16.4.09

Μαύρα μαντάτα για τη διεθνή οικονομία...

Συγκρατημένο το Διεθνές Οικονομικό Ταμείο για το τέλος της ύφεσης...
Ο αριθμός των ατόμων που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας στις Ην.Πολιτείες ξεπέρασε πρώτη φορά τα 6 εκατομμύρια ενώ ο κατασκευαστικός τομέας σημείωσε πτώση της τάξεως του 10,8% τον Μάρτιο.

Ένα από τα μεγαλύτερα θύματα της οικονομικής κρίσης είναι η General Growth, η δεύτερη μεγαλύτερη ιδιοκτήτρια εμπορικών κέντρων στις Ην.Πολιτείες.

Η εταιρία, η οποία διαθέτει περισσότερα από 200 εμπορικά κέντρα στη χώρα, κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο...

Κεφάλαιο 11 του αμερικανικού Πτωχευτικού Δικαίου στο Ανώτατο Πτωχευτικό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης.

Στο σχετικό έγγραφο αναφέρει πως το συνολικό ενεργητικό της ανέρχεται σε 29,5 δισ. δολάρια και τα χρέη της σε περίπου 27,3 δισ. δολάρια. Η πτώχευσή της είναι η μεγαλύτερη του κλάδου real estate στην αμερικανική ιστορία.

Εταιρικές απώλειες
Την ίδια ώρα η Nokia, η μεγαλύτερη εταιρία κατασκευής κινητών τηλεφώνων, αναφέρει πτώση 90% των καθαρών κερδών της το πρώτο τρίμηνο του 2009(από 1,2 δισ.ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι, μειώθηκαν στα 122 εκατομμύρια ευρώ).

Αλλά και η αλυσίδα καταστημάτων Carrefour, η δεύτερη μεγαλύτερη του είδους στον κόσμο, αναφέρει πτώση στις πωλήσεις της πρώτη φορά εδώ και έξι χρόνια. Ο γαλλικός όμιλος, ο οποίος απασχολεί διεθ 495.000 ανθρώπους σε 15.000 καταστήματα, ανακοίνωσε πως οι πωλήσεις κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους έπεσαν κατά 2,8% στα 22,72 δισεκατομμύρια ευρώ.

Συγκρατημένο το ΔΝΤ
Το ήδη αρνητικό κλίμα ενισχύεται και από τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου(ΔΝΤ) που προβλέπει πως η ύφεση θα είναι βαθιά κρατήσει περισσότερο απ΄ότι σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν.

Στην έκθεσή του με τίτλο " Οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας", το ΔΝΤ επισημαίνει πως από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, η ύφεση διαρκεί συνήθως ένα χρόνο και η ανάκαμψη πέντε χρόνια. Όμως- σύμφωνα με την έκθεση- η ύφεση που συνδέεται με χρηματοοικονομική κρίση, διαρκεί περισσότερο. Αλλά και η ανάκαμψη που ακολουθεί την ύφεση, όπως την γνωρίζουμε και στις μέρες μας, είναι αργή διότι δεν υποστηρίζεται από έντονη καταναλωτική ζήτηση, καθώς τα νοικοκυριά είναι περισσότερο συγκρατημένα.
Από ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: