάδες άνθρωποι στα ερείπιά τους, ενώ εξαιτίας του γεγονότος ότι η δόνηση σημειώθηκε την ώρα που οι περισσότεροι βρίσκονταν στα κρεβάτια τους λίγοι ήταν αυτοί που πρόλαβαν να αντιδράσουν και να βγουν εγκαίρως από τα σπίτια τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας τουλάχιστον 10.000 έως 15.000 κτίρια της πόλης κρίνονται ακατάλληλα. Ανάμεσα στα κτίρια που κατέρρευσαν είναι και η φοιτητική εστία της πόλης, καθώς και κτίσματα που χρονολογούνται από την εποχή του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης. Δραματική ήταν η κατάσταση και στο νοσοκομείο της πόλης, όπου το 90% του κτιρίου κρίθηκε ακατάλληλο, ενώ για πολλές ώρες δεν λειτουργούσε το σύστημα ύδρευσης.

Παραδόθηκε στο χάος
Για πολλές ώρες μετά τη δόνηση η πρωτεύουσα της περιφέρειας του Αμπρούτσο και σύγχρονη φοιτητούπολη, η οποία φιλοξενεί περίπου 1.000 Έλληνες φοιτητές, είχε παραδοθεί στο χάος. Πτώματα κείτονταν στους δρόμους σκεπασμένα με σεντόνια, ενώ κάτοικοι και σωστικά συνεργεία κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να απεγκλωβίσουν από τα ερείπια θύματα και επιζώντες. «Έμεινα για τρεις ώρες κάτω από τα συντρίμμια. Ευτυχώς δύο δοκάρια εμπόδιζαν έναν τοίχο να πέσει επάνω μου» δήλωσε σοκαρισμένος ο φοιτητής Γκουίντο Μαριάνι μετά τον απεγκλωβισμό του. Δίπλα του κείτονταν η σορός του συμφοιτητή και συγκατοίκου του, ο οποίος δεν στάθηκε εξίσου τυχερός. Ο 23χρονος φοιτητής ανέφερε ότι τα σωστικά συνεργεία έφτασαν με τουλάχιστον τρεις ώρες καθυστέρηση: «Αυτή είναι μια πόλη γεμάτη στρατόπεδα κι όμως με έβγαλαν έξω οι πολίτες σκάβοντας με γυμνά τα χέρια τους» σημείωσε χαρακτηριστικά. Στη φοιτητική εστία είχαν μείνει λίγοι φοιτητές καθώς για τους καθολικούς άρχισε χθες η Μεγάλη Εβδομάδα. «Ακούσαμε ένα πολύ δυνατό βουητό. Καταλάβαμε ότι γινόταν σεισμός και κατεβήκαμε τρέχοντας τις σκάλες. Δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε από τη σκόνη. Πέρασαν τρεις ώρες προτού έρθουν οι πρώτες βοήθειες. Τα κινητά τηλέφωνα δεν λειτουργούσαν, μας βοήθησαν μόνο οι γείτονες», διηγείται η 23χρονη Λουτσία στην «La Repubblica», πιθανολογώντας ότι πολλοί συμφοιτητές της βρίσκονται στα ερείπια του κατεστραμμένου κτιρίου. Ανάμεσα στα θύματα του φονικού σεισμού είναι μια μητέρα και τα δύο παιδιά της που βρέθηκαν αγκαλιασμένοι στο κρεβάτι του σπιτιού τους. Μια άλλη μητέρα έχασε τη ζωή της καταφέρνοντας ωστόσο να σώσει το δύο χρονών παιδί της, αφού χρησιμοποίησε το σώμα της ως ασπίδα. Εξήντα άνθρωποι είχαν ανασυρθεί ζωντανοί από τα ερείπια έως αργά το βράδυ.
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: